- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Analóg kapcsolós klaviatúrák triója a Razer fémjelzésével
- Haladó fotósok digitális fényképei
- Házimozi belépő szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Kompakt és hordozható számítógépházzal rukkolt elő a DeepCool
ph A cég két színben készülő, akár GeForce RTX 4090-nel is megpakolható modellje ránézésre jól szellőzik.
-
Eredeti dizájnnal tér vissza idén a Nokia 225 4G
ma Három és fél éve is készült friss Nokia 225 4G-s upgrade-del, az idei verzió viszont visszahozza az eredeti formatervet is.
-
PROHARDVER!
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Az alábbi szösszenet nem az én szüleményem, de érdemes elolvasni.
Iron Workers Bbq "iwbbq"
BARK
Sokszor látom posztokban, hogy az emberek azt írják a gyakorlattal nem rendelkező társaiknak, hogy
- „BARK-ra sütök”
- „Akkor csomagolok, ha kész a BARK”
Szerintem sokan nincsenek tisztában ennek a szónak a jelentésével. Ezért is gondoltam, hogy kicsit írjak róla. Az én tudásom sem hiánytalan, de amit én tudok azt leírom, hogy akik még ennyit sem tudnak a BARK-ról azoknak legyen némi fogalmuk.
A BARK angol nyelvű szó. Jelentése: kéregNem vagyok kémikus nem nagyon vagyok tisztában a kémiai reakciókkal. De megpróbálom összefoglalni azokat a dolgokat amiket tanultam róla az internetről. (Ugyanis én is az internetről informálódom) Javaslom mindenkinek.
Igen bonyolult a füst és a hő által okozott kémiai reakciók tudománya. Minden a RUB-al kezdődik. A RUB-ot felvisszük és rátapicskoljuk a hús felületére majd a szmókerbe tesszük. A varázslat (kémia) akkor zajlik mikor a hús megkapja a hőt, a füstöt és az áramlást ami a szmókerben uralkodik. Az első dolog ami történik, hogy a húsban lévő zsírok és nedvek felszabadulnak, feloldódnak. A húsunk „izzadni” kezd. Ez a nedvesség összekeveredik a füstben lévő vízgőzzel így feloldják a sót a cukrot és az összes vízben oldódó elemet a RUB-ban. Az idő teltével egyre több zsír kerül a felszínre, ami pedig a zsírban oldódó elemeket oldja. Ezeknek a feloldott fűszereknek az egyvelege alkot egy fűszerkérget amiből majd kialakul a BARK. A hús maghőmérsékletének növekedésével és az idő elteltével egyre több nedvesség elpárolog és a hús felszíne elkezd száradni. Ezen a ponton a felszíni fehérjék összekapcsolódnak és így polimereket képeznek amelyek egy „kemény” réteggé alakulnak. De ezen kívül még számtalan kémiai reakció lezajlik. Ide sorolható még a Maillard reakció is amit most nem részleteznék. A füst részecskéi a nedves felületekre tapadnak fel, ahogy a húsunk „izzad”. Ezzel egy karakteres semmihez nem hasonlítható ízt kölcsönöz neki. Az oldódó fűszerek és a füst egyvelege okozza az íz komplexitását és a mahagóni színt.
A jó BARK kialakulásához fontos a jó füst. A fekete kátrány színű húsok rossz hamutartóra hajazó ízt nyújtanak. Nem akkor jó a BARK ha minél feketébb a húsunk. A megfelelő szín kezdetben a mahagóni. Majd a hosszan tartó sütés során sötétedik, de ez a sötétedés nem égett, csak a kinézete.
A hőmérséklet is kulcsfontosságú a BARK kialakulásában. A túl alacsony és a túl magas hőmérséklet sem megfelelő. Azt mondják, hogy a legideálisabb hőmérséklet a 105-130C°. Franklin videóit nézve ő 130C° körül süt. De minden szmóker másképp viselkedik. Egészen más egy kerámia vagy egy offset szmóker. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét, hogy a legideálisabb BARK-ot tudja megcsinálni.
A jó BARK alakulásában fontos szerepe van a spriccelésnek is. A sütés során a száradásra hajlamos részeket időnként nedvesíteni kell. (De nem eláztatni) A spriccelés lényege a hús felületének nedvesítése és visszahűtése. A füstrészecskék a hideg nedves felületekre tapadnak fel. Fontos, hogy ne spricceljünk magas cukor tartalmú löttyökkel mert a hosszú sütések alatt a cukor hajlamos a megégésre. Helyette inkább víz, almaecet, de én szeretem sörrel spriccelni a dolgokat.
Remélem tudtam valakiknek újat mondani. Vagy ha valami nem helytálló azt értelmes keretek között kifejtve kijavítja.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Óra topik
- Hálózati / IP kamera
- Eredeti dizájnnal tér vissza idén a Nokia 225 4G
- Vivid - Let your money grow!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Facebook és Messenger
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...