Hirdetés

Aktív témák

  • DrGonzo22

    őstag

    Sziasztok,

    biztosan emlékeztek még páran, hogy gondok voltak a Philips 32PFL3605/12 típusú tévémmel, aminek az árát végül is visszaadták, mert a szerviz megállapította, hogy hibás darab volt - remegett a képe ott is, ugyanarra a digitális jelre rákötve, amivel rajta kívül az összes többi tévé gyönyörű nyugodt képet adott.

    Ma vásároltam egy Philips 32PFL3605H/12-t (van benne digitális tuner is). Egy azóta több monitoron is (fullHD felbontáson is) letesztelt HDMI kábellel csatlakoztattam a PC-hez (direkt frissen telepített win7 + legújabb catalyst, a TV-n gyárilag a legújabb szoftver volt, ugyanaz a vga, alaplap, stb. amin minden más megjelenítő kifogástalan képet ad). TV menüjében lévő varázslóval hozzáadtam a HDMI porthoz a számítógépet, PC mód kiválasztása után magától jött az 1920x1080-as felbontás, ahogy írtátok. Igaz a képfrissítés 50Hz-re állt, nem 60-ra. Ezt átállítottam 60Hz-re (windows alól, nem a catalystból), így végül egy nyugodtnak tűnő képet kaptam. TV menüjében a PC mód miatt minden képbeállítási opció eltűnt, kivéve a kontraszt, fényerősség, képformátum, stb. pont úgy, ahogy a kézikönyvében le van írva. Catalystban az Overscan-t 0-ra kellett húznom, hogy eltűnjön a fekete keret (amibe egérrel sem lehetett belemenni, tehát nem csak a háttérkép miatt tűnt keretezettnek, direkt 1920x1080-as kép van beállítva). Minden jónak tűnt.

    A Win7 ikonok, stb. normálisan néztek ki, gondoltam semmi baj, kicsit homályosak voltak a betűk, illetve pixeles szélűek a fotók kicsinyített, windows intézőben megjelenő képei. Ezt betudtam a nagyobb pixelméretnek, hátrébb ülve 80-100 centire már nem volt zavaró/látható. Pár perc használat után észrevettem, hogy egyes betűk így is, 80-100 centiről is rettenetesen homályosak, pixelesek - ilyen távolságról ezt már nem lehetett arra a 0,1 milliméterre fogni, amivel a tévének nagyobbak a pixeljei, mint a kölcsönkapott monitornak. Kezdtem aggódni, hogy gond lesz.
    Ezután beállítottam a háttérképet monokróm feketére, hogy megnézzem van-e bevilágítási gond, vagy pixelhiba. Ilyen szerencsére nem volt, viszont feltűnt, hogy az egész képernyő "zizeg". Pont olyan, mint amikor egy régi crt tévén nincs beállított csatorna, "hangyacsata" megy, csak nyilván jóval szolidabb kiadásban. A szürke különböző árnyalatai között váltanak a pixelek, ahelyett, hogy fixen egy árnyalatra állnának be. Sőt nagyon közelről folyamatosan látszódik a vörös, kék, zöld szín is. Távolról pedig középen, egy 1 centiméter vastag, 10 centi hosszú világosabb hasáb, csík, olyan mintha valami menünek lenne az alja. A káva tetejétől 3 centire lejjebb pedig egy ilyen csík fut végig. Erre már végképp semmilyen magyarázatot nem találok.

    Közelebbről megnéztem a kurzort is, annak a határán is remegtek a pixelek. Miután igazán közelről elkezdtem figyelni kiderült, hogy minden pixel remeg, függetlenül a háttérképtől. A tévé egyáltalán képes állóképet megjeleníteni, a pixelek folyamatosan váltanak színárnyalatok között. Vannak fotók, ahol ez nagyon előjön, simán látszik ez a remegés fél-egy méterről is, van ahol alig lehet észrevenni, például monokróm fehér felületen nem látom a folyamatosan színt váltó, fel-le kapcsoló, két szín között váltogató, stb. pixeleket. Van egy sárkányos címert ábrázoló PNG kép, ennek az intézőben megjelenő kicsinyített képe jó egy méterről is láthatóan remeg, érdekes, hogy a képnézegetővel megnyitott képen már csak nagyon közelről nézve látható a pixelek állandó mozgása. Különösen hajlamos remegni a szürke minden árnyalata, illetve a görgők, hangerőt állító csúszkák, win ablakok szélei, stb. kivétel nélkül messziről is kivehetően "zizegnek". Tehát nem egyenletes a remegés, csak ha mono fekete a háttérkép, akkor van homogén módon remegő/zizegő a kép.

    Azt elég nehezen akarom elhinni, hogy megint hibás lenne a tévé, ugyanakkor a hdmi kábel biztosan hibátlan, minden más kijelzőre tökéletes, remegés, villódzás, pixel színváltogatás... mentes képet ad. A PC-vel ugyanez a helyzet, akármilyen monitort kötök rá (ugyanazt a kimenetet, kábelt használva), tökéletes a kép (1920x1080-on is, 1920x1200-on is), ráadásul egy másik PC-hez kötve a tévét ugyanez a remegős kép áll elő. Fogalmam sincs, hogy mit állíthatok be rosszul. Most már ráadásul magától is a megfelelő fullHD felbontásra ugrott, rögtön a PC mód kiválasztása után. Mint tévé amúgy semmi gondom vele, mind a digitális, mind az analóg adás szép minőségben jelenik meg - ám mivel itt folyton mozgásban van nem tudom eldönteni, hogy remeg-e, vagy sem. Ha berakok egy filmet, rendes fullHD .mkv-t, akkor is elvész az igazán éles kép, enyhén kásás lesz, ahhoz képest, ahogy más monitoron megjelenik ugyanaz a film.

    Ha van még bármilyen ötletetek, szívesen várom:) Catalyst beállítást, HDMI-hez PC hozzáadást, gyári resetet, kényszerített fullHD 60Hz-et catalystben, stb. már végigzongoráztam, semmi. A képformátumot is próbáltam állítani - kézikönyv ezt tanácsolja PC módban remegő kép esetén - pont ugyanolyan mind a három beállítás mellett.

Aktív témák