- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- SSD kibeszélő
- Nyár közepén jön az AOC 540 Hz-es gaming monitora
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
Hirdetés
-
Friss előzetesen a Destiny 2: The Final Shape
gp Érkezik az utolsó nagy kiegészítő, azonban a fejlesztők szerint ettől még nem lesz vége a franchise-nak.
-
Kisebb lett a Kioxia új, UFS 4.0-s memóriája
ph A friss dizájn persze gyorsabb is az elődhöz viszonyítva.
-
Lenovo Essential Wireless Combo
lo Lehet-e egy billentyűzet karcsú, elegáns és különleges? A Lenovo bebizonyította, hogy igen, de bosszantó is :)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jókv
csendes újonc
válasz Nibiru #77495 üzenetére
Köszi.
Erre a mostani mérésre azért került sor mert korábban én is csapvízzel kevertem, de abban van klór is ami nem kívánatos. Most bükki forrásvíz van benne. Ezzel meg hozza ezt az eredményt. A karbantartás szintű vízkőtelenítés pedig elengedhetetlen, mert előbb utóbb megtelepszik a fűtőszálon a kalcium. -
vicces1
aktív tag
Sziasztok, jó reggelt! Hol tudnám megnézni, hogy milyen határokon belül keressem az ideális hőfok (pid) beállítást a kávék fajtajellege, arabica, robuszta összetétel, a pörkölés módja, stb. szerit? Tudom, ez nem egzakt, és tapasztalat alapján működik egy adott kávénál, meg sok összetevős, csak esetleg van egy elérhető általános összegzés.
Más. Ikeaban voltam (nem kávéért!) de megláttam a saját 100% arabica "blendjüket" elvileg szeptember végi pörkölés volt. Gondoltam talán még nem túl öreg, kipróbálom, (nem kellett volna) illatra kellemesnek tűnt. Én még ennyire olajos fekete szenet nem láttam. Örlés, dózis állításra jó volt.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
sgery
őstag
válasz sz.zs. #77401 üzenetére
És hol tudok szerezni hozzá Silvia gőzcsövet? Illetve kompatibilis a meneteknél vagy nagyobb csere ez?
Biztos lehet vele jó tejhabot csinálni, csak hozzá kell szokni. Mennyiség kérdése is, a babyvel egész kevés tejből is jót tudtam csinálni, itt ez esélytelennek tűnik (0,4-es a legkisebb kancsóm, főleg egy személyre csinálok tejet)
A kapszulák másik gépbe valóak, az van a vendégeknek ha sokan vannak
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Nibiru
tag
A Bükk forrásvizei csodálatosak inni, Miskolcon születtem és 4-16 éves koromig szinte minden időmet a hegyen töltöttem, imádtam. De egyszer próbáld ki az alap SCA vizet (keserűsó + szódabikarbóna puffernek, ha kell) és meglátod, a kávé íze remek lesz, viszont nem lesz gondod a vízkővel.
A klór az valóban nem kívánatos egyébként a kávéfőzésnél, de mi másfajta klórt használunk mint pl. az amcsik, ahol ez probléma volt, ráadásul sokkal kevesebb van belőle a vízben mint náluk. Akkora hígításnál meg amiről beszélünk, érzékszervileg teljesen észrevehetetlen, ha pedig áll a víz egy kicsit a tartályban, akkor meg végképp nincs semmi jelentősége. Szóval nem ezért, hanem a kálcium miatt tértem át a magnéziumos vízre.
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #77500 üzenetére
...és ami a "jórészt-en" kívül van - bár nem vita, inkább vélemény vagy álláspont:
Ahogy írtad is: végül harmóniákról van szó, ezek pedig már túlmutatnak a "technikai sport" keretein. Sokkal inkább élményről beszélünk, mint összemérhető elért értékekről. (Méltatom Bartókot, de nem szeretem hallgatni a műveit, viszont szeretem Beethoven szimfóniáit. ) Nyilván nem nélkülözheti a hozzá illő és méltó technikákat.
A másik, amiben eltér az álláspontunk valamelyest, a mérések használhatósága. (Persze ez már átvezet az analízis-elméleti modellezés-modell megfelelőség vizsgálat-gyakorlati alkalmazás világába.) Pl. az emlegetett olvasmányok és a hivatkozott mérések alapján következtettem, hogy a Kedvesemnek szánt tejes kávéhoz (~flat white) 23-28mp-ig csapolok, magamnak a duplát tipikusan 28-35 mp-ig. Ahogy megjelennek az ízvilágban a tanninos jegyek, ő azt mondja, hogy "kicsit fás", és azt, hogy karakteresebb.
Persze a fajtától, pörköléstől függő egyéni tapasztalat mondja meg, hogy épp mennyi a határok között.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
qvik27
tag
válasz qvik27 #77476 üzenetére
...bár nem este, de a tömörítés témához:
Inkább három példát hoznék:
1: bazalttal megtöltesz egy nagy gördöt, ráküldesz egy lánctalpas nehéz járgányt, és nem süllyed meg lényegében, de az esővíz könnyen átfolyik rajta,
2: ugyanezt a gödröt telerakod pl. közetgyapottal, a járgány nagyon összenyomja, de a víz ugyanolyan sebességű átáramlásához nagyobb nyomásra van szükség,
3: homokal töltöd lazán a gödröt, a víz azonos sebességű átfolyásához az 1-nél nagyobb, a 2-nél kisebb nyomás kell valszeg; aztán tömöríted a lánctaplassal - eztán már az iméntinél nagyobb nyomás kell a megfelelő térfogatáramhoz. Persze egy érték után már hiába nyomod nehezebb lánctalpassal, nem tudja még szorosabbra rendezni a homokszemeket.
Az átáramló víz nem a pogácsa tetején levő szemcséket nyomja.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
SirKero
őstag
válasz von toth #77427 üzenetére
Szia.
Sajnos akciósan egy gyűrött húszezres árban nincs vagy én nem találok. Inkább 35k árban vannak. Viszont a Poemia-ra alapból 2 év a garancia ha jól látom a Gaggia-ra pedig csak egy.
Ennél több pénzt nem akarok rá áldozni ha esetleg ebben az árkategóriában van jobb ajánlat azt szívesen meghallgatom.Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....
-
meander
tag
válasz qvik27 #77499 üzenetére
Ezek olyan "viták" "érvek" amelyek kapcsán legszívesebben annyit mond csak az ember, hogy élvezze mindenki a 20mp-es presszóját. Anélkül, hogy csak belepillantottam volna teljesen egyetértek Solder2-vel. 20mp alatt még nem sok jó történt a kávéval. De neked egészségedre. A konyhájában mindenki azt csinál, amit akar.
-
stereofan
tag
szia,
szerintem a nyitott szűrő helyett elsőként érdemes inkább az előkészítésre nagyobb hangsúlyt helyezni.
tapasztaltabb fórumtársaknál is szokott néha meglepetést okozni egy-egy csapolás...
én is csodálattal nézegetem a szebbnél szebb nyitott karos lefolyásokról a képeket, videókat,
szerintem ehhez nagyon sok gyakorlás, tapasztalat és megfelelő eszközpark szükséges.
én pont most nézegetem ezeket a disztribútorokat/egyengetőket, nekem ez lesz a következő lépésem.
itt a fórumon nagyon ajánlott és ismert a keresztapper féle, de létezik más gyártóktól is.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
qvik27
tag
válasz meander #77511 üzenetére
jolvan.
es mindenki azt mond, amit akar - ugye.
ha beszelgetni akarsz, talald meg a fogalmakat meg az osszefuggeseket, mint ahogy megtalaltak azok is, akik leirtak anno az eszpresszo keszites kozos szabalyait. Ha vannak erveid, ird azokat, ha nincsenek, akkor nem tudok veled itt beszelgetni.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
sgery
őstag
-
sgery
őstag
válasz leslie76 #77516 üzenetére
Köszi!
Nézegettem közben ezt a Decent gépet, látom itt is volt róla pár szó.
Érdekes, hogy egy ilyen forradalmi gépet hogy nem karol fel egyik gyártó sem. Vagy netán áll mögé.
Kicsit olyan ez, mint asztalos témában a Shaper. Nagyon jó cucc és kellett hozzá, hogy a legprofibb Festool mögé álljon mert így tudják piacra vinni és vállalni a profi minőséget.
Ha a Decent mögé is beállna egy profi cég, simán tarolhatnának vele, főleg ha saját kávé brendet tolnak mögé, amire előre írt programok vannak ami garantálná a legjobb minőséget.
Így viszont csak egy nagy (és rossz) befektető kidobott pénzét látom benneFurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz qvik27 #77514 üzenetére
ezzel a nagyon elméleti kávékészítessel az a baj, hogy nem sok jóra vezet szerintem. tök jó hogy szeretnéd megérteni az elméletét a dolognak, látszik hogy elég analitikus látásmóddal rendelkezel, ami tök jó, viszont sajnos szerintem nagyon elveszel néha a részletekben. a linkelt cikk 2010-es, azóta elég sok minden változott a kávés világban, meg változik most is, és a legrosszabb az egészben, hogy nagyon nehéz megszűrni a sok információt, kinek lehet adni a szavára, kinek nem. sőt az sem új, hogy egy év múlva kijavítják magukat, hogy baromság volt amit csináltak/gondoltak.
a másik dolog ami miatt nagyon el lehet beszélni egymás mellett az, hogy sokan teljesen eltérő minőségben kávéznak, ha szabad ezt így hívni. amikor pl állítják nekem, hogy a metrós vagy ikeás kávéból olyat csináltak, hogy el sem hiszem és elemezgetik, azzal nem igazán tudok mit kezdeni, mert szerintem értékelhetetlen, de tökre örülök hogy nekik ízlik amit csinálnak, nem vagyunk egyformák, és ezért nem kevesebb valaki a másiktól.
mr?! vizsgálattal vagy kromatográfiával meg szakdogából következtetni ízekre elég félrevezető lehet, a socraticos srácok is csak mérnek és azt publikálják, de nem mondják ki mi a jó vagy sem, mert ez nem ilyen egyszerű. -
wolfman
veterán
Sziasztok!
Vettem kb. egy éve egy Gastroback 42612 kávégépet. Teszi a dolgát, de akitől vettem nem adott hozzá csak egy darab nagy duplafalű szűrőt. A többit hol tudnám pótolni hozzá, hol kaphatóak ezek? Valamint a víztartájba kellene a vízszűrő, az is kellene.Valamint az is érdekel, hogy ha elromlana a masina, hova vihetem megszerelni? Foglalkozik javítással valaki?
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #77512 üzenetére
totál kávéja és pörkölése válogatja, de nem egy esetben értem már el jobb eredményt, ha gyorsítottam a lefolyást. könnyen lehet, hogy egy tripla danos nagymester tudná, hogy ilyenkor mi a teendő, hogy túlkivonatolva is finom legyen, meg simán lehet, hogy ezek mind elrontott pörköléseknél voltak. (jellezően alulpörkölt kávéknál)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77489 üzenetére
Ebben a szent percben le is adtam a rendelést a PY Choco Madness-re! És még olcsóbb is, mint a Lucaffé. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ezzel mit fogok tudni produkálni.
Egyébként azt mérte már meg valaki, hogy gyárilag hány fokosra melegíti fel a Saeco Poemia a vízhőmérsékletet (vagy másik kérdés: kézi infrahőmérővel le tudom-e mérni én magam? egész pontosan hol kellene rámérnem?)? Ha jól nézem a PY weboldalán 87-88 fokot ajánlanak ehhez a fajta kávéhoz, vajon felmelegedés után kell hűtőcsapolást végeznem?
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz simi.esp.28 #77518 üzenetére
Köszi, hogy megfejted, hogy hogy gondolkodom Ugyan!
Frázisokkal való érvelés mennyivel komolyabb, mint az analitika és az összefüggés elemzés? Ne viccezzünk már komolykodás meg tapasztaltság címen, lszi!
Meglehetősen gyengének tartom azt, hogy valaki(k) kijelentenek fix bölcsességeket másodpercekről, egyébként tényekről és összefüggésekről nem beszélnek. ...no, meg azt is, hogy emellett ugyanazok az emberek nyilvánvaló fizikai összefüggésekkel -hát, finoman szólva- nem bizonyítják, hogy tisztában volnának.
Mondd meg, hogy mi indokolja a 30+ másodpercet, amire többen esküsznek itt? Azt látom, hogy az egyetlen, amivel érvelni tudtok: így ízlik. Ja. Másnak meg másképp. Amit meg az aromákról tényszerűen mérni lehet, azzal semmit nem tudtok alátámasztani. A harmónia nem mérhető dolog, urak.
Vitázni, érvelni tényekkel és logikával lehet. Ha valami ezeken kívül esik, az vélemény, tapasztalat vagy érzés - ilyenkor ezt kell mondani, nem magabiztos igazságot.
Azt állítani - bocs-, hogy aki ezt kutatja, nem látja a lényeget annyira, mint Te, erős magabiztosságra vall, és nem feltétlenül reális.
...
Nno. Asszem, ennyi. Nincs szükségem sem, igényem sem arra, hogy bárkit bármiről meggyőzzek itt.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz thomasrc #77525 üzenetére
Ha a poémiának nincs szüksége valamire az a hűtőcsapolás. Rendre hőhiányos kávékat adott anno, Choco jó választás lehet, ha savas lenne akkor Locavore v Get Up.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz qvik27 #77526 üzenetére
Erről a vergődésről amit produkálsz 2 vicc is eszembe jut. Mivel veleszületett lustaságban szenvedek így éjjel kettőkor, így csak a végét írom le, úgy is ismeri mindenki. Miszerint "már hogy jönne forgalommal szembe egy autós, amikor mindenki velem szemben jön?" illetve "Ki mondta, hogy nem lehet széllel szemben pisilni?“
Zárszóként meg annyit, hogy el tudok képzelni annyira elcseszett pörkölést, hogy ami 20s alatt lejön az kevésbé szar mint a 25-35s alá belőtt ital, de korrektül pörkölt kávénál ez nem fordul elő.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz qvik27 #77526 üzenetére
Egy mérce van a kávénál: az íz. A kóstolás az egyedüli mérvadó. Kár ezeken a tudományos témákon pörögni, legtöbbször nem támasztják alá szenzori teszttel (éppúgy hiteles, mint az olfaktometria, pedig arra sincs műszer, csak pár összekalibrált orr), anélkül pedig éppen a lényegről nem esik szó.
Iránymutatások vannak, amik vagy bejönnek, vagy nem. Örök érvényű szabály nincs, még akkor sem, ha az olaszok anno papírra vetettek valamit.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #77531 üzenetére
robusztát én is kétszer ittam: az elején még, először és utoljára.
csokisabb ízvilágú, nem keserű, de nem is savhangsúlyos arabica viszont jöhet, sőt, kell is néha.
viszont amennyire emlékszem, én a nagyon gyümölcsösre pörkölt kávéknál futottam bele nem egyszer abba, hogy igyekeztem gyorsítani a lefolyást (nem stoppereltem soha) relatíve, különben túl fanyar lett.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Olyan van, de az nálam azt is jelenti, hogy hosszabbra megy. Világos pörkölés gyorsítva rövid idő alatt nálam mindig azonos a citromlével.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Paulie86
tag
Érdekes videó... Ilyet csinált már valaki? Ilyen tesztre bevallom még sosem gondoltam. Kérdés mennyire elég ha közben kikanalazol némi mintát?
Ugye ahhoz hasonlít ami legutóbb volt post, amikor 3 fele osztották az italt, ez kicsiben más.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Üdv
Infó kellene.
Gondolkodok, hogy évek óta nem használt kávéfőzőimet eladnám, de nem ismerem a jelenlegi árakat, meg hogy mi mit érhet.Gaggia Baby: kb 30 éves, korának megfelelő állapotban, kazáncserére szorul. 1-2 éve volt kompletten felújítva (kazánt leszámítva), akkor kapott új pumpát, PID-et. 1 kar van hozzá, réz vízterítő...
Faema Family. Rézbojleres, PID, festése nem a legszebb, nem ártana neki egy új fény. Pid nem működik megfelelően, valszeg kicsúszott az érzékelő, mert egyszer jól mér, egyszer nem, kicsit megrázom a gépet, akkor meg működik. Egyedi vízterítő, 2 karral, az egyik gyári, a másik ipari. Vannak még extrái, de már nem emlékszem mi, ez is anno fel lett újítva, azóta nem nagyon használtam.
Reneka szűrő mit ér használtan?
Mind a kettőről elmondható, hogy működőképesek, hadra foghatóak, de az említett hibákat érdemes lenne megcsinálni rajtuk, illetve egy alapos tisztítás/kis szerviz nem ártana nekik.
Szerintetek mennyiért lehetne eladni őket?
Ha csak gombokért, akkor inkább rohadjanak el a pincében.Ja, és légyszi ne bombázzon senki privátban ajánlatokkal.
Előre is köszi.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Köszi az infót. Nem tudtam, hogy már nem kapni. Amúgy a kérésem ellenére privátot is kaptam, ott már stoppolták a jelenleg nem eladó renekám.
Amúgy "menő" cucc még az alu bojleres gaggia, vagy meghaltak páran miatta, és már kukázta mindenki?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
WiZARD
addikt
A hosszú kávé téma margójára - most írt vki a facebookon feedback-et nekünk: "En konkretan hosszukavetvittam, olyan vizes gyenge volt"
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
mézespálinka
senior tag
Sziasztok!
vízkőtlenítés esetén mi az ajánlott módszer régi GC esetén?( anno citromsav volt, majd ahelyett a borkénsav az ajánlott-by index\kávéológia-. Egy ideig Ro-ztam így nem követtem a vízkőtlenítés témát) -
soldier2
őstag
-
fragola.6035
aktív tag
Csak egy kis érdekesség. Mivel most sehol nem lehet hozzájutni Mazzer SJ, Major motortakaróhoz, bementem egy kis magyar céghez, aki le tudná gyártani. Döbbenetes, 4-500 Forintos árat mondtak 100 darabos tételre, polírozott rozsdamentes acélból. Ez a lemez az Expolygonnál 4700Ft, Majorhoz 7000Ft, alumíniumból!
A gond csak az, hogy szerszámkészítővel présszerszámot kell csináltatni, ami 200 ezer Ft, amihez most nincs kedvem.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
590227
aktív tag
válasz mézespálinka #77542 üzenetére
Tejsav,hígítva.
-
senior tag
válasz mézespálinka #77542 üzenetére
1 liter vízbe 2 ek. citromsav szerintem teljesen jó, csak ne hagyd sokáig a kazánba.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
fragola.6035
aktív tag
https://caffe35.webnode.hu/
-
3418
csendes tag
-
Dimaj
aktív tag
Sziasztok . Karácsonyra szeretnek venni édesanyámnak egy jó kávé főzőt, ami nagyon jó ízű készít , mellette jó ereje is legyen, es lehetőség szerint gyorsan. 25k a keret ra . Mit ajánlatok ?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Mavic 3 Enterprise eladó! 2024. 05. -ig garis és dji care
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó