Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz noezmegmi #4802 üzenetére

    Mondjuk a mellékelt screenshoton az látszik, hogy a Kingston szoftvere kezeli a külső SSD-t, ellenben az UASP és a TRIM (UNMAP) támogatása, működése nem. Az előbbit Windowson ezen leírás, míg az utóbbit a már említett másik válaszban lévő leírások alapján lehet ellenőrizni. Az UASP-t magának a külső háznak és az operációs rendszernek is támogatnia kell, akkor fog működni. A TRIM, pontosabban az UNMAP működésnél szintén ez a helyzet, valamint annak SATA SSD-k USB-s használatánál feltétele az UASP működése is. A fájlrendszer max. az utóbbi, a TRIM / UNMAP működésénél számíthat. Windowson a TRIM elvileg NTFS és ReFS fájlrendszereknél támogatott, ellenben exFAT fájlrendszernél nem. Az utóbbira pl. ebben a cikkben is utalnak, valamint arra is, hogy Windowson használva célszerű NTFS-re formázni a külső SSD-t, ha cél a TRIM / UNMAP megfelelő működése. De amúgy ha annyira érdekel, akkor a lehetőség adott, ki tudod próbálni exFAT és NTFS fájlrendszerrel is, aztán kiderül.

    Ha nem működik az ATA TRIM, illetve USB-n az SCSI UNMAP, akkor igen, előbb-utóbb be fog lassulni a külső SSD, drasztikusan csökkenhet az írási sebessége. Viszont hogy ez mikor és milyen mértékben következik be, az egyrészt függ a használattól, annak intenzitásától is. Másrészt ha magánál az SSD-nél pl. a Garbage Collection kellően hatékony, akkor az eleve valamelyest kompenzálhatja a TRIM hiányát és ezzel lassíthatja az előbbi bekövetkezését.

    Az ADSA-1S6 külső háznál a CDM eredménye jónak mondható, egy SATA3-as SSD-vel UASP módban ennyit kell tudnia USB 3.0-n. A CDI is támogatja, meg gondolom a HDS is, tehát az is oké. Bár az utóbbiak inkább az EE25-XA6 külső háznál lettek volna érdekesebbek, azt nem kezelte valamiért a Kingston szoftvere.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák