Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • vati

  senior tag

  válasz loszerafin #230 üzenetére

  utánanéztem. Igazad van, tényleg nem evidens:
  Ha a villamos zárt pályáról lépne be a kereszteződésbe -ami az ábrából amúgy nem következik-, akkor a 24.§ (1) alapján van elsőbbsége.
  Ha nyílt pályán halad, akkor a kresz betűje alapján nekem sem egyértelmű... Talán a 38.§ (Közlekedés villamospályával ellátott úttesten) pontjaiból következik, hogy ha rá is szabad hajtani villamospályára -ami nélkül nehéz lenne balra nagyívben kanyarodni- ezt csakis a villamosforgalom zavarása nélkül lehet megtenni. Tehát ha mindketten balra kanyarodtok, és nincs tábla, egyéb elsőbbségi szituáció, akkor a villamos a nyerő. Nincs elsőbbséged vele szemben, ha elémész, zavarásnak minősül. Vsz ha összementek, a kihívott rendőr is ilyesmire hivatkozva fog elmeszelni.

  Erre írtam, hogy a villamosnak majdnem mindig elsőbbsége van, az 1-2 esetet (pl. azonos irányból jövő, kanyarodó villamos) kivéve, egyszerűbb ezt megjegyezni.
  ''Élesben'', ilyen forgalmi helyzetben rutinból elengedném a villamost, ha kreszvizsgáznék és nem ugrik be ez a konrét feladvány, akkor félig-meddig intuícióból választanám a villamos-én-''B''jármű sorrendet. (nem tudok olyan szabályról ami alapján ott elsőbbségem lenne a villamossal szemben)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés