Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz donatel #7212 üzenetére

    "Lenovo y570-nél a pasztázás után lehet gond a géppel, mert hallottam olyat, hogy a laptopok újapasztázása után 1-2 hónapra meghaltak az alaplapok, vagy a videókarik."
    Egyetlen ilyesmit tudok elképzelni, amit nekem is sikerült elkövetnem még múlt hónapban - úgy, hogy már ha 20-szor nem szedtem szét a laptopomat akár újrapasztázás céljából, akár más miatt, akkor egyszer sem (és igencsak óvatos vagyok ezekkel a dolgokkal): ha sikerül kisütni, kinullázni a BIOS-t. Meglepő, de előfordulhat ilyen szét-/összeszereléskor. DE ez nem Y570-specifikus, ez bármelyik laptoppal előfordulhat szerencsétlen esetben. (Aki nem hiszi, járjon utána szervizeseknél.)
    Amikor ez történt, akkor szokásos módon szétszedtem a laptopot, újrapasztáztam, majd összeraktam, ahogy mindig, és csodálkozva vettem tudomásul, hogy hát ez bizony nem indul - azt csinálta, hogy égtek a LED-ek, pörgött a ventilátor, de a kép nem adott semmiféle visszajelzést, és igazából nem történt semmi (nem volt BIOS beep sem, ez már kicsit gyanús volt). Kicsit beszartam, hogy a GPU ment tönkre valamilyen módon (tekintve, hogy nem adott semmilyen módon képet), de végül szervizben (természetesen NEM hivatalos Lenovo-szervizbe vittem, ilyen butaságot nem követtem volna el) mondták, hogy sikerült törölni a BIOS-t - és ez egyáltalán nem egyedi, sőt, olykor velük is előfordul, csak nekik ugye van eszközük a BIOS chip újraírására. Elég egy elektrosztatikus feltöltődés, majd egy észrevétlen/véletlen hozzáérés (akár ujjal, akár csavarhúzóval, mivel ugye az is vezethet) valamilyen elektronikai alkatrészhez (BIOS chiphez és/vagy környékéhez), és bekövetkezhet ez az eset. Kicsit meglepett a dolog, mert nem ám olyan nekiesünk, mint tót az anyjának módszerekkel szoktam szerelni, sőt. Szóval még csak kóklernek és ügyetlennek sem kell lenni ahhoz, hogy ilyesmi előforduljon - elég egy szerencsétlen véletlen. (@161, ez neked is szól. ;)) Mondta a szervizes srác, hogy elvileg egyébként gumikesztyűben, gumitalpon kellene szerelni, stb., ahhoz, hogy ilyesmi ne forduljon elő.
    De az esetek többségében nem ez a helyzet, szóval azért nem kell beszarni, szétszedhető a gép, én is milliószor csináltam már.

    Két nagyon hasznos, szervizes videó:
    Y570 complete disassembly (szétszedéshez)
    https://www.youtube.com/watch?v=7tE_i91q5vw

    Y570 complete assembly (összerakáshoz)
    https://www.youtube.com/watch?v=x0cHP9Gf2fE

    A RAM-os kérdésre: éppen 12 GB RAM került az enyémbe is korábban, Kingston+Samsung és Kingmax+Samsung felállásban is szépen Dual Channelben működött:
    http://prohardver.hu/tema/re_lenovo_y570_multimedia_mindenkinek/hsz_2754-2754.html
    (A márka+típus elméletileg annyiból lehet érdekes, hogy megy-e Dual Channel üzemmódban, de gyakorlatilag menni fog. :D)

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák