Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz [HUN]NIMROD #1393 üzenetére

    De nincsenek dogmák a tudományban. Egyedül a matematikában vannak axiómák, de azok meg legalább szabadon megválaszthatók. (Egy vallásban pl. a dogmák rögzítettek, nem szokás vizsgálni őket, és főleg nem kérdőjelezhetők meg (lásd eretnekség).)

    Szóval mondanod kellene konkrét tudományos dogmákat. Az infláció biztos nem lesz jó, mert az az elmúlt évtizedekben módosult az eredeti formájához képest, és vannak alternatív elképzelések is.

    Ha valaki lemaradt volna róla az általános iskolában. A (kozmikus) infláció során nem történik (speciális relativitáselmélet értelemben vett) mozgás: nem a részecskék mozognak, hanem a tér tágul. Lufival vagy mazsolás kaláccsal szokták illusztrálni. (Vegyünk egy 120 centi átmérőjű lufit. Üljön rajta két hangya 10 centire egymástól. Fújjuk fel a lufit 1 másodperc alatt a 10 milliószorosára (ha jól számolom kb. akkora lesz, mint a Föld). Ekkor a hangyák ezer km-re kerülnek egymástól, miközben valójában egyik sem mozdult a helyéről. Mazsolás kalácsnál a kelési fázisnál jelentkezik az a hatás, hogy a mazsolák egyre messzebb kerülnek egymástól, és nem azért mert átverekszik magukat a tésztán, hanem mert a tészta tágul ki közöttük.) Azaz az infláció során látszólag nagy sebességgel mozognak egyes részecskék, a valóságban viszont, lokálisan, soha nem lépik át a fénysebességet. Amúgy a fénysebesség mint korlát csak lokálisan értelmezett: ismert példa, hogy a legtávolabbi megfigyelhető galaxisok már a fénysebességnél gyorsabban távolodnak tőlünk.

    (Amúgy az inflációt sem kell "szentírásnak" venni: ez csak egy elmélet, ami nincs ellentétben azzal, amit jelenleg tudunk a világról. Ha valakinek nem tetszik, akkor kitalálhat jobbat, csak annyi a feltétetel, hogy az is egyezzen a megfigyelésekkel. (Van pl. olyan elmélet, hogy a fizikai állandók időben változhatnak, és ha feltesszük, hogy a múltban a fénysebesség sokkal nagyobb volt, akkor nincs szükség az inflációra. Persze ennek az elméletnek is vannak olyan pontjai, amibe bele lehet kötni, ráadásul a fénysebesség jelenleg elég állandónak tűnik...)

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák