Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ArthurShelby #51894 üzenetére

    A függőség az az, mikor az egyik csomag csak akkor települ, ha fent van egy vagy több neki szükséges másik csomag is. A csomagok sokszor egymásra épülnek, egész függőségi fát alkothatnak, de neked ezt nem kell fejből tudni, hogy melyik csomagnak melyik másik csomagra van szüksége, mert ezt a csomagkezelő kideríti és intézi neked, felteszi a függőségeket is, már amelyik még nincs fent. A legfontosabb függőségek nagyon hamar települnek, más csomagokkal együtt, mivel sok csomagnak föggőségei, amik már eleve a rendszerrel jönnek alaptelepítésben.

    A jogosultság az, mint Windowson is, egy adott felhasználó akkor tud fájlt létrehozoni, olvasni, kilistázni, írni, futtatni, ha van hozzá joga, ez általában a mappa eléréséhez is kell, különben nem tudja ezeket elérni. Ennek extrémebb változata, ha a felhasználót a felhasználókezelésnél fel kell venni speciális csoportokba (pl. egyes alkalmazások igénylik, hogy a felhasználó benne legyen az audio csoportban), de Ubuntun ez sem szokott alapból gond lenni, ha ilyenbe bele is futsz majd később, annak a megoldását netes leírásokban könnyen megtalálod.

    A Windows is mountolja a partíciót, de automatikusan betűjelre (de be lehet állítani a Lemezkezelőben, hogy megadott könyvtárba csatolja fel). Linux alatt is épp úgy partíciók vannak, de egy egységes könyvtárstruktúrába illeszkednek be, annak valamelyik pontjára. A legtöbb disztró, asztali környezet automatikusan megtalálja a partíciókat, és fel is csatolja neked, vagy ha nem is csatolja fel, a fájlkezelőben látszik, rákattintasz és felcsatolódik (kivéve minimalista disztribúcióknál meg ablakkezelőknél, de az Ubuntunál ez nem játszik, abban támogatott). Az, hogy hová csatolja fel, disztrófüggő, Ubuntunál már nem emlékszem, lehet automatikusan /media vagy /mnt vagy /run/media/ vagy amit megadsz neki, de nem kell ezt sem észben tartanod, mert felcsatolja, ahová felcsatolja, onnan mint meghajtót is megjeleníti grafikus felületen, és fogja mutatni, hogy hová csatolta fel, és általában mindig oda csatolja fel. Ha biztosra akarsz menni, akkor az /etc/fstab fájlban beállítod, hogy melyik partíciót hova csatolja fel automatikusa, de ennek a fájlnak a szerkesztésével vigyázni kell (legyen róla mentés), ha valamit félreírsz benne, bootképtelenné teszed a gépet (fene tudja, hogy ettől újabb a systemd mennyire véd meg), és live rendszerről vagy másik rendszer alól kell helyreállítgatni.

    A betelt partícióra a csomagkezelő írni fogja a hibaüzenetnél (ez grafikus felületen a részletek alatt látszik, terminálban meg a szöveges hibaüzenetből, amit kiír), hogy milyen paraméterrel hívd meg újra, hogy kipucolja a már nem kellő csomagokat, régi verziók ezek, amik hátramaradtak. Bár azt amúgy is látni fogod, ha egy partíció telik be, akkor mindenképp kell helyet csinálni, mert ha HDD-ről van szó, akkor a töredezésnek is rendkívül rosszat tesz a majdnem teli partíció, azért jó, ha kb. 20% szabad hely mindig van a partíción.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák