Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • tlac

  Topikgazda

  összefoglalóból kiszervezve

  PC-s billentyűzet beállítása

  Lehetőleg USB-s billentyűzetet használjunk, mivel ezeket az macOS alapból kezeli.
  Az Apple billentyűzeteknek a kiosztása eltér a PC-n megszokottól, ezért ha az eredeti helyen szeretnénk tudni a gombokat ezt meg kell változtatnunk.

  Kiosztást megpróbálhatunk keresni a neten vagy akár készíthetünk is. Készítéshez az Ukelele programot ajánlom, könnyen kezelhető, csak össze kell kattintgatni.
  Magyar Windows-os billentyűzethez itt találhattok már egy általam előre elkészített kiosztást: innen letölthető.

  A kiosztás telepítése

  Kétféle útvonalra is telepíthetjük az előbb letöltött fájlt. Lehet rendszerszinten, hogy minden felhasználó láthassa (B.) vagy csak az aktuális (A.). Az utóbbi egyszerűbb.

  A. Telepítés az aktuális felhasználónak

  Mielőtt hozzá kezdenénk, javaslom, hogy tegyük fel a Double Commander-t. Ez egy multiplatform kétpaneles fájlkezelő, olyasmi, mint a Windows alatt népszerű Total Commander. Ezzel könnyebb dolgunk lesz.

  Másoljuk be a letöltött csomagból a Hungarian_tl.keylayout fájlt a
  /Users/[Felhasználó neved]/Library/Keyboard Layouts/ mappa alá. Ezután a Rendszerbeállítások / Billentyűzet / Beviteli forrás panelen adjuk hozzá a Hungarian_tl-t az egyebek kategória alól.

  B. Telepítés minden felhasználónak

  Másoljuk be a Hungarian_tl.keylayout fájlt a /Library/Keyboard Layouts könyvtár alá és állítsuk be a jogokat terminálból:

  sudo chmod -R 755 /Library/Keyboard\ Layouts/Hungarian_tl.keylayout
  sudo chown -R root:wheel /Library/Keyboard\ Layouts/Hungarian_tl.keylayout

  Majd jelentkezzünk ki és vissza. Ezután a Rendszerbeállítások / Billentyűzet / Beviteli forrás panelen adjuk hozzá a Hungarian_tl-t az egyebek kategória alól.

  Tippek

  Érdemes megcserélni a Control és Command billentyűket és ekkor a szokásos helyen lesz a ctrl+c, ctrl+v, ctrl+s, ctrl+f és a többi. A cserét a Rendszerbeállítások / Billentyűzet / Módosító billentyűk panalen tehetjük meg. A cserének lesz egy-két mellékhatása, pl. win-ben megszokott alt+tab helyett ctrl+tab-ot, ctrl+d (terminálban) helyett meg win+d kell használni, de még így is több billentyűzetkombináció lesz a megszokott helyén, mint alapból.

  Felcserélődött í és 0 gombok

  Előfordulhat, hogy az í és 0 gombok felcserélődtek. A javítása úgy a legegyszerűbb ha töröljük az alábbi fájlt:
  /Library/Preferences/com.apple.keyboardtype.plist
  majd újraindítjuk a gépet. Újraindítás után fel fog jönni egy ablak, ahol a billentyűzet típusát tudjuk beállítani. Itt kell a bal shift mellett megnyomnunk az í-t. Ezután jó lesz.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák