- Kétféle verzióban jön az Addlink PCI Express 5.0-s SSD-je
- TKL-es újoncokkal gyarapodott a Corsair belépős K70 Core billentyűzetcsaládja
- Profiknak szánt, Thunderbolt 4-es SSD a ProGrade Digitaltól
- Túléli majd az Intel átszervezését a Falcon Shores projekt
- Megkerülhetik környezetvédelmi törvényeket a chipgyártók az USA-ban
Hirdetés
-
Amit a Samsung okostelefonok, táblagépek, kütyük "régiózásáról" tudni kell!
lo Amit a Samsung okostelefonok, táblagépek, okosórák, fülhallgatók "régiózásáról" tudni kell!Avagy útmutató a...
-
TKL-es újoncokkal gyarapodott a Corsair belépős K70 Core billentyűzetcsaládja
ph A FlashTappel kecsegtető, kompaktabbá tett megoldások egyike a cég továbbfejlesztett Slipstream rádióját kapta.
-
Küszöbön a Silent Hill 2 Remake megjelenése
gp A készítők nemrég megosztották velünk a hamarosan érkező játék launch trailerét.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pipó
őstag
Tudom, hogy ez a cikk a memória mennyiségről szól, de az órajel is érintett. Ha általános lenne a négycsatornás működés, nem lenne annyira kényszeres az órajelhajhászás, de valamiért nem akarják. Annyival nem lenne drágább megoldani, mint amennyivel kevesebbe kerülne az alacsonyabb órajelű RAM. Így, hogy nincs igazán HEDT vonal egyik gyártónál sem, nem lenne veszélyes az ebből a szegmensből származó extraprofitra. A memória gyártók is jól járnának, mert mindenki négy modult venne, még ha olcsóbból is.
[ Szerkesztve ]
"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
tibaimp
nagyúr
Nem akarok okoskodni, vagy ilyesmi, de én úgy tudom, hogy nagyon sok tranzisztor igénye van a CPU-ban a quad channel RAM-nak, illetve az alaplapon is extra huzalozást igényel, ami igen csak drágít. Volt amúgy korábban LGA2011-es rendszerem először egy i7-3820-al, majd i7-3960x-el, nem volt rossz, de én nem sok előnyét láttam a négycsatornás mem-nek. Persze ez én voltam, másnak lehet jó lenne, én főleg játékra használom ill. akkor is arra használtam a PC-t, semmi programozás vagy hasonlók.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
nagyúr
Ez függ az adott CPU-tól, meg persze a játéktól is.
Azért nagyon nem mindegy, hogy mekkora a memória által biztosított sávszélesség. Legalábbis a mai prociknál, és kivéve az X3D procikat, ahol gigászi L3 cache-el oldja meg az AMD, hogy kevesebbett kelljen a RAM-hoz nyúlni.
A fentihez egy kis adalék a hozzávetőleges sebességek terén:DDR4-2133, 4 csatorna: ~55.56 GB/s
DDR5-4800, 2 csatorna: ~62.74 GB/s
DDR5-6000, 2 csatorna: ~85,54 GB/s
DDR4-3200, 4 csatorna: ~85,75 GB/sSzóval especiel a DDR5 ramok korai felára miatt korántsem vagyok biztos, hogy hülyeség lett volna adott esetben a 4 csatornás DDR4 felé lépni a gyártóknak. Igen, a proci és az alaplap drágább lett volna, de cserébe a RAM olcsóbb...
De nyilván ez inkább a HEDT, Workstation, Server irányba szóló felár, tehát nem erőltették.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
-
Pipó
őstag
pl. Core i7-970 6 magos 2010-ben 3 csatornás memvezérlővel 1366-os foglalattal 594 dollár. Oké, nem négy csatorna, de azért látszik, hogy nem egy misztikum.
"Vannak győzelmek, amiktől jobban alszik az ember. És olyanok is, amik ébren tartanak." Broadchurch - Kis fekete szir-szar rózsaszín biszbasszal a tetején? - Az is vaaan!
-
nagyúr
Vannak erős kétségeim, mivel a Xeon procikban nem csak a memória vezérlő más, hanem sokkal több ugye a PCI-Express csati, nagyobb cache, stb.
Anno, mikor a Sandy Bridge i7-2600K volt ~300$, a vele egy kategóriás, négy memória csatis Xeon e5-1620 került hasonló árban, mikor kijött. Régi történet, de erre emlékszem. A RAM-ok és a deszka drágább volt, nem vitás, de nem sokszorosa.
Én tartom a véleményem, hogy (nyilván felárért) olcsóbb lenne négy memória csatorna felé nyitni, mint tovább ostromolni a minél gyorsabb memóriákat - amik szintén nem egyszerű tényezők, lásd most is egyre inkább csak a méregdrága deszkákban fognak a DDR5-8000+ RAM-ok stabilan futni, és a memória vezérlők is Gear2-be fogják csak tolni őket...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Dr. Akula
félisten
Ez egy darabig nem fog swappingolni.
#5Jim Tonic: Pont erre volt eredetileg a HEDT, hogy ahol elfogy a standard konfig, ott még lehet egy kicsit turbózni. Lehet hogy az órajel növelés olcsóbb, de azt se tudod 100 GHz-ig, viszont több modult belerakni még mindig lehet. Ugyanez volt a prociknál is, P4-el 10 Ghz-ről álmodoztak, aztán tessék, megállt 3-nál. Aztán rájöttek hogy akkor rakjunk bele több magot, azóta is ez megy. Bár most az SLI-t megölték azzal hogy a programozókra bízták a megírását (azok meg nem bajlódnak vele), de kíváncsi vagyok mikor indul be újra, mikor fogy el az egymagos teljesítménynövelés. Előbb-utóbb azt is előveszik. Akár egy lapon, mint anno a Radeon 4870X2.
[ Szerkesztve ]
-
-
Dr. Akula
félisten
Ennyi PCIE sávval amit egy mezei proci biztosít, miniITX-nél felesleges feljebb menni, úgyse rakunk bele mást a VGA-n kívül, mert nem akarjuk hogy attól vonja el a sávszélt. Jó volt az a HEDT amíg ki nem nyírták.
DDR5-nél nem Gear2 a legjobb ami elérhető, és Gear4 a felezett? DDR4-nél volt 1 és 2 asszem. Felezni is csak addig fognak, amíg a procikban a memvez utol nem éri a ramokat. A DDR4 is 2133-ról indult, aztán már 3200-nál szállt ki az Intel is, pedig az volt állandóan lemaradva ezzel. A 8000-es DDR5-ök alá is hamar be fog fordulni a megfelelő proci.
#10Cifu: Utoljára a Stalker volt aminek mindenképp kellett a swap, akkor is ha memóriába belefért minden. Azóta nem próbáltam, így nem merném kijelnteni hogy mondjuk egy Starfield nem kér több ramot mint amennyi fizikailag van, de nem hinném hogy még mindig kötelezően használnák ha van elég.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen