- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 / 4070 Ti (AD104)
- Házimozi haladó szinten
- Autós kamerák
- Március végi hardverfolyam
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
senior tag
értelmes(nek tűnő) megoldás, az viszont érdekelne hogy az oprendszer felől lesz-e lehetőség célirányosan leosztani.
ez ugyanis feltételezem a kernel ütemezője elől azt is el fogja maszkolni hogy melyik végrehajtási szál melyik CPU maghoz tartozik.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dabadab
titán
válasz
fatpingvin #3 üzenetére
Szerintem ebből pont az ellenkezője derül ki: a CPU abszolút támogatja azt, hogy a OS megválaszthassa, hogy mi hol fusson - csak jelenleg ez még Linuxon nincs implementálva.
DRM is theft
-
S_x96x_S
őstag
A játékosoknak érdemes várni a 7800X3D -re ..
vagy Le kell tiltani a CCD1-et .. és akkor egy "kripli" 7800X3D -t kapunk.[ Szerkesztve ]
-
gaben88
őstag
-
Chiller
senior tag
Nagyon szép teljesítmény, van ahol 15-20%-ot is ráver a 12900k-ra.
Igazán kiadhatnák a következő szériás APU laptop procikra is... de hát bilibe lóg a kezem, majd 10 év múlva.Viszont még így is lesz mit reszelni a szoftveres részen sajnos itt-ott (vagy a kedves fejlesztő felmenőin...):
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Sinesol
veterán
Ilyen alapon akkor a kis 1.2es Golf is veszettül gyors, mert az autópálya tempót kevesebből hozza ki, mint a V8-as Audi...
A melegedés meg kb. tökmindegy, sose érdekelt, hogy 60 vagy 100fokos a proci, csak egy szám, az a lényeg, hogy üzemi hőmérsékleten belül legyen, akkor ugyis örök élet+1 nap.
A szénné huzott, 4 magositott X3as Phenom 2-es harmadgépem fapad hűtéssel ma is vigan megy, ha épp valamiert szükség van rá. Ugy voltam vele, hogy tökmindegy ha tönkremegy, de már vagy 10 éve no problem.
Egyébként nem is tudom honnan jött az a 200watt, mivel a 47 progis átlag 169watt lett, játékok alatt pedig még annyit sem eszik. De ha mégis sok lenne az a havi pár száz forinttal több számla, akkor ott a 13700k, ami kevesebbet eszik, de hozza a 7950x értékeit, jóval olcsóbban.[ Szerkesztve ]
-
Értem, hogy mit mondasz, hogy a "gyári" paramétereken beül üzemeltetve mindegy, hogy hány fokos, de pl. én nem szeretem így használni. Az erősen túlméretezett hűtések híve vagyok, jobb, ha terhelésre is hűvösebben bír maradni akár a CPU, akár a GPU. Meg így jobban elviseli a hirtelen fellépő terheléstüskéket is.
-
JohnyX
lelkes újonc
Nekem úgy tűnik, hogy az AMD ismét megpróbálta megspórolni az M$ szoftver mérnökök bérét ami kellett volna a feladatütemező "betanításához". Az Intelnek megérte a Windows 11 költségeinek kifizetése a "hibrid CPU-khoz". A saját programoknak Bios + OS szintűnek valószínűleg nagyobb lesz a késleltetési ideje mint a kernel feladatütemezőjének. Plusz még a "hozzáértők" is beletudnak nyúlni a CPU működésébe tovább rontva a teljesítményt.
-
sb
veterán
Ha ezt írná elvakult lenne.
Itt racionálisan csak annyi hangzik el, hogy amiben jobb az egyik az érdekes, amiben a másik az nem számít.
Soha nem értettem ezt a kiragadós összehasonlítást.más:
A perf/W nagyon jó.Viszont idle-t nem láttam 1-2 tesztbe belenézve. A Zen4 amúgy sem volt jó ebben és itt gondolom a cache még rátehet még. Érdekes ha olyasmi jön ki, hogy a teljes konfig eszik idle 80W-ot, terhelve (átlag alkalmazásban, nem fullra) meg 120-140-et. -
tibaimp
veterán
Jó kis teszt remélem itt is lesz.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
A fogyasztása jónak tűnik
-
fatal`
félisten
válasz
Dr. Akula #31 üzenetére
A tesztekben 360-as aioval nem throttlingol (meg játék alatt egyébként se). Nem tudna többet egyébként, mert már talán 250W felett sem skálázódik jól, gondolom ez a 300W meg a vége nagyjából, custom looppal esetleg le is lehet hűteni (production work, nem játék, ott nyilván kevesebbet fogyaszt).
Nincs mindenben az első helyen, mindezt 2x (all core load) vagy esetenként 3x annyi (gaming) energiával. Bárhogy magyarázod, az egyetlen előnye, hogy maga a cpu olcsóbb.
Cserébe kurva sokat fogyaszt, veheted a nagyobb tápot és zsákutca a platform későbbi fejlesztés szempontjából (bár ez sokakat nem érdekel, de ebben a kategóriában azért van, akit igen).
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
Most néztem rá a tesztjére, hát a 13600k az esetek nagy részében elveri, ahol nem, ott is többnyire egál, miközben fogyasztásban sincs túl nagy különbség...ezt azért igencsak túlzás halott ügynek nevezni...
Nyilván ott az upgrade dolog, de ez olyan, hogy még engem sem nagyon érdekel már, pedig én még épitegetek gépeket. A 2600x-el máig elvagyok, 4K monitor mellett inkább van gpu limitem. Válthatnék 5600x-re, de minek tennék pénzt egy X470 platformba, ami még PciEx4-et sem támogat? Ha meg már lapot is cserélnék, akkor ott vagyok, hogy inkább veszek valami aktuálisan modern cuccot, ami elég 3-5 évig megint...[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
"mindezt 2x (all core load) vagy esetenként 3x annyi (gaming) energiával."
Na akkor lássuk csak:
Ebből pont az ellenkezője látszik, azaz Intel erősebb az AMD-nél, és még kevesebbet is fogyaszt! Hiába elvileg nagyobb a proci fogyasztása, a végén az jön ki, hogy Intel konfig 458W, AMD konfig 492W. Ha nem a proci, akkor a chipset eszi meg a maradékot, ami nekem vásárlónak tökmindegy, azt is ki kell fizetnem, az is termeli a hőt a szobámban.
"az egyetlen előnye, hogy maga a cpu olcsóbb"
Nem olcsóbb. 7950X 240k, 1390K szintén 240k.
Most akkor honnan is kéne látnom hogy AMD überalles? Kiderült hogy se nem olcsóbb, se nem gyorsabb, se nem fogyaszt kevesebbet (sőt).
-
arty
veterán
válasz
Dr. Akula #35 üzenetére
emeld már ki a tesztedben a 7700ast, mer' nemlátom
(és lásd fentebb: a lapok között is óriási a difi időnként!)
a játékokban általános gpu limit pedig megint az intelnek kedvez...a lényeg: az intel cpu önmagában egy gány, amit sok esetben a játék elfed
stadion, kisvasút, freemail, digi, vodafone
-
Dr. Akula
nagyúr
És kit érdekel a CPU only fogyasztás, ha a teljes rendszer fogyasztását ki kell fizetni? Vagy majd AMD procihoz rakunk Intel chipsetet? A géming performanszos ábrád meggyőzött, hogy nem kell erre a 3D-re annyira várni, kemény 2,5%-ot sikerült ráverni vele az Intelre, ennél még a mérés hibahatára is nagyobb. Ez lenne a megváltó?
[ Szerkesztve ]
-
fatal`
félisten
válasz
Dr. Akula #39 üzenetére
Nézz teljes rendszer fogyasztást, ez a különbség ott is ki fog jönni. A chipset nem fogyaszt lényegesen többet. All core full load alatt az Intel 300W-t fogyaszt, az AMD meg 150-t miközben minimális a teljesítménykülönbség.
