Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Tényleg nekimegy a kínai félvezetőiparnak az USA
- Apple notebookok
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
érdekes, hogy a mai, abszolút atipikus pöri milyen jó eredményt hozott (látszólag, mert fél napos kávéból nehéz ítélni). 230 fokon toltam 8 percig, aztán 2 percenként csökkentettem 5 fokot, összesen 17,5 percig pörizve.
vannak savak, de nem savanyú, crema is pont jó, babok súlya is pont jó stb. égett csúcsok vannak sajnos, picit inhomogén is, de a végeredmény finom volt. ha belegondolok, hogy mennyibe kerül ez a zöld, elég sokat elnézek neki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
Szerintem egy genével sose lesz értelme hőfokokkal bíbelődni. Úgysem tudod reprodukálni és úgy sem a babok hőmérsékletét mutatja. Ha meg eléri a kiválasztott értéket, kikapcsolja a fűtőelemet, és tök nagyokat ingadozik a hőmérséklet, ami nem biztos, hogy jó. Újhullámos pörizők ha jól tudom nem csinálnak elnyújtott szárítás szakaszt, szóval szerintem genével sincs értelme low temp-en pörgetni a babokat. Én az első reccs után fél-1 percel szoktam visszavenni a hőből pár fokot megszokásból, de akkor sem x meghatározott értékre, hanem inkább úgy, hogy épp ahol jár abból veszek le 5 fokot mondjuk. Előmelegíteni 160fok körülire szoktam, de az üres járatás annyira nem tesz jót a kis gumi ütközőnek, ami a tartályba van. Nekem már kettő elszakadt. Első reccs után 2,5-3,5 perc "developement" idő után állítom meg a pörit általában.
Tipp az első reccs meghallásához: konyhai papírtörlő kendő gurigájának segítségével hallgatózhatsz a kémény tetejénél, így nem ég le a füled közben, és remekül hallod mi zajlik a dobban.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Deadzone41 #47803 üzenetére
"Szerintem egy genével sose lesz értelme hőfokokkal bíbelődni. Úgysem tudod reprodukálni és úgy sem a babok hőmérsékletét mutatja."
Ábszolúte így van szerintem is. A tipikus pörkölési mennyiség felfűtött dobhoz képesti tömege totál más, mint egy kommerciális szetup-nál. A használati leíráshoz ragaszkodva nincs esélye az embernek közelíteni egy klasszikus dobos pörkölő eredményéhez.Ez nem jelenti azt, hogy ötletelve ne lehetne odaverős pörköléseket reprodukálni a Gene-nel. Csak minden egyes paramétert szigorúan le kell jegyezni. Az analitikus gondolkodás sokat segít a "reprodukcióban" :-). Asszem három éve írtam vmelyik fórumon, hogy dobelőmelegítés fontos a Gene-nél és kényszerített leállítás valamint külső hűtés sokat segít. Akkor más Gene userek azt mondták hülye vagyok, mert elrontom a gépet, mert nem így áll a leírásban. A használati útmutatók egy átlag amerikainak készülnek.
A tölcséres hallgatózás óriási!
Apropó Amerika. Ők komálják a nyomásmérőnk számlapját :-):
http://dailycoffeenews.com/2016/11/29/grouphead-manometer-for-manual-levers-takes-classics-to-the-cutting-edge/
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #47803 üzenetére
kösz a tippeket. egyelőre próbálkozom, így is úgy is, aztán majd kialakul a rutin. ami a hőfokokat illeti: oké, hogy nem a babok hőmérsékletét mutatja, de attól még a reprodukálhatóságban csak segít. ha azonos a környezeti hőmérséklet, azonos a babok mennyisége, az előmelegítés stb., akkor 230 fok az 230 fok, bárhol is van mérve (hasonlóan a kávégép pid-je által mutatott értékhez). ahhoz képest lehet feljebb vagy lejjebb menni.
de paljoc is azt mondta tegnap, hogy nem variálta vele anno nagyon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #47804 üzenetére
Apropó Amerika. Ők komálják a nyomásmérőnk számlapját :-):
Grat! És még a Kávékalmárt is ékezetesen írták
-
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #47804 üzenetére
Nagy gratula . Komoly dolog ez kérem...
-
bajnokpityu
félisten
nyilván meg van a korlátja. szvsz a legnagyobb gond vele az, hogy 100%osan ugyanolyanokat nem lehet vele sorozatban gyártani. Vagy hülyét kap közben az ember, ha nagyon pontosan akar reprodukálni. De sztem ennek úgysincs sok értelme, csak, ha az ember brandet akar létrehozni, direkte árulni akarja.
Magam részéről úgy állok hozzá, hogy azok a minimális vétlen változtatások (+-30sec, +-5fok) azt eredményezik, hogy ne unjam meg egyik tipust se. Nyilván nem lesz olyan jó, mint egy 5 kilós másfélmillás brutál hőstabil gép, de szerintem az élvezeti értéke nem csorbul sokat. és akkor még ott van, hogy fele-harmad annyiba kerül vele a kiló KV mint a manufaktúrásoktól. és a napi két 18grammos+két 12grammos KV azért már elég sokba kerülne éves szinten hasonló manufaktúrális minőségben. Így még éppen belefér.
Hozzátenném, lassan egy éve nem vettem pörkölt KV-t, tehát lehet, hogy jó alaposan szembeköpöm magam a heti ócska pörköléseinkkel. Majd kiderül, ha jön januárban a tesztcsomag.
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
Kávé Kálmán
tag
válasz jveres #47806 üzenetére
"És még a Kávékalmárt is ékezetesen írták "
Azt írták "barátok" is vagyunk. A barátaim nevét én is le tudom helyesen írni. Mostantól gyakorlom is: dalicofeenoos, diallycoffeenews, dailycoffeenews. menni fog, menni. Csak gyakorlás kérdése. Ez a Howard srác nagyon odatette magát.
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #47809 üzenetére
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #47808 üzenetére
"Majd kiderül ha..." Te is fiam Brutusz
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
válasz vtechun #47813 üzenetére
a brikkáddal és egy friss kávéval és a habhoz egy french presszel a közeledbe nem lép az a kis játékszer
-
HÁZIGAZDA
válasz vtechun #47815 üzenetére
(a pacific malabart én javasoltam, mint tutira nem savanyú, de friss, jó cremát adó kávét, mielőtt mindenki oltani kezdene)
a brikka egy kávékészítő eszköz. mire legyen érzékeny, ha nem a kávéra? valamiért azt érzed, hogy bármilyen szar kávéból normális végeredményt kéne kapnod. egy éretlen, de már penészes, szétrohadt, fos gyümölcsből szerinted a megfelelő lábossal normális lekvár készíthető?
a kávé kávéból van. ha szar a kávé, szar lesz a kávé. tényleg nem lehet ezt tovább egyszerűsíteni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz vtechun #47815 üzenetére
Ezzel már lesz értelme játszani az őrlemény finomságával, vízhőfokkal, stb. Egyébként meg logikus a dolog, csak rossz irányból közelíted a témát. Egy jó kávéfőző nem attól jó, hogy mindenből egyenletesen ihatót csinál. Akkor nem tudna kiemelkedően jót sem.
Megint egy hasonlattal élve: egy régi Merci szívódízelbe ha fáradt étolajat töltesz, akkor is megy. Az új turbódízel ettől egyből beadná a kulcsot, ellenben ha megkínálod minőségi naftával, akkor állva hagyja a régi gépet.Szerk.: a lekváros jobb.
[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
Ha lekvár nem is, de pálinka készíthető jó 😂😂
Mennyire normális azt hogy Brikka esetében, amikor mosogatóba teszem a kávé lefőzését követően ("robbanás" után azonnal lekapva a tűzről), sziszeg az oldalához érő víz - azaz viszonylag hamar vízgőzzé alakul. Tehát eléggé forró. Valamiért van egy olyan gyanúm, hogy nálam nagyobb hőfokon üzemel a kelleténél. De majd persze kiderül, h a megérkezik a Malabar. 8 kattanás a Harion, h2o szintig töltött szűrt viz.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vtechun #47818 üzenetére
"Valamiért van egy olyan gyanúm, hogy nálam nagyobb hőfokon üzemel a kelleténél."
Vannak rá praktikák (a hőmérséklet "vezérlésére"), mások a pid-re esküsznek (vigyázat helyzetkomikum szülte buta vicc).
Ez már megvolt? Brikka Mk. III. (az új verzió) Lásd lent. Úgy csavarodik össze mint a mese.
[ Szerkesztve ]
-
mrhero
tag
válasz vtechun #47818 üzenetére
Normális. Én inkább hagynám visszahűlni fokozatosan. Miután kiöntöm a kávét a Brikkából, a vízforralóban maradt forró vízzel kiöblítem néhányszor, hagyok bene egy kicsit aztán elmosom ha kihűlt. Ha nem előmelegített vízzel csinálom a kávét akkor a brikkát felömtöm egy kis csapvízzel és szintén kihűlés után mosom el. Nem tudom mennyire hajlamos vetemedésnek indulni hirtelen hőváltozás hatására. Volt már egy két alu serpenyőnk, amik megvetemedtek, gondolom a sütés után hirtelen hűtéstől.
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #47821 üzenetére
Mi van? Új Brikka made in italy
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
prandris
tag
-
soldier2
őstag
A szűrőben Made in Italy van. Érdekes lehet. Kálmán! Egy kicsivel több infót léccilécci
Parci: gratula. Hétvégén lehet, hogy be tudok nézni. Kár, hogy még nem lesz kávé, de azt is megkóstolom valamikor.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vtechun
veterán
válasz vtechun #47818 üzenetére
Az asszony most értesített, hogy vett ebből a Női szeszélyből az előbb novemberi pörkölést. Erre is kiváncsi leszek.
-
HÁZIGAZDA
válasz kozsy18 #47829 üzenetére
a saját pörkölés az az én itthoni játékom és az is marad, az őrlőben paljoc mester csemegéi hasítanak majd, első körben spicy italy és black lxr. viszont mindenkinek előre szólok, hogy még abszolút béta állapotban vagyunk a kávés részt illetően, szóval így kéretik nézni mindent (maximális türelemmel, megbocsátással, jóindulattal ). egy hónap alatt majd jól belerázódunk.
úgy lesz, hogy reggeltől délután 4-ig kávézóként hasítunk, onnantól éjfélig meg sörözőként. elég "független" a két rész, tehát jóideig csak a kávézós időszakban fogtok rendes kávét kapni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Alvarez81
csendes tag
-
kozsy18
tag
válasz Alvarez81 #47834 üzenetére
A kép alapján felmerült bennem valami:
Mi a véleményetek az itthon kapható szűrőkről? IMS vagy VST (egyéb)?
Van esetleg valakinek közvetlen tapasztalata mindkettőről? Esetleg lesz?Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Zoona
aktív tag
Sziasztok!
Korábban már kértem segítséget tőletek kávéfőző vásárlása céljából a cégbe és kaptam is
Most kicsit konkretizálódott a dolog így ismét hozzátok fordulok.
Munkahelyre, irodába szeretnénk kávéfőzőt vásárolni és ami a lényeg, hogy napi szinten 10-15 adag kávét főzünk le, presszó kávéfőzőre lenne szükségünk, tudjon tejet habosítani cappuchino vagy latte elkészítéséhez és a keret max 200e ft és új gép lenne, használt nem játszik.
adp fórumtárs egy Lelit Anna PL41TEM gépet ajánlott nemrégiben + egy darálót hozzá.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a gép ki tudna-e szolgálni a fent említett kritériumokat, vagy esetleg valamilyen más alternatíva szóba jöhetne e. Pl. Gaggia vagy Catler gépek?
Köszönöm szépen előre is
Diablo 3 Battletag - Jessa#2832
-
Alvarez81
csendes tag
válasz kozsy18 #47836 üzenetére
Nekem lesz az LM-mel, ami tulajdonképpen Strada, és az meg tulajdonképpen VST.
Majd ha elmúlik a megfázás, és érzek minden ízt.IMS-em meg van. A Gaggia gyári szűrőinél mindkettő fényévekkel jobb.
Viszont az, hogy kinek mi jön be, az nagyon egyénfüggő. Akitől vettem az IMS-eket, Ő az egy adagos IMS-sel, nem tudott számára értelmezhető a kávét főzni. Nekem meg egyszerűen fantasztikus kávékat ad, jobbakat, mint a dupla. Igaz, hogy ehhez kellett kb 10-12 kávé, hogy kitapasztaljam.
De nekem a dupla kicsit sok is egyben, még úgy is, hogy inkább 40-50ml-re hagyom csak.
Van hogy a duplán nem jött át annyi sav, ami jól állt a kávénak, a szimplán meg igen.
de hozzá kell tennem, hogy a duplával hétvégente 1-1 kávét próbálok, a szimplával meg minden nap, tehát jobban kitapasztaltam. A duplával finomabbra darálva, 25-30 sec alatt lehet főzni egy durva 30 ml-es eszpresszót, vagy inkább dupla ristrettót, és volt, hogy jobb is lett, mint a szimplával, de igazából nem volt óriási a különbség Nekem nem csak gazdaságosabb a szimpla shot-ja, de pont elég is.
És szívesebben is iszok 2 szimplát, mint egy duiplát, ami hamarabb kihűl. -
jolti
senior tag
válasz kozsy18 #47836 üzenetére
Gyakorlatilag bármelyik jobb, mint a gyári.
Én szimplából Lm-et használok. Az sokkal minőségibb, mint a gyári. Más őrlést is kíván. A kávé íze is jobb vele.
A duplából kettőt használok felváltva. Kávéja válogatja.
Ims 18g és Vst 20g. Nem akarok ízjegyekbe belemenni, de van olyan kávé ahol jobb, finomabb az ims-el készült ital és van olyan kávé ahol jobb a vst.
Minden kávét kipróbálok ezzel is, azzal is és amelyikkel finomabb nekem, azzal készítem azt a kávét. -
kaligula
tag
A két fotót (Macskakős exclusive anyag)
tessék eként értelmezni: az elsőn összerakás utáni első (!) dupla csapolás, mindenféle állítgatás nélkül egy hulladék tamperral kb a levegőben tömörítve... a másik kép a szimplával csupán a miheztartás végett. Kacsintós smájli.
[ Módosította: Parci ]
rovidkv.reblog.hu
-
kaligula
tag
válasz Xabi78 #47846 üzenetére
Nem puszta magyarázkodás, úgy érzem, valóban jól állnak a kávés csillagok. A képen valóban az első, minden állítgatás nélküli csapolás látható. Sokat nem akartam pocsékolni, de ez már csak jobb lehet. A gépek és az alapanyag adott, én pedig jó pap leszek.
rovidkv.reblog.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest