- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Erős ajánlattal jelentkezett a szerverpiacon az AMD
- A Copilot+-ra szabta az új Ryzen PRO sorozatot az AMD
- Bluetooth hangszórók
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Notebook hibák
Új hozzászólás Aktív témák
-
freeapro
senior tag
Gondolom a Snapdragon X-nek csinálnak konkurenciát egy jó PC-s IGP design-nal. Megéri befektetni, ha megnyílik egy új piac az ARM-os WIN gépeknek.
-
hapakj
senior tag
hja, de tényleg radikálisan el kell térniük a designnal. Legutóbbi tapasztalataim szerint a Mali az valódi TBDR architektúra, s az nem fog jól skálázódni desktop workloadokra. Apple GPU-k is ilyenek és látszik, hogy M3-ban próbálkoztak feloldani a problémákat.
Az Adreno egy jóval rugalmasabb cucc, pl elég dinamikusan tudja kezelni a tileméretet is, s ha olyannak ítéli a driver a terhelést teljesen át tud menni immediate módba.
Mondjuk ilyen szempontból meglepett, hogy a Windowsos Snapdragon laptopok milyen rosszul teljesítettek grafika szempontjából, de a Mali architektúrálisan még nagyobb hátrányból indul elvileg.
[ Szerkesztve ]
-
SoC alaplapok között nézegettem ezeket az ARM chipeket, de nem valami pengék, persze vannak erősebbek is, de a szoftveres támogatás sem valami vastag.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Jah, nem mellesleg nem Windows felhasználó vagyok, lassan 2 éve Linuxozom. Íme egy komplett, akár játékok futtatására is alkalmas asztali ARM PC: [link] Rendszernek Ubuntut telepített fel a feltöltő. Sajnos jó része a játékoknak nem indul el, de nem a rendszer, hanem valószínűleg az architektúra miatt.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
-
Bleccs
csendes tag
Értem a skálázhatósági problémát, viszont az AMD IGP-je egy nagy teljesítményű architektúra, hogyan sikerült a Samsungnak belerakni az Exynosba? Alig melegszik jobban mint a Snapdragon. Esetleg az egy kiherélt RDNA?
-
hapakj
senior tag
BTW én annyira nem értem a skálázhatósági problémát. Az nvidia, amd, ARM, Apple GPU is valamilyen típusú multiprocesszorból / core-okból állnak, amelyekből amennyit belepakol a gyártó, olyan teljesítményű lesz. Ez látszik, hogy az Apple M3 Max széria is 30-40 magos GPU-t tartalmaz vagy a Dimensity 9300 is 16 magos Mali-t és elég jó eredményeket érnek el a megfelelő alkalmazásban.
A legfőbb problémát, legalábbis 3d alkalmazások terén továbbra a működési módban látom, hogy Immediate, TBIM vagy TBDR.
Az Exynos Eclipse (AMD) az valszeg egy max 1-2 multiprocesszort tartalmazó cucc, s mondjuk a regiszterekből is vágtak, hogy kisebb legyen. -
Pikari
addikt
A cikkben az szerepel, hogy az MTT az Imagination termékein alapulna, ami nem igaz, mert licenszeltek tőlük ugyan számos technológiát, de alapvetően a chip a sajátjuk.
Van kínai GPU, ami lényegében az imgtech dizájnjaira alapul, azonban az nem az MTT hanem a Fantasy (Fenghua) termékcsalád néven futott kb 2022-ig.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
zetor2000
senior tag
Hát, én még emlékszem olyanra is, hogy VIA, az is valami kínai cég, és nekik is volt valami grafikus megoldásuk még a Pentium 1-2-3 érában, vagy kicsivel utána. De hogy abból lett e valami, és hogy ez a márka termel e még a konzumer piac felé bármit is, azt nem tudom.
Hmmm... most nézem, hogy tajvani a cég[ Szerkesztve ]
Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
Pikari
addikt
válasz zetor2000 #12 üzenetére
A VIA taiwani cég volt. A VIA-ból a technológiát kivásárolta a Zhaoxin (kínai cég) ezelőtt 3 évvel. A Zhaoxin gyárt CPU-kat, benne IGP-vel, és desktop GPU-kat is. És termelnek a konzumer piac felé, PC-kbe, irodai és kormányzati felhasználásra is, NAS-okba is, szerverekbe is (de szerver GPU-kat, nagy teljesítményű GPU-kat a zhaoxin nem gyárt).
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
A dx11 driverük teljesen rendben van, nekem eddig futott vele minden, amit rádobtam. A teljesítmény már más kérdés. Az opengl drivereikkel viszont nem vagyok kibékülve. A dx12-es cuccaikat még nem próbáltam.
-
Pikari
addikt
A VIA-nak van DX11 cucca, de DX12 már csak a Zhaoxinnak van. A VIA eladta az összes chip dizájnját nekik évekkel ezelőtt, a jövőben VIA már valószínűleg nem fog új dizájnokat kihozni.
-
Pikari
addikt
MasterDJ screenshotján láttam, hogy 11.2-es DDI, a microsoft szerint létezik is ilyen. Ahogy mondod, ez nem "feature level" lehet, de én a directxhez nem különösebben értek.
Nekem szintén a régi Zhaoxin cpu-ba ágyazott változata van meg (c860), ami a screenshoton látható, ez megegyezik a c645-el, ugyanazzal a driverrel megy mindkettő. Én személy szerint csak az opengl verziószámot néztem meg (opengl 3.3), meg volt opencl 1.1, szóval ennyit tudok róla.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
senior tag
Nem, nem létezik, mint mondtam ez D3D Runtime verzió. Ez azt jelenti, hogy a telepített directx csomag, mint szoftver mit tud, nem pedig, hogy mit tud a hw. Azok között nincs ilyen, csak 11_1 vagy 12_0 [link]
De itt írja, hogy 11_0 a feature level. Mondjuk ez már nem az a VIA/S3G gpu amit előbb írtál. -
Pikari
addikt
A chip ugyanaz, csak át van nevezve, meg bele van ágyazva a prociba. VIA/S3 brandinggal szerintem még csak nem is látta még senki ezt a chipet. És jó eséllyel már nem is fogja.
-
Pikari
addikt
Ha akarod, majd szólok, ha legközelebb előveszem, hogy teszteljek rajta. És ha kiváncsi vagy valamire, meg tudom nézni.
-
Pikari
addikt
Diszkrét videókártyaként valószínűleg az általad most említett 5xx jött ki utoljára, utána az S3 már csak alaplapra integrálta őket.
-
Pikari
addikt
A zhaoxin nem tartotta meg az s3 és a chrome brand neveket, amikor felvásárolta őket. Nem hiszem, hogy túl sok pozitív emlék fűződne ezekhez a chipekhez
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen