Hirdetés
- Projektor topic
- OLED monitor topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
ESP32-höz alakítanék át egy html fájlt, de még nem csináltam html fájlt magamtól soha.A fájl kiválasztó szürke mezőt hogy lehet nagyobbra állítani, most csak a betűméret miatt nő a mérete.
A feltöltés gombnak inaktívnak kellene alapból lenni, ha kiválasztom a .tft fájlt, akkor lesz aktív a gomb, ha mikrovezérlő csatlakoztatva van és reagál a kérésre. Ha a gombot megnyomom akkor pedig a fájl méretét küldi át a mikrovezérlőnek(webservernek)Köszönöm a segítséget!
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<meta http-eqiv="content-language" content="hu">
<title>Nextion kijelző frissito</title>
</head>
<body>
<form method="post" enctype="multipart/form-data">
<label><b><h2 style="color:black; font-size:25px;"> Nextion kijelző frissítő</h2></b></label><br>
<input accept=".tft" type="file" name="file" id="file" class="fajl_kivalaszt" onchange="valSize(this)" />
<label for="file">Válaszd ki a .tft fájlt</label>
<input id="button" type="submit" class=btn value="Feltöltés & frissités" disabled>
<br>
<h3 style="color:black">A frissités sokáig tarthat nagy fájl esetén. Ellenőrizd a frissítés folyamatát a kijelzőn</h3>
</br>
</form>
<script>
function valSize(file) {
var fs = file.files[0].size;
var xhttp = new XMLHttpRequest();
xhttp.onreadystatechange = function() {
if (this.readyState == 4 && this.status == 200) {
document.getElementById("button").disabled = false;
}
};
xhttp.open("POST", "/nextion/fs", true);
xhttp.setRequestHeader("Content-type", "application/x-www-form-urlencoded");
xhttp.send("fileSize=" + fs);
}
</script>
</body>
<style>
#file-input,
input {
width: 100%;
height: 40px;
border-radius: 4px;
margin: 30px auto;
font-size: 15px
}
input {
background: #f1f1f1;
border: 10;
padding: 0 15px
}
body {
background: #3498db;
font-family: sans-serif;
font-size: 14px;
color: #777
}
#file-input {
padding: 00;
border: 1px solid #ddd;
line-height: 60px;
text-align: centert;
display: block;
cursor: pointer
}
form {
background: #fff;
max-width: 250px;
margin: 50px auto;
padding: 60px;
border-radius: 25px;
text-align: center
}
.btn {
background: green;
color: black;
cursor: pointer
}
.fajl_kivalaszt+label {
font-size: 25px;
font-weight: 500;
color: black;
background-color: LightGray;
border-radius: 5px;
display: inline-block;
}
.fajl_kivalaszt:focus+label,
.fajl_kivalaszt+label:hover {
background-color: LightGray;
}
.fajl_kivalaszt {
width: 0.1px;
height: 0.1px;
opacity: 0;
overflow: hidden;
position: absolute;
z-index: -1;
}
</style>
</html> -
adrian94
őstag
Sziasztok
VS Code-nál létezik olyan bővítmény mint a Brackets-nél (alapból benne van), hogy CTRL+Shift+C kombinációra kijelöli azt a részt a böngészőre amire kattintok a programon belül?
Ott Live Preview Highlight-nak hívják. Sajnos VS Code-nál nem találtam ilyet pedig elég hasznos bővítmény
-
nevemfel
senior tag
válasz
adrian94 #7691 üzenetére
Ez az oldal lényegében egy SPA (Single Page Application), ami háttérben futó Javascript kóddal kéri le az aktuális oldal tartalmát. Igen, Javascriptben lehet megoldani.
Nem kell nulláról megírni, számos kész Javascript framework vagy könyvtár rendelkezésre áll az ilyesfajta oldalak készítéséhez.
-
Sziasztok!
Tudja valaki, mi lett a VS Code-al? Konkrétan évek óta használom, de most új gépre költöztem és telepítettem.
A szokásos SFTP bővítményt nem engedi letölteni, hiába van a listában, azt írja, hogy elavult. Persze, újabb verzió meg nem elérhető
Eddig kipróbáltam további 5 db, eleddig számomra ismeretlen bővítményt a listáról, de egyik sem hajlandó a config fájl kitöltése után kommunikálni a szerverrel (MédiaCenter).Tud valaki erre megoldást?
Ui.: Tableten (iPadOS) a Koder app gond nélkül kezeli a szervert az ismert config alapján, ellenben pl a Textastic szintúgy nem csatlakozik, mint a VS Code. Kipróbáltam Droidos környezetben is, az ACode is megbírkózik vele.
-
-
adrian94
őstag
Sziasztok
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Van ez az [oldal].
Amikor klikkelek a különböző menü pontokon felül (pl Home, Creations, Optics+) stb.. akkor van egy elsötétülés. A kattintás után ugyanazon az oldalon maradok, nem lép sehova csak elsötétül a kép és úgy vált a menü pontok között. Ezt, hogy lehet kivitelezni? Csak JS-el lehet megcsinálni?
-
-
-
Sziasztok!
Lehet, nem jó helyen járok, de hátha
Ha megfogok egy HTML fájlt, és feltöltöm a Google Drive-ra, bárkinek is megosztom, vagy magam megyek megnézni, az index-képen a lefordított (vagy futtatott) kép jelenik meg, azonban ha rákattintok, szöveges fájlként nyílik meg. Mind PC-s felületeken, mind Android és iOS felületeken így működik.Viszont azt szeretném elérni, hogy ne úgy nyissa meg, hanem futtassa, mint egy LocalHost Weboldalt. Ez lehetséges egyáltalán?
Előre is köszönöm!
-
Sziasztok!
Lehet egy Weboldalon iframe-t használni, ahol betölt egy általunk meghatározott másik, vagy azonos aloldalt.
A kérdésem az lenne, hogy van-e arra mód, hogy ne az egészet töltse be, csak egy részét?
Értem ezalatt, hogy például egy Weboldalon található egy "iframethis" azonosítóval ellátott DIV, és én csak ezt és az ebben lévő dolgokat szeretném bekérni, természetesen a rá vonatkozó CSS-el és opcionálisan JS-el együtt.Megoldható?
-
adrian94
őstag
Sziasztok.
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet.
Azt szeretném kérdezni, hogy Visual Studio Code-nál van-e olyan lehetőség mint a Brackets-nél, hogy kód írás közben rá kattintok egy részre (pl img) akkor oda ugrik a honlapon és ki is jelöli azt a részt amire kattintottam. Ez működik vissza fele is. Ha megnyitom a vizsgálatot és ott kattintok rá egy részre akkor a kódban automatikusan odaugrik.
Ez a Brackets-nél egy alap funkció. Studio Code-nál van ilyen beállítási lehetőség és/vagy bővítmény?
A válaszokat előre is köszi!
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Php-ben kilistáztam egy sql tábla elemeit, és azt szeretném elérni, hogy az első elemre kattintva elinduljon egy új SQL select. Ezt hogy tehetem meg?
Gyakorlatilag egy hivatkozást szeretnék, ami link helyett selectet indít.
Ez az első elem betöltése a táblázatba:
while($row = mysqli_fetch_array($result)){
echo "<tr>";
echo "<td>" . $row['Sorszam'] . "</td>";
.
.
.
echo "</tr>";
} -
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Kis segítség kellene. Egy tizenéves honlap üzenetküldő űrlapjához szeretnék hozzárendelni CAPTCHA-t.
1. lépésben bemásoltam a <title> alá a következő sorokat.
<script src="https://www.google.com/recaptcha/api.js"></script>
<script>
function onSubmit(token) {
document.getElementById("demo-form").submit();
}
</script>
A küldés gomb alapvetően így nézett ki.
<input class="sendButton" type="submit" value="Küldés">
Ezt kellene összefésülni az alábbival, de eddig nem jött össze.<button class="g-recaptcha"
data-sitekey="reCAPTCHA_site_key"
data-callback='onSubmit'
data-action='submit'>Submit</button>
Vagy megjelenik a captcha, de nem működik a küldés gomb, vagy fordítva.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Taci
addikt
Sziasztok!
Próbálok rájönni, hogyan lehet az, hogy ha Google-ön rákeresek mondjuk a Hírkereső indexelt tartalmaira (
site:hirkereso.hu
), nem csak az aloldalait látom (tech, bulvár, gazdaság stb.), hanem az összes behúzott külsős cikket is (sok-sok oldalnyi találat alatt). És ezt mindet a Hírkereső "neve alatt". Rákattintva viszont egyből az eredeti cikket nyitja meg.Annyit látok az F12 - Network tab alatt, hogy nem egy, hanem két átirányítás van.
Az egy átirányítást még érteném, mondjuk egy index.php, benne pedig:header("Location: " . $url, TRUE, 308);
Na de mi a másik átirányítás, ha az első már eleve a külső cikkre mutat?
És ebből hogyan kerül a Google találatok alá a saját neve alatt, azonos tartalommal (title, description)?
Próbálok rájönni, de nem áll össze. Hátha nektek jobb rálátásotok van, mi is történhet a háttérben, hogy ez legyen a végeredmény.
Köszi.
-
coco2
őstag
válasz
nevemfel #7669 üzenetére
A webscriptelésben a legnagyobb problémát szerintem az okozza, hogy soha nincsen idő semmire. Nem mintha az szakmai probléma lenne, mint inkább üzleti / társadalmi. Az viszont szakmai, hogy lassanként évenként kell megint újratanulni a bégetést, mert nem képesek olyan megoldást adni az okosok, ami ne már megint kő - papír - olló játékként végződne. Apropó, ha magadat közéjük sorolod, akkor az a te bűnöd is.
Lévén a webkliens pont a leggyengébb oldalam, a szakma nevében elfogadom az összeszidást azért is, mert dolgokkal néha 200x lassabban végzek, mint mások (mert nincs kéznél mindig mindenre előre kitesztelt kód mintám és nem napi szinten csak react vagy akármilyen projecteket heggesztek), és azért is, mert időnként kerülő úton közlekedek az egyenes helyett csupán azért, mert az egyenes útnak a létezéséről sem tudtam. Azokkal a gyengeségeimmel tisztában vagyok. Hanem amíg a felhasználót csak a végeredmény felhasználói élménye érdekli, és nem a technikai háttér részletei, éppenséggel ne lőjj nagyon túl a célon. Szidást talán érdemlek, de halál büntetést nem.
-
nevemfel
senior tag
Már bocs, de annyira nem ismered még sem a js-t, sem a DOM-ot, hogy levonhass belőle olyan tanulságokat, hogy mit kellene kijavítani rajta és hogyan. Vannak classok a js-ben is az ES2015 óta, a többség nem nagyon használja, olyan is lett az implementáció, amilyen, Valójában típusokra, interfészre lett volna szükség, satöbbi, ehelyett kaptunk classokat, meg generátorokat, amiket nagyjából senki nem akart, hurrá.
Az meg a másik része a dolognak, hogy a webprogramozásban a legtöbb problémát nem is a js produkálja, hanem az elcseszett böngésző API, azaz a DOM szerkezete.
-
martonx
veterán
Pont, hogy marhára nem az osztályokon, és a js szintakszison múlik. Mostanra pl. egész jól lehet js-ben is OOP elveket használni, nem ettől szar még mindig. Hanem az egy szálon futástól, meg a html bindolási lehetőségek teljes hiánya miatt (bár már ez sem teljesen igaz, mióta kijött a Webcomponent js-be).
-
coco2
őstag
válasz
martonx #7662 üzenetére
Ha végre megírnák a js-t normálisra, és átléphetnénk azt a js fejlettségi szintet, amiben egykoron a php 3 csücsült, végre lehetne normálisan osztályokat építeni, és az lenne annyi szerkezeti előny, ami után ki lehetne dobni az összes olyan szutykot, mint az angular, react, vue, svelt, lit, stencil, solid, alpine, mithril - egek mennyi van már belőlük. Hanem addig, amíg nem készül normális update a vanila js-re, sajnos csak azok maradnak a single page app-ok gyártásához, mert temérdek sok a kezelendő html dokumentum update, és annak a videónak abban igaza van, hogy a script sokkal tömörebb és karbantarhatóbb lesz. Amúgy meg ja, én is szívesebben dobnám a földet rájuk, de még nincs itt az ideje, és addig lennie kell a dolgoknak valahogyan.
-
coco2
őstag
válasz
nevemfel #7663 üzenetére
Az append, az hozzáfűz, és nem keretbe foglalt. Amit hozzáfűzöl egy már létező dokumentumhoz, az az addigi dokumentum után jelenik meg, és nem a létező részt kezdi el letakardni. Leszámítva, hogy jó előre gondoskodtál róla, hogy olyat megtehess, de nem tűnik úgy, hogy ott arról lenne szó. Például mert nincsenek pozícionálások sem.
-
nevemfel
senior tag
A függvényből úgy tűnik, hozzátold egy kódból felépített div-et a document.body-hoz. És az a része nem fér a fejembe. Azt a látvány produkálni én azt hittem, azonos keretbe kellene foglalni mindent a body-ban vagy 3 rétegben, és z-indexekkel előtérbe hozni a modális ablakot, míg kettő közé egészben letakarni a body-t egy átlátszó div-vel, hogy ne lehessen a háttér elemre rákattintani.
Mi ebben a furcsa? Azt írod, nem érted, mit appenddel a bodyhoz, majd leírod, hogy kell egy plusz div, ami eltakarja a bodyt, plussz z-indexszel egymás fölé kell pozicionálni a megfelelő rétegeket. Mi a kérdés? Bizonyára a takaró-, meg a modált tartalmazó divet appendeli, abszolut pozicionálja és z-indexeli, többek közt.
-
martonx
veterán
Uh, a react még mindig mennyire undorító szintaktikájú (számomra legalábbis, tudom másoknak meg pont ez a katyvasz fos jön be)
Ráadásul ez a példa is de béna, már miért kellene mindent annyiszor leírni react nélkül, ahány todo elemet jelenítünk meg
Ettől még bőven van létjogosultsága a reactnak, csak ezen a konkrét magyarázaton röhögök, -
coco2
őstag
Egy dokumentum szerkezeti kérdésen vakarom a buksit.
Ebben a videóban (cudar hosszú react crash course) 0:04:29-nél van egy modális web ablak, ami addigi weblapot lesötétítve az előtérben jelenik meg. Vannak a videóban egyéb részletek is róla, mint egy javascript függvény, ami elvileg az egész jelenségért felelős (videó-ban 4:48-tól mutatja).
A függvényből úgy tűnik, hozzátold egy kódból felépített div-et a document.body-hoz. És az a része nem fér a fejembe. Azt a látvány produkálni én azt hittem, azonos keretbe kellene foglalni mindent a body-ban vagy 3 rétegben, és z-indexekkel előtérbe hozni a modális ablakot, míg kettő közé egészben letakarni a body-t egy átlátszó div-vel, hogy ne lehessen a háttér elemre rákattintani. De ott a videóban nem közös keretet épít, hanem csak appendol a body-hoz.
Valamit koncepció szintjén nem értek a dokumentum építésről, és jól jönne róla olvasnivaló. Vagy magyarázat, ha csak valami apróságot néztem be.
Köszönöm.
-
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Hogyan érdemesebb a szerveren az aloldalakhoz tartozó .html oldalakat elhelyezni?
Tegyük fel, szeretnék egy aloldalt létrehozni, és szeretném, ha a hozzá tartozó url-végződés az aloldal neve legyen, tehát pl. így lehessen elérni:
www.pelda.hu/aloldal
A) A szerveren hozzak létre egy aloldal nevű mappát, és abban a hozzá tartozó index.html-t (a .htaccess pedig kezeli, hogy az index.html ne látszódjon)?
/index.html
/aloldal/index.html
B) A szerveren a gyökérben a fő index.html mellett legyen egy aloldal.html, és amikor az van betöltve, akkor a .htaccess segítségével "vágjam le" a .html részt a végéről?
(Pontosan ugyanazokat a forrásfájlokat használja, mint a főoldal.)/index.html
/aloldal.html
Melyik a szebb/jobb/kezelhetőbb szerintetek? (Kb. 80 aloldalról lenne szó.)
Köszönöm.
-
nevemfel
senior tag
A ref canonical akkor kell, ha ugyanarra a tartalomra többféle link mutat. A canonicallal jelzed pl, hogy ez az igazi url. pl. a www.site.com, akkor is, ha valaki épp pl. a www.site.com/home.aspx url-en áll, vagy a mobilváltozaton m.site.com. Beágyazod ezt az oldalba, és a Google tudni fogja:
<link rel="canonical" href="https://www.site.com/">
Ha azt akarod, hogy a Google ne kövesse az oldaladon a linkjeidet az indexelés során, akkor a rel nofollow-t kell használni:
<a href="https://www.site.com/" rel="nofollow">Link text</a>
Ha az összes linket követését tiltani akarod, akkor meg:
<meta name="robots" content="nofollow" />
-
martonx
veterán
Hol van az oldal leírása? Simán előfordul, hogy a meta tag-et ignorálja a google.
Hogy mikor mit rak ki, az nem büntetésből van, mikor mit gondol éppen relevánsnak.
Jól látod duplikált tartalomhoz ez a tag a megoldás. Mondok egy példát.
Webshopban van egy terméked, aminek van 10 különböző színű változata, de igaziból mind a 10-hez ugyanaz a szöveg, minden ugyanaz van feltöltve, kivéve a képet, meg mondjuk a termék nevét (férfi ing piros, férfi ing zöld stb...).
Ekkor a google hátrébb fog sorolni, mondván, hogy te direkt optimalizálni akarsz a férfi ing szavakra, csináltál csomó kamu url-t, miközben mindegyiken ugyanaz van, azaz szerinte csalni akarsz.
Ekkor jön jól, hogy a canonical tag-el meg tudod mondani, hogy ezek összetartoznak, és jelezni tudod, hogy melyik az indexelendő, és melyek az ismert "duplikátumok".
Vagy másik példa mikor egy oldalad van, de az X nyelven Y url-en elérhető, és igaziból mindegyik pont ugyanazt tartalmazza. Ekkor is jól jön, hogy meg tudod határozni, hogy melyik az igazi.Ennek ismeretében döntsd el te, hogy neked ez kell-e vagy sem.
-
Taci
addikt
Ismeritek esetleg a
rel="canonical"
taget?Olvasom, mire való, de nem tudom, erre van-e szükségem:
Az oldalamon külső linkek vannak, és azok tartalmából minimális idézet. Amikor indexeltetem az oldalt a Google-lel, azt látom, hogy találomra valamelyik általam idézett részt rakja ki a találatok közé az oldal leírása helyett. Aztán eltelik 1 nap, és leszedi, és valami teljesen mást rak ki, általában a gombok feliratait, de ez most ide nem lényeges...Ennek az okát kerestem, és úgy találtam rá erre a canonical tagre.
És azt szeretném megérteni, hogy az én esetemben (külső linkek, azok tartalmában 1-2 sor idézet) van-e értelme/haszna használni szerintetek.Nem akarom, hogy ezeket indexelje, nekem bőven jó lenne, ha a saját description-ömet használná, de helyette mindig valamelyik külsős cikk részét rakja be. Aztán leszedi, és nem rakja oda a description-ömet, és arra gondoltam, hogy ez-e esetleg az említett "büntetés" a duplikált tartalom miatt. (Amire ugy kitalálták ezt a taget.)
Hátha van valakinek közületek tapasztalata ebben.
Köszönöm. -
martonx
veterán
Az XMLHttpRequest a legrosszabb választás. Az axios elméletben lehet jó választás, ha tudod mire kell, és mi az a plusz funkciója, ami miatt mindenképpen szükséged van rá (nodejs világban azaz szerver oldalon szokták automatikusan behúzni, mert ott lényegtelen plusz 20kbyte bundle size, illetve rémlik, hogy abban nincs a böngészős Fetch API).
Kliens oldalon, ahol minden kbyte js számít(hat) a pagespeed miatt, eléggé életbevágó tud lenni, hogy behúzol-e plusz 20kbyte-ot, csak azért, amire egyébként ott van a Fetch API.
És ezzel meg is válaszoltam, hogy igen a Fetch API használata a jó megoldás böngészőben. -
Taci
addikt
válasz
nevemfel #7647 üzenetére
<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/axios/dist/axios.min.js"></script>
<script>
if (typeof axios == 'undefined') {
document.write(unescape("%3Cscript src='../js/axios.min.js?v=0.26.1' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
}
</script>
Köszönöm, ez így pont úgy működik, ahogy szeretném.
(Direkt megnéztem, az axios típusára "function" jön vissza, ha elérhető az első forrás.)
@martonx: Mivel ezekben a témákban nekem még minden új (főleg akkor volt az, amikor kérdeztem anno), nem tudok szűrni, hogy mi jó vagy rossz tanács. A segítő szándékot feltételezem, hisz' én is úgy válaszolok.
De mi a baj az axios-szal? Maradhatott volna a XMLHttpRequest? Vagy valami más? Csak mert már úgyis ez a "közegem", szóval szeretnék belelátni. -
Taci
addikt
válasz
martonx #7645 üzenetére
0-ról kezdtem az ismerkedést nem is olyan régen, és akkor még a példakódok alapján XMLHttpRequest volt a kódomban. Aztán itteni tanácsra váltottam róla Axios-ra.
Teszi a dolgát, úgyhogy azt most nem szeretném cserélni.De a kérdéses téma más szkriptekre is ugyanúgy vonatkozhat:
onerror alatt lévő forrásfájl később tölt be, közben a HTML feldolgozása fut tovább, nem várja meg a fallback forrás betöltését, amire viszont amúgy szükség lenne a továbbiakban, és ezért szétesik az oldal.Még annyi jutott eszembe (ami feltehetőleg nem túl elegáns megoldás, de működhet), hogy duplán rakom be a szkript meghívását:
- egyszer CDN-ről
- egyszer pedig a saját szerverről.Az axios-os példánál maradva:
<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/axios/dist/axios.min.js"</script>
<script src="../js/axios.min.js?v=0.26.1"></script>
Ennek lehet valamilyen hátránya így? (Azon kívül, hogy 20kB-tal többet tölt így le a kliens.)
Ja, azt nem mondtam (mert a kitörölt 5-6 kommentemben volt valahol az elején még), hogy azért nem elég, ha csak saját szerverről hívom a fájlt, mert a Google Search Console előszeretettel szkippeli, amikor indexeli az oldalt (erről elég sokat írnak a neten, kihagyja a css fájlokat, képeket, meg sokszor random JS-eket). Viszont mivel a tartalom erre alapozva generálódik, így az indexelt tartalom is "üres", mert csak a HTML váz látszódik így. Ezért szenvedek azzal, hogy ha tőlem (saját szerverről) nem akarja pont az a JS fájlt használni, akkor CDN-ről hátha jobban fogja szeretni.
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Szeretnék beállítani egy fallback forrást az Axios JS fájlhoz arra az esetre, ha nem lenne elérhető a CDN-ről.
Már csak a teszt erejéig is ki akartam próbálni, hogy működik, és ezt találtam:<script src="https://cdn.jsdelivr.net/npm/axios/dist/axios.min.js"
onerror="this.onerror=null;this.src='../js/axios.min.js?v=0.26.1';"></script>
Ez elméletben jól néz ki, és képi fájloknál működik is, viszont "élesben", amikor direkt elrontom az első cdn-es linket, akkor a következő történik:
- az Axios nem tölt be, ezért az oldal tőle függő többi eleme sem
- F12 Console nézetben azt látom, hogy az a sor a HTML-ben átíródott erre:<script src="../js/axios.min.js?v=0.26.1"
onerror="this.onerror=null;this.src='../js/axios.min.js?v=0.26.1';"></script>
És ha fölé viszem az egeret, látom a jó linket, ott a fájl. Tehát jó helyre mutat, gondolom, az onerror cserélte le, miután a fő forrást nem tudta betölteni. (Amúgy próbáltam kiírni teljes elérési útvonallal is, de nem változtatott semmin.)
Viszont ha már sikerült lecserélnie, miért nem tölt be az oldal rá épülő maradék része?
Nem várják meg a betöltésnél az onerror hatályba lépését?Mert ez így sajnos pont hogy használhatatlan jelen állapotában.
Szeretném CDN-ről használni a fájlt, de ha onnan valamiért nem elérhető, használja a nálam lévő másolatot. Ez viszont jelen állás szerint így nem működik.Van tippetek, miért nem, és hogyan lehet működésre bírni?
Köszönöm. -
Taci
addikt
Megnéztem egy másik oldalt, ahol ugyanígy vannak a linkek létrehozva (hirstart.hu), és ott is ugyanígy ugrál.
Szóval ez a Chrome sara.
Bocs a sok kommentért, hamarabb is megnézhettem volna, de azt hittem, nálam van a hiba.
Persze ettől még jó lenne megoldást találni rá.
És amúgy csak atarget="_blank"
-ra ugrál, ha az nincs, akkor nem csinálja.
Lehet, megy egy report a Google-nek. -
Taci
addikt
Sikerült szépen le is videóznom:
1. Megnyitom a Test 7-es linket. Mivel ezt nyitottam meg elsőnek, nincs ugrálás.
2. Visszamegyek az oldalra.
3. Felgörgetek a Test 2-es linkhez.
4. Rákattintok. (Látszik a kattintás is.)5. A rákattintás pillanatában visszaugrik az előzőleg kattintott linkhez (Test 7), miközben elkezdi megnyitni az új tabot. Ez nagyon szépen látszik is ezen a képen.
6. Aztán amikor visszamegyek az oldalra (bezárom az újonnan megnyílt tabot), a megfelelő linknél várakozik (Test 2), mintha semmi se történt volna.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #7638 üzenetére
Ez tényleg egy teljesen üres .html fájl ezzel a pár linkkel és üres sorral, és a Bootstrap a közelében sincs, szóval ebbe az nem kavarhat be.
Így néz ki a html, teljesen csupasz, ebben tényleg semmi plusz nincs:
<a href="https://www.google.hu" target="_blank" >Test 1</a>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<a href="https://www.google.hu" target="_blank" >Test 2</a>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<a href="https://www.google.hu" target="_blank" >Test 3</a>
<br>
stb.És ugrál.
Próbáltam más eszközön is, tableten, mobilon, és Chrome alatt ugyanazt csinálja mindenhol. -
Taci
addikt
válasz
martonx #7636 üzenetére
Megcsináltam, egy tök üres .html, ahogy javasoltad, és csak a linkek vannak benne ebben a formában:
<a href="https://www.link.hu/kulso/" target="_blank"
rel="noopener noreferrer"></a>
Raktam be vagy 10 linket így, mindegyik közé rengeteg <br>-t, hogy jól látható legyen, ha ugrálna.
És ugrál, ugyanúgy. Pontosan ugyanúgy működik, mint a teljes oldalon.
Kiszedtem a
rel="noopener noreferrer"
részt, ki tudja, de persze semmi köze hozzá, ugyanaz a baja.Meg tudom nézni valahogy, hogy egészen pontosan melyik kódrészlet fut le egy kattintás után? Nem csak az én kódomban, de akárhol, bárhol, ami ezt csinálhatja.
Nagyon idegesítő... -
-
Taci
addikt
Sikerült "elkapnom", hogy valamiért a link <a href...> aktív marad kattintás után mobilon. Onnan vettem észre, hogy megváltoztattam a színét, és úgy láttam meg, hogy az eredetileg fehér szöveg kék maradt kattintás után. Szóval ezzel lehet a baj. Ha visszanavigálok az oldalra, még mindig kék, aktív, gondolom, ezért is ugrik oda vissza.
Tehát az azelőtti pillanatban, hogy az új oldal megnyílna, és az új link "bekékülne", még visszaugrik az előző (még mindig aktív, kék) linkre. Aztán megnyílik az új oldal, és az új link marad "kék".
Bootstrap amúgy, nem tudom, köze van-e hozzá.Szóval azt kellene valahogy elérnem, hogy kattintás után ne maradjon a link fókuszban. Márpedig azt látom, ez a Chrome alap működése.
Athis.blur();
nem segített (nyilván ez csak a vizuális részen segítene amúgy is). Areturn false;
-t használva nem nyitja meg a linkeket.Mi lehet jó megoldás erre?
-
Taci
addikt
Sziasztok!
Nem is igazán tudom, melyik témához írjam, mert fogalmam sincs, mi a baj:
Mobilon, és csakis Chrome-on (legalábbis csak Chrome és Samsung Internet van a telefonon, de ez utóbbival nem jön ez a probléma elő) furcsán működik az oldalam:
Ha a hírfolyamon egy linkre kattintok (ami külső oldalt nyit meg), és előtte már legalább egyszer kattintottam másik linkre is a hírfolyamon, akkor mielőtt megnyitná egy új tabon a külső linket, látom, hogy visszaugrik a hírfolyamban az előző linkhez. A jó link nyílik meg, de a megnyitás előtti pillanatban még látom, hogy visszaugrik az előzőleg megnyitotthoz. Mivel képek is vannak a linkekhez, így egyértelmű és nagyon zavaró a hiba.
1. Megnyitom az oldalt.
2. Rákkatintok egy linkre, mondjuk a #1-es linkre.
3. Megnyílik új tabon a link.
4. Visszamegyek az oldalra, görgetek a hírfolyamban lefele.
5. Rákkattintok most mondjuk a #12-es linkre.
6. Mielőtt megnyílik új tabon a #12-es link, látom, hogy az oldalamon visszaugrik az #1-es link "fölé".
7. Ugyanígy ha görgetek tovább, és kattintok mondjuk a #24-esre, akkor látom, hogy a megnyitás előtt a #12-esre ugrik vissza.Aztán amikor visszamegyek az oldalra (bezárom az újonnan nyílt tabot amit a link nyitott), akkor már újra a "jó helyen" van az oldal. Szóval csak a megnyitás pillanatában ugrik egyet vissza, és csakis Chrome-on. Samsung Internet alatt nincs ilyen probléma.
Így néz ki egy link:
<a href="https://www.link.hu/kulso/" target="_blank"
rel="noopener noreferrer"></a>
Van esetleg tippetek, mi okozhatja, és miért csak Chrome-on?
Köszönöm.
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #7630 üzenetére
Ez a formázás nem működik Safari-n
Ez viszont igen
De maga az audio lejátszás egyiken se működik Safari alatt /fogalmam sincs miért/.Mivel 4 böngésző alap van, amiből az MS Internet Explorer már nem támogatott, így az nem is érdekel. Marad 2 multi OS alap /chrome, firefox/, és 1 apple alap /safari/.
Mind a 2 multival jól működik, az alma meg jó lenne, de már nem az, így teljes sikernek könyvelem el.
Köszönöm a segítségeket -
Taci
addikt
Azt hiszem, most már egy fokkal jobban meg tudom fogalmazni amit szeretnék:
Szóval eddig az volt az egyik dolog amit nem értettem, hogy oké, hogy a JS lekezeli a
www.oldalam.hu/aloldal-1
címet, de a kérés először a szerverhez érkezik, az pedig azt fogja mondani, hogy nincs ilyen aloldal, nincs ilyen dokumentum, szóval 404.Úgyhogy ezt így átfogalmazva kerestem erre megoldást .htaccess-ben, és ezt találtam:
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^(.+)$ index.html?url=$1 [QSA,L]
Azaz ha a megadott url-hez se könyvtár se fájl nem társítható, akkor csapja hozzá az index.html-hez paraméterként.
Ez most így működik is, beírom, hogy
www.oldalam.hu/aloldal-1
és betölti a főoldalt, de az url ez az aloldal-1 marad.Itt csak azt nem látom, hogy hol tudom én ezt a paramétert / query stringet elkapni?
Mert a Network tab alatt azt mondja, hogy
Request URL: www.oldalam.hu/aloldal-1
Status Code: 200 OKAz rendben, hogy így most igazából "működik", és így már tudok (nem létező) aloldalakat is "létrehozni"/kezelni, és hogy az url-t is tudom vizsgálni (
window.location.href
),
csak így igazából lehetne a?url=
helyett?kutyafule=
is, mert sehol sem jelenik meg, Network tab alatt sem. (Eredetileg awindow.location.search
használatával akartam így elkapni.)Ja, és még egy dolog: Így kicsit sántít is amúgy, mert minden össze-vissza beírt linkre behozza az oldalt, szóval 404 így soha nem is lesz. És ez nem biztos hogy jó így.
(Vagy akkor ezt is JS-ből kell megoldanom? Ahol ez az aloldalas link nem értelmezhető, azt továbbítom 404-re?)-----
Illetve még most látom, ha azt az url-t írom be, hogy
www.oldalam.hu/aloldal-1/aloldal-2,
(vagy egy érthetőbb ilyen link, hogy hogyan jutott eszembe:
www.oldalam.hu/hirek/belfold)
akkor ott szétesik az oldal:
Refused to execute script from '<URL>' because its MIME type ('text/html') is not executable, and strict MIME type checking is enabled.
Ennek majd utánanézek. -
-
Taci
addikt
Most már látom, hogyan oldottad meg ezt az egész témát.
Meg lehet csinálni
#
nélkül is?Tehát adott pl. ez a linked:
https://manedvaper.hu/#podcast
Meg lehet úgy csinálni, hogy erre a linkre is működjön, # nélkül?
https://manedvaper.hu/podcastVagy ez a fajta JS-es megoldás csak így működhet?
Mert ha most megpróbálom a saját oldalamon úgy, ahogy te is csináltad, akkor a/#aloldal
-lal szépen működik, de # nélkül (/aloldal
) redirect-tel átdob a kezdőlapra.@martonx:
a főoldalon futtatod a JS-edet, ami úgy fog tenni, mintha az aloldal-1-re navigált volna
Pont ezt nem látom át, hogyan tudna így működni, hogy a user azt írja be URL-nek, hogy
www.oldalam.hu/aloldal-1
Ez az oldal nem létezik, ezért csak a redirect maradhatna, mindenképp átdob a főoldalra.
Úgy már más, ahogy Mr. Y csinálja:
www.oldalam.hu/#aloldal-1
, mert ez a főoldalt nyitja meg, aztán a # utáni résszel már lehet dolgozni (ahogy ő is teszi, és most már én is tudok). De ez nem ugyanaz.Vagy még mindig én nem értem ezt az egészet?
A page.js-sel pedig nagyon nem tudok zöld ágra vergődni, át se látom, nem is értem sajnos.
-
lanszelot
addikt
Frissítés:
Sikerült megoldani, a css végére tettem a property-t , hogy látható legyen mit módosítottam -
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #7617 üzenetére
már csak azt a vékony keret csíkot kellene eltűntetnem
-
Taci
addikt
válasz
lanszelot #7617 üzenetére
A második megoldás nem jó, mert auto play-t nem tudja.
Írsz egy JS függvényt hozzá, amit oldalbetöltéskor meghív. A linkelt példa alapján valami ilyesmi lehet (nem próbáltam):<body onload="autoPlayAudio()">
function autoPlayAudio(){
var audio = new Audio("file.mp3");
audio.play();
}
Plusz persze hozzá igazítva, hogy ha elindul automatikusan, akkor a gomb ikonja is megváltozik pause-ra.
-
lanszelot
addikt
Először is köszönöm szépen,
Sajnos így se megoldható
Az elemek ott vannak, működnek, csak nem láthatóak, így is eltolódikA második megoldás nem jó, mert auto play-t nem tudja.
Sok féle megoldás van, de csak ez tudja az auto play funkciót /csak ennél indul el oldal betöltéskor anelkül, hogy aktivitás kellene az oldalon, pl klikkelés/ -
Taci
addikt
-
lanszelot
addikt
Hello,
Audio control-nál hogy tudom megoldani, hogy csak a play gomb legyn ott?
Ott van a play, idő, csuszka, néma, hamburger.
Ha css ben width -el csak 150px-et adok, akkor egy kissebb kezelő felület lesz, de akkor is ott a play, csuszka, néma, és nem láthatóan a hamburger.
Ha kevesebb width értéket adok, hogy csak a play gombnyi legyen, akkor csak össze csúszik és a csúszka lesz ott, nem a play gomb. codepen
Hogy toljam úgy össze, hogy a play gomb legyen ott ne a csúszka? -
martonx
veterán
"Vagy ilyenkor az a teendő, hogy oké, átdobom a főoldalra, de nézem, milyen linkről érkezik, és ha van ilyenem (JS által kezelve), akkor módosítom az URL-t, kvázi beírom vissza, miután már a főoldalra került, plusz az aloldal-1-hez tartozó JS-t is futtatom, hogy "azt a látszatot keltse", mintha valóban az aloldal-1-re navigált volna?"
Nem átdobod, hanem ilyenkor a főoldalt küldöd vissza szerver oldalról, azaz az url nem is fog változni
Sőt, ettől kezdve már nem is lesz semmi másod csak a főoldalad.
Utána a többi stimmel, mivel az url nem is változott, a főoldalon futtatod a JS-edet, ami úgy fog tenni, mintha az aloldal-1-re navigált volna, ebben a kliens oldali routeolásban tud nagy segítség lenni a többször emlegetett page.js (hiszen végülis pont ez történt, az url nem is változott, eleve ezt az oldalt kérte az ember, hiszen ezt az url-t írta be).
Ezt a működést hívják SPA-nak: Single Page App-nak. -
Taci
addikt
válasz
martonx #7610 üzenetére
Köszönöm. Próbálom megérteni, hogyan működik, de már nagyon tompa vagyok.
Ha csak a főoldalt nézem, az rendben van, az tudnám így kezelni.
A fejfájást az okozza, hogy nem értem, mi történik akkor, ha valaki az aloldal címét írja be, és nem a főoldalon kezd.
Tehát mondjuk www.oldalam.hu/aloldal-1.
Mivel nincs ilyen html/php fájlom, ezért vagy 404-et dobatok vele, vagy átirányítom a főoldalra. A vége az, hogy a www.oldalam.hu-n köt ki, és keresheti az aloldal-1 gombját.
Vagy ilyenkor az a teendő, hogy oké, átdobom a főoldalra, de nézem, milyen linkről érkezik, és ha van ilyenem (JS által kezelve), akkor módosítom az URL-t, kvázi beírom vissza, miután már a főoldalra került, plusz az aloldal-1-hez tartozó JS-t is futtatom, hogy "azt a látszatot keltse", mintha valóban az aloldal-1-re navigált volna?Van egy olyan érzésem, hogy nagyon bonyolultan látom, és biztosan sokkal egyszerűbb ennél.
@Mr. Y:
Köszönöm neked is. Nézem az oldalad, próbálom felfogni, mi-hogyan történik, de már nagyon este van. Holnap újra nekiesek. Hátha nálad van a megoldás.Köszönöm.
-
-
Taci
addikt
válasz
martonx #7608 üzenetére
Szerintem nem, mert a Youtube-os példánál maradva ha ők iframe-et használnának, és megnyitnád a főoldalt (youtube.com), akkor ha kattintasz egy aloldal linkjére, akkor iframe használatával a címsorban még mindig a youtube.com-ot látnád, és csak az iframe-be töltené az aloldal tartalmát.
De náluk úgy működik, ahogy a lenti példában is részleteztem, hogy a címsorban is az aloldal linkje van, viszont a bal sáv és a felső navbar nem töltött újra, akármelyik linkre is navigálsz.
Vagy jó példa még a Facebook weboldala is. Ha a fejlécben a keresőbe beírsz valamit (nem nyomsz a keresésre, csak benne hagyod a szöveget), és rányomsz mondjuk az ismerősök listájára (https://www.facebook.com/friends), akkor a címsorban már az új link van, a tartalom az új aloldal tartalma, a fejléc viszont nem módosult, a tartalma a keresőmezőben is ott van.
Azt szeretném elérni, hogy ugyanaz a zökkenőmentes böngészés legyen az oldalamon, mint most (mert így JS-tel nem kell újratölteni az oldalt, csak a content div tartalma módosul), viszont szeretnék aloldalakat használni, és hogy a gombok azokat töltsék be, a címsorban is azok legyen betöltés után, viszont a "keret" az ne töltődjön újra.
Nagyon nem találom, pedig biztosan egyszerű dolog.
-
Taci
addikt
válasz
martonx #7606 üzenetére
Az most is így működik, csak az a baj, tisztán JS, így nincsenek külön oldalaim, csak egy főoldal, és azon belül minden JS, és így a Google nem igazán szeret (úgy, ahogy szeretném).
Ezért jutottam oda, hogy akkor kvázi kevés módosítással el tudnám érni, hogy amit most kategóriákat használok, de csak JS-tel operálnak (Belföld, Külföld, Bulvár stb.), annak mindnek csinálnék egy külön lapot (pl. www.oldalam.hu/belfold ), a már meglévő JS azt töltené fel, és a linkre mutató gombra kattintva (vagy a linket beírva) bejönne ez az oldal.
Aztán ha másik linkre kattint a user, akkor bejön mondjuk a www.oldalam.hu/kulfold, viszont a navbart, a "keretet" nem tölti újra, csakis a contentet.És ezt nem találom, hogyan lehet. Erre írtam a Youtube-os példát is, pont így működik. Akármelyik linkjére kattintasz, új aloldalt tölt be, de a keretet (navbar, bal menü) nem bántja, csak a contentbe tölti be, mégis ez már az új oldal, nem a nyitó.
Erre keresném a megfelelő eszközt. Tudom, hogy már használtam sok-sok éve, és már akkor is így működött, és egy szabvány elem volt, nem külsős tool.
-
Taci
addikt
A weboldalam jelenlegi szerkezet kompletten JS-re épül: van egy keret (fejléc és két oldalsó sáv), fix HTML, a tartalmat pedig JS generálja.
Ezt szeretném átalakítani úgy, hogy minden gombomnak külön aloldala legyen. Hogyan tudom ezt megcsinálni, mi a jó módszer, mi a keresőszó erre?
A cél az lenne, hogy a keret (fejék, oldalsó sávok) ne töltődjön újra, az fixen ott maradjon akkor is, amikor az egyik gombra kattintok.
Azt szeretném elkerülni, hogy minden belső linkre való kattintgatáskor újra töltse a keretet.Tökéletes példa erre a Youtube weblapja:
- Megnyitod a honlapot: https://www.youtube.com/
- beírsz a keresőbe valamit (pl. "html"), rákeresel: https://www.youtube.com/results?search_query=html
- megnyitod a könyvtáradat: https://www.youtube.com/feed/library
- ránézel az egyik csatorna tartalmára: https://www.youtube.com/c/F1Mind más-más link, de a keret nem változik, akárhova is kattintasz, a keresőmezőben még mindig ott van az első kereséskor beírt szó.
Tudom, hogy van rá jó módszer, régebben talán egy programozós órán használtam is, de már nem emlékszem rá.
Segítenétek a megfelelő kifejezéssel? A többit (részleteket) már megkeresem én utána.
Köszönöm! -
Taci
addikt
válasz
Gaben001 #7603 üzenetére
Dinamikus változónévre gondolsz?
Itt találtam két példát rá: [link]
Az egyik az eval()-t használja, viszont arra azt írják, ne használd, nem biztonságos.
A másik (szintén Javascript):
<script>
var i;
for(i = 1; i < 5; i++) {
window['value'+i] = + i;
}
console.log("value1=" + value1);
console.log("value2=" + value2);
console.log("value3=" + value3);
console.log("value4=" + value4);
</script>
-
Gaben001
tag
Sziasztok!
PLC-ből olvasnék ki adatokat és a kiolvasott érték függvényében változna a grafika a weblapon. Ez működik is de kb 100 adatról van szó, kb 10-es csoportonként csak a számozás változna. Ezért logikusnak tűnik, hogy egy for ciklussal pörgetve tegyem ezt meg.
Sajnos sehol nem találom, hogy kellene ennek kinéznie.
"Valami[1].másvalami" az alap felépítése és a számot szeretném pörgetni benne mondjuk 1-10-ig.
Tehát az lenne a kérdésem, hogy lehet egy változó nevébe olyan számot tenni amit lehet változtatni.
Remélem érthetően le tudtam írni.
Előre is köszönöm. -
Taci
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Vallás
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Projektor topic
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- OLED monitor topic
- Linux kezdőknek
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- Getac S410 (G4) - 14" FHD, Core i5-1145G7, 32GB, 1TB SSD, Microsoft Windows 11 Professional
- iPhone 16 Pro 128gb bontatlan, független
- GETAC S410 GEN3 i5 8365U 32GB 1TB SSD 14'' FHD W11
- Honor MagicPad 2 / Fekete / 256 GB / 12GB RAM / csak Wifi / Gyári garancia
- ThinkPad T490 14" FHD IPS érintő i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest