- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Egy gyártási hiba miatt nem bootolhatnak bizonyos Minisforum PC-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ftc
nagyúr
Nah most ynerem 1 évé ingyen mandriva tagságot...amsn miért nem egy fel mindig hiányol valamit s sehol ne találom a dolgot
esetleg valmi mi hasonlo amsn-hez s tudja kezelni win msn dolgait? illetve webcamot
-
Anakin007
aktív tag
170Hz, az döfi
Nem tom, mitől van így berúgva, talán mert linux alatt néha naon mostohán kezelik az alaplapi vga-kat driver téren, de franc se tudja. Legegyszerűbb sztem, ha fogod a /etc/X11/xorg.conf-ot és kézzel belepiszkálsz. Előszőr is kikeresel egy olyan sort, hogy Section "Monitor". Ott megkeresed a VertRefresh kezdetű sort és felülírva az azt követő értéket, beírod a monitorod kedvenc függ.frissítési frekijét fixen.
Betűkivágást talán az okoz, hogy nagyobb virtual display érték van beállítva, mint a valódi és ezért "kilóg". Eljárás ua mint előbb, csak Section "Screen"-ben kell körülnézni a DefaultColorDepth-nek megfelelő subsection-ban, a Virtual utáni felbontásnál. Esetleg ha már megy normálisan a monitor, írd át azt is a monitor kedvenc felbontására.
-
Anakin007
aktív tag
Kéne tudni, milyen frekin akar indulni amit a monitorod nem bír. Lépj át konzolra (pl. ALT+CTRL+F1) és nézd meg a /var/log/Xorg.0.log -ban pl így: cat /var/log/Xorg.0.log |grep "Setting mode". Utána fogod látni a felbontást, amiben indul az xserver és amit nem bír a monitor.
Amúgy rendes VGA driverre van szükséged, nem monitor driverre v. ha nem ez a gond, kézzel kell piszkálni az xorg.conf-ot. Egyenlőre azt is jó lenne tudni, milyen VGA kártya, milyen driver van most hozzá, milyen monitor egész pontosan, stb.
Normál esetben PnP monicsiknál magától a monitortól szerzi az infókat, hogy merre hány MHz és ahhoz lövi be magát. -
ftc
nagyúr
Out of range hibaüzit kapok képembe induláskor
konzol modban mivel tudnám helrerakni? esetleg konzolban billentyüzet nyelvet válltoztatni?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
plebanos #392 üzenetére
Akkor parancssorból indísd, így látható lesz majd minden infó, hogy konkrétan mikor mi baja. Nincs más teendő, mint elindítani mondjuk egy konsole-t és oda beírni hogy firefox. Ezután csak egy java-s oldalrak ell felcsánglázni és nézni, miket ír ki konsole-ra,amikor indulnia kéne a java-nak. Valami egyszerű jogosultsági problémára tippelek.
-
plebanos
csendes tag
válasz
Anakin007 #384 üzenetére
Megpróbáltam követni, de korábban is a mozilla beállítását, megpróbáltam követni az example-t. Minden rendben, java telepítve, java engedélyezve, csak épp nem műxik a firefox alatt. Felmentem a java.com-ra megkerestem "verifying Installation", természetesen csak akkor tudom letölteni a zoldalt, ha a java környezet működik. Nos, ha működne, nem kellene ellenőrizni. Már azon is gondolkodtam, hogy lecserélem a disztribuciót, mert az eddig telepített linuxok gond nélkül működtek (suse, uhu, kuhu, ubuntu, debian). Ha mégis tudnál segíteni, köszönöm!
plebanos. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #388 üzenetére
milyen desktop managered van? annál kell beállítani, a kényelem, és/vagy automatikus bejelentkezés résznél.
gdm/gnome esetén a gnome-control-center progiban keresd, kdm/kde esetén a kcontrol-ban.
a másik problémádra egyszer találtam a google-n megoldást, de azóta se volt hangulatom kipróbálni, mert nincs rá szükségem. azért utánanézek, ha lesz időm.
-
Core2duo6600
veterán
Ilyesmiket írt ki
az ivtv oldala szerint i "kérdésekre"dmesg | grep ivtv
A tv time konsole os indítása meg ezt :
[fodorb@localhost ~]$ tvtime
Futtatás: tvtime 1.0.2.
Konfiguráció beolvasása: /etc/tvtime/tvtime.xml
Konfiguráció beolvasása: /home/fodorb/.tvtime/tvtime.xml
videoinput: Cannot open capture device /dev/video0: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárHa van valakinek 5lete szivesen veszem
-
Core2duo6600
veterán
Szeretném beállítani, hogy a linux léptessen be magától és ne kelljen a jelszoval vacakolni
Mit és merre kell beállítani ?következő gondom, szeretném az egér oldalsogombjait életre kellteni, és back meg forward ként használni, mint a win alatt ?
Ezt hogy oldjam meg ? -
Anakin007
aktív tag
Általában ugyanúgy, mint eddig, úgyhogy valami gáz van. Legvalószínűbb, hogy a bejelentkezés kezelőd is frissítette és kicserélte a régi konfig állományokat az újjal vmi oknál fogva. Frissítéskor nem kérdezett vmit vmelyik csomagnál? Főleg a dm/gdm/xdm csomagra gondolok attól függően, hogy Nálad melyik van használatban. Ha KDE-t használsz, akkor dm, ha gnome-ot akkor gdm, más egyébb ablakkezelőnél xdm szokott lenni a megfejtés általában.
Első körben próbálj belépni konzolon (ALT+CTRL+F1 mondjuk). Ha sikerül, akkor tutira a bejelentkezés kezelőd a ludas. Ha nem, próbálj root-ként belépni ugyanitt. Ha ez sem sikerül annak ellenére, hogy korábban nem tiltottad le a közvetlen root logint, nah akkor van gáz. Marad a restart és single (alias safe mode) tipusú indítás, amit a rendszertöltő (grub v. lilo) inditáskor megjelenő listájában kell kiválasztani. Ilyenkor lefutnak a mindig elinduló dolgok egészen a futásszint (runlevel) függő dolgokig. Ekkor látsz majd egy promptot, hogy add meg a root jelszót v. nyomj CTRL+D-t a normál boot folytatásához. Nah de erről később, ha tényleg nincs más.Eszembe jutott egy röhelyes ötlet: a jelszavad nem tartalmaz véletlenül sem ékezeteket ugye? V. esetleg 'z' vagy 'y' karaktert? Mert esetleg csak a kiosztás változott meg vmi frissítés miatt és ezért van a gubanc.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #376 üzenetére
Itt valszeg vmi a jogokkal lesz, szvsz az usered bele kéne tenni vmi olyan csoportba (a root-ba nem! ), amelyiknek joga van elérni az eszközt v. megkeresni a /dev alatt a tunerkarid eszközfájlát/fájlait és arra beállítani egy olyan csoportot, amiben az usered is benne van. Sajnosn nem tudom, hogyan hívják a tunerkártyát a /dev alatt, sosem volt még tv kártyám.
Esetleg konfigurációs gond lehet. Ha a tv karihoz több eszközfájlt csinál a rendszer, nem biztos, hogy a megfelelőt állítja be magának a progi alapértelmezettnek. Lásd pl: keverő, a sokcsatornás hangkártyáknál, amikor kde a /dev/mixer0-t állítja be alapértelmezett master keverőnek, miközben mondjuk épp a mixer2 néven kéne elérni, mert a mixer0 mondjuk a vonalbemenethez lett épp rendelve. Ezek a dolgok driver és alkalmazás függőek együttesen
Egyébb 5let: próbáld ki úgy, hogy konsole-ból indítod a progit. Ilyenkor már indulásnál látni fogod, hogy mikor mit csinál és milyen bajai vannak, mivel, stb.Ha vmi hülyeséget mondtam, kéretik kijavítani!
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #379 üzenetére
Nem kell reboot, csak meg kell várni, amíg a panelen lévő kis karika ikon, ami a frissítések jelenlétét jelzi, átvált kis narancsszínű karikáról zöldre. Ha fölétolod az egeret, előjön egy kis felbukkanó, amiben pontosan kiírja, hogy éppen mi zajlik. ilyenkor a "Rendelkezésre álló csomagok lekérdezése" felirat látható. Mivel ez a kde-s cucimuci az rpm adatbázist berheli épp, zárolja azt, hogy ne keveredjenek az indexek. Ugyanez történik, ha épp csomagot telepítéesz.
Szvsz nincs más teendő, míg megvárni, amíg befejezi v. ha izgága az ember és/vagy lassú a gépe és olyan sürgősen kell telepítenie vmit, hogy nem várhat, akkor frissítések telepítése után egyszerűen be kell zárni.
Nem vindóz ez az isten szerelmére, hogy restartolni kelljenu.i.: azt imádom, amikor usb-s mp4 lejátszó után restart kell az XP-nek
Ennyit az usb fogalmáról microsoft módra
-
plebanos
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #379 üzenetére
Oksi! Köszönöm, rendbejött!
plebanos -
ESP
őstag
Friss telepítést követően hogyan kell belépni???
A login képernyőn beírom a felh.nevet, majd a jelszót és nem fogadja el...
-
plebanos
csendes tag
... és mégvalami mi az hogy: a urpmi adatbázis zárolt?
-
plebanos
csendes tag
Ok! Minden rendben sikerült! Köszönöm szépen!
Mostmár, csak az a pici problemám, hogyan "beszélem rá" a firefox-ot, hogy használja?! -
Core2duo6600
veterán
Most a mandriva 2008 powerpack van fent, úgy tünik ezt jobban összerakták mint a 1 cd és változatot
Egy hauppage pvr 500 as tunerrel küuzdök, ezt kéne müködésre birni, merre induljak ?
maga a rendszer ugy tunik, hogy felismerte a karit, de a benne lévő alkalmazás azt mondja nincs jel, és nem lehet benne hangolni -
Anakin007
aktív tag
válasz
plebanos #374 üzenetére
sh jre-6u3-linux-i586-rpm.bin vagy:
chmod a+x jre-6u2-linux-i586-rpm.bin (hogy futtatható legyen)
./jre-6u2-linux-i586-rpm.bin (futtatod, így kicsomagolás után lesz egy sima rpm-ed)
rpm -iv jre-6u2-linux-i586.rpm (kézzel telepíted)Mindezt persze root-ként v. sima user-ként kiadod su parancsot, root jelszó, bemásolod vmi system-wide helyre (pl: /usr/local/ alá) és hajrá.
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz, de célszerű meghagyni telepítés után a teljes könyvtárnevet, mert tartalmazza a verziószámot és ugyanabba a dir-be csinálni rá egy symlinket 'java' vagy 'jre' néven. Eztán amikor a böngészőket beszéled rá a jre helyére, eleve a symlinkelt nevet tallózod be (pl. /usr/local/jre ). Ez azért jó, mert ha később jre-t frissítesz (ill. elővigyázatosságból mellé telepítesz), akkor csak megmódosítod a symlinket, hogy a 'jre' v. 'java' (aminek elnevezted a gyereket) az új verzióra mutasson és nem kell majd minden jre-t hsználó progit újrakonfigurálni az új útvonal miatt.
U.i.: az egész procedúra szépen levan írva a java weboldalán "instructions" álnév mögött az összes verzióhoz:
http://java.com/en/download/help/5000010500.xml#rpm -
plebanos
csendes tag
Sziasztok!
Most mandriva 2008 van a gépen. Majdnem minden műxik, csak a "Java Runtime Environment" bővítményre lenne szükség. Meg is van, ~.rpm.bin file-ban, ezt nem tudom telepíteni. Hogyan lehet, ~.bin kiterjesztésű file-okat telepíteni?A segítséget előre köszönöm!
-
Anakin007
aktív tag
Nah egy hatalmas Uppp a topicnak
-
Anakin007
aktív tag
Egy új probléma (?): néha linux kernel hisztizik, hogy nem kap a biostól NUMA infót. Ma xp alatt, vmware is elkezdte, hogy a host gép biosa nem ad neki ilyen infót és hogy frissítsek bios-t. Nem naon emléxem ilyen üzire a vmware-tól, linuxon meg nem figyeltem eddig. Ez most baj sztetek? Azíalaplap amúgy egy Asus M2N-SLI Deluxe és lassan 1 éves. 2x512 ddr2@800-on megy a két ram DC-ben.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
Core2duo6600 #369 üzenetére
Próbáltam. kubuntu a particionálásnál fagyott meg, debian meg a bill. kiosztás beállításánál
Vmit a bios néz el sztem mint kiderült, mert ha kézzel állítom be a memória időzítéseket a gyár által megadott értékekre, semmi baja a mandrivának sem
-
zolikaDB
veterán
-
Anakin007
aktív tag
Még mindig küzdök a 2008-as mandrivával... Berheltem a ram időzítéseket és már boot közben lefagy néha, de a kde indításakor mindig. Reset gomb. XP alól semmi baja, direkt nyűvöm mindenféle ram/cpu teszterekkel. Tele van már a t*k*m vele. XP alól most néztem a logokat és semmi bejegyzés sehol. Se a kernel.log-ban, se a syslogban, Isten verje már meg...
-
Anakin007
aktív tag
válasz
zolikaDB #365 üzenetére
Kéne tudni azért, konkrétabban mi a baja ill. hol akad el. DOS-t nem akarhat, hacsak nem dos-os telepítési módot választottál. A másik, hogy gondja lehet a sata vinyóval, ezért nem akar sehogysem települni, mivel nem leli a merevlemezt. Ilyen ritka esetben kézzel kell a megfelelő drivert betölteni előbb. Nézd meg a logot, ALT+F4-et nyomj telepítés közben, ott bővebb az infó.
-
zolikaDB
veterán
Hali mindenkinek!
Van egy kis problémám!
Hardver: Toshiba L30-134, 1 GB ram, ati 128 mb vidkari, celeron 1.47, 60 gb sata winyó, xp sp 2!
És a Mandriva 2008-at szeretném felrakni, de nem megy! Indításnál kiválasztom, h dvd-ről bootoljon, de egy hibaüzenet fogad: nem tudja betölteni a DOS-t, vagy, mi... A tanács egy txt file-ban az, h készítsek indítólemezt, vagy mit floppyra... Csakhogy nekem nincs floppy meghajtóm! Másik tanács: a boot.iso-t íram ki cd-re, és akkor tud merevlemezről telepíteni... Ez sem működik...
Mit tegyek??? -
Anakin007
aktív tag
PS: kliens fstab-jában iocharset=utf8 van az smbfs-hez, mert még mindig jobban értelmezhető, mint amikor ISO8859-2 van megadva és így hajlandó pl a k3b cd-t írni smbfs-en lévő állományokból.
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Samba-s help kéne. Van egy 2007-es mandriva szerver, samba-val. Megosztott partíciók rw módban érhetőek el. Kliensek xp-s és linuxos (mandriva 2008 Powerpack x86_64) gépek egyszerre. Gond akkor van,amikor a linuxos kliens ír a megosztásra, mert 0600-as jogot állít be minden felmásolt állományra, emiatt ezek az állományok xp alól nem elérhetőek. Mit lehetne tenni? Sima file-oknál chmod 660-ra, dir-nél chmod 770-re lenne szükség. fstab manuálban csak uid és gid paraméterek találtam smbfs-re
Nem értem mi van, ugyanazzal az smb userrel és pass-al mountolom a shared foldereket, mint xp alól. Hát nem a samba szerver határozza meg, milyen jogokkal és ki/merre/hogyan dolgozhat sharedolt cuccokon? Debian-os kliensen nincs ilyen probléma. 5let?
A másik: "Már megint tele a ....", avagy megőrülök az ékezetek miatt. Most akkor mi a nyerő? végre belőttem az ékezeteket jól a szerveren (legalábbis így tűnt), xp alól létrehozott árvíztűrő tükörfúrógép hibátlan a szerveren nézve és vica-verza, de a desktop mandriván krix-kraxok látszanak csak. Az smb.conf-ban unix charset = ISO8859-2 van belőve, csak xp-s kliensekkel jó volt mindig eddig. De most, ha csak ssh-n lépek be powerpackos desktopról a szerverre, már megint csak krix-kraxokat látok és elsírom magam 1 ls parancs kiemenetén. Valaki mondja már meg a frankót plz.
Előre is kössz!
-
-
MichaelSD
őstag
válasz
Core2duo6600 #360 üzenetére
Hajrá, ne add fel!
-
Core2duo6600
veterán
válasz
MichaelSD #355 üzenetére
Amikor az opensuse - tettem fel, akkor úgy volt ahogy mondod, akkor az volt, hogy kiírta, hogy nem talál ezt nem talál azt (win-t akartam indíttatni vele)
Majd visszamentem a linuxba és átírtam ez ment is ezzel nem is volt gond
A gondom az az volt, hogy mikor feltettem a mandriva-t
Az is grub ot használt, karakteres felületüt, ki is volt írva, hogy grub
a gondom ott kezdődött, hogy feltettem a win es winyot rá, és jött a meglepetés nem indult el, de a bootot megkezdte
és elakadt közben, hogy nem tud felmountolni egy particiót
és kiakadtKövetlező történet, most ismét a opensuse van fent
emellé fel akartam tenni ugyanerre a winyóra a mandrivat is, no és ez eddig nem sikerült
Tisztára úgy tünik mintha nem férne meg a 2 egymás mellett ami azért furi
az opensuse jelenleg logikai particiók során csücsül, tehát még az sem lehetett gond, hogy tul sok első part akart volna létrejönniMég kisérletezem
-
qwertly
addikt
Sziasztok Mandriva 2008 van fent
eljutottam a Cedega beáliásig de a Battlefielde 2142 nem tudom feltelepiteni és az angol nyelvtudásom elég kevés
eszt irja ki :Sorry, game folders may not have slashes in their names (either forward or backward).lenne valaki aki értelmezné nekem.Köszi
-
MichaelSD
őstag
válasz
Core2duo6600 #354 üzenetére
Core2duo6600: amit leírál nem grub, mert addig el kellene jutnia, hogy nem találja a megfelelő HDDt. Az hogy villog és nyek, nem GRUBnak tűnik.
ftc:
A Other menupontot válszad ki és akkor a listába sokkal több felbontás lesz. Különben én is a felbontással küzdök. De nekem a 244t monitor nincs a hardver listában. -
ftc
nagyúr
Lehet én vok béna...de nem engedi a monitort berakni 1440x900-ra 1400*1050-ben akarja ahsznállni s elég vacak ugy
és firefoxba miért nem tudtam belerakni flash plyaert? beinstall rpm csomi pedig
-
MichaelSD
őstag
válasz
Core2duo6600 #348 üzenetére
Hát ez érdekes. Olyat csinálhat, hogy a GRUP nem találja meg a partíciót ha más SATA csatornára dugtad.
Ilyet még nem láttam, nekem a boot loadernál elakad ilyenkor.
-
Core2duo6600
veterán
Közben megnéztem a "bootlogot" tehát amikor írta ki, hogy miket csinál
ott szállt el, hogy nem tudta a sajat file rendszerét felmuntlni, mert az sda ről akarta holott az sdb ről kellene miután betettem egy + winyot a rendszerbe
mit kellene átírnom ? -
Core2duo6600
veterán
válasz
MichaelSD #347 üzenetére
Láma voltam már megtaláltam
De azért kösz
Egyben 1 észrevétel és egy kérdés is
Felnyomtam ugye a mandriva -t
Dugom vissza a többi winyot, mert ovatosságból lehuztam, hogy nehogy zür legyen
Erre nem bootol be
villog a scroll lock és a caps lock a bill en
és ennyi
ráadásul ugyanarra a vezérlőre kapcsoltam a másik winyot ahol ez voltIlyet még nem láttam,
Ti is jártatok már így ?
Mi a megoldás rá ? -
MichaelSD
őstag
válasz
Core2duo6600 #346 üzenetére
MLCC -> Hardware -> Resolution -> első drop down menüben a Other
Ez segít?
-
Core2duo6600
veterán
Most tettem fel a mandriva -t 1 CD ről
Hogyan birom a képernyő felbintást 1024 esre visszakapcsolni ?
Mert ott ahol lehetnenem tudok kisebbet választani az 1280 asnál, és itt már igen kicsik a betuklVárom választok
-
Anakin007
aktív tag
-
Anakin007
aktív tag
válasz
MichaelSD #342 üzenetére
Köszi, közben sikerült megoldanom (talán). Megadtam kernel paraméternek hogy "noapic" és azóta stabilan skurbinál. Legalábbis még nem döglött meg. sikerült megcsinálni a java-t is, végre tudok netbankozni linux alól
Viszont van még egy érdekes probléma. Ha kiadom az ldconfig parancsot, ez néz vissza:ldconfig: File /lib64/libulockmgr.so.1 is empty, not checked.
ldconfig: File /lib64/libfuse.so.2 is empty, not checked.
ldconfig: File /lib64/libfuse.so.2.7.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /lib64/libulockmgr.so.1.0.1 is empty, not checked.
ldconfig: a '/usr/lib/libgcj.so.9' fájl csonkítottldconfig: a '/usr/lib/libgcj.so.9.0.0' fájl csonkított
ldconfig: File /usr/lib64/libwnck-1.so.22 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libwnck-1.so.22.2.3 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libpanel-applet-2.so.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libpanel-applet-2.so.0.2.24 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libgnome-menu.so.2 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libgnome-menu.so.2.1.16 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libgnome-window-settings.so.1 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libgnome-window-settings.so.1.0.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libdecoration.so.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libdecoration.so.0.0.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libmetacity-private.so.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libmetacity-private.so.0.0.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libcompizconfig.so.0 is empty, not checked.
ldconfig: File /usr/lib64/libcompizconfig.so.0.0.0 is empty, not checked.
ldconfig: a '/usr/lib64/libgcj.so.9.0.0;471b8d6e' fájl csonkítottSokkal több volt, de párat már sikerült megoldanom azzal, hogy a csomagból egyenként kimásoltam a hibás file-okat. Nem tud ez a rendszer vmi olyat, hogy csomag ellenőrzés v. ilyesmi? Valszeg a sok fagyás miatti resetelés agyonvágta itt-ott az fs-t és fenti file-ok sérültek.
-
Anakin007
aktív tag
Igazítás: nem kde, most legutóbb már akkor megfagyott, amikor X induláskor kiírta az nvidia logót..
ssh-n másik gépről: "No route to host", szal tuti fagyás és reset gomb. -
Anakin007
aktív tag
Szevasztok!
3 napja telepítettem a mandriva 2008 64bites változatát és hát.... kivok bourulva idegileg
Rakás hulladék, ezt többször fagyott reset gombig 10perc alatt, mint xp 1 év alatt seSehol semmi hiba a logban, kde és latest nvidia X driver van alatta. Valszeg a kde vel lesz vmi nyűg, mert pl. sima xterm-ben nem tudtam lefagyasztani, xorg-ban kicseréltem az nvidia drivert nv-re és úgyis megfagyott. Teljesen rapszódikus az egész. Van, hogy pl. csomagtelepítés közben egyszercsak megfagy az egész, még hálózatról is leesik. 1x sikerült olyat elérni, hogy kapásból be ssh-ztam a gépre, még login előtt. Nah 1x amikor íluenkor fagyott meg, pont nem esett le a lan-ról, csak az X fagyott meg az egérrel és klaval együtt, de nem sikerült feléleszteni. kill-el kilőttem mindent szinte, ami X, folytattam pár nemfontos kiszolgáló folyamattal, de semmi. A folyamat eltűnt, de a monitoron továbbra is a lefagyott kde látszott. init 6, de semmi, init 0, semmi, shutdown és lelőtte az sshd-t, gép meg úgymaradt, úgyhogy jött a reset gomb
Foggalmam sincs, mit csináljak vele. Firefox is ratyi, azzal már egészen pontosan tudom, hogy kell kinyírni a gépet: cib.hu és klikk a netbankra. Úgy lefagy minden, hogy pingelni se lehet utána. Nem vas hiba, ez fix csak. 5let, hogyan deríthetném ki mi van? Vmi debugger kéne v. ilyesmi. Régen debianhoz volt, csak már nem emléxem
Előre is kössz!
-
ftc
nagyúr
Nah végre lejött....felkéne rakni csak helyet keersek neki....átszokni ujra winről
rem örökre.
De ha nem ismeri fel megint nyomtatom s scanerem akkor megint win vissza..ajjjjj.. MP150-t felisemri ,de epson meghajtot nyom hzzá
-
jimhun
senior tag
Sziasztok!
A következőt kérdezném: Felraktam az új 2008 Mandrivát, de hagytam egy windows Fat32 particiót, namármost ha belépek a Useremmel akkor nem enged írni az mnt/windows-ra mert a root a tulajdonos és csak Ő változtathatja meg a tulajdonságokat.
Viszont root-ként nem lehet belépni grafikus felületen (hiába írom be, kiírja hogy nincs root grafikus felület, mint az Kubuntuban), akkor viszont hogyan lehet megvátoztatni a tulajdonságokat hogy mindenki írhasson rá ???
Karateres felületen be tudok lépni rootként de nem tudom a parancsot amivel ezt meg lehetne változtatni.....Tud esetleg valaki segíteni ?
-
MichaelSD
őstag
válasz
Samanbacsii #333 üzenetére
-
Samanbacsii
őstag
Sziasztok!
Koca Mandriva telepítgető vagyok, és érdekelne, hogy 64 bites verziót honnan tudom telepíteni? Külön dvd vagy telep. alatt kell kiválasztani? Köszi... -
MichaelSD
őstag
-
qwertly
addikt
Sziasztok mostanában újra kezdtem az ismerkedést a linuxal
.Virtual pc-re akartam fel tenni a power pack 2007 de nem megy fel és eszt a hiba üzenettett írja ki Cold not mount compressed loopbackmi lehet a gond a suse 10.1 az felmegy de kiváncsi vagyok a mandrake 2007 is.
-
MichaelSD
őstag
Az early seederek megkapták a torrenteket ma éjjfélkor a Free torenteket.
Szerintem holnapi nap folyamán publikus lesz a Free.
-
MichaelSD
őstag
Klub tagsághoz adják, ami alapban egy évre azt hiszem 120 Euro. (Van olcsóbb is 66 Euroért, de nem tudom hogy ahhoz jár-e PP)
Igazából nem éri meg, csak ha támogatni akarod a Mandrivát, mert szinte mindent külön felrakhatsz (mondjuk Cedegát nem....). Halkan megjegyzem a PP nem annyival jobb. Pl. nekem a Sapphire x1850 kártyámmal gondja van.
Persze nem akarlak lebeszélni. -
MichaelSD
őstag
Az early seederek megkapták a torrenteket ma reggel 2-kor.
-
mdavid626
csendes tag
Se a KDE, sem a Gnome nem működik rendesen - pl a szöveg, ami már egyszer megjelenet többet ''nem tűnik el''. Minden ott marad a képernyőn... olyan mintha minden szöveget egymásra irnánk... Szóval ez így használhatatlan. Nem tudom mi lehet a probléma. Nagyon sokszor újrainstalláltam már, szinte minden lehetőséget kipróbálva .
A gép, amire installáltam:
Pentium 2, 32MB RAM, S3 Trio3D/2X, Soundblaster hangkártya, 8GB Maxtor HDD.
A HDD-n 2 partíció:
1- Windows 98
2- Linux
4-4GB az elosztás.
A vicc az egészben az, hogy ez Linux ezen a gépen már futott, a KDE is rendesen, minden probléma nélkül, sőt akkor 32MB RAM volt benne, meg a grafkártya is sokkal ''egyszerűbb'' volt (vmi 1MBs memóriával, azt is a RAM-ból csípte le). Nem tudom mi lehet most a probléma...
Még lenne egy kérdésem: hogyan lehet kikapcsolni, hogy a Gnome/KDE ne induljon el automatikusan? -
Gajdi
tag
Nadejó, most nézem, hogy majd fél éves az előttem lévő utolsó hozzászólás
-
Gajdi
tag
-
Samanbacsi
csendes tag
Hali mindenkinek!
