- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
-
Analóg kapcsolós klaviatúrák triója a Razer fémjelzésével
ph A Huntsman széria harmadik nemzedékét háromféle formátumban vihetjük haza.
-
Premier előzetest kapott a Sker Ritual teljes kiadása
gp Véget ért az early access időszak, a végső kiadás konzolokra is befutott.
-
Az Intel a legmodernebb chipgyártó géppel előzheti meg az egész szektort
it Az Intel lett az első cég, amely szolgálatba állította az ASML új High NA EUV litográfiás chipgyártó eszközeit, ezzel minden riválisát megelőzheti.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Hát.. fura:
1) Miért lóg ki annyira a zuhany? Összehasonlítva pl. ezzel, ahol az általam ismertekhez hasonlóan mélyebben ül.
2) Miért van akkora hézag a szűrő és a tartó között? Elvileg nem kéne, mert a szűrők általában pontosan illeszkednek a tartó pereméhez.
Így teljesen érthető miért nem ment a helyére, és nem tűnik rendeltetésszerűnek ha a kávé nekiszorul a zuhanynak...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Katsu
aktív tag
válasz BlacKSouL #951 üzenetére
A zuhanyra találtam egy videót, így azt mondom, hogy az normális: HD 8323 zuhany.
A tartó és a szűrő hézagára, meg azt kell mondanom, hogy az ilyen. 3 gépnek is megnéztem (ugyanezen típus) a portafilterét és a szűrőjét. Mind ugyanolyan hézagos.
Megmagyarázni semmit nem tudok. :-) -
Katsu
aktív tag
kiálló szűrő.
Itt is lehet látni, hogy a szűrő kiáll. -
zsaranyi
csendes tag
Üdvözlöm a tisztelt fórumtársakat!
Kezdő vagyok kávékészítés terén de lehet egyből a mélyvízbe ugrottam.
Vettem a piacon egy üzemképtelen quick mill 835 kávéfőzőt.
Műszaki ember lévén életre keltettem illetve néhány módosítást elvégeztem rajta.
A szivattyú egy ulka ex5-re cseréltem egy Fluid-O-Tech nyomásszabályzóval megtámogatva és egy nyomásmérővel kiegészítve.
Kávét a Segafredo espresso Casa-t vásároltam szemest, mert már volt alkalmam kóstolni néhányszor és ízlett.
A darálóját is sikerült életre keltenem így magamnak tudom elkészíteni a friss őrleményt minden főzéshez.
Kérdésem a következő lenne:
látom milyen szép krémek keletkeznek a főzéskor a kávé tetején de sajna nekem ilyen látványos habosodás nem jön létre.Az íz pazar csak a krémje nem akar összejönni.
A gép a kávé vagy az ember hibája lehet?
Köszönöm a segítséget előre is![ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz zsaranyi #954 üzenetére
ez nagyon világos. a kávé friss? ha igen, őröld finomabbra. az volna a cél, hogy körülbelül 25 mp alatt jöjjön le körülbelül 30 ml (ha szimpla) vagy 60 ml (ha dupla). ha ennél hamarabb "lezúdul", és vizes ízre a végeredmény, akkor finomabbra kell őrölni. ha 25 mp alatt alig jön le valami, nagyon nehezen csöpög csak, vagy akár be is fullad, akkor durvábbra kell őrölni.
ha időben és mennyiségben stimmel a lefolyás, akkor meg a hőmérsékletet kell belőni. ha nagyon szőke a kávén a crema, és gyorsan oszlik, akkor hőhiányos. ha sötétbarna karimája van a cremának, meg bőrösödik, akkor megégetted, túl forró.
a géphez amúgy gratula, jó cucc, ha rendberakod. vízkőtlenítés megvolt? darálóban késcsere?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zsaranyi
csendes tag
-
-
HÁZIGAZDA
válasz zsaranyi #956 üzenetére
egyáltalán állítható a termosztátja? ha nem, akkor a gőzöléssel tudsz játszani (picit benyomod a gőzgombot, elkezd fűteni ezerrel), no meg figyelni a fűtési ciklusokat, általában a felfűtés után a legforróbb. mondjuk termoblokkos géppel még nincs tapasztalatom.
hol/mennyiért szerezted amúgy, ha megkérdezhetem? a qm 0800 a nagy kedvencem, ez végülis ugyanaz, csak darálóval együtt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
BlacKSouL
addikt
Fura, most hogy megjött az én gépem is, nekem is felér a tömörített kávé teteje a felső zuhanyig, sőt, bele is nyomódik teljesen, úgyhogy ha nem akarom hogy ráégjen, akkor forrón le kell takarítani róla a ráragadt kávét. Igazából az egyadagos szűrőnél, ha a kávé a belső gumigyűrű fölé ér, akkor már beleér a zuhanyba. Mondjuk nálam a szűrő teljesen beleesik a tartóba, így nincs hézag. Mindegy, tegnap este örültem, hogy áttisztult párszor a gép, lefőztem 1-2 kávét régi öreg őrölttel, fűtögettem, gőzölgettem tejet, tesztelgettem, tisztogattam, majd ma vagy holnap még kísérletezgetek a kávé mennyiségével is.
Kolléga majd esztergál nekem fasza kis tömörítőt, aztán úgy jobban tudok ügyködni. Mert kicsit úgy érzem híg még a dolog. Ha meg még beizzítom a kézi darálómat is...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Így most a sokadik kávé után kezd körvonalazódni, hogy mit igényel a gép. Úgy érzem, hogy a Tchibo Espresso Milano -nak megfelelő finomságú őrlés megfelelő lesz (nem leszólni a kávét, gyakorolni jó) a tömörítéssel még játszom, de sokkal nagyobb erőt igényel, mint amire az előzetes leírások alapján számítottam. Kb. úgy érzem, hogy a tömörítést (hibáit) egyáltalán nem kompenzálja a nyomásfokozó, noha egyelőre jobb híján a gép gyári műanyagját használom (hamarosan készül az esztergapadon a rendesebb tömörítő is) A kávé öregségét szerintem szintén nem kompenzálja, az íze attól öreg marad (néhány kanál régi, őrölt, bontott, durvaszemű volt korábbról) és világos habja lesz ugyan, de....inkább nem. Viszont a jól eltalált tömörítéssel 4-6 percig is "életképes" cremát tudtam gyártani, és a kávé íze is egész kellemes lett.
Sajnos az egyadagos szűrővel továbbra is bajom van. Nem lehet annyira lenyomni, hogy ne szoruljon neki erősen a zuhanyszűrőnek, viszont így csúnyán hozzáragad, és hiába törlöm le kefével, utána ha eresztek melegvizet, az őrölt szemcsék ott vannak a csésze alján. Kicsit úgy érzem, mintha az egyadagosnál nem is kéne a pereméig tenni kávéval, és onnan tömöríteni, de ha csak a gumiperemig teszem (ami már eleve hozzászorul a felső zuhanynak) akkor meg nem lehet letömöríteni. Illetve úgy lehet hogy falsot is kap. Kétszemélyes szűrővel minden jó, letömöríthető, nem nagyon ér hozzá (csak főzéskor mikor megdagad)
A tejhabosítóval még bajlódom. Megfelelő edény híján eddig csak küzdöttem, és most a 2,8-as zsír is keresztbetesz. Sajna ez sokkal agresszívebben habzik fel az elején, és nem nagyon lehet utána szabályozni. Ja, és születik kb 2 centi kőkemény hab, 1 centi aprószemű, igazi tejkrém, alatta meg marad 3-4 centi forró tej.
Sebaj, folytatjuk...Aláírás (nem kötelező megadni)
-
madmike
őstag
Sziasztok!
Kávéfőző vásárlás előtt állunk.
Kritériumok:
-15k-nál ne nagyon kerüljön többe
-lehessen vele pod-ot is használni
-finom legyen a lefőzött kávéEzeket néztem eddig
Philips Saeco HD8323 új, 16k
Saeco Via Veneto deluxe használt 8k,ennél viszont nem vagyok biztos, hogy poddal müködik e, mert valahol azt olvastam, hogy igen, de a legtöbb oldalon nem emlitik. Ezzel kapcsolatban van infótok?Szerintetek valamelyik jó vétel lehet?
"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #966 üzenetére
Alakulok.
A kávé már a géphez és a kávéhoz képest kifejezetten jó, a krém cirmostigris, szép barnásdrapp, stabil, kanalazható és visszaterülő.
A tejhab viszont minden alkalommal más És sokszor túlkeményedik. A habosító műanyag rátét meg kezd menettelenné válni, elég gáz hogy műanyag menetes. De ha eltalálom akkor abszolút cukormentesen fogyasztható vidám ízű a cappuccino is. A latte arttól meg nagyon távol vagyunk egyelőre, de tölgyfalevelet bármikor tudok csinálni ráAláírás (nem kötelező megadni)
-
Ringman
nagyúr
hello!
kis irodába (ált. 4-5 adag/nap - ha valami egyeztetés/tárgyalás van nyilván több - mondjuk esetenként ennek a kétszerese) alap automata kv-gépek közül melyik ajánlott?
valami használt saeco/jura/egyébre gondoltam, 50-nél jó lenne, ha megállna. (ha olcsóbb az sem baj)itt néztem eddig:
[link]
[link]
[link]
[link]+ otthon van egy delonghi ec-190-es kávéfőzőm, meg egy alap késes darálóm, csak elég nehéz eltalálni az őrlési fokot, érzékeny a gép rá, valami állítható finomságú darálót tudtok ajánlani? (ha drágább lenne egy jó daráló, mint egy a jelenleginél jobb kávét főző automata - akár a fentiek közül - akkor az is opció lehet.)
köszi a választ
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ma elmentünk a Tamp and Pull kávézóba. Nagy élmény volt.
Még jobban örültünk neki, hogy áprilisban nyitnak még egy kávézót a Váci út Frangepán sarkán (13. ker).⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #976 üzenetére
Beszélhetek, de nem vagyok nagy kávézós, ezért egy latte-t ittam.
Finom brazil kávéjuk van most.Párom flat white-ot ivott (kis adag espresso+tej+tejhab). Neki még jobban ízlett, még cukor sem kellett bele mivel nem volt keserű.
⭐ Stella
-
tariattila
veterán
válasz Mr.Csizmás #976 üzenetére
ott termel a magyar barista bajnok!
gondolom így még macikávé is van -
madmike
őstag
válasz tariattila #978 üzenetére
Jól hangzik, lehet elviszem oda asszonypajtit.
"Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember?" - Ronald Reagan
-
egykori
őstag
Sziasztok, van valamilyen véleményetek, ismeretetek erről a Graef Economic EM85 kávéfőzőről?
[ Szerkesztve ]
-
roPHka
senior tag
Sziasztok.
Van köztetek olyan akinek Rancilio Silvia vagy Gaggia Classic kávégépe van?
-
roPHka
senior tag
válasz tariattila #984 üzenetére
Szerettem volna kipróbálni és megtekinteni őket
Szándékozok venni ugyanis valamilyet, itthonra, mivel most végzem a baristát, azonban nem dolgozom nap mint nap kávéval, mert a vendéglátás nem azon területén vagyok, ezért elengedhetetlen lenne a gyakorlás. Jó, ehhez valószínű megtenné egy mégegyszerűbb gép, de egy jobb kávéfőzőnek lenne máshol is helye, ahol ugyan mondhatjuk elhanyagolható, azaz igazán csekély a napi kávéfogyasztás mennyisége (15-25 adag / nap), de elférne egy jobb, akár karos eszpresszógép. Most egy Saeco-t használunk, automatát, de az azzal főzőtt kávé, és a tejhabosító része fényévekkel rosszabb mint amilyen kávékat - tejhabokat mostanában készítek-látok mióta érdeklődöm a kávés dolgok felől.
A fent leírtakról jókat olvastam, bár azt írták a Rancilio kicsit túl van értékelve. Egyelőre a Gaggia-val szemezek, de a minőség tekintetében csak a Classic jöhetne szóba. Vannak olcsóbb modellek is, de azok műanyag házasak, könnyebb kivitelűek, én viszont szeretnék egy masszívabb fajtát.
A Gaggia márkanév tök alap szerintem ha valóban minőségről beszélünk, ezért is tartok még itt, mást egyelőre nem nézegettem még így neten keresztül. -
krx21
nagyúr
Sziasztok!
Eddigi Krups XP5280 főző és Krups GVX242 kávédaráló után vettem egy Catler ES8012-es gépet!
Legalább olyan szép mint a képeken! Sajnos azt vettem észre, hogy szerintem a darálója nem elég finomra készíti a kávét, még a legfinomabb fokozatban sem... Bezzeg a olcsó krups daráló, ami szakmai oldalak szerint nem tud eszpresszó finomságút darálni, "csutkára" téve olyat darál, hogy a gép át sem tudja préselni a vizet... Ehhez képest csalódtam a Catler darálójában, mely maxon végzett darálás után is sietve főződik le...
De nem nyugodtam bele... Bevittem a szervizébe és beállíttattam sokkal finomabbra... Most elégedett vagyok vele... Nem tudom, hogy csak nekem volt ilyen problémám vele, vagy csak én vettem észre és a többi is ilyen gyárilag... Valaki ismeri ezt típust? Más tapasztalat?
Egyébként messze a legszebb amit valaha láttam otthoni főzők közül... Masszív nagyon...
4 szűrő van hozzá melyből kettő extra fojtású a durvább vagy gyári őrléshez... A szabadabb átfolyású szűrőhöz kell a sokkal finomabb darálás, amire a "tuning" előtt képtelen volt...
Én eleve mindig dupla eszpresszót iszok, a tipikus 30-50ml-es nekem kevéske...[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Az általam használt Krups GVX242 daráló egész jó... Őrlőköves... A késest felejtsd el, az maximum mák darálására jó...
Meg az automatákat is... Abszolút alsó kategóriás kávékat csinálnak... Főleg a 200.000Ft alattiak...
Gyenge darálók és főzők zörgő automatikával sok meghibásodással... A munkahelyemen is van egy Saeco:, néztem a zaccot és ez szerintem olyan durva, hogy ez nem is darál, hanem apróra tör maximum... -
-
krx21
nagyúr
válasz tariattila #988 üzenetére
Valószínűleg megmaradt régről, mert a legősibb darálás tényleg őrlőkövekkel készült...
De persze nem kőből van... -
krx21
nagyúr
Kérdésem, ha dupla eszpresszót készítek akkor is kb.25mp-re kell törekedni?
Vagy ilyenkor ez 50mp? -
Dorien
veterán
Látom megnyerted a lottót kedves barátom.
Nincs ezzel semmi gond, csak kicsit szerényebben kellene előadni a dolgot..."Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 189.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
Mr.Csizmás
félisten
válasz tariattila #988 üzenetére
fem fahaz elado
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
krx21
nagyúr
Tényleg! Akkor megyek felveszem az összeget!
Nem értem a következtetésedet... Kávés berkekben köztudott, hogy az automaták nem csinálnak jó kávét...
A sok-sok százezresek lehet már nem olyan rosszak... Összevetve a karos, sokkal olcsóbb gépekkel...
A 200.000Ft alatti gépekre utaltam a példában, szerintem csak Te gondoltál arra, hogy én majd fél millióért veszek gépet... Kisebb szövegértelmezési problémád volt szerintem...
De ha úgy volna, sem lenne túl egészséges a reakciód...[ Szerkesztve ]
-
Dorien
veterán
No offense!
Tegnap kicsit harapós kedvemben voltam sorry...
Csak azt nem szeretném, hogy itt is elterjedjen az a hozzáállás, hogy aki nem több százezer Ft-os géppel főz kávét, az már nem is ember."Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó iBasso SR3 high-end nyitott fejhallgató 189.900Ft --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
krx21
nagyúr
Érdekes tapasztalat: Omnia, Segafredo, Lavazza stb...sok kávét daráltam és próbáltam főzni és mindig nagyon kellett darálni és tömni, hogy megfogja a kávé a vizet...
Nos, sikerült szereznem kiskereskedelmi forgalomba nem kapható caffé perté bar oro kávét (80/20), melynél azt állítják, hogy 2 hetente friss pörköléssel rendelkeznek a szállítmányok...
Egész más... Kisebb őrlésnél is úgy folyik, mint a méz... Nem tudom, hogy a frissessége, vagy az általános minősége teszi, de érezhető minőségi különbség van a közértben kapható kávékhoz képest...