Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • belluno

  újonc

  Az apróhirdetésekben szinte mindenki azt írja a kisebb TDP-s procikra, hogy kisebb a fogyasztásuk.

  De biztos ez? Mérte már valaki? Kiváncsi vagyok a véleményetekre.

  A TDP a "Thermal Design Power" rövidítése. Azaz a hűtési teljesítmény-igényre vonatkozik, nem pedig a fogyasztásra.

  Természetesen minél nagyobb egy procinak az áramfelvétele, annál több hőt termel. Feltételezem, hogy a procikban az elektromos áram 100%-ban hővé átalakul, az energiamegmaradás törvénye miatt. Azaz innen nézve egy cekász. Ugyanis hova máshova alakulna még a villamos energia? Mozgási energiává biztos nem, "feladatmegoldási" energia meg nem létezik, tudtommal. Világítani sem világit (jobb esetben) egy proci...
  Eddig ok, minél több áramfelvétel, annál több hő.

  De: a hűtési igényt befolyásolja a "delta-T" is! 100 W-nyi hőt egy egy kicsi passzív hűtő is elvezet, csak épp nagy deltaT-mellett: a proci lenne vagy 200 fokos, vagy még több (ez persze függ a külső hőmérséklettől is).

  Szóval, elvileg nincs kizárva, hogy egy kisebb TDP-jű proci ugyanannyit vagy több áramot is megeszik, mint egy nagyobb TDP-jű prcoi. Csak a kisebb TDP-jű jobban hőtűrő, pl. a belsejében jobb a hőelvezetés, és az anyaga jobban bírja a pörkölést?!
  Erről alig találok infót a neten.

  Én egyszer nagyon nagyon régen megmértem: emlékeim szerint teljes terhelés mellett egy nagyobb TDP-jű Celeron G1620, ha nem is jelentősen, de kevesebb áramot vett fel, mint ugyanabból a generációból származó kisebb TDP-jű T-végű i3. Természetesen egységnyi idő alatt utóbbi több feladatot oldott meg.

  Felmerül bennem az a kérdés, hogy egy folyamatosan bekapcsolt, alapvetően alapjáraton futó, ritkán terhelt otthoni szerver gép mikor fogyaszt kevesebbet? Ha egy kisteljesítményű normál TDP-s proci (pl. Celeron) vagy egy ugyanolyan családból származó, nagyobb teljesítményű, de csökkentett TDP-jű proci ketyeg benne.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák