Hirdetés

Aktív témák

  • hamikike

    tag

    Segítsetek!
    Olyan méretű ez a fórum és ez a topik is, hogy reménytelen a keresgélés. Sok leírást elolvastam, de erre nem tértek ki sehol, vagy mert triviális hogy nem lehetséges, vagy mert triviális hogy igen, ezért inkább direktben kérdeznék. És mert nem találom hol lehetne feltenni a kérdést, ezért itt teszem fel, ez tűnik kézenfekvőnek!

    HDMI jelátvitellel kapcsolatban lenne néhány, többnyire igennel, vagy nemmel megválaszolaható kérdésem:

    1. A szabványok lefelé kompatibilisek-e? Pl. 1.3 as készülék jele mehet 1.4-es bemenetre (fordítva gondolom nem).
    2. Ez a kábelekben jelent-e különbséget (19 csatlakozósak mind), vagy csak azok minőségében, pl. árnyékolás, anyagminőség, stb.?

    3. Jelet szeretnék vinni egy T-home STB -ról (HDMI 1.3 kimenet) egy LG 42LC5 LCD TV (1.3-as), valamint egy másik LG 32LK450 LCD TV (1.4-es) bemenetére: 1 Out 2 Input, egy beltériről két TV egyidőben.

    Mi erre a jó megoldás? Én vettem egy hosszabb 1.4-es Ethernet képes HDMI kábelt (10 m), egy sima HDMI Y elosztót (teljesen passzív), mert azt olvastam ki ennek leírásából, hogy ehhez nem kell kapcsolós megoldás vagy aktív, távirányitós megoldás. Össze is kapcsoltam, és jött a csalódás: ha mindkét TV be volt kapcsolva egyiken sem volt kép (most így hirtelen csak arra emlékszem, kiírta hogy gond van a hdmi kapcsolattal, próbáljam komponens kábellel), de ha kikapcsoltam az egyik TV-t, akkor sem volt a másikon kép. Ki kellett húzni az egyik kábelt az elágazóból, akkor oké volt, ez a másikon is működött, de ez egyenlő a dugdosás egyikből a másikba esetével, azaz nem csináltam semmi újat. Az viszont kiderült jóa kábel és a TV-ék is kapnak jelet.

    4. Van-e valami ebben az általam összekötött eszközrendszerben, ami valamiért nem jó, nem kompatibilis? Illetve miért nem működik az ami elméletben működhetne, hiszen csak kétfelé kell osztani a jelet és ezt az elosztót hivatalosan erre a célra árulják?

    5. Közben elkezdtem keresni mehanikus átkapcsolós, aktív átkapcsolós és távirányítós eszközöket. Szép számmal találtam, de nagyon költségekbe nem akarom magam verni. Mit ajánlottok?

    6. Viszont felvetődött egy újabb problémám: utóbbi eszközök minden leírásában azt írják, ezek több hdmi kimenetű eszköz (pl. 3 in 1 out ) egy bemenetre (egy TV-re) történő kapcsolására használhatók. Fordítva nem? Az Outputra kötni az STB kimenetét és a 2 bemenetre kötni a TV-ket? Gondolom a három lehetséges kapcsolat egyike él mindíg és mindegy milyen irányú a jelforgalom: végül is virtuálisan egy kábelt jelent, vagy nem?
    Ha nem, akkor egyáltalán létezik erre normális megoldás, mert a probléma életszerű!

    7.Lehet az, hogy nem 1.4-es kábel kellett volna, hanem 1.3-as, bár szerintem ennek semmi köze hozzá, 19 vezeték mindkettőben, inkább az 1,4-es TV pofázik vissza a kábelen keresztül és megzavarja az 1.3-as TV bemenetét, vagy a beltéri kimenetét?

    Nagyon próbálkozni nem akarok, mert egyiket sem akarom kipurcantani, de addig nem vennék semmit míg tisztán nem látok.

    Köszi

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák