Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • td

    senior tag

    válasz td #2180 üzenetére

    Sziasztok!

    Némileg vissza kell vonnom, amit a Leadtekemről írtam, mert megoldódott a probléma. De ne tudjátok, meg hogyan! :D
    Bootoláskor véletlenül észrevettem, hogy ott virít egy 333MHz az egyik sorban, a RAM-nál. Be is néztem a BIOS-ba, mert gyanús volt egyből a dolog (régen állítgattam már a gépem, nagyon régen). Hát látom is, hogy az a beállítás van érvényben, hogy az SPD-ből vegye a frekit, ez meg ugye nem jó, amikor 133-as az FSB, hiszen úgy a jó, ha szinkronban van a procival a memória. Úgyhogy teszem is át a HCLK-ra, aztán akkor nézem, hogy az meg nem 133-on, hanem 100-on van. :Y Vagyis a proci olyan 25%-kal kevesebbel volt hajtva, és amikor visszaállítottam, természetesen rendbe is jött a felvétel.

    És hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a gép egy évben egyszer megcsinálja, hogy bekapcsoláskor sípol, és reklamál, hogy nem megy a CPU-hűtő. Ami persze nem igaz, mint az kb. két éve, az első ilyen esetben kiderült, mindenesetre egy leállítás, aztán újraindítás meg szokta oldani a gondot. Most mondjuk nem oldotta meg, csak többedszerre, viszont akkorra már valahogy a BIOS is visszakerült alapbeállításra. Nekem meg nem jutott eszembe, hogy az órajeleket is megnézzem(hiszen, mint mondtam, nagyon rég állítgattam a gépemet), így csak az időt állítottam vissza még szeptember elején, és az IDE-eszközöket ellenőriztem. Mit ne mondjak, bosszantó.

    Csak az maradt rejtély, hogy amikor (szinte dátumra pontosan) 1 évvel korábban ugyanezt megcsinálta, akkor miért nem okozott problémát ez. Csak arra tudok gondolni, hogy akkor valamiért nem szálltak el a BIOS-beállítások, mert hogy én nem állítottam frekiket, az biztos.
    Leírtam, mert tanulságos. ;)

    Egyébként előtte már olyanok is történtek a sok drivercsere után, hogy PVR-indításkor resetelt a gép, meg kék halállal megadta magát a Windows, pedig ilyenek előtte nálam sosem fordultak elő. Úgyhogy ott már tényleg közel voltam a reinstallhoz.

    [ Szerkesztve ]

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

Új hozzászólás Aktív témák