-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
-
Kaiku
senior tag
A Samsung HD321KJ 2006-ban jelent meg és 70MB/s körüli sebességre volt képes, 2009-ben a Samsung HD502HJ hdd-je 100MB/s feletti sebességre volt képes, volt mindkettőből több darabom is, 2010-ben jelent meg a HD204UI kicsit később vettem kettőt, ezek közt tartós másolás 120MB/s sebességgel ment a max sebesség meg valahol 140MB/s körül alakult.
Ezt az értékeket, max nagy fileoknál és cache-elve tudta egy rövid ideig. Max 5-10 mp ig.
-
Dragon3000
nagyúr
A Samsung HD321KJ 2006-ban jelent meg és 70MB/s körüli sebességre volt képes, 2009-ben a Samsung HD502HJ hdd-je 100MB/s feletti sebességre volt képes, volt mindkettőből több darabom is, 2010-ben jelent meg a HD204UI kicsit később vettem kettőt, ezek közt tartós másolás 120MB/s sebességgel ment a max sebesség meg valahol 140MB/s körül alakult.
-
weiss
addikt
-
Kaiku
senior tag
-
E.Kaufmann
veterán
Valamiért mégis mocskos drágák, itthon, legalább is nekem. Aliról rendeltem switcheket, SFP modulokat, USB hálókártyát NAS-nak, mert annyit még hajlandó voltam költeni, amennyibe ott kerültek Jó hogy 2020-as évek közepén már itt tartunk, de jöhetett volna előbb is a rezes áresés. Viszont több okbol is a gerinc most már optika nálam, van már nagyon vékony és hajlékony kábel, amit szegélyléc vagy ajtószegély mentén el tudok vezetni és valami röhelyes ára van a 10 gigás SFP moduloknak is rezeshez képest, de a gigabites optika is potom pénz volt média konverterekkel az Aliról. Majd látjuk, mennyire lesz tartós. Pont ma húztam a garázsig egy szálat (ami társasházban egy kicsit gerillaakció
úgyhogy már ezért is izgi volt ) -
Dragon3000
nagyúr
A Realtek RTL8127 10Gbps esetében 2W-t fogyaszt, így elég sokat javultak ezek, a korai megoldások 6-7W körül alakultak, a szerver megoldások meg akár 15W is és gondolom sokakban ezek maradtak meg.
-
weiss
addikt
A csúf gonosz kapitalisták mellett azt látom még problémának, hogy sajnos a magasabb sebességű rezes kapcsolat drága, drága és nagyobb fogyasztású chippek kellenek hozzá. Úgy látom, lehet rosszul, hogy mindenki jobban járt volna, valami könnyebben szabdalható hybrid kábelszabványnyal, amit olcsóbb fogókkal és patch panelekkel lehetett volna vágni és végeztetni, optikán ment volna az adat, a kábel meg jó lett volna kis sebességre, régebbi eszközökhöz meg PoE féleségre. Optikán 10 GBit röhögve megy évtizedek óta komolyabb DSP nélkül, kevesebb zavarjelenséget kell leküzdeni, mint rezen. Persze, fejlődtek a chippek, azért az 5G is jóval bonyolultabb technika, mint majd bármely ethernet szabvány.
1,5 W a fogyasztása egy Realtek RTL8126 5 gigás chipnek: [link]. Ára chatgpt szerint max. 3 USD nagy tételben, és valszeg lehetne olcsóbb, ha jobban elterjedt volna. Szóval nem a világ vége. Optikát nem tudom, ki tudnád-e hozni ennyiből.
-
E.Kaufmann
veterán
A csúf gonosz kapitalisták mellett azt látom még problémának, hogy sajnos a magasabb sebességű rezes kapcsolat drága, drága és nagyobb fogyasztású chippek kellenek hozzá. Úgy látom, lehet rosszul, hogy mindenki jobban járt volna, valami könnyebben szabdalható hybrid kábelszabványnyal, amit olcsóbb fogókkal és patch panelekkel lehetett volna vágni és végeztetni, optikán ment volna az adat, a kábel meg jó lett volna kis sebességre, régebbi eszközökhöz meg PoE féleségre. Optikán 10 GBit röhögve megy évtizedek óta komolyabb DSP nélkül, kevesebb zavarjelenséget kell leküzdeni, mint rezen. Persze, fejlődtek a chippek, azért az 5G is jóval bonyolultabb technika, mint majd bármely ethernet szabvány.
-
weiss
addikt
WTF. A gigabit lassan 30 éves, az 5 gigás háló is most 10 éves. Most komolyan azon pörgünk, hogy elég a gigabit, mikor azt egy 20 éves HDD is szaturálja?
-
Male
nagyúr
Hm.... oké, noname kínai, de tavaly 8.000 Ft-ért vettem itt a Hardveraprón újat ugyan ezzel a tudással. 10-12.000 Ft körül kapható most is egy rakás néven (most is hirdet valaki hardveraprón is, ha nem akarsz külföldről rendelni). Értem, hogy az aprós ár, meg a márkanév rosszabbul hangzik, de mivel a chipet bele nem sokan gyártják, kb 99% hogy kopp ugyan ezt kapod... Nem tűnik versenyképesnek 150 USD-ért.
-
Dragon3000
nagyúr
Mit ér az 1ms, ha közben meg a sebesség kevés? Mit ér a gigabit, ha azt bizonyos esetekben a szerver is kihasználja net felől és, akkor a gigabites hálózaton már nem marad sávszél a nas és a gépek közt... Neked ez nem számít, másnak igen, nem vagyunk egyformák. Van aki hálózaton keresztül végez heti/havi biztonsági mentést a gépéről, itt is számít a sebesség, nem mindegy, hogy 10 perc vagy 1,5 óra alatt végez...
-
E.Kaufmann
veterán
Vannak már nagyon vékony, flexibilis optikai kábelek LC csatlakozóval. Eddig még nem sikerült tönkretenni, pedig csavarodtak és hajlottak a telepítésnél, annyi luk kell neki a csatlakozóval átvezetéshez, mint egy cat6a kábelnek csatlakozó nélkül, de be tudtam bujtatni szegélyléc és ajtótok mögé magát a szálat, a felesleget meg a két végén egy-egy optikai kötődobozba fel tudod tekerni és rátenni valami toldót, hogy valami masszívabb vastagabb optikai kábellel végződtesd, kímélve a fixen telepítettet. Majd látjuk, mennyire tartós mind a kábel, mind a noname optikai SFP modulok. Arra jó volt, hogy pl a szobában olyan helyre vigyek hálót, ahová nem akartam kábelcsatornázni a Wifi meg nem volt elég (tulajdonképpen többnyire meg volt Wifin a gigabit, de voltak késleltetésben ugrálásokés gigabitnél fentebb lépni úgy is kellettek új hálózati eszközök és Wifi7-el kimaxolni se lett volna olcsóbb, sőt)
-
Kaiku
senior tag
Ebben az esetben el kellene felejteni a WiFi 7-es routert és inkább áttérni a WiFi7 es accespoint-ra. Azonnal érezhető lenne a minőségi ugrás. Gondolok itt az U7 Pro vagy U7 Pro Max-ra.
-
Kaiku
senior tag
Pl nálam minden az épített nasban van, a nagy gépben csak 1 ssd, így mindent is gyorsabban el lehet érni, a nasban is van 12TB ssd, így sebesség szempontjából a 10Gbe hálózat a korlátozó tényező.
Ez nevetséges! Gyakorlati haszna otthonra nincs. Egy jó minőségű 1Gbit-es hálózat ami teljes terhelésen is 1ms-os késleltetése van az képes arra, hogy egy jó szerverrel 2-3 kliens gépet akadás nélkül kiszolgáljon.
-
joghurt
addikt
"Fel nem tudom fogni, hogy az újabb wifi szabványokat szinte azonnal támogatja minden, kábelnél meg kb. leragadtunk a gigabitnél" - ami még mindig gyorsabb, mint akármelyik wifi az első fal után
Tök jó ez a "fejlődés", de ahogy megy feljebb a magasabb elméleti maximális átvitel érdekében a frekvencia, úgy csökken a valós körülmények között a hatótáv. Lassan már line-of-sight lesz. Én sokkal szívesebben adnék fel ebből a valóságban soha ki nem használható sávszélből azért, hogy az alacsonyabb (<2 GHz) frekvenciákat is fejlesszék. Hiába Wifi7-es a routerem, az egész házban (vagy akár házon kívül, ld. kert, esetleg IoT...) nem lesz meg a csillió gigabit, csak a közelében.
A cikkben szereplő switch pont kiváló a födémmel-falakkal elválasztott részek összekötéséhez. -
Dragon3000
nagyúr
Hagy kérdezzem meg, hogy pl egy teljes sávszélességű 2,5Gbit-es hálózat otthonra miért nem elég?
Én értem, hogy jó látni ahogy az egyik gépről a másikra ~250 MByte-os sebességgel megy át a filtm, de ezt leszámítva mi értelme van?Én azt mondom, hogy legyen 1Gbites az otthoni/irodai hálózat, de azt minden körülmények között tudja és a ráakasztott eszközök is. Ami még fontos, hogy a késleltetés 1ms legyen.
Amúgy a cikkben szereplő switch eléggé szimpatikusnak tűnik, igaz az nem derült ki a cikkből, hogy L3 vagy L2-es, bár a 802.1Q VLAN és 802.1p QoS szabványok erre engednek következtetni.
Pl nálam minden az épített nasban van, a nagy gépben csak 1 ssd, így mindent is gyorsabban el lehet érni, a nasban is van 12TB ssd, így sebesség szempontjából a 10Gbe hálózat a korlátozó tényező.
-
ROBOTER
addikt
Jogos, pontosítok. SOHO környezetre vonatkozott a megállapításom.
@ROBOTER: nekem egyébként unifi flex-em van itthon, az 2.5-es (csak vigyázni kell, mert a flex mini gigabit csupán), de kábé ez a tető otthoni szinten, mert a 10 Gbps kínálat már nagyságrendekkel többe kerül, pláne ha a kliensek kapcsán is akarod (és értelme csak úgy van). Az alaplapom x870, kvázi felsőkategória alja, abban is csak 2.5-es a LAN. Laptopoknál meg ugye örülsz, ha van legalább egy gigabites portod. Nyilván mindkét esetben lehetne használni type-c külső kártyát, akár 10 Gbps-t is, de milyen áron. Erről beszéltem, hogy gyakorlatilag évek óta nem tudjuk átlépni a 2.5-es sebességet a megfizethető eszközök körében.
Amióta Z8-cal fotózok, nincs az a tárhely mennyiség, ami elég!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mivel én külső monitort, MIDI billentyűzetet és szinti modult is használok, kell a több USB, eleve dokkolóban gondolkodtam. OWC Thunderbolt-om van, azon van 2,5Gbe.
-
Timer
veterán
"hogy a kábel szintjén lassabb a fejlődés."
What?
Már terrabites tartományban vannak. Igaz, nem rézdróton.
Viszont Cat8-as kábelen 40Gbps 30 méteren a szabvány, ami azt jelenti - de nincs ilyen csatolókártya - 10méteren 100Gbps is elérhető.
Wifin meg addig lesz jó a hálózat sebessége amíg a szomszéd(ok)ban nem kapcsolnak be egy vagy több hasonló eszközt...
Jogos, pontosítok. SOHO környezetre vonatkozott a megállapításom.
@ROBOTER: nekem egyébként unifi flex-em van itthon, az 2.5-es (csak vigyázni kell, mert a flex mini gigabit csupán), de kábé ez a tető otthoni szinten, mert a 10 Gbps kínálat már nagyságrendekkel többe kerül, pláne ha a kliensek kapcsán is akarod (és értelme csak úgy van). Az alaplapom x870, kvázi felsőkategória alja, abban is csak 2.5-es a LAN. Laptopoknál meg ugye örülsz, ha van legalább egy gigabites portod. Nyilván mindkét esetben lehetne használni type-c külső kártyát, akár 10 Gbps-t is, de milyen áron. Erről beszéltem, hogy gyakorlatilag évek óta nem tudjuk átlépni a 2.5-es sebességet a megfizethető eszközök körében.
Amióta Z8-cal fotózok, nincs az a tárhely mennyiség, ami elég!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ilor14
aktív tag
Hát igen, sajnos ez ilyen
én azért vettem előre egy 2.5 gigabites routert, aminek az összes portja 2.5 gigabites (Ubiquiti UCG-MAX), de ha picit többet költesz akkor az UCG-Fiber-nek van SFP+ portja is. -
ROBOTER
addikt
Ha lesz több 2,5Gbe eszközöm, akkor ehhez a megoldáshoz fogok folyamodni. De engem akkor is zavar, hogy veszek egy nem túl olcsó routert, és ezzel szivatnak. Plusz kábel, plusz tápegység, plusz dugalj az elosztóban.
-
ilor14
aktív tag
Szerintem az otthoni piacra gondolt, és ebben igaza van.
A legtöbb halandó ember számára elérhető routerben ha van 2,5Gbe, sokszor csak 1+1 port, amiből az egyik fixen WAN és nem tudod átkonfigurálni LAN-ra. Nekem pl. semmi szükségem nincs WAN oldalon az 1Gbe-re sem, de LAN oldalon szükségem lenne legalább 2 ilyen portra. Szerencse, hogy a NAS-omon van 2 db 2,5Gbe port, emiatt az egyiket fel tudtam használni egy notebook-NAS közvetlen kapcsolatra és a 2,35 Gbps-t hozza szépen a valóságban. Ha a gép a dokkolón van, akkor 2,5Gbe, ha az ölemben, akkor WiFi 6e.
Persze tudom, vegyek egy 2,5Gbe switchet...
#14 Kaiku
Nekem nagyon sok 50Mbyte feletti RAW kép van a NAS-omon, ami full nVME SSD-s. De aki vesz egy 60 megapixel körüli MILC-et, ott a 100 MByte feletti méret is gyakori, és aki nyomja a gombot, mintha nem lenne holnap, annak x ezer fájl van egy könyvtárban. És ezt nagyon sok hobbista megteszi. Az 1Gbe->2,5Gbe váltás nagyon látványos volt, amikor indexképeket gyárt valamelyik képfeldolgozó szoftver. Nem tudom, a 2,5->5/10 váltás esetén mi történne, mert az gép- és szoftverfüggő.
Kicsit több, mint 20k-ért van az ubiuitinek 2,5 gigabites switch-e, szóval az nem kellene, hogy problémát okozzon
Persze ott az lesz a szűk keresztmetszet, de még mindig több, mint ha csak gigabit mehetne keresztül. -
ROBOTER
addikt
What?
Viszont Cat8-as kábelen 40Gbps 30 méteren a szabvány, ami azt jelenti - de nincs ilyen csatolókártya - 10méteren 100Gbps is elérhető.
Wifin meg addig lesz jó a hálózat sebessége amíg a szomszéd(ok)ban nem kapcsolnak be egy vagy több hasonló eszközt...
Szerintem az otthoni piacra gondolt, és ebben igaza van.
A legtöbb halandó ember számára elérhető routerben ha van 2,5Gbe, sokszor csak 1+1 port, amiből az egyik fixen WAN és nem tudod átkonfigurálni LAN-ra. Nekem pl. semmi szükségem nincs WAN oldalon az 1Gbe-re sem, de LAN oldalon szükségem lenne legalább 2 ilyen portra. Szerencse, hogy a NAS-omon van 2 db 2,5Gbe port, emiatt az egyiket fel tudtam használni egy notebook-NAS közvetlen kapcsolatra és a 2,35 Gbps-t hozza szépen a valóságban. Ha a gép a dokkolón van, akkor 2,5Gbe, ha az ölemben, akkor WiFi 6e.
Persze tudom, vegyek egy 2,5Gbe switchet...
#14 Kaiku
Nekem nagyon sok 50Mbyte feletti RAW kép van a NAS-omon, ami full nVME SSD-s. De aki vesz egy 60 megapixel körüli MILC-et, ott a 100 MByte feletti méret is gyakori, és aki nyomja a gombot, mintha nem lenne holnap, annak x ezer fájl van egy könyvtárban. És ezt nagyon sok hobbista megteszi. Az 1Gbe->2,5Gbe váltás nagyon látványos volt, amikor indexképeket gyárt valamelyik képfeldolgozó szoftver. Nem tudom, a 2,5->5/10 váltás esetén mi történne, mert az gép- és szoftverfüggő.
-
beef
őstag
Szerencsére erre is van megoldás, akár 5Gbps-ig lehet kapni usb-s átalakítót.
Persze, megoldható, de jobb szeretem egy hordozható eszköznél, ha benne vannak a dolgok, nem kint lógnak belőle

-
Kaiku
senior tag
Hagy kérdezzem meg, hogy pl egy teljes sávszélességű 2,5Gbit-es hálózat otthonra miért nem elég?
Én értem, hogy jó látni ahogy az egyik gépről a másikra ~250 MByte-os sebességgel megy át a filtm, de ezt leszámítva mi értelme van?Én azt mondom, hogy legyen 1Gbites az otthoni/irodai hálózat, de azt minden körülmények között tudja és a ráakasztott eszközök is. Ami még fontos, hogy a késleltetés 1ms legyen.
Amúgy a cikkben szereplő switch eléggé szimpatikusnak tűnik, igaz az nem derült ki a cikkből, hogy L3 vagy L2-es, bár a 802.1Q VLAN és 802.1p QoS szabványok erre engednek következtetni.
-
janeszgol
félisten
Nagyon jó cuccnak tűnik.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Meridian
senior tag
Hát, azért nem. A 6 GHz-es sávot Wi-Fi 7 esetén például a legtöbb telefon még nem támogatja, de routerből is rengeteg az olyan, ami Wi-Fi 7 ugyan, de csak kétsávos. Amúgy abban maximálisan igazat adok, hogy a kábel szintjén lassabb a fejlődés. Én személy szerint a powerline-t sajnálom, azt teljesen elengedték, pedig az ötlet jó volt, csak a sebességen kellett volna (sokat) csiszolni még.
What?
-
weiss
addikt
-
beef
őstag
-
.mf
veterán
"Fel nem tudom fogni, hogy az újabb wifi szabványokat szinte azonnal támogatja minden, kábelnél meg kb. leragadtunk a gigabitnél" - ami még mindig gyorsabb, mint akármelyik wifi az első fal után
Tök jó ez a "fejlődés", de ahogy megy feljebb a magasabb elméleti maximális átvitel érdekében a frekvencia, úgy csökken a valós körülmények között a hatótáv. Lassan már line-of-sight lesz. Én sokkal szívesebben adnék fel ebből a valóságban soha ki nem használható sávszélből azért, hogy az alacsonyabb (<2 GHz) frekvenciákat is fejlesszék. -
tibaimp
nagyúr
-
taki01
őstag
Most újítom a házam és mindenhova Cat7 lett behúzva. Nálam egy ideig nem kell remélem hozzá nyúlni.
-
Fecogame
veterán
-
Timer
veterán
Hát, azért nem. A 6 GHz-es sávot Wi-Fi 7 esetén például a legtöbb telefon még nem támogatja, de routerből is rengeteg az olyan, ami Wi-Fi 7 ugyan, de csak kétsávos. Amúgy abban maximálisan igazat adok, hogy a kábel szintjén lassabb a fejlődés. Én személy szerint a powerline-t sajnálom, azt teljesen elengedték, pedig az ötlet jó volt, csak a sebességen kellett volna (sokat) csiszolni még.
-
weiss
addikt
Fel nem tudom fogni, hogy az újabb wifi szabványokat szinte azonnal támogatja minden, kábelnél meg kb. leragadtunk a gigabitnél.
-
Dragon3000
nagyúr
30m-ig a 10Gbps is átmegy a cat5e-n, nálam a router és a két gép közt van 15m (igaz ez a fele) cat5e és 9Gbps körüli sebességgel megy a hálózat.
-
tibaimp
nagyúr
Jól hangzik! Esetleg van alternatívája?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Szerverhiba miatt szomjazhatnak a házikedvencek
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kedvenc zene a mai napra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- ELADÓ APPLE WATCH ULTRA 2 GPS+CELLULAR 49mm TITANIUM
- PHILIPS EVNIA 49M2C8900 240Hz/ 0.03ms / Ambilight
- Intel Core i7 13700K/ GeForce RTX 4070 Ti 12GB/32GB DDR5 RAM/ 2TB SSD konfig eladó
- Samsung Galaxy Tab S7+ Book Cover Bolti ár:60k INGYEN FOXPOST
- Samsung Galaxy Tab S7 Plus 12.4 Book Cover Bolti ár:40k INGYEN FOXPOST
- LG 70" 4k 177 cm SMART okos TV 70UN71003LA
- Licencek
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 15 B12UEZ Gamer notebook -i7 12700H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Szerver, Storage és Networking eszköz felvásárlás, bontás, elszállítás
- Eladó Windows 11/10 Pro/Home & Office 2024/2021/2019/ 2016 licencek, ESD/COA/DVD kulcsok számlával
úgyhogy már ezért is izgi volt )
Tök jó ez a "fejlődés", de ahogy megy feljebb a magasabb elméleti maximális átvitel érdekében a frekvencia, úgy csökken a valós körülmények között a hatótáv. Lassan már line-of-sight lesz. Én sokkal szívesebben adnék fel ebből a valóságban soha ki nem használható sávszélből azért, hogy az alacsonyabb (<2 GHz) frekvenciákat is fejlesszék.
én azért vettem előre egy 2.5 gigabites routert, aminek az összes portja 2.5 gigabites (Ubiquiti UCG-MAX), de ha picit többet költesz akkor az UCG-Fiber-nek van SFP+ portja is.
Persze ott az lesz a szűk keresztmetszet, de még mindig több, mint ha csak gigabit mehetne keresztül.