- Elképesztően jó kihozatallal működik a TSMC-féle CoWoS
- Szerverhiba miatt szomjazhatnak a házikedvencek
- 300 dolláros Windows notebookokat ígér idénre a Qualcomm
- Felküzdötte magát a dobogóra a NAND flash lapkák piacán a kínai YMTC
- Olcsóbb SSD-ket eredményezhet a SanDisk és a Kioxia új 3D NAND flash lapkája
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
Hát részemről az hogy mondjuk bele kellene vinni a játékba 10 ezer órát, de csak 8 órát szánsz rá az életedből. Röviden ennyi kb.
https://www.youtube.com/watch?v=S4WuVmq5osc
Persze a dark souls 3 10 en éve baromi jól nézett ki, maga a pályatervezés stb. Oké h nézelődnék pl egyes helyeken de nem szánok rá ennyit az életemből.
Sztem próbáld ki a gamet, és amikor megnézheted a gamet 30 óra alatt a 10 ezer óra helyett, átértékeled. Emlékszek annakidején 20 éve .. , melohelyre bejárt egy tag, mondom neki megjelent a Fallout akárhány, elkezdi ja hát ő már 4X végignyomta, meg elkezdte mesélni, mondom az fasza. Írták, hogy hány óra egy sima végigjátszás, neki már megvolt, család mellett. Mondom az pimp. Ha 24 órában nyomta pár hétig, valahogy úgy stimmelt a matek.Oh vannak olyanok FB N akik elvileg 8 órás munka mellett család mellett 2-4 naponta kitolnak valami 30-60 órás gameket is a mellè 10 órásakat is. S véleményezik is őket. Lehet termelik a szabadidőt.
-
fukasza
junior tag
Nem a drágulásnak kéne csökkennie, hanem az áraknak. Megfizetni már így se lehet, innentől már olyan mindegy milyen árat írnak rá.
-
bteebi
veterán
Várjuk ki a végét.
Nem rossz elképzelés amúgy. Szerves anyagok, éghetőek, vagy lehet belőlük etanolt gyártani, ami szintén elégethető, és akkor az így termelt áramból lehet néhány szavas promptokból nagyon béna videókat generáltatni "ingyen", miközben a fél világ éhendöglik. De ez amiatt nem baj, mert még ha lenne is élelmiszer, akkor se lesz, aki megegye, mert megpusztult a melegtől. És épp ezért már majd termés se lesz, mert az is megpusztul a melegtől. 
-
ddekany
nagyúr
-
Low Noise
senior tag
Már olyan hírt is olvastam, hogy egy épülő memória gyár a jövőben legyártandó memóriáit is megvették, nem vicc. Sk Hynix M15X epülöben lévő gyárárol van szó, konkret cikket nem tudom hol láttam.
-
ddekany
nagyúr
Olvass utána, történelem, le is írta #10-es
Réges régen, nem volt a többségnek pénze, ezért a konzollal lsd. Nintendo, csak gazdag havernál játszhatott (márakinek volt), amúgy meg a tv adásban látta a játékot, amit telefon hívással írányíthattak tv-s vetélkedőben.... Modern megfelelője, youtube végigjátszások, ma is sok a csóró, de már ez elektronikai cucc a többség számára elérhető sokéves használt selejtezett formában, sok esetben jóvá hagyott hirdetésekben újszerűként árulva.
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/unfair-treatment/unfair-commercial-practices/index_hu.htm
Régi ember vagyok, általános iskolás korombaan anyagi háttértől függően semmi, ZX spektrum, vagy C64 volt a tipikus. NES-ről szerintem nem is hallottunk, szóval ácsingózni se kellett rá. De ez, hogy játék helyett TV-ben nézz valamit, ez idegen nekem. Volt ez a műsor ahol valami "teki katonákra" kellett volna nyomógombos telefonnal ráugrálni, és akkor lehett valamit nyeri a valós viágban ha jól ment, de nem képzete kultúrám szerves részét.
-
ddekany
nagyúr
A korábbi modellek például gpt 4 egy snake játékot nem tudtak összehozni, ma a Claude Fable 5, gpt 5.6 sol, kimi K3, qwen 3.8 max sőt még a deepseek V4 Flash is (az a legjobb olcsó modell) egyszerű de egyre bonyolultabb 3D játékokat ír egy promptból nem AAA de durva. Illetve nem csak azt, agent swarmot inditanak ha kell. Egészen más színt.
Sőt nulladik napi sebezhetőséget talál ... Sokszor rosszul persze de amikor jól akkor nagy kárt is tud okozni.
Igen, de ez amúgy becsapós. A fő trükk, hogy a betanító anyagban volt egy tucat hasonló komplex játék, amikre számunkra (emberként) elképzelhetlen szinten emlékezik. Amit leírtál neki, azt igyeszik úgy megfogni, hogy azokra hasonlítson belül, hogy sekélyes megértéssel is össze tudja kombinálni belőlük. Eddig nagyon hatékony, bár a kód sopkszor tulkomplikált. Csak aztán ahogy folytatod a termék csiszolását, elkezd esni a hatáékonyság, keződik keringés valami autista(?) mentális labirintusban. Tán mert a túl specifikus kéréseiddel kizökkented abból, hogy ismerős mintázatok közt maradhasson. Elviszed valamit túl idegen helyre, és már nem lehet felszínes összefüggések alapján kitalálni, hogy mi lenne a frappáns módosítás, és minden egyre barokkabb lesz.
-
NandoXXL
őstag
Olvass utána, történelem, le is írta #10-es
Réges régen, nem volt a többségnek pénze, ezért a konzollal lsd. Nintendo, csak gazdag havernál játszhatott (márakinek volt), amúgy meg a tv adásban látta a játékot, amit telefon hívással írányíthattak tv-s vetélkedőben.... Modern megfelelője, youtube végigjátszások, ma is sok a csóró, de már ez elektronikai cucc a többség számára elérhető sokéves használt selejtezett formában, sok esetben jóvá hagyott hirdetésekben újszerűként árulva.
https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/unfair-treatment/unfair-commercial-practices/index_hu.htm
-
kilua
őstag
Amúgy eddig töredék annyi hardverrel hogy oldották meg az AI kiszolgálását? Tulajdonképpen nekem egy platform (pl. ChatGPT vagy Gemini) sem írta ki soha hogy "várj te hülye, elfogyott a hardver nem tudok válaszolni". A deepseek-nél volt ilyen az elején.... A betanításhoz pedig - ezek szerint - ugyan úgy igaz hogy elég volt az eddigi hardveres felhozatal.
Biztos én vagyok a proli és nem látok rá, hogy milyen tudományos és egyéb célokra lehet tömegével felhasználni, de még ahhoz is.... tényleg kell annyi hardver?
Inkább csak amolyan wishful thinking jön... De lehet, hogy azt hiszik lesz majd konyhafőnök, oktató, képértelmező, jogtanácsadó és még kitudja milyen agent, minden platformon, minden weboldalon és minden appban... Így egy rakat cég megpróbál most belépni a piacra.
Aztán majd kiderül, hogy egy sima ChatGPT lefedi az átlagember igényeit, semmiféle extrém igény nem lesz új AI paltformokra... ezekre meg mind rájuk rohad a hardver.
A korábbi modellek például gpt 4 egy snake játékot nem tudtak összehozni, ma a Claude Fable 5, gpt 5.6 sol, kimi K3, qwen 3.8 max sőt még a deepseek V4 Flash is (az a legjobb olcsó modell) egyszerű de egyre bonyolultabb 3D játékokat ír egy promptból nem AAA de durva. Illetve nem csak azt, agent swarmot inditanak ha kell. Egészen más színt.
Sőt nulladik napi sebezhetőséget talál ... Sokszor rosszul persze de amikor jól akkor nagy kárt is tud okozni.
-
ddekany
nagyúr
Hát részemről az hogy mondjuk bele kellene vinni a játékba 10 ezer órát, de csak 8 órát szánsz rá az életedből. Röviden ennyi kb.
Persze a dark souls 3 10 en éve baromi jól nézett ki, maga a pályatervezés stb. Oké h nézelődnék pl egyes helyeken de nem szánok rá ennyit az életemből.
Sztem próbáld ki a gamet, és amikor megnézheted a gamet 30 óra alatt a 10 ezer óra helyett, átértékeled. Emlékszek annakidején 20 éve .. , melohelyre bejárt egy tag, mondom neki megjelent a Fallout akárhány, elkezdi ja hát ő már 4X végignyomta, meg elkezdte mesélni, mondom az fasza. Írták, hogy hány óra egy sima végigjátszás, neki már megvolt, család mellett. Mondom az pimp. Ha 24 órában nyomta pár hétig, valahogy úgy stimmelt a matek.Azt értem, hogy nincs rá idő/energia, csak azt nem, hogy mit ér megnézni videón. Mert egy játék nem egy film, vagy annak igencsak vontatott lenne.
-
dongettó
tag
Sztem próbáld ki a gamet, és amikor megnézheted a gamet 30 óra alatt a 10 ezer óra helyett, átértékeled. Emlékszek annakidején 20 éve .. , melohelyre bejárt egy tag, mondom neki megjelent a Fallout akárhány, elkezdi ja hát ő már 4X végignyomta, meg elkezdte mesélni, mondom az fasza. Írták, hogy hány óra egy sima végigjátszás, neki már megvolt, család mellett. Mondom az pimp. Ha 24 órában nyomta pár hétig, valahogy úgy stimmelt a matek.// most visszanéztem, nekem itt volt benne 19 órám kb anno
03:51:46 - The Curse-Rotted Greatwood (Boss Battle) -
TomMusic
őstag
Amúgy eddig töredék annyi hardverrel hogy oldották meg az AI kiszolgálását? Tulajdonképpen nekem egy platform (pl. ChatGPT vagy Gemini) sem írta ki soha hogy "várj te hülye, elfogyott a hardver nem tudok válaszolni". A deepseek-nél volt ilyen az elején.... A betanításhoz pedig - ezek szerint - ugyan úgy igaz hogy elég volt az eddigi hardveres felhozatal.
Biztos én vagyok a proli és nem látok rá, hogy milyen tudományos és egyéb célokra lehet tömegével felhasználni, de még ahhoz is.... tényleg kell annyi hardver?
Inkább csak amolyan wishful thinking jön... De lehet, hogy azt hiszik lesz majd konyhafőnök, oktató, képértelmező, jogtanácsadó és még kitudja milyen agent, minden platformon, minden weboldalon és minden appban... Így egy rakat cég megpróbál most belépni a piacra.
Aztán majd kiderül, hogy egy sima ChatGPT lefedi az átlagember igényeit, semmiféle extrém igény nem lesz új AI paltformokra... ezekre meg mind rájuk rohad a hardver.
Amúgy eddig töredék annyi hardverrel hogy oldották meg az AI kiszolgálását?
Hát elég rosszul. Ha még emlékszel, a korábbi AI-k rengeteget hallucináltak és ordas nagy csacskaságokat írtak. Ahhoz képest nagyságrenddel jobbak a mai modellek. Illetve, valahogy mutatni kell a befektetőknek hogy mire égetik el a pénzüket.
Amúgy nem tudom hol van ennek a vége, mert ugye az egésznek az alapja az, hogy iszonyat mennyiségű adattömbökkel végzel mátrix szorzásokat. És ezeket borzasztó gyorsan kell elérni, amit csak úgy lehet megoldani, hogy RAM-ban tárolod őket. Persze jól jön a gyors flash is, meg minden, de kulcstényező lett a RAM.
És állítólag vannak olyan megoldások, amik nagyságrendekkel csökkentik az AI RAM éhségét, de nekem gyanús, hogy itt egy korszakváltás van/lesz, megváltozik az egész IT. Én csak azt bánom, hogy kívülről nézem az egészet, és megint elmegy mellettem egy vonat amiből szintén nem leszek milliárdos.
-
dongettó
tag
Sztem próbáld ki a gamet, és amikor megnézheted a gamet 30 óra alatt a 10 ezer óra helyett, átértékeled. Emlékszek annakidején 20 éve .. , melohelyre bejárt egy tag, mondom neki megjelent a Fallout akárhány, elkezdi ja hát ő már 4X végignyomta, meg elkezdte mesélni, mondom az fasza. Írták, hogy hány óra egy sima végigjátszás, neki már megvolt, család mellett. Mondom az pimp. Ha 24 órában nyomta pár hétig, valahogy úgy stimmelt a matek. -
Cassi
őstag
-
ddekany
nagyúr
Hát... biztos már túl öreg vagy meg minden, de miféle módon helyettesíti a tényleges játékot a nézése?
-
dongettó
tag
Már bocsánat, de nézze a rák a végigjátszásokat. Mert hogy nem a pénz a legnagyobb probléma, az is biztos. Idő nincs arra, hogy elszarakodjon az ember csak egyetlen egy kirakóssal a játékban kettő három órán keresztül. Jobb dolga is van az embernek, mintsem egy játékot végigjátsszon. A bg3 at is kivinném, ha nem az időt sajnálnám rá, pedig megvettem a nem alap kiadását pc re.
Én így vagyok a Dark Souls 3 al. De amikor megakadtam benne, (volt vmi tölgyfa egy templomban
DD) , maradtam a youtube-nál. Persze vagy 3 hónapja megint feltettem sok sok év után , de az első bossnál, kb 8 próba után - ----- >world of tanks!
DDD -
podtibi
senior tag
Szerintem a vége az lesz, hogy nézné az ember a játék végigjátszás videókat, 4k-ban,
( mert nincs 2 milliója hogy meglegyen a 110fps. ) de ahhoz hogy megnézd, kelleni fog 32G DDR6 ram, különben el sem indul a playthrough videó.( ezzel motiválni a népet, hogy a vga már csak 400 ezer, a neheze megvan )
Vagy majd lesz ilyen betelefonálós, VR józsinak, aztán mondani lehet majd neki merre menjen.
[link]
"Most menjél jobbra löjjed a zombit lefele, aztán a nagy sóderkupac mellett vegyed felfele az ammót , Doom 2029
Betárcsázóson azért elég nehéz volt a mario akkoriban.Ma már az AI értené ahogy vezényled.
Végülis nem változott semmi, akkoriban sem volt pénz S/NES-re.Már bocsánat, de nézze a rák a végigjátszásokat. Mert hogy nem a pénz a legnagyobb probléma, az is biztos. Idő nincs arra, hogy elszarakodjon az ember csak egyetlen egy kirakóssal a játékban kettő három órán keresztül. Jobb dolga is van az embernek, mintsem egy játékot végigjátsszon. A bg3 at is kivinném, ha nem az időt sajnálnám rá, pedig megvettem a nem alap kiadását pc re.
-
ddekany
nagyúr
Ja, mármint ma az AI chip mellé "ragasztják" a HBM-et jelenleg, de itt meg már tényleg a tejére. Persze olyan szempontból mindegy, hogy nem bontható kötés egyik esetben sem.
-
dongettó
tag
Az AI válság előtt úgy működött a gyártás, hogy hosszú távú szerződésekkel lekötötték a chipeket a gyártóknál. Az Ai válság után úgy működik a gyártás, hogy hosszú távú szerződésekkel lekötik a chipeket a gyártóknál.
Azon kívül, hogy megint olvashattunk egy hulladék paráztató, valóság-tartalom nélküli cikket, mi történt? hint: semmi.
Szerintem a vége az lesz, hogy nézné az ember a játék végigjátszás videókat, 4k-ban,
( mert nincs 2 milliója hogy meglegyen a 110fps. ) de ahhoz hogy megnézd, kelleni fog 32G DDR6 ram, különben el sem indul a playthrough videó.( ezzel motiválni a népet, hogy a vga már csak 400 ezer, a neheze megvan )
Vagy majd lesz ilyen betelefonálós, VR józsinak, aztán mondani lehet majd neki merre menjen.
[link]
"Most menjél jobbra löjjed a zombit lefele, aztán a nagy sóderkupac mellett vegyed felfele az ammót , Doom 2029
Betárcsázóson azért elég nehéz volt a mario akkoriban.Ma már az AI értené ahogy vezényled.
Végülis nem változott semmi, akkoriban sem volt pénz S/NES-re. -
bambano
titán
Az AI válság előtt úgy működött a gyártás, hogy hosszú távú szerződésekkel lekötötték a chipeket a gyártóknál. Az Ai válság után úgy működik a gyártás, hogy hosszú távú szerződésekkel lekötik a chipeket a gyártóknál.
Azon kívül, hogy megint olvashattunk egy hulladék paráztató, valóság-tartalom nélküli cikket, mi történt? hint: semmi.
-
i2k
őstag
És ezt a sok HBM-et mind "ráragasszák" egy AI chip tetejére, és mikor az elavult, akkor megy a chippel együtt a szemétbe, és lehet újra legyártani az új AI chipphez.
Amúgy azért is vissz ennyi gyártókapacitást, mert 3-4x több területet visz el adott kapacitású HBM a szokványos memóriához képest.
Válasz gyorsan érkezett:
[link] --- Samsung reveals zHBM: future RAM is stacked above AI accelerator, boasts 8x performance of HBM5 and 3x energy efficiency
-
ddekany
nagyúr
És ezt a sok HBM-et mind "ráragasszák" egy AI chip tetejére, és mikor az elavult, akkor megy a chippel együtt a szemétbe, és lehet újra legyártani az új AI chipphez.
Amúgy azért is vissz ennyi gyártókapacitást, mert 3-4x több területet visz el adott kapacitású HBM a szokványos memóriához képest.
-
Apollyon
Korrektor
Az utolsó kapcsolja le a villanyt.
-
i2k
őstag
-
Shing
őstag
-
i2k
őstag
El.
2027-re, 2028-ra, 2029-re is.
S mondok jobbat: 2027-2028 végén jön a váltás AI piacon, ami majd megint csak elszívja azt, amit 2029-re, 2030-ra, 2031-re gyártanának le... és kezdődik újra az egész a következő AI iterációval...
...ha csak, addigra el nem pusztítjuk még a tengervizet is... -
bteebi
veterán
-
dongettó
tag
Csak aztán ki ne derüljön, hogy 2027.07.05. -én felszabadult egy hely 13.00-14.00 között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Nem ajánlják a VRAM utólagos duplázását a VGA-gyártók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- OTP Bank topic
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Nyaralás topik
- Mikrotik routerek
- Kedvenc zene a mai napra
- További aktív témák...
- Thrustmaster TMX Force Feedback Kormány szett 3 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Új Dell 14 Precision 3490 Ultra7 155H 16mag 32GB 1TB SSD Nvidia RTX 500 ADA 4GB Win11 Pro Garancia
- iPhone 13 128GB 100% (1év Garancia) - Új Eredeti Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Zbook 17 G2 Workstation,17.3"FHD,i7-4810MQ,16GB,256GB SSD,K3100M 4GB VGA,DVD,WIN10
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem rossz elképzelés amúgy. Szerves anyagok, éghetőek, vagy lehet belőlük etanolt gyártani, ami szintén elégethető, és akkor az így termelt áramból lehet néhány szavas promptokból nagyon béna videókat generáltatni "ingyen", miközben a fél világ éhendöglik. De ez amiatt nem baj, mert még ha lenne is élelmiszer, akkor se lesz, aki megegye, mert megpusztult a melegtől. És épp ezért már majd termés se lesz, mert az is megpusztul a melegtől.