Esőre sikerült életem első linuxát (Mandriva ugye) installálni és nagyon tetszik a rendszer. Sőt! Kiválóan működik is. Felbontás, internet beállítás valamint egy gyors flash installálás a firefoxban után az érdekesség. Felismeri, nem jelez hibát a LEXMARK z52 printernél de nem printel. Tudom ezzel nem sok mindent lehet kezdeni de hol fogjak a javításhoz? Más: ha xp alatt beállítható volt a 32bit, akkor itt is mennie kell nem? Mert ez nem akaródzik sehogy sem... Ja és mégvalami: Indítóikont bonyolult kitenni a desktopra? Vagy ''itt''
nem szokás?
Köszönet 1000...
[Szerkesztve] -
peti85
senior tag
Hali!
Letöltöttem a Mandriva 2007 Free verziót (az első CD-t)
Fel is telepítettem, de a grafikus felület nem indul el.
Kiadtam a ''startx'' parancsot de csak egy pillanatra jelent meg egy piros háttér és az egérmutató, majd visszatett a karakteres felületre.
Egy ilyen sort taaláltam, gondolom ez lehet a hiba: (EE) AIGLX: DRI module not loaded
ATi Radeon 9000Pro kártyám van. A telepítésnél már próbáltam mindenféle drivert kiválasztani (radeon(fglrx), vesa, Xorg-os radeon,... ), de mindig ugyan így járok.
UHU-val nem volt ilyesmi. Mi lehet a probléma? -
Stingie
tag
Sziasztok,
Mandriva Linux 2006-ot szeretnék telepíteni a gépemre, SATA-s vinyóra. A gond ezzel az, hogy a telepítő bootolásakor a licenszet elfogadva fel akar tenni egy illesztőprogramot a SATA-s vinyóhoz (abit nforce 4 ultra) de semmit nem csinál hosszú-hosszú percekig. Próbáltam újból, a hiba ugyanaz - nem olvas a vinyóról, nem olvas a cd-ről sem, meg sem mukkan. Mi lehet a gond? A vinyón már van winfos, és a rendszerben még kettő másik IDE-s merevlemez, szóval nem a gépemmel van a gond. Tippek? -
Shia-ko
aktív tag
A WPA-t telepíteném a wifi-hez, mert a 2006 DVD alapból nem tartalmazta. Leszedtem a netről, kicsomagoltam, lemezre írtam, de amikor hozzá akarom adni KDE alól, akkor csak Ultimate DVD-t keres, nem foglalkozik az optikaiban lévő lemezzel.
Hogyan tudnám felrakni a csomagot? -
-
Free Mandriva-t telepítenék VMWare wks. alá, de amikor bejön a graf. beléptetés képernyője, összemosódik az egész, van vkinek 5lete, mitől lehet? Esetleg megoldási javaslat?
-
zsommi
senior tag
hali!
lehet láma kérdés lesz, bocs, rég linuxoztam...
Nos:
Felraktam a Mandrake 10.1 official-t egy netről töltött mini-isoval, ami az X-en kívül nem rak fel más grafikus progit, és nem tudok felrakni mást rá, mert nem nagyon vágom, hogy hogyan lehet konzolosan telepiteni netről..
Csak az aptitude-ot, az meg nem megy:
beirtam apt-get install aptitude - erre kiirja hogy olyan parancs, hogy apt.. -
jimhun
senior tag
válasz
MichaelSD #300 üzenetére
Köszi !
Sikerült végülis elindítanom. Nem tudom mi lehetett, ha indításkor bemegyek a screensaver konfigjába akkor ezt írja ki
:The XScreenSaver daemon doesn't seem to be running on display '':0.0''. Launch it now?
Ha ezt leokézom akkor utána megy jól a screensaver....de ezt minden gépindításkor el kell játszni különben nem müxik.
Viszont egy olyan problémám lenne még hogy a Kopete nem tud messenger-re beléptetni azt dobja ki hogy ''wrong password'' az Amsn-en meg müködik rendesen a password. Nem találkozozott valaki ilyennel rajtam kívül ?
Még egy utolsó: A karakteres módban hogy lehet mailt írni ? A Redhatnál használt 'mail' parancs itt nekem nem működik.
Köszi szépen !
jimhun
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kedvenc zene a mai napra
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- E-roller topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Windows 11
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Napelem
- Egy gyártási hiba miatt nem bootolhatnak bizonyos Minisforum PC-k
- További aktív témák...
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i7-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest