- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 / 4070 Ti (AD104)
- Házimozi haladó szinten
- Autós kamerák
- Március végi hardverfolyam
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kotomicuki
senior tag
Lassan rájönnek, hogy a covid-os, önsanyargató szankciós részvényesi extraprofitból lehet lefaragni, hogy egyáltalán eladhatóvá váljék a portéka az emiatt jelentősen visszaeső vásárlóerővel bíró fogyasztóknak?!
A regisztrációdat véglegesen kitiltottuk a következő ok miatt: III.10.8 Üdvözlettel: PROHARDVER!
-
Hát igen. Csúnya összeomlás lesz ennek a vége. Az azért elég durva, hogy egy alapvetően jó paraméterekkel rendelkező új processzort már a 0- perctől akciózni kell, hogy ne ragadjon be a készlet.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Sanya
nagyúr
De ezt hazánkban hogyan lehet elérni? Sehogy?
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Kansas
addikt
A vicc az, hogy ennek a java része a drága alaplapok meg DDR5 modulok miatt van, nem is annyira a procik miatt... ez az ára annak, ha nincs cross-gen, mint anno az AM2+/AM3+ volt. Sokaknak (köztük nekem is) a 3 komponens cseréje együtt megfekszi a gyomrát.
Ilyen szempontból az Intel kicsit okosabban járt el - igaz, ők meg nem a hosszú távú socket suportjukról híresek...Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Francia91
veterán
-
tibaimp
veterán
Nem is rossz ez az új akció így! Az a kérdés, hogy hazánkban ezt hol és hogyan lehet érvényesíteni, de gyanítom, hogy kb. sehol.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
E.Kaufmann
addikt
Én nem kérem a játékot, de még 5-10 dollár kedvezményt elfogadnék helyette. Vagy a SzárVórsz is beragadt készlet?
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
opr
veterán
Amerikan kivul sehol nem latom, hogy akar csak emlites is lenne a dologrol.
De amugy sok sikert nekik, meg igy is teljesen versenykeptelen az egesz 7000-es szeria ugy, ahogy van. Tudom, mert pont most tervezek egy kis fejlesztest. Angol arakkal fogok dobalozni, mert azokat nyalaztam vegig tegnap alaposan, illetve minden esetben eleg potens teljesitmenyre megyek ra, de ugy, hogy csak akkor koltunk, ha annak van ertelme is. Tuning nincs tervben.
Peldakonfigok (minden uj, bolti, garis, dobozos, nem refurb ar):
AM4:
- mb: ASUS PRIME B550M-K, £90 (~39khuf)
- cpu: AMD Ryzen 7 5700X £176 (~75khuf)
- mem: Corsair CMK32GX4M2Z3600C18 VENGEANCE LPX 32GB 2*16 3600mhz, £76 (~33khuf)
Szumma: 147khufAM5:
- mb: ASUS PRIME B650M-A, £169 (~72khuf)
- cpu: AMD Ryzen™ 7 7700X, £327 (~140khuf)
- mem: Corsair VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz, £144 (~62khuf)
- 75 usd: 27khuf
- 150 usd: 54khuf
Szummak:
Kedvezmeny nelkul: 274khuf
75 usd kedvezmennyel: 247khuf
150 usd kedvezmennyel: 220khufTehat legjobb esetben is 147 vs 220khuf-rol beszelgetunk. Tehat legjobb esetben is 68% felara van az azonos kategoriaju AM4 platformhoz kepest az AM5-nek. Mindezt ugy, hogy legjobb esetben is kapsz egy kb 15% extra teljesitmenyt. Semmi ertelme. Ha meg kizarolag a jatek szamit, az 5800X3D vs vele kb egyszinten mozgo AM5 kozott szinten hasonlo az arkulonbseg. Ez penzegetes, semmi mas. Meg kedvezmennyel egyutt sincs semmi ertelme a 7000-es szerias AMD-nek.
(Intel a brutalis alaplap es prociarak miatt kiesett, meg a 12. generacio is dragabb vagy egy arban van sokszor, mint a 7000-es zen, 13. gen ara meg platformszinten a csillagos egben, plane DDR5-el...)
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
-
Chaser
titán
jah, ddr5 már lassan soso, de a nyomi lap árak
snecy20
ddr4 2x olcsóbb akkor is
ami kutyát nem érdekelné, ha lennének am5 lapok 20-25e ft-tól mint régen..opr
és tedd mellé az am4 lapok ára is durván megugrott, ha marad a régi - magasabb usd-huf árfolyammal növelt - ár mekkora kánaán lenne am4-nél, de így sem rossz
meg persze mostani árak adottak, evvan'_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Ixion77
őstag
"Intel a brutalis alaplap es prociarak miatt kiesett, meg a 12. generacio is dragabb vagy egy arban van sokszor, mint a 7000-es zen, 13. gen ara meg platformszinten a csillagos egben, plane DDR5-el..."
Érdekes hogy ezt írod, mert én első nekifutásra az ellenkezőjét látom:
130e Intel Core i5-13600K 14-Core 2.80GHz LGA1700
85e ASUS ROG Strix B760-I Gaming WiFivs.
133e AMD Ryzen 7 7700X 4.50GHz AM5 Box
130e Asus ROG Strix B650E-I GAMING WIFITehát a hasonló teljesítményű CPU hasonló árban van, ellenben az alaplap jóval drágább AMD oldalon.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
opr
veterán
Sőt, ha a legolcsóbb i3-hoz hasonlítjuk az r7-et, még nagyobb a differencia...
De amúgy mindegy, ha számít a pénz, jelenleg ár - értékben az AM4 verhetetlen. Annak ellenére is, hogy ahogy fentebb is írták, emelkedett az AM4 lapok ára is, nem is kicsit, és nem csak forintban.[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Nagya21
addikt
HAli!
Am4 platform:
Toast ház(3 ventivel)-b450m gigabyte alaplap-3400g proci-2*8gb 3200Mhz ram-480ssd-400w BeQuiet táp szumma 105pénzre raktam ki.Az Am5 rendszerem idáig(ház16k-táp18k-alaplap65k-házhűtő2db6k-2*8gb 5600Mhzram36k-procihűtő vent10k) proci-videókari nélkül 150k....+postaköltségek
Proci 90k lesz, és vettem egy használt rx570 8gb-os karit 35k, summa:275K
Hát ezvan......Üdv Nagya
Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
opr
veterán
A megoldás az, hogy nem veszünk az AM5 rendszert. Minek? Első generációs rendszernél új ddr mellett még az se érv, hogy meddig lesz támogatott, mert 2 év múlva bármit raksz bele, nem lesz az igazi. Sose szabad memóriaszabvány váltás után azonnal venni új platformot, még soha nem volt olyan, hogy az megérte volna. 1-2 évvel később szoktak jönni az igazi finomságok.
-
Chiller
senior tag
Egyáltalán nem lehetetlen elvárás.
Volt régebben az az összehasonlító kép, ami megmutatta, hogy kb. semmit nem változtak az intel alaplapok kb a z170 óta. Persze több a csicsa, meg az RGB, de érdemben semmi.
Ráadásul volt ahol még visszalépés is volt, pld PCIE sávban vagy VRM minőségben/mennyiségben (azonos kategória, ugyanaz a gyártó, csak új széria).
Ha belegondolsz, tök logikus, elvégre jobbára csak a foglalat cserélődik (jó intelnél kellett kicsit reszelni az elszabaduló áramfelvétel miatt
- de ez csak a highend tuninglapokra érvényes, a normál alap procik maradtak max 125W).
Kb. 80-100$ kéne lenni most is egy tök fapad antituning lapnak, és 160-200$-ba egy tuningosnak. A fullos meg 300$. De nem 1200$...
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
Erről jut eszembe, az AMD 8000 -es cpu széria bele fog menni ugyanebbe az AM5 platformba, vagy az AMD is az Intel útjára lép és minden új CPU generációnál új alaplap is kell majd? Erről tud bárki bármi infót?
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Kansas
addikt
A legtöbbeknél olyasmi a matek, mint nálam:
AM4:
Ryzen 5 3600 -> Ryzen 7 5700X upgrade
AM4 lap - van B550-es, nem kell venni
DDR4 RAM - van 32GB, nem kell venni
AM4 proci - ~77e boltbólEhhez képest...
AM5:
AM5 lap - venni kell, min 75-90e
DDR5 RAM - 32 GB kb. 55-65e
Ryzen 5 7600 ~100e
Ryzen 7 7700 ~140e
+ esetleg nem árt új hűtő, mert ezek egyike se 65W-ot fogyaszt... +ˇ~20-30eHa mindenből az alső hangot számolom, akkor:
AM4 upgrade: 77e ~+30-40% teljesítményért
AM5 upgrade: 250e ~+50-60% teljesítményért(jó esetben), és ugyan több alkatrész használt piaci árát lehet visszaforgatni bele, de cserébe több hirdetéssel/eladással is kell szarakodni. És még úgy is jóval több marad a fizetni való.[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
opr
veterán
AMD eleg hosszu tamogatast igert az AMD5-hoz. Ha jol emlekszem, minimum 2025-ig igerte az AMD a tamogatasat az AM5-nek. Persze ez nem feltetlen jelenti azt, hogy minden proci, ami 2025 vegeig megjelenik, bele fog menni minden lapba, amit ma kapni lehet, csak azt jelenti, hogy valmailyen formaban tamogatott lesz az AM5 minimum 2025 vegeig.
Ilyen teren eleg jok a tapasztalatok AMD-vel, minden socket-et nagyon sokaig tamogatnak, szoval ettol pont nem felnek. Az egy masik kerdes, hogy mig AM2-3-nal volt ertelme akar 3 evvel kesobbi procit is berakni egy lapba, AM4-nel mar kevesbe, sok dologrol lemaradtal, es hasonlot varok AM5-nel is. Aztan remeljuk tevedek, majd kiderul."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Kansas
addikt
Az nem valami hosszú, alig fele az AM4-ének... jelentem, 2023 van már...
Egy 5700X-re upgradelve akár a full AM5-öt skippelhetem...legalább is szvsz bőven 2025 utánig elég lesz a konfig, max VGA-t kell benne cserélni ez alatt az idő alatt(bár az se biztos a PS5 mellett).[ Szerkesztve ]
Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...
-
Nagya21
addikt
HAli!
Igazából az APU processzorra várok (mert az amivel játszok arra az is elég lenne, a 3400g közepes alatt vitte valamennyivel a WOT-ot), de már naon viszket a tenyerem, így hát veszek most egy 7600x-et, és ha kijön az APU procijuk akkor eladom a videókarit, meg a mostani procit.
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
nubreed
veterán
Ok, majd kiderül, köszi. Nem tudom reális elvárás lehet-e az, hogy a "rev. 2" AM5 alaplapok a mostaniaknál jóval olcsóbbak legyenek majd. Több szakmai cikk is megjelent arról, hogy miért ennyire drágák az AM5 alaplapok, és a jelenlegi körülmények között nem marad sok mozgástér az árak csökkentésére az AMD szigorú követelményei miatt, de talán a rev. 2 -es alaplapokat már meg fogják tudni úgy tervezni, hogy lehessen árat csökkenteni (ez csak az én wishful thinking -em). Azt azért az AMD is látja nagyon jól, hogy nagyon sokakat a brutál drága alaplapok tartanak vissza a vásárlástól, ha jót akarnak maguknak meg a platformjuknak, ez nem mehet így sokáig.
-
snecy20
veterán
Úgy értem, hogy az elmúlt pár évben tapasztalt infláció már nem visszapörgethető.
No, meg valószínűleg nem lesz újra 310-es EUR-HUF sem, bár ez már M.o.-i probléma. Egyébként igazad van, a technikai fejlődés bőven nem volt akkora még megközelítőleg sem 4-6 évvel ezelőtthöz képest, hogy indokoltak legyenek ezek az árak.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
-
ttt
senior tag
Most fejlesztettem, komplett gép lett összerakva. Akárhogy számoltam ár/teljesítmény matek sehogy nem jött ki a DDR5 konfigokra.
AM4 lett belőle, ott is kb közepes teljesítménnyel, de a legrosszabb mutatót itt is az alaplap adta egy ASUS B550F, ami most is 70-80eFt és nem vagyok vele annyira megelégedve, mint ahogy az ár indokolná. -
Dragon3000
veterán
Az összehasonlításból az marad ki, hogy hiába azonos kategória, de a 5800x3d teljesítményét hozza a 7600x, így már teljesen más amit mutat az egész. A tesztekben am5 esetében olyan specifikációjú memória szerepelt, mint amit linkeltél, míg am4 esetében 3600cl14-es, ami drágább, mint amit linkeltél. Persze ettől még rohadt drága az egész főleg az alaplapok miatt.
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #33 üzenetére
"de a 5800x3d teljesítményét hozza a 7600x, így már teljesen más amit mutat az egész."
Nem, nem mutat mást, írta, hogy kapsz azért a szekérderék pénzért kb. 15% extra teljesítményt(már az 5700X-hez képest). Az általad említett két proci jelenleg kb. egy árban van.[ Szerkesztve ]
-
Dragon3000
veterán
A 7600x hoz kb 10-15% többletet az 5700x-hez képest, nem a 7700x.
A memóriából is drágább megoldás van a tesztekben am4 platform esetében, így a gyengébb memória esetében még nagyobb különbség is lehet vagy az am5 esetében is lehet nézni 6000-res helyett 5600-as ramot, ami majdnem feleannyiba kerül. Máris nem lesz olyan drága az egész, csak az alaplap lesz még mindig kiugróan drágább. A kedvezményekkel akár hasonló áron is összelehet hozni egy modernebb megoldást. Persze akinek am4 megoldása van, nem éri meg a váltás, de akinek régebbi rendszere van, annak így már azért elő kerülhet az am5 platform is, de akár ott az intel 12. generációja ddr4-es alaplappal.[ Szerkesztve ]
-
Kansas
addikt
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
És mennyi többletet hoz a 7700X a 7600X-hez képest? Mert játékban az 5600X-nél nem tud érdemben többet jelenleg az 5700X, sőt, néha gyengébb... gyanítom ugyanez igaz a Zen4-es változatokra is, de mindjárt csekkolok pér tesztet is...
-
opr
veterán
válasz
Dragon3000 #35 üzenetére
Valos felhasznalasban kb 10-15% diffit mutatott ki minden benchmark 5700x es 7700x kozott, nem az ujjambol szoptam. Nem csak jatek letezik. Akinek meg csak jatek letezik, ezerszer jobban jar, ha vesz egy 5600x-et olcsobban es a kulonbseget VGA-ra kolti.
-
Joachim21
senior tag
Az AMD "segíti a platformváltást", vagyis 125 USD extraprofitról mond le, hogy pörögjön a kerék tovább. Nagyon köszönjük! Azt se tudjuk, hogy a régió érintett lesz-e, vagy csak USA és Kína. Plus a fő kereskedőpartnerek árai általában még a kedvezményekkel is magasabbak lesznek mint a legjobban árazó kereskedők, én így ebben a formában ezt nagyon kevésnek érzem. Nem 50K-val drágább a 7000-es családra beruházni, mint az 5000-esre, és akkor a konkurenciát még nem is vettük számításba.
Kedven vállalati alkalmazásom a Stricix.
-
Chaser
titán
tudom, de az am4 lapok nem az usd-huf miatt szálltak el, ez globális dolog, am5 se tudom mért ilyen drága, láttam cikkeket de valahogy nem áll össze
gyengülő ft-unk ellenére azért lettek ám olcsóbbak it dolgok, ddr4 meg ssd-re valahogy ez nem hatott...illetve de, ellenkezőleg : )
na meg az 5xxx-re meg 7xxx-ekre is pont úgyKansas
persze így van
de vmikor az am4 cuccot is meg kellett venni, meg nyilván el is lehet adni - az igaz cpu meg ddr4 filléreket ér ha valaki tényleg eladni akarja, nem bohóckodni mint legtöbben aprón bolti ár alatt pár ezerrel... -
nem lenne már baj az am5 motyóval ha értelmes árban lennének lapok is, de ez ami most van akkora vicc
elrívom' magam mostani legolcsóbb b650 lap árában milyen b550-et lehetett venni, nem tudom ezt hogy gondolta lisa néni
vagy a chipek árát emelték meg drasztikusan, vagy fene tudja, de nyilván sejtették mennyiért fognak menni a lapok, az olcsó lap pedig egyik legnagyobb előnyük volt....eddig
amd lett az új intel : )_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Wilks
tag
A "probléma" egyszerű.
Túl gyors az újabb generációk "kiadása".
Ez előző generaciobol is bőven tudna profitálni mind a két nagy cég, dehát az "egészséges" versenyszellem közbeszól.
Talán a kartelezes segíthetne,de az meg a "kicsikre" káros..... -
joysefke
veterán
-(1)
A 7700X és az 5700X nem egy liga.-(2)
AM5-höz sikerült a létező(?) leggagyibb alaplapot hozzátársítanod.
Itt érdemes lenne még egy picit hozzátenni, hogy vállalható kategóriás legyen.Onnantól, hogy sikerült az AM5-höz egy épkézláb lapot kerítened, látni fogod azt is, hogy a adott kategóriában az AM5 lapok nem csak lényegesen drágábbak, hanem általában lényegesen jobban felszereltek is mint az AM4-es társaik. Hogy a plusz képességek megérik-e a felárat az persze bőven vitatható. A tudásbeli különbség viszont nem.
Az AM5 jelenleg inkább az AM4 fölé van pozícionálva és nem a helyére, sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
opr
veterán
1: 10-15% a differencia valos korulmenyek kozott az 5700x es a 7700x kozott. Ha ez szerinted mas liga, akkor mas liga, szerintem nem.
2: Lap: Direkt olyat neztem, ahol a B550m es a B650m kozott kb ennyi a kulonbseg, amugy azonos. Mert igy lehet konnyen osszehasonlitani a ket platformot.
Az mar csak a masik kerdes, hogy a velemenyem az alaplapokrol, hogy:
Ha nincs tuning, tok felesleges dragabb lapot venni, minek? m.2 pcie4 belemegy, sebesseget tudja, 105W-os procit siman kiszolgalja, sata van rajta. Mi a francnak tobbet kolteni ra? Kulonbseg menjen mashova, ahol ertelme is van szvsz. De ha mutatsz olyan tesztet, ahol ket azonos komponensekbol, azonos chipsetre epitett gep mashogy viselkedik, kimerheto teljesitmenykulonbseg van mindent alapon hasznalva, elhiszem, hogy igazad van."Az AM5 jelenleg inkább az AM4 fölé van pozícionálva és nem a helyére, sajnos."
Ez igy igaz, csak szerintem nem hozott akkora elorelepest, hogy ertelme legyen. Irtozatos extrakoltsegu teljes platformvaltassal hozott annyi diffit, ami tok atlagos ket generacio kozott.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
titán
sztem semmi gond a fejlődéssel és a kiadás gyorsaságával, 5xxx azért nem tegnap jött
de pl lehetett volna ddr4 imc is am5-nél, intel meg tudta oldani, majd a pH@raszt eldönti jó-e neki a lassabb de jóval olcsóbb, vagy a másik verzió kell
illetve továbbra is értetlenül állok a lapok ára előtt
nah mindegy, ez van, max most nem lesznek rekord eladások amd-nél és a kedves lap gyártók is ríhatnak' jövőre megint jajjaj nem fogy a sz@rjuk_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Kansas
addikt
"A 7700X és az 5700X nem egy liga."
Mert nem ugyanazon a piacon versenyeznek, vagy mi?
Az 5700X csúnyán elp*csázza jelenleg a 7700X-et bang/buck, ezt nem oldja meg 125 dodós akció. Még az azonos árú 5800X3D mellé is olcsóbb minden más.
Különösen játékban, ha nem FHD-ben tolod, elhanyagolható a különbség. 15-20% az egyébként egy lineup két tier-je(pl. Ryzen 5 vs Ryzen 7) közti különbség kb. általános felhasználásban.Lényeg a lényeg: ha nem akarod mindig az épp aktuális csúcs CPU teljesítményt, mert pl nem végzel komoly prociterhelést jelentő munkát a gépen, vagy mondjuk 4K-ban játszol, a jelenlegi árak mellett az AM5-ös generációt full ki tudod hagyni, semmi értelme arra upgradelni meglevő AM4-es konfigról, inkább vegyél bele(szükségletek szerint) egy 5600X/5700X/5800X3D/5900X-et. 5900X is már 140e Ft környékén kapható(!!!) és egy újkorában 50-60e-s B550-es lap már simán kiszolgálja... nyilván nem annyira játékra való, inkább CPU-intenzív melóra.
Ez akkor fog megváltozni, ha AM5-höz elérhetőek lesznek budget alkatrészek(A620-as alaplapok, Ryzen 3-as procik), vagy ha az árak még csökkennek egy 25-30%-ot legalább.
Viszont ha az AM5 pályafutása csak 2025-ig tart, akkor ennek elég csekély az esélye, mert addig aligha jön ki 1-nél több következő proci generáció, ha az eddigi kiadási ütemet tartják.[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
veterán
-
nubreed
veterán
Pont itt van erről egy cikk, ami összefoglalja az okokat, az is benne van amit írsz, de ennél még sokkal több minden is, egy részlet:
AMD’s AM4 socket has soldiered on since 2017, housing five CPU generations spanning 125+ processors in over 500+ different motherboard designs, but now AMD is moving forward with the AM5 socket for Ryzen 7000. However, the AM5 motherboard ecosystem has proven to be more expensive than the previous-gen AM4 models and similar Intel motherboards, thus increasing the total platform cost. Much of this increased cost can be attributed to design decisions.
AMD has adopted a chiplet-based motherboard chipset, meaning some models come with two of the ‘Promontory 21’ chipsets daisy-chained together for the X670 / X670E motherboards, while B650 receives a single chipset.
We’re told that a single B650 chipset costs roughly the same as Intel’s Z790 chipset, and much more than the yet-to-be-launched B760 chipsets for Raptor Lake. Additionally, X670 has two chipsets that not only double that price, outstripping the price for Intel’s Z790 by a sizable margin, but the dual-chipset approach adds complexity and cost in both motherboard design and manufacturing.
AMD’s new AM5 socket also uses a Land Grid Array (LGA) design, a first for the company’s mainstream PC platform. For now, the AM5 socket and retainer are more expensive than Intel’s, though this price is expected to decrease over time as volume ramps.AMD’s power delivery subsystem has also become a pricing pain point, and much of that is due to the new design. As we demonstrated in the power analysis section of our review, much of Ryzen 7000’s performance gains come from vastly improved power delivery that helps unlock new levels of performance. AMD defined a new 170W TDP range, a new high for Ryzen, and increased peak power to 230W, a significant increase over the previous-gen Ryzen 5000’s 142W limit. AMD also increased the EDC and TDC amperage.
Key to this is an improved platform power interface, SVI3, that allowed AMD to move from two variable power rails to three, thus enabling better control of the power delivery to the socket. The SVI3 interface provides continuous and more accurate telemetry for voltage, current, power, and temperature for multiple onboard voltage regulators, while the previous-gen SVI2 didn’t allow power and temperature monitoring. This allows AMD to pump more power into the socket. SVI3 also enables enhanced power states that help save power, like phase shifting (shutting off phases when not needed).forrás: [link]
Szóval kb a teljes dizájn felfelé vitte az árakat bármely részéről is legyen szó az új AM5 alaplapoknak. És talán várható némi árcsökkenés ha felfut a gyártás, de amíg eleve nem veszik az emberek az új platformot a brutál drága alaplapok miatt, addig miért is várjuk, hogy felfusson a gyártás? Nekem ez ilyen 22-es csapdájának tűnik.
-
joysefke
veterán
Ez mind igaz, de attól még továbbra sem egy liga a kettő.
A 7700X lényegesen gyorsabb mint az 5700X aki ezt vitatja az még nem látott releváns benchmarkot. Az sem igazán hit kérdése, hogy az AM5 plattform sokkal jobban felszerelt cserében az AM4-hez képest prémium áron van illetve hosszabb jövő áll az újabb plattform előtt.Ha valakinek elég az AM4, az nagyszerű, spórol egy csomó pénzt, de ettől még nem kell úgy tenni, mintha a hasonló nevezéktanú AM5 csak picivel lenne jobb nála, mert ez nem igaz.
Továbbra is tartom, hogy az AM5 jelenleg az AM4 fölé van pozicionálva és nem a helyére. És nem csak az AMD hanem az alaplapgyártók részéről is. Ha eladják a maradék AM4-es CPU/lap készletet akkor ez persze megváltozhat.Anno kevésbé kiélezve, de ugyanezek a körök mentek amikor jött a Ryzen 5000 és érezhetően vastagabban fogott a ceruza mint annó a 3000-es szériánál.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
titán
de mi a péló abban annyi?
ha egy olcsó b450 alternatívát nézek ami 18-20e volt, legyen rosszabb árfolyam miatt 25e ma - ha lenne -, egy b650 beugró lap abból hogy lesz 70e?
de lehetne b550 is, abból is volt 25e-ért meg alatta is, ami legyen most 30
intelnél is bőven voltak olcsóbb lapok, max azonos pénzért sokkal gyenguszabb volt mint amit amd oldalon kaptunk, szóval ez sem magyarázza meg
jah meg ok új tokozás, és a régi b450/550 lapokat is áttokozták? apjukfssssát : )_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Kansas
addikt
"az AM5 plattform sokkal jobban felszerelt"
Ez érdekelne... de akkor konkrétumokkal: mi az amivel egy ASUS TUF B650M-PLUS többet tud mint egy ASUS TUF B550M-PLUS-nál hogy megérje a majd' dupla árat(mai, újonnani árakon)?
Csak hogy azonos gyártó azonos kivitelű termékeit hasonlítsuk(nem mellékesen én is pont egy ilyen TUF B550M-et hajtok).[ Szerkesztve ]
-
paprobert
senior tag
Az új konzolokra írt játékok egyre inkább csak CPU limitesek lesznek.
Az a helyzet, hogy a Zen3 biztosan kompromisszumos lesz idővel, de a Zen4 is (ahogy a 12-13 gen Intel is).A helyes kérdés, hogy fog-e jönni AM5-be olyan CPU, ami tudja a konzolok kétszeres tempóját CPU-ban? Kétszeres tempónál kezd el kialakulni az a biztonsági sáv, hogy a konzol CPU limites 30 fps-e is 60+ képkocka marad PC-n.
Elméletileg jöhet AM5-be ilyen CPU, de egyelőre lottószelvényként kell kezelni.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
Új hozzászólás Aktív témák
ph A vállalat akár 125 dollárral is kisegíti a vásárlót egy új Socket AM5-ös rendszer megvételekor.
- 1000 dollár kölcsönt ad bárkinek az Apple
- Nagyon aggasztó, hogy mire használják a bűnözők a ChatGPT-t
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hogwarts Legacy teszt
- Macska topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! AMD Ryzen 9 5900X 12 magos 24 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-7700 4-Core 3.6GHz LGA1151 Tray Processzor - Gari + Számla, Ár alatt! BeszámítOK!
- Intel Core i5-11400 6-Core 2.6GHz LGA1200 Box Processzor - Gari + Számla, Ár alatt! BeszámítOK!
- AMD Phenom II X6 1035T hatmagos AM3 processzor
- Eladó AMD Ryzen 7 2700X 8 magos 16 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest