- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- CPU léghűtés kibeszélő
- Androidos fejegységek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Home server / házi szerver építése
- Hamarosan debütál az MSI elegáns, Project Zero szériás alaplapja
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
Én nem állítottam, hogy a történelem során nem létezett egy tucat. (Mondjuk igazából te sem soroltad fel) Azt állítottam, hogy android platformon az utóbbi 10 évbe egyáltalán nem relevánsak, s akik igen, azoknak egyáltalán nem probléma a Google lépése, s meg is tudják adni hozzá adni az alapokat, meg is kell mivel a Google kötelezővé teszi.
-
Pikari
addikt
A világon összesen 3 nyelv van, az angol, a spanyol, és a német, a többiről nem hallottam, vagy ha igen, utoljára 8 éve. Tehát más nem létezik, ezt a hármat meg majd fordítja a beépített google translate, minden más nyelv támogatását kötelezően töröljük. Elég sokat foglalkoztam mostanában ezzel, én már csak tudom.
-
hapakj
őstag
Nos az Apple foggalmam sincs, hogy jön ahhoz, hogy az Androidon van-e natív OpenGL ES driver vagy sem. Teljesen zárt ökoszisztéma, szóba se nagyon jön a licenszelhetőség lehetősége.
Az android x86 is kb totál halott. x86 alapú android tabletről se nagyon hallottam vagy 8 éve.
Szóval nagy nehezen olyan cégekkel, amiknek soha vagy már köze sincs az Androidhoz összehoztál 7 céget a tucat helyett, akik kb relevánsak lennének a kérdésben.
-
Pikari
addikt
Simán kihagytad az Applet, ők is saját gpuval nyomulnak az arm processzoruk mellett. Igaz, nem Androidon. Aztán android x86ra is van, az intel mobil processzoraihoz is. Végülis ez kb 7 nagyvállalat, akkora költségvetéssel, mint fél magyarország, amikről saját bevallásod szerint te nem hallottál, tehát nem is létezik. Így akkor nekem sok hozzúfűznivalóm már nincs is
-
hapakj
őstag
Hát utóbbi 10 évbe elég közel vagyok az iparhoz, de egy tucatnyi vállalatról közel se hallottam. Samsung próbálkozásai lényegében már akkor irrelevánsak voltak. Vivanteről is kb csak hírek voltak, konkrét chipet nem is nagyon lehetett látni.
Szóval a mobil GPU tervezés tényleg kb csak Imagination, Qualcomm, ARM, (nVidia) kezében öszpontosult.
Nomeg itt a legfrissebb és jövőbeni Androidokról van szó. Abban már kötelező a Vulkan 1.2 támogatása is asszem. Szóval olyan cégek szóba se jöhetnek, amik azt nem támogatják.
-
hapakj
őstag
A Qualcomm igazából több fajta magot rakott a SoC-jaiba. Régebben voltak a saját Kryo magjai, de csinált ARM Cortex magokkal is SoC-t. Illetve közelmúltban vette meg az ex Apple mérnökök által alapított Nubia-t, aminek az Oryon magjait használja desktop platforomon kevésbé, de mobil platformon úgy tűnik több sikerrel.
-
Pikari
addikt
Nem, a qualcomm a saját magjait rakja a socjaiba, amik utasításkészlet szinten armv8 kompatibilisek, de az a saját dizájnjuk. A qualcomm igp-je szintén saját fejlesztésű (aminek az alapjait az amd-től vettek valami másfél évtizeddel ezelőtt).
IGP-ket meg ARM procikba készít egy tucatnyi vállalat, azokon kívül, amiket Abu felsorolt, még ott van az nvidia, a vivante (verisilicon), samsung, meg ezeken kívül valószínűleg egy csomó olyan, amikről én nem tudok.
-
hapakj
őstag
-
Pikari
addikt
válasz
ergoGnomik #14 üzenetére
Rendben, kijavítalak. Nem mindenki ugyanonnan licenszeli a igpt. Van, aki saját maga tervezi, így ők elesnek a gyártóspecifikus képességek lehetőségétől, és a teljesítmény is szuboptimális lesz.
Ami számomra nem világos, az az, hogy a google hogyan kívánja ezt a tiltást megvalósítani, hiszen a kernel fölött nincs kontrolljuk, és afölött sem, hogy a gyártó milyen libgles2.so-t másol a fájlrendszerébe.
-
ergoGnomik
tag
Javíts ki kérlek ha tévednék, de a saját processzoraikban saját a képfeldolgozó és a neurális háló gyorsító. Nos, szerintem ezeken nem sok minden OpenGL ES optimalizálni való van. A licencelt grafikus egységeikre meg ha optimalizálnak, akkor az nem lesz optimalizált mások ugyan olyan licencelt GPU-ira? Biztos van itt valami, amit nem látok át.
-
hapakj
őstag
Hát a gyakorlat viszont az, hogy az OpenGL ES nem is annyira jó a mobil hw-eknek és az ES driver fejlesztés általában csak púp a gyártók hátán. A Vulkanba eléggé beletudták tolni amit akartak, már core szinten is. Pl a teljesen vendorfüggetlen kihasználása a tile based architektúráknak renderpassokon, resource discardokon keresztül. ES-ben erre csak vendorspecifikus megoldások vannak.
Másrészt az Angle az Open Source projekt s bármelyik gyártó beletolhatja a számára előnyös code pathokat, ha szeretné.
-
hapakj
őstag
válasz
GodGamer5 #10 üzenetére
Ez a feature már eddig is létezett és az alkalmazás választhatott, hogy natív OpenGL ES driveren vagy Angle + Vulkanon fut. A hír arról szól, hogy a Google most már ténylegesen deprikálni fogják a natív OpenGL ES drivereket.
iPhone-okon amúgy már Metal 3 van, ami egy elég jelentős ugrás volt képességekben. -
GodGamer5
addikt
Már kb az Android 12-nél volt olyan hír itt a ph-n, hogy minden OpenglES cím vulkánon keresztül fog futni és így elkerülhető az inkompatibilitás, mert a appok fejlesztői leszarják az új api-kat. Akkor most nem ez volt eddig, hanem még csak most fog jönni ez a "feature"???
Rá is férne már az Androidra, hogy gatyába rázzák, mert az új Resik elég ütősek metal2-vel iphone-on.
Szerintem vulkannal egy 8gen2-es teló ugyanezt a látványt kitolná magából...
A Disco Elysium nem túl jó választás, a pc-s portok minőségének megmutatására. -
Pikari
addikt
válasz
ergoGnomik #7 üzenetére
Mivel a google rendelkezik processzorokkal, jogosulatlanul optimizálhatja a saját chipjére az opengl implementációt a versenytársak rovására.
-
Pikari
addikt
-
ROBOTER
addikt
Értem én, hogy megszabadul az ES API-tól, de a Chrome-ban meg kell tartani az ES-re alapuló WebGL-t, nem?
-
Segal
veterán
Akkor jöhet a Doom eternal is
Bilibe lóg a kezem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat teljesen a Vulkan API-ra szavaz, 2026-tól pedig már natív OpenGL ES implementáció sem lehet az androidos eszközökön.
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ASUS GTX 1660 SUPER 6GB GDDR6 DUAL OC EVO Eladó!
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest