Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nagylaci32

    tag

    válasz PartyNewl #141004 üzenetére

    Bármi, ami forog a bringán, annak nem csak lendülete (vagy mozgási energiája) van, hanem perdülete (vagy forgási energiája) is. Ha beteszed a csomagtartóba a bringát, akkor kevesebb energiát igényel ugyanakkora sebességre felgyorsítani, mint amikor tekered és a forgási energiát (kerekek, lánc, hajtókar) is hozzá kell adni.
    Egyenes vonalú mozgásnál a tehetetlenséget a tömeg fejezi ki, míg forgó mozgásnál a tehetetlenségi nyomaték. Utóbbi úgy alakul, hogy minél nagyobb sugáron van a tömeg, annál nagyobb a tehetetlenségi nyomatéka, nehezebb gyorsítani.
    Ha kezedbe fogsz egy 1 kg-os súlyzó tárcsát és egy szintén 1 kg-os bringa kereket, azt tapasztalod, hogy a kis átmérőn elhelyezkedő 1-kg-ot sokkal könnyebb megpörgetni (ugyanakkora fordulatszámra), mint a bringakereket. Tehát a 29-es bringákon ez hátrány, de számításba kell azt is venni, hogy pont a nagyobb átmérő miatt nem is kell akkora szögsebességre felgyorsítani.

    Az, hogy a nehezebb kereket felgyorsítani is nehezebb, igaz, de állandó sebességen tartani nem kerül több erőfeszítésbe, hacsak nem nagyobb a lég- vagy gördülési ellenállása.

Új hozzászólás Aktív témák