Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • NoX

    senior tag

    válasz ff-thomas #38353 üzenetére

    A könyvelőmtől származnak az alábbi információim.

    A KATA adózás esetén a legfőbb "probléma", hogy nincs megrendelés, nincs szerződés, nincs számlakibocsátás, és nem tudom az adószámát annak, akitől a jövedelem származik. Márpedig a vállalkozó számlát köteles kibocsátani és az évi egymillió forint feletti bevételt adószám alapján jelenteni a KATA bevallásban. Tehát ennek meg kellene felelni. Ebben az esetben is sok kérdés kering, hogy mikor jövedelem, hogy amikor megkapom vagy átváltom stb., Tehát KATA esetében a KATA alany éves szinten elért 12 millió forint feletti bevétele esetén kell 40 % KATA-t fizetni. ÁFA nincs utána, ezt leírták.

    Amennyiben valaki magánszemélyként végzi a bányászatot, akkor az önálló tevékenységből származó jövedelem, ekkor kell 15% személyi jövedelemadót, és tavalyi jövedelem esetén 22% EHO-t, idei jövedelem esetén 19,5% EHO-t fizetni.
    Ebben az esetben is lehet olyan véleményt olvasni, hogy a magánszemély számolhat el költséget vagy 10 %-os költséghányadot vehet figyelembe, vagyis a bevétel 90 %-a után kell adózni.

Új hozzászólás Aktív témák