Gaming alatt meg rávert 2,5%-ot harmadannyi energiával, jóval kisebb hőtermeléssel, ami a kiinduló pont volt. Kevesebbet fogyaszt, mint a 13600K. De ez meg nem pusztán gaming CPU, az majd a 7800X3D lesz.
Rajtad kívül semmiféle megváltásról nem beszélt senki eddig sem. Ki mondta, hogy várni kell bármire? Vedd az intelt meg a nagyobb tápot és a nagyobb vízhűtést. Mindkét CPU-nak megvan a létjogosultsága, mivel ahogy már eredetileg is írtam az Intel olcsóbb, cserébe egy döglött platform fejlesztési lehetőség nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
"Nézz teljes rendszer fogyasztást, ez a különbség ott is ki fog jönni."
Nézzed te is, nem jön ki.
"A chipset nem fogyaszt lényegesen többet. All core full load alatt az Intel 300W-t fogyaszt, az AMD meg 150-t miközben minimális a teljesítménykülönbség."
Akkor bizonyára az ufók vagy a gyíkemberek hordják össze a maradékot. Akárhogy is nézzük, a 492 nem kevesebb a 458-nál.
"Gaming alatt meg rávert 2,5%-ot harmadannyi energiával"
Harmadannyi? Mint a cache nélküli változatban? 492 * 3 = 458?
"Rajtad kívül semmiféle megváltásról nem beszélt senki eddig sem."
Te sulykolod ezeket a harmad fogyasztásokat és hasonló légbőlkapott állításokat.
"az Intel olcsóbb"
Nem olcsóbb. A 240 a 240-nél nem olcsóbb. Még az alaplapról se tudom azt mondani hogy olcsóbb lenne valamelyik, mindkettőhöz 2-300k-s deszkák tartoznak, de simán találni fél millásat is.
"egy döglött platform fejlesztési lehetőség nélkül"
Mitől lenne döglöttebb a másiknál? Hogy többször cserélik a foglalatot? És? AMD-nél hiába az azonos foglalat, az új proci feature-eit nem tudod vele kihasználni, régi lapba meg minek új proci?
-
fatal`
félisten
válasz
Dr. Akula #41 üzenetére
Rámutatnál a 7950X3D-re és a 7900X3D-re ezen a grafikonon? Továbbra sem a 7950X-ről és a 7900X-ről van szó, hanem az X3D-ről.
Most vagy fogalmad sincs, hogy ezek különböző CPU-k, vagy arról nincs, hogy mennyivel kevesebbet fogyasztanak a 3D caches verziók, mert visszavágták a TDP-t (miközben a teljesítmény csak minimálisan csökkent, az is nagyrészt a 3d caches CCD alacsonyabb órajele miatt).
Tehát itt fogalmatlan baromságokat te tolsz. Javaslom, hogy nézz meg néhány reviewt.
A 7950X3D ára, amíg tegnap kapni lehetett 321 ezer forint (MSRP $700), ez pedig több, mint a 240 ezer. A 13900ks-sel van egy árban, a 13900k olcsóbb.
AMD-nél hiába az azonos foglalat, az új proci feature-eit nem tudod vele kihasználni, régi lapba meg minek új proci?
Ja már átmentél jósba is, értem.Az új proci featureit ki tudod használni a régi chipsettel, nyilván az új chipset featureit nem, amire nagy eséllyel nincs is szükség.
A procicsere értelme pedig a következő generáció(k) nagyobb teljesítménye. Ahogy használnak jó néhányan X370-ben 5800X3D-t pl. Ahogy intelnél sem dobálta ki senki a Z690 lapokat, aki 13. genes CPU-ra váltott.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
Benne van a tesztben? Letesztelték a PH-sok? Majd akkor rá lehet mutatni. De áruld már el nekem, hogy miből gondolod hogy ugyanaz a proci egy rakás cache-el megfejelve, mégis hogyan tudna kevesebbet fogyasztani? Ez itt a kevesebbet fogyasztó verzió, és már ennek se sikerül a harmad fogyasztás, akkor a többet fogyasztóval szerinted hogy jönne össze?
-
fatal`
félisten
válasz
Dr. Akula #44 üzenetére
Úgy, hogy megjelent és megnéztem a teszteket.
PH!-n még nyilván nincs teszt, egy hír alá kommentelsz. Használd már a Googlet. A képek amiket a TPU-ról küldtem, már az új CPU tesztjéből vannak. Nézd meg yt-n a GN vagy a Hardware Unboxed reviewkat.
Ez itt a kevesebbet fogyasztó verzió,
Nem, az ott a 170 wattos 7950X. Ott van összehasonlításként mindkettő a grafikonon amit beraktam a TPU-ról. De megnézheted a tomshardwaret is vagy bármelyik nagyobb nemzetközi siteot, ahol már van review.A 3D cpu-k tegnap jelentek meg, a simák meg tavaly ősszel.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
Még mindig nem vágod ugye, hogy hiába az egyik alkatrész (proci) kisebb fogyasztása, ha a hozzátartozó chipset, stb. meg kipótolja pazarlással? Intel RENDSZER 458W, AMD RENDSZER 492W. Téged a +30W fogyasztásért kárpótol hogy de legalább a proci rész kevesebbet eszik? A többiért nem kér pénzt az ELMÜ, vagy miért?
"Render fogyasztás"
Alatta: CPU Benchmark... Itt a PH-s teszten is egyedül az AIDA volt amelyik hasonlóan alacsony értékeket tudott felmutatni az AMD oldalán, az összes többi, ami ráadásul a valós terhelés (játék, videólejátszás, idle), abban mind az Intel fogyasztott kevesebbet. Szóval ennek azért még annyira ne ujjongj, pláne hogy játékra van marketingelve, majd nézzük meg ott is hogy mit tud. Teljesítményben +2,5%-ot, azt már te magad linkelted be, már csak a fogyasztást kéne.
[ Szerkesztve ]
-
fatal`
félisten
válasz
Dr. Akula #47 üzenetére
Te még midnig nem vágod ugye, hogy ugyanaz a chipset és két különböző processzor?
Amit beraktál teljes fogyasztás az NEM AZ EMLÍTETT CPU-VAL van. Nem pótol ki semmit a chipset, ugyanaz az x670/b650 chipset van.
Az égvilágon senki nem beszélt a régi CPUkról ebben a topicban, rajtad kívül.
Guru3D reviewban láthatsz teljes rendszer fogyasztásokat, valamivel enyhébb loaddal mint a render.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
nagyúr
Már a cache nélküli verziónál is az volt a mantra, hogy az AMD kevesebbet fogyaszt, aztán tessék...
"A 458 wattod 7950X-szel van mérve, vond ki belőle szépen az x3d és a sima x közti fogyasztást és megkapod 3xx wattos teljes rendszer fogyasztást"
Mennyi a 3D fogyasztása JÁTÉK alatt? Nem CPU Benchmark! Mit nem tudsz ezen felfogni?
"De tessék, teljes rendszer a techspotról, blenderrel"
A Blender az pontosan milyen játék is?
Szerintem várjuk meg a PH-s tesztet, és majd utána folytassuk, ez így nagyon komolytalan!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az AMD menedzsmentrutinja független az operációs rendszertől.
- Hogwarts Legacy teszt
- Macska topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- BestBuy topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk szerint ideje leállni, az AI veszélyes az emberiségre
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- Beszámítás! Intel Core i7 6700K 4 magos 8 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-4820K 3,7 GHz Processzor, LGA 2011, 4 mag, 8 szál
- Eladó AMD Ryzen 7 2700X 8 magos 16 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Intel Core i7 9700F 8 magos 8 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz 6-Core AM5 (32M Cache, Up to 5.3GHz) Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Város: Budapest