Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • farkas-j

  őstag

  válasz kilincs89 #250 üzenetére

  Én pl. ilyet használok.

  LG OLED48C11LB + IAMM NTR82HD; Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

 • And

  veterán

  válasz kilincs89 #252 üzenetére

  A sejtésed annyiban helyes, hogy a kapacitás a legfontosabb akkujellemző, mégsem lehet hanyagolni a többit, viszont az az XTAR mást nem tud tesztelni (az önkisülési rátát például a hosszú időtáv okán egyik töltő sem képes). Nyugtasson a tudat, hogy ugyan belső ellenállást 'mér' az előtted linkelt Liitokala, viszont nagyjából használhatatlan eredményeket szokott adni: ugyanazt a cellát másodperces különbségekkel újramérve akár többszörös eltérést indikál rá. A terhelhetőség / 'áramleadás' pedig a belső ellenállással függ össze, ami nem feltétlenül áll egyenes arányban a kapacitással. Az extrém nagy áramokkal terhelhető, pl. motoros szerszámokba szánt cellák kapacitása nem szokott kiugróan magas lenni. A belső ellenállás amúgy attól is függ, hogy az adott akku rendelkezik-e belső védőáramkörrel (protected kivitel), mert a védelem megléte valamelyest növeli az ellenállást.

 • And

  veterán

  válasz kilincs89 #254 üzenetére

  Terheléses teszttel lehet mérni a belső ellenállást, ami nem más, mint adott terhelésre bekövetkező feszültségesés és a terhelőáram hányadosa (Rb= delta_U / delta_I). Részben számszerűsítve a belső ellenállás az a feszültségesés, ami 1 amper terhelés mellett jelentkezik. Ha például a cellát 1 A-rel terhelve annak feszültsége 60 mV-tal csökken, akkor a belső ellenállása 60 mΩ. Ehhez a méréshez viszont a szükséges felbontás miatt az alap 3,5 digites (±1999-ig kijelezni képes) multimétereknél valamivel jobb képességű műszer szükséges.
  Mod #255: Ha fúrógépről van szó, akkor abban igen nagy valószínűséggel - pont a szükséges áramigény miatt - védelem nélküli, azaz a lehető legalacsonyabb belső ellenállású cellák vannak és cserélni is olyanokra kellene. Egyébként típusjel hiányában csak következtetni tudsz a védőáramkor meglétére vagy hiányára, pl. igen nagy (a névleges kapacitás többszöröse) áramterhelésnek kitéve a cellát: ha az áram kialakul, nincs védelem. Ha képes túlmerülni pl. 2V alá, akkor sincs, bár ezek a tesztek nem feltétlenül veszélytelenek egy jól működő cellára (a fizikai szétszerelést nem is említve).

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák