Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz pc360 #119895 üzenetére

    Ja, akkor valamit félreértettem, ez esetben pont jó bármelyik pedál kb. :)

    Rica: A Gore is egy nagyon minőségi cucc, de ott vannak árak, drágább mint egy Endura.
    Egyébként tényleg elég húzós összeg egy komplett téli bringás ruházat, ha minőséget szeretnénk.
    Simán belekerül egy egész jó alsó, közép kategóriás kerékpár árába.
    Pólónak teljesen jó amit a decathlonban is árulnak, bár hozzáteszem, ott se a legolcsóbbat kell megvenni, mert az ilyen irritáló, viszketős, izzadós műanyag. A közepesen drága, 4-5 ezer ft körüli futópólóik egész jó minőségűek. Viszont vettem Nike futópólót is pár ezerrel drágábban, és azért a minősége érezhetően jobb, tehát nem csak azt a márkajelzést fizettem meg.
    Nyáron én pl ezeket a futópólókat jobban kedvelem bicajozáshoz mint a kerékpáros mezeket.

    Visszatérve a téli ruházathoz, mint ahogy 6030D is említette, azt érdemes figyelembe venni, hogy milyen intenzíven akar valaki kerékpározni, nyilván aki intenzíven nyomja az kevesebb réteget vesz fel, mint aki túrázósba, városnézősbe kerékpározik.
    Viszont azt soha nem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy egy ízületünk nem fázik, még lehet neki hideg. Nyilván a legkritikusabb a térd, a kerékpározás esetében. És ha valóban téli körülmények között kerékpározunk, 0 fok környékén, akkor már mindenképpen komolyabb védelem kell neki. Ez lehet az általam is többször említett, neoprén motoros térdmelegítő, és egy alsó, középkategóriás téli bringás nadrág, vagy egy felső kategóriás téli kerékpáros nadrág. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, a térdmelegítő olcsó, de kényelmetlen, a minőségi nadrág drága, de kényelmes. Én személy szerint már nem bírom ezeket a térdmelegítőket, tekertem benne sokat, de most rászánom magam egy komolyabb nadrág vásárlására. Térdmelegítő esetében nem szabad összekeverni a normál kerékpáros térdmelegítőt a motorossal. Igazi védelmet csak a neoprén, motoros melegítő ad, de ez elég kényelmetlen és izzadós is.
    A téli bringás nadrágot érdemes kombinálni egy minőségi sí aláöltözővel, ha igazán hideg van, minőségi nadrág esetén 2 réteg a maximum, szerintem több alulra nem kell. Felülre már lehet több réteget felvenni, sí aláöltöző, téli mez és mondjuk egy softshell kabát, ez kb mindenre elég ha minőségiek a ruhadarabok. Softshell kabátok árában nagyon nagy különbségek vannak, lehet venni a nagyobb sport áruházakban akár 10 ezer ft alatt is, meg lehet venni akár 50 ezerért is egy márkásabbat. Nem feltétlen kell a legdrágábbat megvenni, de azért a felől kétségeink ne legyenek, hogy egy minőségi darab jobb. Nekem is van intersportos Mckinley softshell dzsekim, meg van egy prémium Schöffel, van köztük különbség, nem kevés. A drágább kb mindenben jobb, kényelmesebb, melegebb, jobban is szellőzik, ráadásul a csuklónál és a nyakrésznél sokkal jobban zár. Ez az egyik legkritikusabb szempont a dzsekinél, hogy a csuklódnál és a nyakadnál védjen rendesen, ha ott befúj a szél, akkor onnantól kezdve mindegy is, hogy mennyire jó minőségű az anyag, fázni fogsz benne. És még annyi fontos, hogy ezeket a technikai ruhákat speciális mosószerrel mosd, a normál mosószer eltömíti őket és onnantól kezdve elveszíti a lélegző képességét, tehát rád fog rohadni.

    (#119913) FIREBLADE78: Általában minden neves gyártó saját fantázia nevet ad a saját anyagainak, de a működésük lényegében ugyan az. Nem engedi be a szelet és a vizet, de kiereszti a párát. A lélegzősség és vízállóság tekintetében nyilván vannak komoly különbségek is a különböző anyagok között.
    Endura pl Thermoroubaix® névvel illeti a thermo anyagát, de van sokféle fantázia neve: Endura

    (#119915) trialboj: Ha nem tudod megtapogatni az anyagot, mert rendeled, bár nyilván ez a méretválasztás miatt sem szerencsés, akkor érdemesebb márkásabbat választani, ez esetben garantált a minőségi anyag. Mivel elég sok technikai ruházatot árulunk télen, főként sível kapcsolatosan, így már viszonylag nagyobb tapasztalatom van az ilyen anyagokkal kapcsolatban. Nyári ruházatnál az olcsó anyag műanyagos tapintású, ez izzadós és kényelmetlen, és ezek az anyagok vékonyabbak is. A minőségi anyag selymesebb tapintású és kicsit vastagabb. A téli ruházat esetében meg főként a rugalmasabb anyagok a jobbak. Aláöltözők esetében itt is ugyan úgy megfigyelhető, hogy a gagyi ruházat, műanyagszerű, szúrós, kényelmetlen, gagyi hatást kelt, míg a minőségi anyag sokkal kellemesebb tapintású.

    A technikai anyag attól technikai, hogy nem ereszti be a szelet, vizet, de kiereszti a párát, tehát ezért nevezik lélegzőnek. Nyilván a vízállóságnak és lélegzősségnek vannak fokozatai, ezt jelölik azzal a mm számmal, 5000-akár 45000-ig. 10000 körüli anyag már elég jó minőségűnek számít általában.
    A windstopper-es cuccok általában anyagában vízállóak, de van lélegzősségük is, és nem, nem izzadsz bele, ha alatta is lélegző anyag van. Az olcsóbb cuccokat érdemes impregnálni mosás után, ezek inkább a gyári impregnálás miatt vízlepergetőek, de ha ez a bevonat lejön róluk akkor már beáznak. A drágább anyagok impregnálás nélkül is taszítják a nedvességet, mert anyagukban vízállóak.

    A térdmelegítő esetében arra kell figyelni, hogy csak a vastag neoprén melegítő az igazán jó, sok olyan bringás kar és lábmelegítő van, ami inkább csak melegítő, de nem szélálló teljesen. De ha minőségi téli bringás nadrágod van, akkor nem is kell a térdmelegítő, maximum ha nagy esőben mész, akkor egy vízálló nadrág kellhet a téli bringás nadrág fölé, mert bár egy téli bringás nadrág is vízálló valamennyire, de azért nem annyira, mint egy speciális esőnadrág.

Új hozzászólás Aktív témák