-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hunwar
tag
Ez rendben is van, de itt egy régi 4 magos megoldás fejlesztési lehetőségéről volt szó, min egy modernebb 6 magos megoldásra, pár éve egy 4 magos i7 használt árából meglehetett venni boltban akár egy 3600-as ryzent, ami sokkal erősebb minden szempontból, alaplapok is hasonló áron mozogtak, de akár intel oldalt is lehetne nézni, mert a 10400f is ebben az árkategóriában mozgott és kb ugyanaz a teljesítmény is volt, így igazából akkor minimális ráfordítással lehetett fejleszteni, de lehet 0Ft rááldozással, jelenleg meg használtan az ő i7-se drágábban megy, mint amennyibe egy 3600 kerül a használt piacon, a 10400f még olcsóbb, valamivel drágábban meg van 11400f, ha kellene a gen4 pci-e is. Ezek mentén eleve nem nagy költséges fejlesztésről beszéltem, hanem minimális ráfordítással való modernizálásról, amit a 1080 is megérezne. Ma meg már vannak olyan játékok, amik megkövetelik a 6 magot és hiába veszed le low-ra a beállításokat, akkor is akadozni fog 6 magnál kevesebb esetében.
Igen,ez így van,és tény is,ezt hívják kib@szásnak,nem virágnyelven fogalmazva...
Igazából mindegy hogy Hardveres oldalról nézzük a dolgokat,vagy Szoftveresről,így is úgy is sz@r a helyzet.
Egy hatalmas nagy káosz az egész.
-
Dragon3000
nagyúr
Röviden és Tömören is igen, ezekről van szó.Egyet értek mind 2 hsz-el.
Személyes nézőpontom,egyben vallom is amit már említettem,ha egy PC hozza egy PS5 Pro és egy Xbox Serires X minimum teljesítményét,az már az elfogadható és játszható kategóriába nyugodtan besorolható.
Kompromisszumos de megy.
Minden más meg,egyéni igények kérdése.
Aki meg többre vágyik,annak meg nincs más hátra mint előre,hogy kifizeti,...vagy nem.
Ez rendben is van, de itt egy régi 4 magos megoldás fejlesztési lehetőségéről volt szó, min egy modernebb 6 magos megoldásra, pár éve egy 4 magos i7 használt árából meglehetett venni boltban akár egy 3600-as ryzent, ami sokkal erősebb minden szempontból, alaplapok is hasonló áron mozogtak, de akár intel oldalt is lehetne nézni, mert a 10400f is ebben az árkategóriában mozgott és kb ugyanaz a teljesítmény is volt, így igazából akkor minimális ráfordítással lehetett fejleszteni, de lehet 0Ft rááldozással, jelenleg meg használtan az ő i7-se drágábban megy, mint amennyibe egy 3600 kerül a használt piacon, a 10400f még olcsóbb, valamivel drágábban meg van 11400f, ha kellene a gen4 pci-e is. Ezek mentén eleve nem nagy költséges fejlesztésről beszéltem, hanem minimális ráfordítással való modernizálásról, amit a 1080 is megérezne. Ma meg már vannak olyan játékok, amik megkövetelik a 6 magot és hiába veszed le low-ra a beállításokat, akkor is akadozni fog 6 magnál kevesebb esetében.
-
Hunwar
tag
Röviden és Tömören is igen, ezekről van szó.Egyet értek mind 2 hsz-el.
Személyes nézőpontom,egyben vallom is amit már említettem,ha egy PC hozza egy PS5 Pro és egy Xbox Serires X minimum teljesítményét,az már az elfogadható és játszható kategóriába nyugodtan besorolható.
Kompromisszumos de megy.
Minden más meg,egyéni igények kérdése.
Aki meg többre vágyik,annak meg nincs más hátra mint előre,hogy kifizeti,...vagy nem.
-
DarthSun
félisten
...vagy esetleg egy,gyengébb GPU-ból kihozni egy 120%-ot.
Inkább választok egy Medium beállítást 120 FPS-el, jó 1% Low-okkal,mintsem Ultra és Hight beállítás mellett 60-80 FPS el.Ehhez meg igen,kell egy jó CPU,hogy nyakon lehessen csípni a GPU-t.
Még szerencse hogy a PC-t 100 meg 1000 féleképen lehet variálni/változtatni/állítani.
Ami már nagyon off: Amennyiben a szezonális Konzolgeneráció teljesítményét megüti egy PC,az már nem mondható "rossz"nak.
Az igényektől és egyebektől eltekintve.Még szerencse hogy a PC-t 100 meg 1000 féleképen lehet variálni/változtatni/állítani.
Így van, emiatt pld egy Zen2 gép az XT szinttől a mai napig betölti a helyét. -
ddekany
nagyúr
Jogos.
Amennyiben pontosak az értesüléseim,akkor pont a Path of Exlice 2. - nek jön a remake vagy a remastered + valami kiegészítő is mellé ahogy pl a The Witcher 3 is kap még egy DLC-t .Valami kezd leesni a játékfejlesztők fejében és gondolatmenetében hogy nem kéne mindig elkaszálni a régi jó bevált játékokat amiket szeretnek az emberek.
Igaz elég lassan őrölnek azok a malomkövek,de közben a lassú víz is partot mos...
Persze aztán nyilvánvalóan és egyértelműen húznak-nyomnak egyet a gépigényen is mert hát miért is ne,"véletlenül" megint elfelejtenek OPTIMALIZÁLNI. Jóvanazúgy.
Én ezen az egész játékiparon már nem tudom sokszor hogy sírjak már vagy nevessek...
Mostanság nem mindenkinek a pénztárcája engedheti meg hogy legyen GÉMER JÁCCÓS gépe,így azt gondolom hogy jó pár potenciális játékost/vevőt kizárnak ezzel,aztán jön a panasz hogy nem megy az üzlet a szekér,jönnek a felvásárlások,UBISOFT,ACTVISION stb.
Pár játéknál igaz nem soknál,de van lehetőség Extra Textúra letöltésre ami persze +20 GB,de gondoltak vagy gondolnak azokra is akik gyengébb konfiguráción szeretnének szórakozni.
Van bőven mit leírni és említeni erről az egészről.Elég halmozottan összetett problémákról van szó.
Léteznek az "optimalizálatlanság" gondok egyrészt. De másrészt, ha pl. vesszük a Path of Exlice 2 esetét, egyszerűen grafikában túl magasra tették mércét, DE nem éri meg. Aki nagyon nézi, meg pláne szakmája, az látja, de mindenki másnak jó volt az 1 grafikája is, és az ment jobb fajta (akár pár éves) IGP-en is, szóval sokkal nagyobb közönség.
-
Hunwar
tag
...vagy esetleg egy,gyengébb GPU-ból kihozni egy 120%-ot.
Inkább választok egy Medium beállítást 120 FPS-el, jó 1% Low-okkal,mintsem Ultra és Hight beállítás mellett 60-80 FPS el.Ehhez meg igen,kell egy jó CPU,hogy nyakon lehessen csípni a GPU-t.
Még szerencse hogy a PC-t 100 meg 1000 féleképen lehet variálni/változtatni/állítani.
Ami már nagyon off: Amennyiben a szezonális Konzolgeneráció teljesítményét megüti egy PC,az már nem mondható "rossz"nak.
Az igényektől és egyebektől eltekintve. -
Hunwar
tag
Szerintem bőven lehet találni az újak közt is nagyon jókat, persze ha már nem érdekelnek a játékok az más téma. Na meg hogy jött ez a minimális fejlesztéshez, amire az volt az ellenérv, hogy akkor már kb az egész gépet cserélni kellene, ami nem igaz. Egy 1060 6GB vga mellett is észre lehet venni, hogy egy 4 magos i5 helyett egy 6 magos zen3 kerül a gépbe, de akár olcsóbban ott a zen2 vagy az intel 10-14. gen közt sok választék.
A Gamelés nálam örökzöld marad,inkább a felhozatal a minőség az ami inkább vont némi kritikát maga után,ez az egész játékiparra jellemző.
Lassan tényleg ott tartunk hogy jobban megéri egy CPU fejlesztés mint egy GPU.
-
hevepapa
őstag
Szerintem bőven lehet találni az újak közt is nagyon jókat, persze ha már nem érdekelnek a játékok az más téma. Na meg hogy jött ez a minimális fejlesztéshez, amire az volt az ellenérv, hogy akkor már kb az egész gépet cserélni kellene, ami nem igaz. Egy 1060 6GB vga mellett is észre lehet venni, hogy egy 4 magos i5 helyett egy 6 magos zen3 kerül a gépbe, de akár olcsóbban ott a zen2 vagy az intel 10-14. gen közt sok választék.
Ha egy 100 Hz-es monitoron a játékok amikkel játszok mennek 90-100 fps-sel FHD-ban ultra/high grafikával akkor nem hoz érdemi gyorsulást az alaplap és cpu upgrade.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
-
Hunwar
tag
Csak persze azzal szórakozik az ipar, hogy egyáltalán nem fut értelmes sebességgel (mondjuk 1080, 60 fps) régi vagy nem-gamer konfigon csomó játék. Az meg túlzás, hogy mindennek van helyettesítő retro game. Pl. Path of Exlice 2, ha valakinek az a zsánere, akkor nincs helyetesítője. Ugyan az a játékmenet futhatna 10 éves irodia gépen is akár, de nem olyanra csinálták, hogy lényegében gamer konifig kell hozzá.
Jogos.
Amennyiben pontosak az értesüléseim,akkor pont a Path of Exlice 2. - nek jön a remake vagy a remastered + valami kiegészítő is mellé ahogy pl a The Witcher 3 is kap még egy DLC-t .Valami kezd leesni a játékfejlesztők fejében és gondolatmenetében hogy nem kéne mindig elkaszálni a régi jó bevált játékokat amiket szeretnek az emberek.
Igaz elég lassan őrölnek azok a malomkövek,de közben a lassú víz is partot mos...
Persze aztán nyilvánvalóan és egyértelműen húznak-nyomnak egyet a gépigényen is mert hát miért is ne,"véletlenül" megint elfelejtenek OPTIMALIZÁLNI. Jóvanazúgy.
Én ezen az egész játékiparon már nem tudom sokszor hogy sírjak már vagy nevessek...
Mostanság nem mindenkinek a pénztárcája engedheti meg hogy legyen GÉMER JÁCCÓS gépe,így azt gondolom hogy jó pár potenciális játékost/vevőt kizárnak ezzel,aztán jön a panasz hogy nem megy az üzlet a szekér,jönnek a felvásárlások,UBISOFT,ACTVISION stb.
Pár játéknál igaz nem soknál,de van lehetőség Extra Textúra letöltésre ami persze +20 GB,de gondoltak vagy gondolnak azokra is akik gyengébb konfiguráción szeretnének szórakozni.
Van bőven mit leírni és említeni erről az egészről.Elég halmozottan összetett problémákról van szó.
-
ddekany
nagyúr
Csak persze azzal szórakozik az ipar, hogy egyáltalán nem fut értelmes sebességgel (mondjuk 1080, 60 fps) régi vagy nem-gamer konfigon csomó játék. Az meg túlzás, hogy mindennek van helyettesítő retro game. Pl. Path of Exlice 2, ha valakinek az a zsánere, akkor nincs helyetesítője. Ugyan az a játékmenet futhatna 10 éves irodia gépen is akár, de nem olyanra csinálták, hogy lényegében gamer konifig kell hozzá.
-
Hunwar
tag
A grafika igazából olyan játéknál lehet szempont ami lassú tempójú. De pl. egy Doom jellegű darálós fps-nél max pár másodpercig figyelsz arra milyen realisztikus az árnyék és mennyire részletes a környezet. Utána úgyis csak előre fókuszálsz. RTX ide, RTX oda...
De amíg ezzel (a grafikával) el lehet adni a játékot, addig nem a sztori a lényeg.Igen.
Lassabb játékmenetnél is kb 30mp megállok,"megcsodálni" a grafikát,aztán jólvan,haladjunk tovább... -
hevepapa
őstag
Egy ponton túl már észre se veszi az ember a grafikát,mert a játékmenetre koncentrál és megszokja a szem. 8-10 óra játék után már csak automatikusan belép az ember,kb mindegy hogy most Ultra vagy Hight vagy csak Mediumon van.
Engem személy szerint pont nem érdekel hogy hullámzik a víz meg a fű,és merre hordja a szél az esőt,a faleveleket és a havat,sőt még inkább zavaró is tud lenni.
(A textúra bugokat,egyéb hibákat leszámítva.)A grafika igazából olyan játéknál lehet szempont ami lassú tempójú. De pl. egy Doom jellegű darálós fps-nél max pár másodpercig figyelsz arra milyen realisztikus az árnyék és mennyire részletes a környezet. Utána úgyis csak előre fókuszálsz. RTX ide, RTX oda...
De amíg ezzel (a grafikával) el lehet adni a játékot, addig nem a sztori a lényeg. -
Hunwar
tag
Egy ponton túl már észre se veszi az ember a grafikát,mert a játékmenetre koncentrál és megszokja a szem. 8-10 óra játék után már csak automatikusan belép az ember,kb mindegy hogy most Ultra vagy Hight vagy csak Mediumon van.
Engem személy szerint pont nem érdekel hogy hullámzik a víz meg a fű,és merre hordja a szél az esőt,a faleveleket és a havat,sőt még inkább zavaró is tud lenni.
(A textúra bugokat,egyéb hibákat leszámítva.) -
DarthSun
félisten
Nálam hasonló. Tavaly az árrobbanás előtt vettem az X299 konfigomat, akkor még a RAM nem ugrott fel. Direkt ez volt bakancslistás. 149k volt : lap+i9 7900X+64GB RAM. Ha akkori árak szerint hozzáteszek még 200k- t (ami ugye ma már nem nagy tétel), akkor vehettem volna egy modernet - DDR5 (persze videókártya csere nélkül), amiben a későbbi videócsere már összességében jóval modernebb konfigot hozott volna...de nem kell, új játékokkal nem játszok, a régiekhez a régi HEDT 10magos is jó, munkához meg kifejezetten harap.
ON : alaplap mizéria a topik indító, tehát ez "csak" 50k volt tavaly, csudaszép, beleszerettem
-
hevepapa
őstag
Ráadásul egy csomó régi játék kijön remasteredként felpimpelt grafikával, de mert a motor általában nagyjából a régi, ezért nem sokkal magasabb a gépigénye sem.
-
Hunwar
tag
Ez tipikusan azok érvelése, akik győzködik magukat, hogy miért ne fejlesszenek, aztán, amikor már kb kuka a gép és semmit nem ér és kell az erősebb, akkor biztos jobb lesz, de ez a te döntésed, én csak leírtam, hogy alaplap+cpu cserével lehet olcsón is indulni és akkor van egy modernebb alapod, ahol később elég egy vga csere is. Nekem egy seasonic prime titanium 650W simán kiszolgálta a 3080 oc-t, ami 380W tdp-s volt... A házad leírása szeirint 315mm hosszú vga is elfér, ekkora méretben a jelenlegi felső kategóriában is van választék, alatta meg bőven van.
Mennyivel tudnak többet a mai új játékok,egy 10 évvel ezelőttihez képest,a grafikán kívül?
Nemsokkal...
A régi játékosok meg már ("mindent")végig nyomtak és kattintottak,csúnyább kiadásban. -
hevepapa
őstag
Ez tipikusan azok érvelése, akik győzködik magukat, hogy miért ne fejlesszenek, aztán, amikor már kb kuka a gép és semmit nem ér és kell az erősebb, akkor biztos jobb lesz, de ez a te döntésed, én csak leírtam, hogy alaplap+cpu cserével lehet olcsón is indulni és akkor van egy modernebb alapod, ahol később elég egy vga csere is. Nekem egy seasonic prime titanium 650W simán kiszolgálta a 3080 oc-t, ami 380W tdp-s volt... A házad leírása szeirint 315mm hosszú vga is elfér, ekkora méretben a jelenlegi felső kategóriában is van választék, alatta meg bőven van.
Ez nem ön győzködés. Egyszerűen nincs rá szükség.
-
Dragon3000
nagyúr
Csak alaplap+CPU csere értelmetlen lenne. Ugyanis akkor már a GTX1080 lenne a bottleneck. Ha azt is lecserélem akkor meg a Corsair 650 W-os táp is kissé karcsúvá válihat. Sőt.. ha nagyobbacska a VGA mérete akkor jó eséllyel a Fractal Desing Meshify C házat is le kéne cserélni.
A GTX 1080 még éppen belefér. Szóval beindulna egy dominó effektus és egy nagy a kalap pénz ráköltése után lenne egy nem sokkal erősebb gépem a mostani teljesen kiegyensúlyozott helyett.
Az a pár új játék meg ami nem megy most sem mert RTX-es VGA a minimum - hát így járt. Kinőttem abból a korból amikor még álmatlan éjszakákat okozott ha nem fut a gépemen a tegnap megjelent túlhájpolt AAA játék. A játék könyvtáraimban még úgyis ott van párszáz innen-onnan bezsákolt, pár éves de jó játék ami még a telepítésig sem jutott el időhiány miatt
-
hevepapa
őstag
Ramtól függően alaplap+cpu cserével is szépen lehet fejleszteni, elvégre elég nagy kínálat van ddr4 megoldásokból intel és amd oldalon is, van már pár játék, amihez egy 6700k kevés és nem kell 4k-ban gondolkodni, mert egyszerűen már 6 magot követelnek a megfelelő működésért, persze ha ezek téged nem érintenek, akkor felesleges a pénz költés, de pár éve annyiért mentek az ilyen cpu-k használtan, mint egy modernebb 6 magos megoldás a boltokban...
Csak alaplap+CPU csere értelmetlen lenne. Ugyanis akkor már a GTX1080 lenne a bottleneck. Ha azt is lecserélem akkor meg a Corsair 650 W-os táp is kissé karcsúvá válihat. Sőt.. ha nagyobbacska a VGA mérete akkor jó eséllyel a Fractal Desing Meshify C házat is le kéne cserélni.
A GTX 1080 még éppen belefér. Szóval beindulna egy dominó effektus és egy nagy a kalap pénz ráköltése után lenne egy nem sokkal erősebb gépem a mostani teljesen kiegyensúlyozott helyett.
Az a pár új játék meg ami nem megy most sem mert RTX-es VGA a minimum - hát így járt. Kinőttem abból a korból amikor még álmatlan éjszakákat okozott ha nem fut a gépemen a tegnap megjelent túlhájpolt AAA játék. A játék könyvtáraimban még úgyis ott van párszáz innen-onnan bezsákolt, pár éves de jó játék ami még a telepítésig sem jutott el időhiány miatt
-
Dragon3000
nagyúr
Igen, kifejezetten játékra AM4 2x8GB + valami Ryzen ami nem APU + RTX 3050 8GB kicsit olcsóbb és jelentősen gyorsabb, mint a 2x16GB DDR5 + 8x00G. Minden másra meg az AM5-ös variáns az erősebb. Na meg ott nincs +2 ventillátor, vélhetően a gagyibb kategóriából, ami komplikáltabb is cserélni mint egy AM4-es hűtőjét. Csináltak egy ilyen hülye szitut... Nem ez volt a terv, hanem hogy majd mindenki átmegy AM5-re, de hát...

Ahogy nézem szinte 3050 8GB árán mennek a 3060ti megoldások is... ha meg több vram kellene, akkor elég közel van a 3060 12GB-os megoldás is.
-
ddekany
nagyúr
Ha már apu, akkor min 32GB ram kell, ebben az esetben én el is felejteném az apu-n játszást, mert amennyibe kerül 32GB ddr5 ram, annyiból bőven kijön egy vga is, ami erősebb is lesz, mint a 8700g igp-je.
Igen, kifejezetten játékra AM4 2x8GB + valami Ryzen ami nem APU + RTX 3050 8GB kicsit olcsóbb és jelentősen gyorsabb, mint a 2x16GB DDR5 + 8x00G. Minden másra meg az AM5-ös variáns az erősebb. Na meg ott nincs +2 ventillátor, vélhetően a gagyibb kategóriából, ami komplikáltabb is cserélni mint egy AM4-es hűtőjét. Csináltak egy ilyen hülye szitut... Nem ez volt a terv, hanem hogy majd mindenki átmegy AM5-re, de hát...

-
Dragon3000
nagyúr
Ja, hát most a DDR4 a régi-új sztár. Csak persze aki inkább IGP-s de néha játszós gépet akart desktopra, az új IGP-k/APU-k, a közel dupla sebeséggükkel (pl. Ryzen 8600G/8700G), csak DDR5-ös platformokra jöttek ki. És bizony számít, mert utóbbi években még a 2D indie is tud határ eset lenni 5600G/5700G-n, 4K-s monitorra meg határozottan kevés.
Ha már apu, akkor min 32GB ram kell, ebben az esetben én el is felejteném az apu-n játszást, mert amennyibe kerül 32GB ddr5 ram, annyiból bőven kijön egy vga is, ami erősebb is lesz, mint a 8700g igp-je.
-
ddekany
nagyúr
Ramtól függően alaplap+cpu cserével is szépen lehet fejleszteni, elvégre elég nagy kínálat van ddr4 megoldásokból intel és amd oldalon is, van már pár játék, amihez egy 6700k kevés és nem kell 4k-ban gondolkodni, mert egyszerűen már 6 magot követelnek a megfelelő működésért, persze ha ezek téged nem érintenek, akkor felesleges a pénz költés, de pár éve annyiért mentek az ilyen cpu-k használtan, mint egy modernebb 6 magos megoldás a boltokban...
Ja, hát most a DDR4 a régi-új sztár. Csak persze aki inkább IGP-s de néha játszós gépet akart desktopra, az új IGP-k/APU-k, a közel dupla sebeséggükkel (pl. Ryzen 8600G/8700G), csak DDR5-ös platformokra jöttek ki. És bizony számít, mert utóbbi években még a 2D indie is tud határ eset lenni 5600G/5700G-n, 4K-s monitorra meg határozottan kevés.
-
Dragon3000
nagyúr
Tavaly januárban vettem 16 GB DDR4 RAM-ot. Corsair Vengeance LPX. Volt a gépben ugyanennyi, ugyanilyen. Ezzel a 32-vel teljesen jól elvagyok. A VGA-an van 8 GB RAM (GX1080) azt is megteszi. A CPU lassan múzeumi darabnak számít. i7-6700K, de azért nem mondanám túl gyengének. Persze 4K-ban ultra grafikára már kevés lenne, de mert a monitorom is FHD ezért nem probléma.
Gyakorlatilag ha fejleszteni szeretnék akkor a komplett gépemet kéne lecserélnem. De minek? Amíg nem füstöl el addig megfelel, aztán meg majd meglátjuk.Ramtól függően alaplap+cpu cserével is szépen lehet fejleszteni, elvégre elég nagy kínálat van ddr4 megoldásokból intel és amd oldalon is, van már pár játék, amihez egy 6700k kevés és nem kell 4k-ban gondolkodni, mert egyszerűen már 6 magot követelnek a megfelelő működésért, persze ha ezek téged nem érintenek, akkor felesleges a pénz költés, de pár éve annyiért mentek az ilyen cpu-k használtan, mint egy modernebb 6 magos megoldás a boltokban...
-
hevepapa
őstag
Tavaly januárban vettem 16 GB DDR4 RAM-ot. Corsair Vengeance LPX. Volt a gépben ugyanennyi, ugyanilyen. Ezzel a 32-vel teljesen jól elvagyok. A VGA-an van 8 GB RAM (GX1080) azt is megteszi. A CPU lassan múzeumi darabnak számít. i7-6700K, de azért nem mondanám túl gyengének. Persze 4K-ban ultra grafikára már kevés lenne, de mert a monitorom is FHD ezért nem probléma.
Gyakorlatilag ha fejleszteni szeretnék akkor a komplett gépemet kéne lecserélnem. De minek? Amíg nem füstöl el addig megfelel, aztán meg majd meglátjuk. -
nexplo
őstag
Én már nem agyalok gép fejlesztésen. Az öreg vasamon FHD-ban sok régebbi és újabb játék is elkocog high/ultra grafikán 60-100 fps közt. Ami meg nem megy mert rtx kell neki, hát ezért nem vágok eret magamon. 😀 Játszok mással.
Forza 5, minden maxon stabil 60 fps, F1 25 ultra stabil 100 fps. Nekem megfelel. Nem fogok sok százezret elkölteni erre a hobbyra. Inkább elviszem a családot Skóciába.Nagyon sokan vannak így. Kitartanak a régi vas mellett. Vagy csak részeket feljesztenek a gépben. (VGA vagy SSD vagy kevéske memória, de csak apránként eltolva a fejlesztést)
-
mentor_4
tag
-
Hunwar
tag
Hát... lehet, hogy én is bemutatok nekik.
Tavaly ősz környékén kezdtem el gondolkodni azon, hogy le kellene már cserélni a ~10 éves i5-einket (egyáltalán nem játszunk, ez ilyen szempontból előny
). Egész jó áron voltak már cuccok, akartam NAS-t is venni sok HDD-vel... erre a RAM ára 30-40k-ról 130-180k-ra nőtt, az SSD ára nagyjából duplázódott, a nagyobb HDD-k ára meg nagyon nagyjából háromszoros. Hát kösz nem! Ki bírnánk fizetni, de nagyon nem visz rá a lélek. Akkor már inkább elmennék belőle pl. nyaralni, annak legalább van értelme.Korábban akartam előfizetni pl. a ChatGPT-re (legalább kipróbálni), de amióta az AI szarok miatt ilyen brutál mód megdrágult minden, úgy vagyok vele, hogy most már nem fogok a zsebükbe tenni pénzt. Így is kihúzzák az én zsebemből, még ha közvetve is... ráadásul sokkal többet.

#35: "Cigire meg piára eldurrantani havi 2-3-400€ azon bezzeg nem sír senki!"
Dehogynem! Nyilván nem örül neki, de kell, mert addikció. Ha valakinek pl. RAM bővítés fétise van, az megveszi most is a legnagyobb kiteket, hiába tudna akár autót venni belőle.

#79: Szerencsére van, aki érti a lényeget!

Megérthető álláspont.
Az összeget meg be kell tenni egy borítékba,kicsit hozzá is lehet majd még tenni,és ha kell SOS-be akkor ott lesz,vagy ha valamelyik alkatrész elfárad,esetleg kevés lenne már a teljesítménye.1-2 évet még szerintem kibírnak.
Újra értelmet nyer a KOMPROMISSZUM mint fogalom.Már egy ideje kezd kikopni a közéletből meg úgy mindenhonnan is,a PC világából meg hatványozottan.
-
JanR
addikt
Sajnos el kell fogadni ez van. Majd alkalmazkodnak, aztán ha nem fog menni a biznisz akkor majd csökkentenek árakat.
Balatonon a 2-3000Ft lángos az jó? Nem jó, de megveszik az emberek!
Közben meg nálunk a kocsma mellett 500Ft alatt van
Azt is kell nézni, hogy azért a pénzért milyen teljesítményt kapsz!
4000€+ már van bőven 5080 + 285k meg a többi!Nekem sem mindegy mennyi pénzért mit kapok ezért szoktam alaposan körbenézni.
1500€ már lehet kifogni egy jó alaplapot + 64 magos procival L3 cache 320MB.
Az már bőven jó mindenre!Igen ám, csak a számok alapján Kínában eljött az a pont, hogy nem kell senkinek. Nem hiszem, hogy pár 100 darab alaplap eladásának kieséséről beszélünk épp.
-
hevepapa
őstag
Én már nem agyalok gép fejlesztésen. Az öreg vasamon FHD-ban sok régebbi és újabb játék is elkocog high/ultra grafikán 60-100 fps közt. Ami meg nem megy mert rtx kell neki, hát ezért nem vágok eret magamon. 😀 Játszok mással.
Forza 5, minden maxon stabil 60 fps, F1 25 ultra stabil 100 fps. Nekem megfelel. Nem fogok sok százezret elkölteni erre a hobbyra. Inkább elviszem a családot Skóciába. -
Dragon3000
nagyúr
Na igen, ezek a kis genyóságok, amiket aztán vegyen észre a vevő. Hogy ja, PCIe Gen4 gyorsabb 1 sávon, szóval kisebb kártyánál vissza mentek 8 sávra, mert oda elég. Míg régen egy szutykos GTX 1050 is 16 sávos volt. Csak amikor 8 sávra visszamentek, tán még nem selytették, hogy 2026 derkán még akkora divat lesz az időutazás AM4-re, ahol ez nem mindíg alap, hogy Gen4 van.
Ez gyártói spórolás, már a 4060 is csak x8 sávval rendelkezett, viszont az 5060 esetében, főleg ha csak 8GB rammal rendelkezik, akkor már a gen4 is visszatudja fogni, a gen3-ról ne is beszéljünk... A két cpu meg szinte egy árban mozog a piacon, így ezen vga mellett mindenképp a gen4-est választottam volna.
-
bteebi
veterán
Már tavaly,azaz 2025-ben olvasható volt itt-ott-amott pár cikk hogy ez kifog hatni úgy kb mindenre.
Vannak akik már elvből sem építenek és vesznek PC-t,mert 1 milliót nem fog rá elkölteni nyilván nem is akar,de még a felét se,ami érthető is,így máshova teszi a pénzét.(Nem ér ennyit ez a hobby.)
Hát... lehet, hogy én is bemutatok nekik.
Tavaly ősz környékén kezdtem el gondolkodni azon, hogy le kellene már cserélni a ~10 éves i5-einket (egyáltalán nem játszunk, ez ilyen szempontból előny
). Egész jó áron voltak már cuccok, akartam NAS-t is venni sok HDD-vel... erre a RAM ára 30-40k-ról 130-180k-ra nőtt, az SSD ára nagyjából duplázódott, a nagyobb HDD-k ára meg nagyon nagyjából háromszoros. Hát kösz nem! Ki bírnánk fizetni, de nagyon nem visz rá a lélek. Akkor már inkább elmennék belőle pl. nyaralni, annak legalább van értelme.Korábban akartam előfizetni pl. a ChatGPT-re (legalább kipróbálni), de amióta az AI szarok miatt ilyen brutál mód megdrágult minden, úgy vagyok vele, hogy most már nem fogok a zsebükbe tenni pénzt. Így is kihúzzák az én zsebemből, még ha közvetve is... ráadásul sokkal többet.

#35: "Cigire meg piára eldurrantani havi 2-3-400€ azon bezzeg nem sír senki!"
Dehogynem! Nyilván nem örül neki, de kell, mert addikció. Ha valakinek pl. RAM bővítés fétise van, az megveszi most is a legnagyobb kiteket, hiába tudna akár autót venni belőle.

#79: Szerencsére van, aki érti a lényeget!

-
Milka 78
nagyúr
Akkor nincs mese, emelni kell
-
ddekany
nagyúr
Itt inkább vettem volna a 3600-at, és nem a l3 cache miatt, hanem az 5060 x8 sávja miatt és, hogy az 5500 csak gen3-at támogat, míg a 3600 legalább gen4-et és még lehet ez is néha limitáló tényező lesz.
Na igen, ezek a kis genyóságok, amiket aztán vegyen észre a vevő. Hogy ja, PCIe Gen4 gyorsabb 1 sávon, szóval kisebb kártyánál vissza mentek 8 sávra, mert oda elég. Míg régen egy szutykos GTX 1050 is 16 sávos volt. Csak amikor 8 sávra visszamentek, tán még nem selytették, hogy 2026 derkán még akkora divat lesz az időutazás AM4-re, ahol ez nem mindíg alap, hogy Gen4 van.
-
Dragon3000
nagyúr
Na ezt megnézem. Gépet építek. Nem túl drága, keveset fogyasztó, de modernebbet az intel 4000-es szériájánál.
Ryzent néztem ki. Hetekig kestem, hogy az 5600 ára 43-45 ezertől mikor esik picit lejjebb. 32 MB L3 cache. Az 5500 pedig 28-32 ezer ft. Egy fél alaplap ára a difi. Az 5500 lement 25 ezerre, az 5600 meg felment 48-50 ezerre. A 32 MB L3-as olcsó cpu-k egy árban tolonganak az 50 ezres árnál: 5600, 5600x, 3600. Szóval 5500-at vettem 25 ezerért. Az rtx 5060-hoz jó lesz.Igazából 7000-es vagy 9000-es Ryzent akartam volna, de addr5 ára...
Itt inkább vettem volna a 3600-at, és nem a l3 cache miatt, hanem az 5060 x8 sávja miatt és, hogy az 5500 csak gen3-at támogat, míg a 3600 legalább gen4-et és még lehet ez is néha limitáló tényező lesz.
-
Hunwar
tag
Bocsánat,de az : "Elhiszem, hogy van olyan, hogy nincs elég pénz" és a " ne legyen már tényező." elégé ellentétes.
Simán lehet még az a +20.000 Ft is akár életmentő összeg máshol,és nem fog prioritást élvezni a PC hogy valami -10 FPS el fog menni.
Erről szól a diskurzus hogy mennyi és milyen negatív tényezők állnak az egész PC dolog mögött,több sebből is vérzik nyilván,és miért is mondanak le az emberek erről az egészről.
-
nexplo
őstag
Sokszor már nem is az a kérdés, hogy meg tudja-e fizetni, hanem hogy hajlandó-e. Kb megjelenés óta gondolkoztam egy 5080-on, de nekem egy VGA egyszerűen nem ér annyi pénzt, pedig telne rá. Most meg még ahhoz képest is 1,5x annyiba kerül. Vettem akciósan kifutó akcióban egy 7900XT-t, kb fele áron, épp azért, mert egyértelmű volt az ártrend.
p
És teljesen meg is értelek. Sajnos sok esetben túl van árazva szinte minden.
-
Cassi
őstag
Na ezt megnézem. Gépet építek. Nem túl drága, keveset fogyasztó, de modernebbet az intel 4000-es szériájánál.
Ryzent néztem ki. Hetekig kestem, hogy az 5600 ára 43-45 ezertől mikor esik picit lejjebb. 32 MB L3 cache. Az 5500 pedig 28-32 ezer ft. Egy fél alaplap ára a difi. Az 5500 lement 25 ezerre, az 5600 meg felment 48-50 ezerre. A 32 MB L3-as olcsó cpu-k egy árban tolonganak az 50 ezres árnál: 5600, 5600x, 3600. Szóval 5500-at vettem 25 ezerért. Az rtx 5060-hoz jó lesz.Igazából 7000-es vagy 9000-es Ryzent akartam volna, de addr5 ára...
Nem sok értelme más konfigolásába beleszólni, de az 5500 nem való játékhoz használt gépbe. Lehet használtat venni például. Elhiszem, hogy van olyan, hogy nincs elég pénz, de 20 ezer forint különbség egy évekig használt gépben ne legyen már tényező.
-
ddekany
nagyúr
Nem csak a RAM, SSD. Itt több minden egybe esik, ami létbizonytalanságot okoz, így az új PC bizony a lista végére szorul, főleg a most sokkoló áron. Kínában is, de USA-ban is, és hamarosan itt is. Pl. a hormuzi blama (Say thank you!) még csak most kezd majd leesni az embereknek igazán, ahogy a mindenféle puffer a rendszerben kifogy. Lényegében akinek van mit a kenyérbe aprítani, az is inkább spájzol, mert franc tudja meddig lesz munka stb.
-
Hunwar
tag
A Horizn 6 dedikáltan az utolsó resz. A Motorsportot meg már beszantották. Nekem amugy epp ezek miatt van meg PC-m, az FH5-tel 5 éven keresztül gyakorlatilag mindennap jatszottam. De az FH4 is ugyanigy ment előtte 3 even keresztül, de az még xboxon. Közben ikyan szinten elavult az xbox hardver, hogy megerte átállni pc-re, annyival jobban néz ki a jaték.
p
Megértem.
Nem csodálom hogy beszántják.Igaz nem ide való,de a filmek terén is van már ami a sokadik rész után,már kevés vagy kevesebb az érdeklődés.
A kulcs félmondat: "annyival jobban néz ki a játék."
Sajnos a legtöbb esetben ez a jellemző.
Annyival azért tisztázom a véleményem hogy nem a játékok ellen vagyok,sőt szeretek gamelni de már egyre kevesebb,se idő se kedv,stb,viszont 30+ év gamelés után,számomra már kevés az újdonság,és kevés az ha csak egy csúcs szuper grafikával akarnak lekenyerezni,és levenni a lábamról.
A GTA5 Online,jó példa arra amit a RockStar csinált,hogy egy alapjátékot bővítenek és fejlesztenek.
Mai napig néha belogolok egy kis "melóra".
Az RDR 2 szintúgy.Számomra nagyon sok esetben a tartalom hiányzik.
-
parandroid
félisten
Pontosan erről van szó, a Witcher 3 és az RDR2 TOP listás nálam is,viszont a CP2077 már nem.
Említésre méltó még az AC sorozatok,az Origin és az Odyssey nagyon jók lettek,majd jött a Valhalla,ami már erőltetett lett,és most jön az AC Black Flag REMASTERED.Ctrl+C-Ctrl+V a játékipar.Ezekre megéri fejleszteni,upgradelni a PC-t?
Leveszem a grafikát Ultra-ról,Hight-ra vagy Medium-ra és kész,meg is vagyunk.
Akkor még ott vannak a Need for Speed sorozat, NFS 123.
Az autós vonalnál sem jobb a helyzet és a felhozatal.
Forza Horizon 5 és most a 6, Aztán lesz majd FH 123 is.(A CP2077-hez is kellett kb 1 év mire kalapáltak annyit a játékon hogy ne ragegame legyen és,ne egy bughalmazzal "szórakozzon" az ember.)
A Horizn 6 dedikáltan az utolsó resz. A Motorsportot meg már beszantották. Nekem amugy epp ezek miatt van meg PC-m, az FH5-tel 5 éven keresztül gyakorlatilag mindennap jatszottam. De az FH4 is ugyanigy ment előtte 3 even keresztül, de az még xboxon. Közben ikyan szinten elavult az xbox hardver, hogy megerte átállni pc-re, annyival jobban néz ki a jaték.
p
-
Phoen|x
addikt
Sokaknál nem az a kérdés megtudja-e hanem akarja-e, részemről ha így haladunk pl a 7800x3d + 5070Ti volt az utolsó desktop. Ha ez az árazás marad akkor a 70Ti esetleg kap egy utódott ha a 7800x3d nem fog kiöregedni vele egy időben (DLSS FG 4K tv-n ill UWQHD monitoron). Ha utóbbi történik akkor ez a gép marad mindenesnek + survivor sandbox játékokhoz (Conan, Enshrouded etc etc) és jön egy PS6 mellé...
Elmebeteg irányba megyünk mikor ~45-50k egy értelmesebb 1TB-s SSD.

A játékok meg a nagy büdös gerelyt fejlődik meg az elmúlt években, Witcher 3 és RDR2 óta konkrétan egy az az egy darab KCD2 volt amire azt mondom érthető volt a gépigény. Esetleg még a CP2077 vagy az Indy mert ezek kb folyolytak a képernyőről. De mechanika terén pl semmi, erre felesleges locsolni a pénzt.
Jó lett a végére a Cyberpunk. Én kimaradtam a kezdeti gyengélkedésből, csak klvastam róla. Mára szvsz mocsokjó játék lett, főleg a kieggel együtt.
-
himpike
aktív tag
Nincs komponens ami ne lenne túl azon az áron, amit hajlandó lennék kifizetni a tápon, meg a monitoron kívül.
-
Hunwar
tag
Sokaknál nem az a kérdés megtudja-e hanem akarja-e, részemről ha így haladunk pl a 7800x3d + 5070Ti volt az utolsó desktop. Ha ez az árazás marad akkor a 70Ti esetleg kap egy utódott ha a 7800x3d nem fog kiöregedni vele egy időben (DLSS FG 4K tv-n ill UWQHD monitoron). Ha utóbbi történik akkor ez a gép marad mindenesnek + survivor sandbox játékokhoz (Conan, Enshrouded etc etc) és jön egy PS6 mellé...

A játékok meg a nagy büdös gerelyt fejlődik meg az elmúlt években, Witcher 3 és RDR2 óta konkrétan egy az az egy darab KCD2 volt amire azt mondom érthető volt a gépigény. Esetleg még a CP2077 vagy az Indy mert ezek kb folyolytak a képernyőről. De mechanika terén pl semmi, erre felesleges locsolni a pénzt.
Pontosan erről van szó, a Witcher 3 és az RDR2 TOP listás nálam is,viszont a CP2077 már nem.
Említésre méltó még az AC sorozatok,az Origin és az Odyssey nagyon jók lettek,majd jött a Valhalla,ami már erőltetett lett,és most jön az AC Black Flag REMASTERED.Ctrl+C-Ctrl+V a játékipar.Ezekre megéri fejleszteni,upgradelni a PC-t?
Leveszem a grafikát Ultra-ról,Hight-ra vagy Medium-ra és kész,meg is vagyunk.
Akkor még ott vannak a Need for Speed sorozat, NFS 123.
Az autós vonalnál sem jobb a helyzet és a felhozatal.
Forza Horizon 5 és most a 6, Aztán lesz majd FH 123 is.(A CP2077-hez is kellett kb 1 év mire kalapáltak annyit a játékon hogy ne ragegame legyen és,ne egy bughalmazzal "szórakozzon" az ember.)
-
Micsurin
nagyúr
Én azért egy világ szinten mért adatot is mellé tennék. Kíváncsi lennék hogy mennyire kapkodják szét a méreg drága új komponenseket világ szinten. Igen tudom hogy van aki meg tudja fizetni. De véleményem szerint ez a tábor is zsugorodik. Nekem ismerős körben mindenkinek 4-5 éves gépe van (vagy akár van benne idősebb komponens is) pedig ők igazi PC-s boomerek
Pár éve VGA ámokfutás volt, most meg lassan minden alkatrész tudatosan ki lett "lőve" árban. Sokaknál nem az a kérdés megtudja-e hanem akarja-e, részemről ha így haladunk pl a 7800x3d + 5070Ti volt az utolsó desktop. Ha ez az árazás marad akkor a 70Ti esetleg kap egy utódott ha a 7800x3d nem fog kiöregedni vele egy időben (DLSS FG 4K tv-n ill UWQHD monitoron). Ha utóbbi történik akkor ez a gép marad mindenesnek + survivor sandbox játékokhoz (Conan, Enshrouded etc etc) és jön egy PS6 mellé...

-
DarthSun
félisten
a hírben említett kínai eladás csökkenésben kíváncsi lennék, hogy mi van benne. Ugyanis hatalmas piaca van a régebbi lapokról bontott chipsetek újabb "kókányabb" alaplapokra átültetésének is.
Ha valakinek elegendő kisebb teljesítmény, akkor régebbi xeon procikkal és szerver ramokkal működő lapokat is kapni, olcsó procikkal. Persze ez kicsik kókány, kicsit noname. És ezek is drágultak az 1-2 évvel ezelőttihez képest, viszont még mindig sokkal olcsóbb lehet, mint valami fapados, márkás lap legújabb technikával. [link]
Most várom a futárt, hogy megérkezzen a kínai lappal és 22 magos procival (játékhoz , sima használathoz kevesebb magos, nagyobb órajelű jobb). Ja és ddr3 registered rammal működik, amiből sikerült venni még a hisztéria előtt, de manapság is akad aprón, bár az is emelkedett ahhoz képest milyen gombokért ment fél éve.
Pontosan, aki nem HC gamer, bőven jó egy kínai X99 lap olcsó procival. Már TPM2- vel kapni. Én régebben vettem, a robbanás előtt meg jött még hozzá olcsón Micron 2933MHz ECC 4x8GB DDR4. Bár eredetileg desktop RAM volt benne, de az ment másik gépbe - ajándék RyZenbe a tesómnak.
-
azbest
félisten
Én azért egy világ szinten mért adatot is mellé tennék. Kíváncsi lennék hogy mennyire kapkodják szét a méreg drága új komponenseket világ szinten. Igen tudom hogy van aki meg tudja fizetni. De véleményem szerint ez a tábor is zsugorodik. Nekem ismerős körben mindenkinek 4-5 éves gépe van (vagy akár van benne idősebb komponens is) pedig ők igazi PC-s boomerek
Pár éve VGA ámokfutás volt, most meg lassan minden alkatrész tudatosan ki lett "lőve" árban. a hírben említett kínai eladás csökkenésben kíváncsi lennék, hogy mi van benne. Ugyanis hatalmas piaca van a régebbi lapokról bontott chipsetek újabb "kókányabb" alaplapokra átültetésének is.
Ha valakinek elegendő kisebb teljesítmény, akkor régebbi xeon procikkal és szerver ramokkal működő lapokat is kapni, olcsó procikkal. Persze ez kicsik kókány, kicsit noname. És ezek is drágultak az 1-2 évvel ezelőttihez képest, viszont még mindig sokkal olcsóbb lehet, mint valami fapados, márkás lap legújabb technikával. [link]
Most várom a futárt, hogy megérkezzen a kínai lappal és 22 magos procival (játékhoz , sima használathoz kevesebb magos, nagyobb órajelű jobb). Ja és ddr3 registered rammal működik, amiből sikerült venni még a hisztéria előtt, de manapság is akad aprón, bár az is emelkedett ahhoz képest milyen gombokért ment fél éve.
-
tibaimp
nagyúr
Sokszor már nem is az a kérdés, hogy meg tudja-e fizetni, hanem hogy hajlandó-e. Kb megjelenés óta gondolkoztam egy 5080-on, de nekem egy VGA egyszerűen nem ér annyi pénzt, pedig telne rá. Most meg még ahhoz képest is 1,5x annyiba kerül. Vettem akciósan kifutó akcióban egy 7900XT-t, kb fele áron, épp azért, mert egyértelmű volt az ártrend.
p
+1! Ez pontosan így van!
-
parandroid
félisten
Pontosan. En is egy jó eve tervezek egy mATX kisgépet építeni / cserélni frissebbre, de egyszerűen ennyi pénzt nem adok ki erre a projektre. No meg nem lenne nagy előrelépés a b550 + R5 5600X-ről. Ha a semmi helyett kéne valami, akkor fogcsikorgatva valszeg meglépném, bár megfontolnám azt is, hogy kell-e második gép egyáltalán. A mostani az kb ingyen volt, maradék alkatrészekből lett összerakva upgrade után, amit akkoriban nem volt érdemes meghirdetni se. Aztán jött a drágulás, és most ez is egy jelentős érteket képvisel megint. Amikor néztem akkortajt, 30 körül voltak az 5600-ak, meg 10e körül egy 16GB-is használt DDR4 modul. Inkább megtartottam. Az mondjuk nagyon fájt volna, ha annyiért eladom, rá pár hónapra meg mégis kell egy gép…
p
-
ViZion
félisten
p
így van, van egy "lélektani határ", minden komponensnek. DDR5 ezen már nálam bőven túl van.
-
parandroid
félisten
Pár éve VGA ámokfutás volt, most meg lassan minden alkatrész tudatosan ki lett "lőve" árban. Sokszor már nem is az a kérdés, hogy meg tudja-e fizetni, hanem hogy hajlandó-e. Kb megjelenés óta gondolkoztam egy 5080-on, de nekem egy VGA egyszerűen nem ér annyi pénzt, pedig telne rá. Most meg még ahhoz képest is 1,5x annyiba kerül. Vettem akciósan kifutó akcióban egy 7900XT-t, kb fele áron, épp azért, mert egyértelmű volt az ártrend.
p
-
nexplo
őstag
Pár éve VGA ámokfutás volt, most meg lassan minden alkatrész tudatosan ki lett "lőve" árban. -
janeszgol
félisten
úgy látom megjelent Gamer Nexus interjúja arról, hogyan mennek tönkre cégek pár pénzéhes idióta miatt, akik arra játszanak, hogy ne legyen személyi számítógép, hanem béreljünk erőforrást a szervereikről.
COLLAPSE of Personal Computing | Investigation Into the Destruction of OwnershipTöbb vállalkozást betekintést enged a forgalmuk összeomlásába, amit az okoz, hogy megfizethetetlenné és elérhetetlenné tették a ram és háttértár, videokártya vásárlást. És emiatt más részegységek gyártására sincsen igény.
-
azbest
félisten
úgy látom megjelent Gamer Nexus interjúja arról, hogyan mennek tönkre cégek pár pénzéhes idióta miatt, akik arra játszanak, hogy ne legyen személyi számítógép, hanem béreljünk erőforrást a szervereikről.
COLLAPSE of Personal Computing | Investigation Into the Destruction of OwnershipTöbb vállalkozást betekintést enged a forgalmuk összeomlásába, amit az okoz, hogy megfizethetetlenné és elérhetetlenné tették a ram és háttértár, videokártya vásárlást. És emiatt más részegységek gyártására sincsen igény.
-
parandroid
félisten
En sem szeretem a minecraftot. A huszonéves lányaim viszont a mai napig meg vannak őrülve érte, félnapokat tudnak multiban játszani vele. És ez már vagy tíz eve tartó rajongás náluk. Én sem értem, de ha mas jól szórakozik, az nekem is öröm. Azért, mert egy játek neked nem tetszik, attól még másnak lehet a kedvence.
p
-
Hunwar
tag
Erős túlzás lesarkítva az a C64,nyilván nem is erről van szó,ez azért elég extrém 2026-ban.
Viszont amúgy mennyivel jobb egy végtelen lövölde?
Mondjuk egy Battlefield 6?A Battlefield 3 kb ugyan az,csak más a grafika és a sztori,beletettek ezt azt amazt,a lényegen nem változtat.
Esetleg még a Call of Duty szériák. CoD 123.A Minercraftban megépíteni például a Taj Mahal-t,hmmm,nem kis feladat.
Azért az megnézném mikor építi meg egy 5-6 éves gyerek. -
Héraklész
senior tag
-
KAMELOT
titán
Kreatív játék kategóriába sorolják őket,amúgy van benne fantázia,és a fiatalságnak bejön.
Személy szerint nekem se a szívem csücske de,alapnak,kiinduló pontnak jó,és persze lehet/ne hova még fejleszteni.
Nem mondanám veszett ötletnek.Ahogy a survival játékokat sem.
Ezeket a játékokat megspékelve az AI-val,nah az az igazi kaland és kihívás,try hard game.
A grafikától most tekintsünk el.
Ha már játszok, akkor nem egy 1986-os C64 grafikát szeretnék látni 2026-ban! Maga a játékmenet is egy nagy semmi. Semmi kreativitást nem látok benne.
5-6 éves gyerekeknek jó! -
Hieronymus
veterán
Meg azoknak akik még nem élték ki magukat a PC világában.
Akik már elég régóta foglalkoznak a témával,és amikor szóba kerülnek a játékok,akkor elgondolkodtató hogy mennyi REMASTERED verzió van már,és tartalmilag is lelassult a játékfejlődés.
A csili-vili grafikára helyezték a hangsúlyt.Szemfényvesztés az egész.Jó marketing.Egy példa: ott a Minercraft meg a Roblox,valami borzalmas grafikával vannak,de bőven van benne tartalom.
720p-n és 16bit-en is lehet élvezetes egy játék,esetleg ott van még a GTA San Andreas,sokat lehet velem poénkodni és még egy kenyérpirítón is elfut már.
Személy szerint nincs az a játék és szórakozás amire azt mondanám,hogy kifizetek egy RTX 5090-es kártyát mert minek?!
Erről van szó.
-
Hunwar
tag
-
ViZion
félisten
Akik már elég régóta foglalkoznak a témával,és amikor szóba kerülnek a játékok,akkor elgondolkodtató hogy mennyi REMASTERED verzió van már,és tartalmilag is lelassult a játékfejlődés.
A csili-vili grafikára helyezték a hangsúlyt.Szemfényvesztés az egész.Jó marketing.Egy példa: ott a Minercraft meg a Roblox,valami borzalmas grafikával vannak,de bőven van benne tartalom.
720p-n és 16bit-en is lehet élvezetes egy játék,esetleg ott van még a GTA San Andreas,sokat lehet velem poénkodni és még egy kenyérpirítón is elfut már.
Személy szerint nincs az a játék és szórakozás amire azt mondanám,hogy kifizetek egy RTX 5090-es kártyát mert minek?!
RX 9060 16GB... kisebb az 30% roblox, 20% fortnite, nagyobb fiam az 30% minecraft, 30% cs2, a maradék más fps...
De a kisebb gépen egyiket se jó nekik játszani...
-
Hunwar
tag
Kreatív játék kategóriába sorolják őket,amúgy van benne fantázia,és a fiatalságnak bejön.
Személy szerint nekem se a szívem csücske de,alapnak,kiinduló pontnak jó,és persze lehet/ne hova még fejleszteni.
Nem mondanám veszett ötletnek.Ahogy a survival játékokat sem.
Ezeket a játékokat megspékelve az AI-val,nah az az igazi kaland és kihívás,try hard game.
A grafikától most tekintsünk el.
-
KAMELOT
titán
Minecraft grafikailag és tartalmilag is egy nulla.
C64 időszakban sem játszottam volna vele
-
Phoen|x
addikt
Én is úgy látom, ahogy az utolsó mondatodban írod.
-
Hunwar
tag
A saját gép építése budget megoldás volt géphez jutni.
Ma a gépépítés luxus elfoglaltság, leginkább a gémerek világában maradt fent.Meg azoknak akik még nem élték ki magukat a PC világában.
-
KAMELOT
titán
-
Hieronymus
veterán
A saját gép építése budget megoldás volt géphez jutni.
Ma a gépépítés luxus elfoglaltság, leginkább a gémerek világában maradt fent. -
tibaimp
nagyúr
Ez totál várható volt!
-
Dragon3000
nagyúr
Sajnos el kell fogadni ez van. Majd alkalmazkodnak, aztán ha nem fog menni a biznisz akkor majd csökkentenek árakat.
4000€+ már van bőven 5080 + 285k meg a többi!Nekem sem mindegy mennyi pénzért mit kapok ezért szoktam alaposan körbenézni.
Az már bőven jó mindenre!A lángosos példád nem jó, mert ha nem vagy lusta, akkor nem a parton ott is van olcsó lehetőség. Ez kb olyan, hogy a boltban olcsóbb a sör, mint egy koncerten...
Ha munkára kell és az ki is használ ennyi magot, ott eleve visszatermeli a pénzt, ha viszont másra kell, akkor teljesen felesleges egy 64magos megoldás, lényegtelen mennyiből jön ki. Viszont az durva, hogy a ddr5 árak ötszörös áron mennek, még a ddr4 is háromszoros-négyszeres áron megy. Az ssd-k is drasztikusan emelkedtek és pl ez a két komponens minden gépbe kell, ha csak ezeket nézem egy kisebb teljesítményű gép már kétszeres áron vehető meg az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest, ezek mellett ahogy más már írta, ha majd a gyártók becsődölnek, a választék majd a béka segge alá esik elég sok termékkategóriában.
-
Hunwar
tag
Extrán luxuscikknek mondható,nem kötelező megvenni(hobbyból és élvezeti cikként értendő).Nyilván mindenki maga dönti el hogy mennyit áldoz rá,mennyire kell neki,vagy semennyire.Esetleg némi aprópénzt szán rá, igénytől függően.
Viszont valaki az 1 milliót elnyaralja és életre szóló kalandba lesz része(jobb esetben ha nem balul sül el)minthogy egy ilyen értékű PC mellett játsszon,netán vesz magának inkább egy autót kirándulni,de igen az sem 2 ft minden költséget bele számolva.
Alkalmazkodni kell igen,és lehet változtatni a szokásokon.
Bonyolult és sokrétű dolog ez, 100 oldal is kevés lenne ehhez a témához.
Sajnos igen.
-
fukasza
junior tag
-
DarthSun
félisten
Mondjuk ez a tendencia várható volt. Van aki többszörös áron is megveszi a vasat, de ők vannak kevesebben.
-
KAMELOT
titán
Gondolom neked mindegy, hogy egy kicsit értelmesebb gépet 500e helyett már 2 millióért tudod megvenni és ugyanez a tendencia van nagyon sok területen, amit érint ez a drágulás. Ha csak egy dolgot vagy egy területet érint egy ilyen drágulás, akkor az emberek sokkal könnyebben elfogadják, de jelenleg nagyon sok mindent érint és ezek közül nagyon sok termék olyan, amit napi szinten használnak az emberek.
Az már bőven jó mindenre! -
Hieronymus
veterán
Ne keverd. Az M4 az nagyon nem telefonos SOC. Attól, hogy ARM, nem lesz tuningolt telefonos proci, ahogy az ARM-es szerverprocik sem.
Telefonos processzorból fejlesztették tovább az M sorozatot. A Neo egyértelműen selejtből felhasznált telefon processzor, mégis jól megállja a helyét a notebook kategóriában.
-
Dragon3000
nagyúr
Gondolom neked mindegy, hogy egy kicsit értelmesebb gépet 500e helyett már 2 millióért tudod megvenni és ugyanez a tendencia van nagyon sok területen, amit érint ez a drágulás. Ha csak egy dolgot vagy egy területet érint egy ilyen drágulás, akkor az emberek sokkal könnyebben elfogadják, de jelenleg nagyon sok mindent érint és ezek közül nagyon sok termék olyan, amit napi szinten használnak az emberek.
-
Dragon3000
nagyúr
Az biztos is,alsó kategóriát nem lesz értelme gyártani,bár annyira nem kár érte,mert némelyik már az elektronikai hulladék határát súrolja még újonnan is,hát még használtan.
Sajnos sokan hoppon fognak maradni,vagy nagyon vastag pénztárca kell majd mindenre is,igaz most is.
1 pozitívuma lesz talán,hogy kevesebb lesz a E-hulladék,és szoftveresen mindenki rákényszerül az optimalizálásokra,mind Telefon,Tablet,PC,mindenre is.
Amit én személy szerint már régóta tartok esedékesnek.Nem véletlenül van most Félretro reneszánsz azaz kb 10 éves és fiatalabb gépeknél.
Akik nem ultra super userek,azoknak kevésbé tragédia.
Minden rosszban van valami jó,és minden jóban van valami rossz,az érem 2 oldala.
Csak az a gond, hogy ez nem csak a belépőszintet fogja érinteni, hanem a már értelmesebb középkategóriát is, ami vagy drágul vagy lehet ez is szinte eltűnik. Akármikor volt bármi ilyesmi semmit nem optimalizáltak jobban, így ilyenre nem számítanék. Ez mellett az is gond, hogy nem csak fejlesztés miatt veszel újat, hanem azért is, ha valami tönkre megy és rá vagy kényszerülve, ha csak azt nézzük mennyi szar van egy pc-ben és szinte minden drágult, ami benne van, így ha bármi tönkre megy és új kell bele, akkor szopás, pl lehet garanciális a ramod, akkor megszoptad, ha tönkre megy, mert visszaadják a vásárlási árát és vehetsz drágán másikat, még használtan is drága, vagy nem használod tovább a gépet...
-
KAMELOT
titán
Az biztos is,alsó kategóriát nem lesz értelme gyártani,bár annyira nem kár érte,mert némelyik már az elektronikai hulladék határát súrolja még újonnan is,hát még használtan.
Sajnos sokan hoppon fognak maradni,vagy nagyon vastag pénztárca kell majd mindenre is,igaz most is.
1 pozitívuma lesz talán,hogy kevesebb lesz a E-hulladék,és szoftveresen mindenki rákényszerül az optimalizálásokra,mind Telefon,Tablet,PC,mindenre is.
Amit én személy szerint már régóta tartok esedékesnek.Nem véletlenül van most Félretro reneszánsz azaz kb 10 éves és fiatalabb gépeknél.
Minden rosszban van valami jó,és minden jóban van valami rossz,az érem 2 oldala.
Magyarul...alkalmazkodni kell a kínálathoz!

Úgyis meg fogják venni, csak sokan szeretnek sírni!
Cigire meg piára eldurrantani havi 2-3-400€ azon bezzeg nem sír senki! -
Phoen|x
addikt
-
Hunwar
tag
Igen csak adamasss ezt elbagatellizálta 20-50 dollár emelkedéssel, miközben a hiány miatt ez alapjáraton is jóval több lesz, illetve előjönnek majd az olyan gondok, hogy így bizonyos kategóriák el is tűnhetnek és általában a megfizethető részt szokta ez sokkal jobban érinteni...
-
Dragon3000
nagyúr
Már tavaly,azaz 2025-ben olvasható volt itt-ott-amott pár cikk hogy ez kifog hatni úgy kb mindenre.
Vannak akik már elvből sem építenek és vesznek PC-t,mert 1 milliót nem fog rá elkölteni nyilván nem is akar,de még a felét se,ami érthető is,így máshova teszi a pénzét.(Nem ér ennyit ez a hobby.)
Igen csak adamasss ezt elbagatellizálta 20-50 dollár emelkedéssel, miközben a hiány miatt ez alapjáraton is jóval több lesz, illetve előjönnek majd az olyan gondok, hogy így bizonyos kategóriák el is tűnhetnek és általában a megfizethető részt szokta ez sokkal jobban érinteni...
-
azbest
félisten
Önmagában a teljesítménykülönbség lényegtelen. Az többet számít, hogy mennyit gyártanak belőle, a tömegtermeléssel hány darabból kell kitermelni a költésgeket és profitot.
A pécé és laptop is hétköznapi használati cikk lett azóta, nem pedig valami különlegesség.
Nem csak azért probléma ez az őrület az árakkal, mert többet kell spórolni vagy kicsit ritkábban cserélni némelyeknek a cuccaikat. Az alkatrészgyártók egy része a csőd szélére kerül, mivel az ő forgalmuk nagy mértékben csökken, de nálunk nincsen iparági összeesküvésből jövő 1000 % rabló profit, hanem csak a szokásos árrés. És ha csődbemennek azok az alkatrészgyártók, akkor csökken a verseny és a túlélők is drágábbak lesznek. A gazdaság sok területére átgyűrűzik a jelenlegi kártékony gyakorlat.
-
Hunwar
tag
igen ez így van,de sokan lemorzsolódtak,és bemutatták a középső ujjukat az egészre.
-
KAMELOT
titán
Valakinek hobbi, valakinek munkagép és valaki csak szeret kimaxolva játszani. Nekik megér ennyit az egész.
Nem sokatdrágultak a cuccok.
1999-ben egy Voodoo 3 16MB került 5000sk.
Akkori SK átlagfizetés volt 8000skMennyivel gyorsabb egy mai vga?
-
Hunwar
tag
Szerintem ez most lényegtelen, a lényeg, hogy a telefonok esetében is bőven érezni lehet majd az ai miatti drágulások hatását.
-
KAMELOT
titán
Szerintem ez most lényegtelen, a lényeg, hogy a telefonok esetében is bőven érezni lehet majd az ai miatti drágulások hatását.
Jó, hogy 2 évente van lehetőség 1€ venni telót
Narxis: Az lehet, csak közben a szemük meg elromlik!
-
Dragon3000
nagyúr
Telefonoknál a fő probléma, hogy a programokat úgy írják, hogy akkor is foglal memóriát, ha nem fut. Mondjuk csak ezen kellene változtatni és máris nem kellene 16 GB RAM egy telefonba.
-
Narxis
nagyúr
"Telón YT, FB és gmail-en kívül mást nem tudsz csinálni!"
Ez azért túlzás, ismerek youtuber-eket akik telón vágják meg a videóikat. Nem csicsás videók de arra pont jó amire nekik kell, pl. ha csak ki akarnak vágni bizonyos részeket.
Én mondjuk PC-n se tudnék semmi extrát csinálni mert videókat nem szerkesztek, programozó nem vagyok, játszani se játszom nagyon már. Amit csinálok azt telón is tudnám csinálni de persze kényelmesebb a nagyobb képernyő.
Szerintem az történt a PC-vel ami a mozival is, megjelentek egyéb technológiai lehetőségek amik felnőttek a hétköznapi felhasználók elvárásaihoz akiknek pedig az elég lett. Nem fog egyik se eltűnni de jól láthatóan visszaszorul a piacon.
-
Geri Bátyó
addikt
Amikor már közép kategóriába is 8+GB kerül, felső kategóriába meg már van, ahol 16 felett van... Tárhely is elég szépen elmelkedett az évek alatt... Ez mellett a gyártókat is érinti a memória hiány, így két lehetőség van, vagy kevesebb ram kerül a termékekbe vagy pedig kevesebb telefonnal kell hozni a számokat, ami drágulást is jelent...
Telefonoknál a fő probléma, hogy a programokat úgy írják, hogy akkor is foglal memóriát, ha nem fut. Mondjuk csak ezen kellene változtatni és máris nem kellene 16 GB RAM egy telefonba.
-
Geri Bátyó
addikt
Érdemes átgondolni a telefonok használhatóságának minősítését.
Van egy M4 Macbook Air notim. 16GB memória mellett csak 256 GB méretű SSD-vel szerelték. Még ma sem x86 processzor notebook múlja felül a teljesítményét, pedig tovább fejlesztett telefon processzor működik benne.
A mai csúcs telefonok csak a kényelmi funkciókban maradnak el a notebookok mögött.
A gépelés körülményesebb, a kijelző mérete kényelmetlenebb. Erre is lesz megoldás hosszabb távon.Ne keverd. Az M4 az nagyon nem telefonos SOC. Attól, hogy ARM, nem lesz tuningolt telefonos proci, ahogy az ARM-es szerverprocik sem.
-
KAMELOT
titán
Ha youtube-ra felteszel valamit, és megnézed a statisztikát , akkor 95% ban telefonról nézték meg a videót.
Átlag pc-s user a facebookot is a telón pörgeti, gyakorlatilag, szerintem az igénytelenségből adódóan, pc-re nincs szüksége, megcsinál mindent a telefonon.
28 col 4k után én spec eretvágnék, ha bármit telefonról kellene intézem. Szinte az összes nyugger ismerős csak a telefont pörgeti, tablet már OP.
Tabletes az már a final boss.Telón nézze az, akinek adnak majd új szemgolyókat, mert az tuti, hogy el lehet rontani a szemet.
Én maradok laptop 17" 1080p és Desktop PC 32" 4K méretnél.
Telón YT, FB és gmail-en kívül mást nem tudsz csinálni! -
azbest
félisten
-
dse
tag
Érdemes átgondolni a telefonok használhatóságának minősítését.
Van egy M4 Macbook Air notim. 16GB memória mellett csak 256 GB méretű SSD-vel szerelték. Még ma sem x86 processzor notebook múlja felül a teljesítményét, pedig tovább fejlesztett telefon processzor működik benne.
A mai csúcs telefonok csak a kényelmi funkciókban maradnak el a notebookok mögött.
A gépelés körülményesebb, a kijelző mérete kényelmetlenebb. Erre is lesz megoldás hosszabb távon.https://www.gsmarena.com/asus_padfone-pictures-3965.php
kár, hogy abbahagyták
az alma különösen könnyen megoldhatná a dualboot-témát, ios+macos -
Dragon3000
nagyúr
Amikor már közép kategóriába is 8+GB kerül, felső kategóriába meg már van, ahol 16 felett van... Tárhely is elég szépen elmelkedett az évek alatt... Ez mellett a gyártókat is érinti a memória hiány, így két lehetőség van, vagy kevesebb ram kerül a termékekbe vagy pedig kevesebb telefonnal kell hozni a számokat, ami drágulást is jelent...
-
Hieronymus
veterán
Abban a pillanatban, ahogy túllépünk a youtube/facebook szinten, a teló már nem minden esetben elég. Unokaöcsém ősszel kezdte az egyetemet és még előtte kért egy laptopot, de van évfolyamtársa, aki otthon a teló képét kirakta monitorra (vagy TV-re, de mindegy) és egy BT billel teljesen jól elvolt, de amikor az egyetemen kellett volna jegyzetelni megállt a tudomány. Gyorsan vett is egy laptopot ő is.
Van egy barátom, aki a laptopot lerakta az asztalra, rádugta az egeret, billt, monitort és addig el sem mozdította, míg nem lett csereérett. Neki egy minigépet vettünk (normál desktop procival).
Sajnos az érintett gyártók elfelejtik, hogy különböző felhasználásra eltérő eszköz kell. Vakolókanállal sem fogsz kapálni. Lehet, ha nagyon akarod, csak hát na.Érdemes átgondolni a telefonok használhatóságának minősítését.
A gépelés körülményesebb, a kijelző mérete kényelmetlenebb. Erre is lesz megoldás hosszabb távon. -
kilua
őstag
-
kilua
őstag
Jaja, egy jobb noti, monitorra billre, egérre stb kötve már jó lehet. De már brutál jó mini gépek is vannak. Ismerös vmi 60 ért vett bruttó kis 3400G-s amd elitedesk-et, a minit, 16g ram, bőven jó mindenre. IS
( nem ez a brutál jó, csak standard)Utóbbi 3 évben minden ismerősnek ezek a minik mentek. Lenovo 9XX meg elitedesk.
#8 vannak ezek a kínai kis játékgépek alin, 10-20 ezerért
sztem veszett jók.
"ARKOS R36S Retro Handheld Game Console Linux System 3.5-inch IPS Screen Video Player 64GB/128GB Portable Handheld Game Console" most csak mondtam vmit nem ismerem ezeket csak messziről. Ha nagyon unatkoznom kellene valahol, biztosan vennék egy ilyesmit."vannak ezek a kínai kis játékgépek alin, 10-20 ezerért :DDD sztem veszett jók.
"ARKOS R36S Retro Handheld Game Console Linux System 3.5-inch IPS Screen Video Player 64GB/128GB Portable Handheld Game Console" most csak mondtam vmit nem ismerem ezeket csak messziről. Ha nagyon unatkoznom kellene valahol, biztosan vennék egy ilyesmit"Nem érdemes. Én GBA emulátor miatt gondoltam de ... Telefon után túl kicsi a kép. Inkább tolom a honkait, NTEt és hasonlókat mobilon, ha zavar a melegedés vagy akku használat lowest grafikán. Mármint azok is inkább PCn jók, de mobilon is játszhatóak. Illetve mobilra is vannak portolva ace attorney, danganronpa, dq, FF részek amik szintén nem merítik az akkumulátort.
Persze a mobillal az a baj hogy ott van a Facebook/Twitter stb én töröltem is az appjukat pont emiatt.
-
parandroid
félisten
Abban a pillanatban, ahogy túllépünk a youtube/facebook szinten, a teló már nem minden esetben elég. Unokaöcsém ősszel kezdte az egyetemet és még előtte kért egy laptopot, de van évfolyamtársa, aki otthon a teló képét kirakta monitorra (vagy TV-re, de mindegy) és egy BT billel teljesen jól elvolt, de amikor az egyetemen kellett volna jegyzetelni megállt a tudomány. Gyorsan vett is egy laptopot ő is.
Van egy barátom, aki a laptopot lerakta az asztalra, rádugta az egeret, billt, monitort és addig el sem mozdította, míg nem lett csereérett. Neki egy minigépet vettünk (normál desktop procival).
Sajnos az érintett gyártók elfelejtik, hogy különböző felhasználásra eltérő eszköz kell. Vakolókanállal sem fogsz kapálni. Lehet, ha nagyon akarod, csak hát na.Lányom épp most érettségizik (nem Mo-n), mér évek óta tankönyvük sincs, füzeteket sem visz magával, egy kistáskával, meg az Ipad Air-rel jár iskolába. Azon van minden jegyzete, könyve, prezentációja. Órán tollal jegyzetel rajta, mintha füzetbe írna, utólag is tökéletesen szerkeszthető, akár szövegszerkesztős formátumba is be tudja rakni. Amúgy van billentyűzete hozzá, de gyakorlatilag nem használja.
Van egy gamer PC-je, azon játszanak, nagyon ritkán egy-egy powerpointos prezit azon cisnál, de általában azok is a tableten készülnek.
Nejemnek az évek alatt leépítettük az asztali gépét előbb AIO-ra, aztán két éve kapott egy laptopot (refurbished dell latitude, elég jó cucc), hónapok óta be sem kapcsolta. Zoomot, online meetingeket, több email-fiók kezelését, mindent ipaden csinál. Melóban van egy asztali gppe az irobdában, de csak azért kapcsolja be, mert a céges rendszerek kb 2001-ből vannak (talán már nem dos-os, de dizájnra kb), azok nem mennek semmi máson. Idén cseréltem le neki a saját ipad minijét egy új sima ipadre (300 eur alatt volt akciósan, lol). Amúgy munkában is ipad-en dolgoznak, azon van az emailjük, a fotók, doksik, könyvek, iratok, minden. A napi naplózást épp most implementálják tabletre, de mocskos nehezen haladnak vele, mert a szoftverek is elavultak, meg a teljes mindset múlt századi. Ha majd jön az a korosztály, mint a lányom, akkor kénytelenek lesznek átállni, mert ők már nem is lesznek hajlandóak PC-s felületen dolgozni.
Mi a cégnél kézi szkennereket használunk, valami androidos csoda, egy borzalom az egész, olyan kezelői felülettel, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi, de az egésznek az a kerékkötője, hogy asztali rendszerekkel is kompatibilisnek kell lennie. Mihelyst ezt feladják, és újradizájnolják az interfészt, egy kurva jó kis rendszer lesz, amiről tényleg bármit el lehet intézni (már most is, csak borzasztó kényelmetlen, mert nagy képernyőre van optimalizálva, és így a miniatűr billentyűzet, meg ikonok kezelhetetlenek rajta, miözben a képernyő 70%-a üres.
Nekem amúgy van PC-m, annyiba került, amennyiért sokan autót vesznek, és kb annyit is költök rá évente. Persze én is csak játszok rajta, mi mást csinálnék?
p
-
fukasza
junior tag
Én tudom mivel kell felpörgetni a bizniszt, csomagoljanak ingyen 128gb/7000-es ramokat mellé!

-
adamssss
veterán
Akinek elég a teló azok is beszopják az ai miatti helyzetet, mert a következő telefon vásárlásnál már ők is keményen megfogják érezni, ha addig nem lesz változás, illetve minden olyan termékkel, amiben van ram vagy nand vagy mindkettő kell.
Nem hiszem. Egy teloba elenyeszo mennyiseg kell ezekbol raadasul mas ram is megy ezekbe. Itt kb 20-50usd az alkatresz aremelkedes.
-
Dragon3000
nagyúr
Akinek elég a teló azok is beszopják az ai miatti helyzetet, mert a következő telefon vásárlásnál már ők is keményen megfogják érezni, ha addig nem lesz változás, illetve minden olyan termékkel, amiben van ram vagy nand vagy mindkettő kell.
-
Héraklész
senior tag
Jaja, egy jobb noti, monitorra billre, egérre stb kötve már jó lehet. De már brutál jó mini gépek is vannak. Ismerös vmi 60 ért vett bruttó kis 3400G-s amd elitedesk-et, a minit, 16g ram, bőven jó mindenre. IS
( nem ez a brutál jó, csak standard)Utóbbi 3 évben minden ismerősnek ezek a minik mentek. Lenovo 9XX meg elitedesk.
sztem veszett jók.
"ARKOS R36S Retro Handheld Game Console Linux System 3.5-inch IPS Screen Video Player 64GB/128GB Portable Handheld Game Console" most csak mondtam vmit nem ismerem ezeket csak messziről. Ha nagyon unatkoznom kellene valahol, biztosan vennék egy ilyesmit.Arról volt szó, hogy a legtöbb embernek elég a teló. Nyilván van x százalék, akinek nem.
Azok így jártak. Vagy mégis telót használnak vagy megtanulnak kézzel jegyzetelni vagy sok pénzt költenek. -
dongettó
tag
Sajnos az érintett gyártók elfelejtik, hogy különböző felhasználásra eltérő eszköz kell. Vakolókanállal sem fogsz kapálni. Lehet, ha nagyon akarod, csak hát na.Jaja, egy jobb noti, monitorra billre, egérre stb kötve már jó lehet. De már brutál jó mini gépek is vannak. Ismerös vmi 60 ért vett bruttó kis 3400G-s amd elitedesk-et, a minit, 16g ram, bőven jó mindenre. IS
sztem veszett jók.
"ARKOS R36S Retro Handheld Game Console Linux System 3.5-inch IPS Screen Video Player 64GB/128GB Portable Handheld Game Console" most csak mondtam vmit nem ismerem ezeket csak messziről. Ha nagyon unatkoznom kellene valahol, biztosan vennék egy ilyesmit. -
Dragon3000
nagyúr
Legalább 20 éve temetik a PC piacot (bár konkrétan inkább a desktop piacot) és eddig egyetlen mesterkedésük sem érte le a kívánt hatást, de most az AI-al elérték ezt a célt.
Szerintem az ai miatt kb mindent temetni lehet majd, mivel nem csak az asztali pc-t érinti, hanem mindent amiben van memória és ssd.
-
Hunwar
tag
Várható volt a visszaesés,nem meglepő.
#6 dongettó
Egyet értek,viszont a telefon a legegyszerűbb megoldás,DE nem mindenre.Kicsit-nagyon viccesnek találom a Gamer telefon megnevezést is,persze sokat fejlődtek a telefonok az utóbbi 10 évben,de nem 1 emberrel találkoztam akik ténylegesen azon is játszanak,nyilván nem minőségben és nem is mindennel,az akkumulátor élettartamát amortizálják rendesen,egyben olyan forró a telefon hogy elolvad a kezében, és oda ég az ujjlenyomata a kijelzőre.
Vannak akiknek ennyi is elég,elfogadható és ha nekik ez megfelel hát legyen.
Aztán persze előjönnek a problémák mint szoftveresen és hardverese,többek közt az akkumulátor,és szomorúan veszik tudomásul,és felháborodottan is,mi az hogy fél év alatt már nem 100%.
A praktikusság az ami ennyire nagyon előnnyé teszi a telefonokat.
Konzol szindrómának nevezem,számomra csak munka eszköz a telefon igaz,ezért nem is érint a dolog,de inkább akkor már valamelyik Handheald-et választanám telefon helyett.
-
Geri Bátyó
addikt
Ha youtube-ra felteszel valamit, és megnézed a statisztikát , akkor 95% ban telefonról nézték meg a videót.
Átlag pc-s user a facebookot is a telón pörgeti, gyakorlatilag, szerintem az igénytelenségből adódóan, pc-re nincs szüksége, megcsinál mindent a telefonon.
28 col 4k után én spec eretvágnék, ha bármit telefonról kellene intézem. Szinte az összes nyugger ismerős csak a telefont pörgeti, tablet már OP.
Tabletes az már a final boss.Abban a pillanatban, ahogy túllépünk a youtube/facebook szinten, a teló már nem minden esetben elég. Unokaöcsém ősszel kezdte az egyetemet és még előtte kért egy laptopot, de van évfolyamtársa, aki otthon a teló képét kirakta monitorra (vagy TV-re, de mindegy) és egy BT billel teljesen jól elvolt, de amikor az egyetemen kellett volna jegyzetelni megállt a tudomány. Gyorsan vett is egy laptopot ő is.
Sajnos az érintett gyártók elfelejtik, hogy különböző felhasználásra eltérő eszköz kell. Vakolókanállal sem fogsz kapálni. Lehet, ha nagyon akarod, csak hát na. -
dongettó
tag
Legalább 20 éve temetik a PC piacot (bár konkrétan inkább a desktop piacot) és eddig egyetlen mesterkedésük sem érte le a kívánt hatást, de most az AI-al elérték ezt a célt.
Tabletes az már a final boss. -
Geri Bátyó
addikt
-
hokuszla
senior tag
kina a világ előtt jár
a többiek viszont megállnak a szakadék előtt -
Watchdog
aktív tag
618 Shopping Festival - ez úgy hangzik, mint a 4076-os számú italbolt...
-
Cassi
őstag
Nincs értelme új alaplapot venni, ha nincs mit beledugni (ősi kínai bölcsesség)
-
dongettó
tag
Ismerősökből kiindulva, csak várják mikor lesz ez is 3-4X es áron ÉS akkor.....
Lecsapnak rá.a 600 ezres netezős. rgb fényekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Medence topik
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Computex 2026: nehéz volt visszahozni a Ryzen 7 5800X3D-t
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Battlefield 6
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H81M-DGS R2.0 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Maximus Z790 Hero alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Strix B560-F Gaming WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Strix Z790-F Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Cosmic Orange Új, kibontott állapotban 100% akkumulátor (0 ciklus)
- Xiaomi Redmi Note 13 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP Omen 17 QHD 240Hz / RTX 4090 / i7-13700HX / 32GB DDR5 / 1TB SSD! BeszámíTOK
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte X570 R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Zalman S2 TG Adata 650W
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest