Hirdetés

Aktív témák

 • ubyegon2

  Topikgazda

  Biztonság, vírusok, jogosultságok kérdése

  A Windows XP elterjedése hozzászoktatta a felhasználókat, hogy a saját rendszerüket rendszergazdai fiókkal használják. Ez azt jelenti, hogy ha valami kártékony programot töltöttünk le, az erőlködés nélkül megszerezhette a rendszergazda minden jogosultságát és így azt tehetett, amit akart.
  Nos, ilyen balgaságot egyik disztribúció sem követett el, teljesen más alapokon építkeznek.

  Lényegében úgy van megoldva ez a kérdés a disztribúciók nagy részében, hogy van egy ROOT felhasználó, ő az akinek mindenhez van joga, és vannak a felhasználók, akiknek csak a saját dolgaikhoz vannak jogaik, illetve kérhetnek ideiglenesen jogosultságokat bizonyos feladatokhoz. A root felhasználó nem valódi személy, mondjuk egy élő rendszergazda, hanem a telepítéskor jön létre a rendszerben, amikor meg kell adni egy jelszót neki.
  Ennek a jelszónak a birtokában képesek vagyunk ideiglenesen a root felhasználó személyében dolgozni, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor a saját jelszavunkkal a számunkra engedélyezett parancsokat futtathatjuk emelt jogosultságokkal. Egy átlagos, "asztali" disztribúción nem vagyunk ilyen téren korlátozva, ez a korlátozás igazából céges, munkahelyi vagy iskolai környezetben van jelen, ahol egy rendszergazda állítja be a jogosultságokat.

  (röviden összefoglalva a teljesség igénye nélkül)
  Mihez van joga egy sima felhasználónak?
  -használhatja az asztali környezet telepített programjait
  -a fájlrendszerben a saját mappájában dolgozhat

  Mihez nincs joga, de kérhet:
  -programok telepítése, törlése és általában a frissítésük
  -módosítani állományokat a fájlrendszer egyéb területein
  -főbb rendszerbeállítások módosítása

  Mi a helyzet Vírus téren?
  Nem nagyon van itt miről írni. A fentiekből látszik, hogy egy akármilyen program nem kaphat root jogokat.
  Sőt, a Windowsra írt kártevők nem is futnak más rendszereken és a letöltött Linuxos állományok sem kapnak alapból futási jogosultságot, így gyakorlatilag nem nagyon van mitől félni, ezért nem igazán jellemző, hogy antivírus vagy tűzfal programot telepítene valaki Linux disztribúcióra.
  Ahol ez viszont fontos, az például ott van, amikor Windowsos hálózat forgalmát, pl. a levelezést egy Linux disztribúciót futtató számítógép / szerver felügyeli, a rajta alaposan beállított tűzfallal és víruskeresővel.

  "Nem hiszem hogy kamuznak, ha a tv-ben is benne van.....evezni pedig meleg vízben nagyszerű!"

Aktív témák