Hirdetés
-
Megjelenési dátumot végre a Men of War II (PC)
gp Többszöri halasztás után végre megkapjuk a régóta várt folytatást.
-
Szűkös készlettel indít az iPad Pro OLED?
ma Állítólag meggyűlt a Samsung baja az iPad képernyőkkel, az LG viszont a kívánt mennyiségben szállítja a paneleket.
-
27 hüvelykes, játékra szánt kijelzővel újít az MSI
ph A cég MI-vel kacérkodó megoldásának képfrissítési frekvenciáját 250 Hz-ig srófolhatjuk fel.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senior tag
válasz Leica m 28 #77446 üzenetére
Norda, vagy Nestlé Vera, esetleg Oscar párna?!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
qvik27
tag
válasz Bazsee71 #77455 üzenetére
Nekem is a Micimackó...
Lehet, fórum-műveletlen vagyok, de bevallom, nem zavar. Mert ez egy fórum. Nem értem -bevallom- a személyes, érzelemdús hozzászólásokat.
Ez itt kávéról szól.
Az automata vs. kávékészítés olyan, mint a hamburger vs. marhasült.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
thomasrc
tag
Azt hiszem én feladom a Lucaffé-val való harcot, nem tudok belőle értelmes espressot lecsorgatni. Mindent kipróbáltam amit javasoltatok, de egyik sem hozott eredményt, minden esetben egy kesernyés lötty a csapolás végeredménye.
Hűtőcsapolással elmentem addig a pontig, hogy már egyszerre volt savanyú és keserű is. Megpróbáltam azt is, hogy ráeresztettem néhány másodpercre a fűtést (gőz állásba rakva a kapcsolót), így még keserűbb lett és sötétbarna crema képződött a tetején, egyértelműen égett volt, tehát biztosan jó volt az irány a hűtőcsapolás felé. Közben a ml helyett immár g-ban mérem az italt, köszönet mindenkinek aki rámutatott erre a dologra!
Csak azt sajnálom, hogy kidobtam ennyi pénzt a Lucaffé-ra, aztán egy kalap... Na mindegy, nem akarom bemocskolni a márkát, mert még mindig elképzelhető, hogy én csinálok valamit rosszul, tekintve, hogy más még nem panaszkodott erre.
-
SlayerSub
tag
Arról érdeklődnék, hogy van-e tapasztalat a bigben teaházban kapható kávékkal kapcsolatban?
Van egy a közelemben és szeretek élőben válógatni, szagolgatni, de ha azt mondjátok ez nem az a minőség akkor hanyagolnám.
köszi -
#25510592
törölt tag
-
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #77458 üzenetére
Szvsz kihagysz a matekból egy nem elhanyagolható tényezőt. Millilitereket, grammokat meg időt mérsz, de nem lényegtelen az sem, hogy a térfogatáramot 9bar nyomásra okoskodták ki. Ha 15 bar-nál akarod ugyanezt a térfogatáramot, túl kell tömörítened a kávépogácsát.
Az előző gépemben tönkrement az OPV, kidobtam, és volt egy kis idő, amíg anélkül ment. Persze ekkor jött a finomabbra őrlés, erősebb tömörítés, és az eredmény nem ízlett. Akkor elkezdtem utánaolvasni annak, hogy mi hogyan hat az íz összetevőkre, végül némi analógiás következtetéssel arra jutottam, hogy inkább lejjebb veszem a csapolási időt. Így lett jobb.
Én tennék a helyedben egy próbát 15mp körüli csapolással. Ja, és pl. P&Y kávéval.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
#25510592
törölt tag
válasz qvik27 #77465 üzenetére
Nálam mikor kezd világosbarnába fordulni a szín (=sötétbarna vizslánál világosabb barna), le kell állítani, különben megjelennek a kesernyés, csípős, hosszúkávéra jellemző ízek.
Jó lenne egy átfolyó TDS-mérő, elvileg az ellenállásmérésen alapul, nem? Bár ebből csak az automaták profitálnának.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77449 üzenetére
Ha megnézed, az csak véletlen, hogy körbeöleli az ibriket a láng, vissza is veszi.
Azt nem mutatja, hogy az ibrikben már benne van a meleg - és nem túl meleg - víz.
Mondja is egyébként. Ez amit mutat már csak a vége, amikor belerakja a kávét és a cukrot, majd többször megfuttatja és mindig csak a habos részt önti le.
A művelet egyébként csak akkor működik, ha cukrot teszel a kávéba. Anélkül nem képződik ez a hab.[ Szerkesztve ]
-
Csápájev
őstag
válasz xemelon #77468 üzenetére
8-10 napig ne bontsd ki.
Utána én kb 1-2 napi adagot még a zacskóban hagyok, 1-2 nap alatt nem döglik meg.
A kibontott zacskóban lévő többi kávét fagyaszd le üvegekben, a más zacskóban lévő kávékat ne bontsd ki,tedd hűvös,száraz helyre kibontásig.
Röviden ennyi.
Fagyasztással is romlik majd picit, de messze így marad a legfrissebb.Jó a formája ennek a gépnek,tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz xemelon #77468 üzenetére
Gratula. A Kiki69 változatát nem ajánlom. Egyébként sem jó ötlet a darálóban napokig kávét tartani, egy világosabb pörkölés egy nap alatt ledöglik így, másrészt nálad a bojler is melegíti a darálót és a benne lévő kávét ami tovább gyorsítja a folyamatot. 100-250g-os zacskókba porciózás az alap, ami nincs bontva mehet hűvös helyre (a hűtőben átveszi az ételek szagát, oda inkább ne). Ez a módszer a sötétebb klasszikus pörkölésű kávéknál elmegy (főleg ha némi robuszta is van benne). Világosabb pörkölésű kávé esetén adagonként (vagy 1-2 adagonként) célszerű tárolni, így akár fagyaszthatod is (60ml-es mézesüveg beszerezhető olcsón), így friss marad tovább a kávéd, fagyasztva, csak a szükséges mennyiséget darálod a többi megy vissza a fagyóba. Ha fagyasztasz tudnod kell, hogy a fagyasztó konzerválja az állapotot amiben bekerül a kávé, így pörkölést követően 10-14 napot célszerű szelepes zacskóban tárolni bontatlanul.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
OImi.
csendes tag
Sziasztok!
Baby Class-hoz keresek víztartályt. Ha valakinek esetleg van felesleges. -
WiZARD
addikt
válasz #25510592 #77467 üzenetére
kávé TDS-t refraktométerrel mérünk, optikai elven működik.
Ráadásul hűvösebb folyadék kell a megfelelő pontossághoz, és eltart egy ideig (pár másodperc) a mérés. Legalábbis a jelenleg erre használt eszközökkel.
Ha azt nézem hogy a fentiek szerint működő VST TDS mérő 730$ (és a pontos méréshez még külön szűrni is kell az eszpresszót) akkor ha egyáltalán megoldható lenne egy átfolyásos mérő, akkor is elég borsos lenne valószínűleg az ára, hogy a körítésről, fejlesztésről, software oldalról ne is beszéljünk...(mondjuk az Atago "csak" 280$)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Csápájev
őstag
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77472 üzenetére
Kerestem neked egy videót a tradicionális technikáról. Én így láttam készíteni és önteni(!) a török kávét: [link]
A videón látszik, hogy milyen gyenge a láng intenzitása, hiszen ez egy borszesz égő. Többször megfuttatja, de nem önti le a habot. Azért ütött szöget fejembe, mert a videón amit belinkeltél, tényleg túl nagy volt az a láng és valahogy a hab is jobban felfutott. Igen kérdéses azonban, hogy ez nem ront-e a kávé ízén.
Te ennel az elkészítési módnak láttad egy változatát, ami szintén ismert, de bevallom nem ismerem ízre a különbséget: [link]
Az első nekem szimpatikusabb, a habos leöntés az látványosabb.[ Szerkesztve ]
-
-
thomasrc
tag
válasz qvik27 #77465 üzenetére
Eh, igazad lehet! A barral én hülye nem is számoltam... 20 másodperces lefolyással tényleg nem lett annyira keserű. Következő lépésben megpróbálom 15 mp.-el is. Különben ebben az esetben is ragaszkodjak az 1:2-es arányhoz? Ha kevesebb ideig csapolok, akkor ugye a jelenlegi beállítások mellett 20 mp. alatt épphogy csak lefolyik 17 gramm (14 g őrleményből), ami nagyon messze van az espresso aránytól, tehát ha tartani akarom, akkor durvábbra kell őrölnöm.
-
Jókv
csendes újonc
Ma megérkezett az általam "gyártott" víz hivatalos Népegészségügyi laboreredménye.
Ph 7,5
Kalcium 35 mg/l
Magnézium 21 mg/l
Nátrium 10 mg/l
Összes oldott anyag 101 mg/l
Ez nem is áll olyan messze az SCA ajánlástól -
HÁZIGAZDA
ma kellett rájönnöm, hogy eddig behúzott kézifékkel használtam a gene-t. 240+ fokra is állítható, el is éri (persze lassan), de ami a lényeg, simán lerövidültek a pörkölési idők ilyen 3 perceket (nem mindegy, hogy 14 vagy 18 perc), meg a pattogás is jóval erőteljesebb így. dobhatom ki az eddigi excelem a kukába (nem kár érte, eleve azért kezdtem variálni, mert valahogy egyre rosszabbak voltak a pörik ).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz qvik27 #77485 üzenetére
Ez a 15-20 mp esetleg az ízhibás, kimondottan rossz ízű, silány kávéknál javíthat valamit, de az biztos, hogy nem ez a jó irány.
Egy minőségi kávénál 15-20 mp. kivonatolás egy alul oldott testetlen szar, nulla édességű italt eredményez.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
azigazimoris
aktív tag
válasz thomasrc #77483 üzenetére
Szerintem ( ha jól emlékszem, akkor egy Poemiával küzdesz )
ezekben a gyengusz gépekben is van egy kerülőkör a pumpán, hogy a maximálisan 15 baros pumpa ne pusztuljon meg.
De ha én még tévednék is, van egy ilyen video:
[link]
Úgyhogy szerintem ezek a gépek sem tolják azt a 15 bart.
fragola talán meg tudja ezt cáfolni vagy erősíteni.
Kávé gond lesz ott...
Már csak azért is ugatok bele, mert én is egy ''Gaggia'' Gran Style kacattal nem érzek ilyen problémákat.
Jó kávéból 16 gramm, 25-28 mp., 45 -50 ml. Legyen mondjuk 35 gramm, max 40. És nekem ez finom.Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
thomasrc
tag
válasz azigazimoris #77488 üzenetére
Igen, egy Poemiaval küzdök. Ha lenne rá felszerelésem, akkor megmondanám hány barig megy fel, de mivel nincs, így csak találgatni tudok vagy elhinni a videónak a 10 baros értéket. A kávéból még egy hétre való maradt, ha elfogy, megpróbálok beszerezni egy másfajtát az ajánlott forgalmazóktól.
-
Teeo76
újonc
Sziasztok
Lelit Viktória gépn a nyomás 11barraugrik fel ezen kell, lehet állítani esetleg akinek ilyen gépe van tapasztalt hasonlót? -
qvik27
tag
válasz fragola.6035 #77487 üzenetére
Aha.
En anno nem pont ezt olvastam pl. egy ezzel foglalkozo szakdolgozatban, amiben volt magnetorezonancias osszetevo vizsgalat is sok egyeb mellett. Ha lesz kedvem meg idom, majd megkeresem ismet, aztan meg is irom a szerzonek, a kozulensenek meg a biraloknak is, hogy csupa baromsag van az anyagban.
Epkent ha megnezel well known kivonatolasi karakterisztikakat, latni fogod, hogy nem ugy van, ahogy irtad.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Nibiru
tag
A TDS érték jó. Kálcium nem kell bele. Elvileg részt vesz az extrakcióban, de alig észrevehető. Az Water for Coffee ajánlásban (SCA) sincs kálcium. A pufferelés meg csak akkor kell szerintem, ha alu kazán van a gépben. Én sokáig RO vizet használtam 4:1 arányban csapvízzel keverve. 4 RO gyakorlatilag nulla TDS-sel és 1 adag csapvíz. és még az a kevés kalcium is egy idő után megjelent a bojlerben, a hangjából rájöttem. Egy ideje nem teszek mást a vízbe, csak egy kis magnézium citrátot és tökre jók az így készült kávék.
-
#25510592
törölt tag
válasz qvik27 #77492 üzenetére
Van egy nem annyira részletes vizsgálódás, de jók a tanulságai.
[link]In the non-Mediterranean world, espresso is specialty coffee(11). Cafe owners rightly noticed that the ground coffee was going stale in the dosers, and went to alternative dosing methods. What they didn't notice is that dosing by leveling the freshly ground coffee to the basket's rim, a dose far higher than the Italian norm, gets solubles yields of 16% to 20%, rather than the 20% to 24% one gets with a properly adjusted doser. "Specialty Espresso" was almost always under-extracted
Ez az irány amit követek, jócskán alulkivonatolt főzetekből készülnek a legjobb italok, saját tapasztalataim szerint is, bár Graefen szörfölni is kell mert nincs pid. (Pár másodpercnyi gőzre kapcsolás után visszakapcsolva hűtőcsapol a belső körön, aztán hallani ahogy felfűt és elcsendesedik. Ezután kb. fél perc után érdemes indítani a csapolást. Ha ez a procedúra elmarad, csapnivaló a végeredmény.)
-
soldier2
őstag
Az espresso sajnos technikai sport. Megfelelő géppark hiányában ha megfeszül az ember akkor sem kap jó eredményt. Lehet próbálkozni alul vagy túlkivonatolással, kosár túltöltéssel stb de max egy kompromisszumos iható szintet lehet így elérni, abszolút értékben még mindig csapnivaló lesz az eredmény. Végigjártam a ranglétrát, a munkahelyen most is egy termoblokkos csoda van, ami max robusztás kávéból hoz elfogadható szintet. Ettől még mindenki dícséri aki kap belőle, mert a Szarvasi/Omnia duónál jobb, de aki ivott specialty presszót rendesen elkészítve az tudja, hogy az eredmény a fasorban sincs egy jó presszóhoz képest.
#77497 qvik27 "Ensure that the extraction is kept under 20 seconds."- azt hiszem ez mindent megmagyaráz. Áltudományos lózung, tárgyi tévedésekkel.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #77498 üzenetére
Őőőő, hát ebben még nincs túl sok állítás, ami lehet(ne) akár (ál)tudományos. Kiragadtál egy mondatot, ami nem illeszkedik a gyakorlatodhoz. A lényeg inkább a különböző fázisú és lefutású kivonatolódásban van - ezek láthatók jól a diagrammokon.
Persze azt azért mindig eggyel komolyabban veszem, ha egy vitában érvek szólnak érvek ellen, vagy valami mellett, mint az ex cathedra kijelentéseket meg minősítéseket.
Jó is, hogy említed a technikai sportot - bár ezzel szerintem sokan ellenkeznének-, merthogy azok olyanok, ahol elemezni, érteni, következtetni, mérni stb. kell ahhoz, hogy közel olyasmit tudjunk csinálni, amilyet akarunk.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz qvik27 #77499 üzenetére
Vettem a fáradtságot és (majdnem) végigolvastam, de mivel jó mérésekből rossz végkövetkeztetést von le, tovább nem láttam értelmét folytatni. Lehet mérni tds-t, extrakciót stb de ez akkor is egy élvezeti cikk, tehát az íze lesz a mérvadó és az tapasztalati úton működik. Arra pedig a nyakamat teszem, hogy amit egy poemia ad 15s alatt egy kávéból az minden lesz, csak jó presszó nem (az lehet, hogy jobb lesz mint amit 30s alatt ad, nyomásfokozó nélkül nem próbáltam, nyomásfokozóval meg szart se ért). Ha nagyon világos pörkölésű a kávé az idő elnyújtásával lehet javítani az eredményen, de a rövid csapolási idő sosem jó. A kávé nem a megfelelő tds-től vagy extrakciótól lesz jó, hanem az ízkomponensek megfelelő egyensúlyától. A mérések leginkább a reprodukálhatóságban segítenek.
Technikai sporthoz: amit írtál azok a jellemzők adottak, de bizonyos szint alatt a vas kevés. Persze indulhatsz egy Corollával a Nordschleifén, és futhatsz a korábbi idődhöz képest sokkal jobbat a méréseidnek, elemzéseidnek és megértésednek hála, de összesítettben még mindig sehol nem leszel.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Mata összteleszkópos kerékpár
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer