Hirdetés
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Computex 2026: Kezünkben az Asus visszatérő androidos táblagépe
- Nyáron hozza a Steam Machine-t és a Frame-et a Valve
- Computex 2026: FSP gépházak professzionális és otthoni környezetbe
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Computex 2026: áradás a Noctuánál
- Hobby elektronika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
veterán
OK, de akkor hogy teszteltek 1 db Vera CPU-t, ha amúgy az így néz ki?
A tesztek idejére az egyiket letiltották? Ha igen, akkor 2 CPU-s tesztet miért nem csináltak? Valami itt nem kerek.
az a kép egy dual socketes - konfignak tünik,
de nekem úgy tünik, hogy csak az egyik CPU-t mérték.
( lehet, hogy ez is az nvidia kérése volt )
https://www.phoronix.com/review/nvidia-vera-benchmarkskülönösen ez a sor lehet fontos
"NVIDIA Vera was the fastest of the single socket CPUs tested."
ami többször is előfordul a cikkben, ( pl a 3.oldalon )
amikor a 2 procis EPYC előzi a VERA-t
és magyarázni kell az eredményt.Amúgy az nvidia weboldalon azt irják - hogy van single-socketes is.
"Available as a dense liquid-cooled Vera CPU rack or in standard dual- and single-socket configurations, Vera meets the needs of any data center." -
Geri Bátyó
addikt
ahogy én értelmezem
- 1 Vera cpu = 88 Olympus cores 176 threads ( monolitikus die )
- minden Vera CPU -hoz 2 Rubin GPU csatlakozik ( NVLINK-el ) ez a "superchip"
- 1 tray -en duplázva - vagyis 2 Vera ( 2*88 cpu mag ) + 4 Rubin van.
- 18 tray => 1 Rack ( NVL72 ) => 36 Vera + 72 Rubinirják is
"Each superchip combines two Rubin GPUs with one Vera CPU through memory-coherent NVLink-C2C interconnect, collapsing traditional CPU-GPU boundaries into a unified, rack-scale execution domain."
---ahogy látom most már létezik NVIDIA Vera CPU Rack is.
és itt látszik, hogy 256 Vera CPU
= [ 22,528 NVIDIA Olympus cores 45,056 threads ]
OK, de akkor hogy teszteltek 1 db Vera CPU-t, ha amúgy az így néz ki?
A tesztek idejére az egyiket letiltották? Ha igen, akkor 2 CPU-s tesztet miért nem csináltak? Valami itt nem kerek.
-
S_x96x_S
veterán
Nyilván azt én is látom, hogy a cikkel ellentétben ez azért nem egy nagy csoda, de azt még mindig nem tudom, hogy a 88 mag mire vonatkozik.
ahogy én értelmezem
- 1 Vera cpu = 88 Olympus cores 176 threads ( monolitikus die )
- minden Vera CPU -hoz 2 Rubin GPU csatlakozik ( NVLINK-el ) ez a "superchip"
- 1 tray -en duplázva - vagyis 2 Vera ( 2*88 cpu mag ) + 4 Rubin van.
- 18 tray => 1 Rack ( NVL72 ) => 36 Vera + 72 Rubinirják is
"Each superchip combines two Rubin GPUs with one Vera CPU through memory-coherent NVLink-C2C interconnect, collapsing traditional CPU-GPU boundaries into a unified, rack-scale execution domain."
---ahogy látom most már létezik NVIDIA Vera CPU Rack is.
és itt látszik, hogy 256 Vera CPU
= [ 22,528 NVIDIA Olympus cores 45,056 threads ]
-
Geri Bátyó
addikt
-
S_x96x_S
veterán
Ami nekem nem világos: A 88 mag egy procira, vagy erre a 2 procit tartalmazó kvázi alaplapra vonatkozik, a ráforrasztott 2 procival?
Abból a szempontból nem mindegy, hogy ez így nagyobb helyet foglal, mint egy EPYC.Mondjuk, ha azt nézem, hogy a GB10 superchip sem egy chip, hanem egy MCM, akkor gyanítom, hogy itt is valójában kamuznak.
> Ami nekem nem világos: A 88 mag egy procira,
a AMD EPYC 9575F ( 64 zen5 mag) 10%-al van lemaradva
a 88 Olympus magos VERA-tól. -
Geri Bátyó
addikt
Ami nekem nem világos: A 88 mag egy procira, vagy erre a 2 procit tartalmazó kvázi alaplapra vonatkozik, a ráforrasztott 2 procival?
Abból a szempontból nem mindegy, hogy ez így nagyobb helyet foglal, mint egy EPYC.Mondjuk, ha azt nézem, hogy a GB10 superchip sem egy chip, hanem egy MCM, akkor gyanítom, hogy itt is valójában kamuznak.
-
rxmiss
aktív tag
Dreamcest: OK, ezt értem, csak az durva már, hogy milyen szinten bonyolult alaplap kell már hozzá! Nekem volt LGA2011-es rendszerem quad channel mem vezérléssel (mondjuk nem használtam ki), de már az se volt semmi, akkor ez...
rxmiss: Ez OK. Valamikor pont ezért találták ki a HBM memóriát, de az se megoldás mindenhol.
azert az picit mas. nem skalazodik mennyisegben es cserelgetni sem tudod. savszelben gyonyoru. extra cache-nek jo procin inkabb, olyan mint egy bazinagy L4, ebbol a szempontbol jobban hasonlit az amd x3d-jehez, bar az meg megkisebb

de jah, gpu-kon azert kiralysag. -
tibaimp
nagyúr
Dreamcest: OK, ezt értem, csak az durva már, hogy milyen szinten bonyolult alaplap kell már hozzá! Nekem volt LGA2011-es rendszerem quad channel mem vezérléssel (mondjuk nem használtam ki), de már az se volt semmi, akkor ez...
rxmiss: Ez OK. Valamikor pont ezért találták ki a HBM memóriát, de az se megoldás mindenhol.
-
dongettó
tag
Gondolom idő előtt ki kellett adni, hog legyen róla istenítő cikk, mert utána az epyc megint kettéhugyozza majd.
Meg kellett fogni ezt a kis idő intervallumot előtte. NVnek már be van dobozolva 80 tonna belőle. -
rxmiss
aktív tag
pedig de
vegtelenul leegyszerusitve azert (is) kell, hogy a megnovekedett magszammal tudjak tartani a savszel-lepest. sok tesztben bizony szamit a magonkenti memoria savszelesseg es mivel a memoria szabvanyok nem gyorsulnak ugyanolyan tempoban, muszaj sokszorozni a csatornakat.
masreszt pedig az ossz tamogatott memoria miatt is kell, foleg olyankor, amikor a csatornankent ket dimm-es esetben csak lassabban tudnak hajtani a dimmeket, mintha csatornankent csak egyet hasznalnak. -
Dreamcest
kezdő
> 10 évvel ezelőtt is meg tudták volna csinálni.

de minek?
10 évvel ezelőtt
még nem a memória sávszélesség volt a szűk keresztmetszet.
és emiatt a piac se fizette volna meg.Ezen kivül az Intel azt hitte, hogy örökké tart a monopoliuma
és beragadt a 14nm /10nm -be.;
Eszébe se jutott, hogy ilyeneken gondolkodjék.egy 2017 es
28 magos akkori - csúcs - Intel Xeon Platinum 8176 @ 2.10GHz -
Max # of Memory Channels = 6
Maximum Memory Speed = 2666 MHz
Multithread Rating: 27456 ( PassMark )
Single Thread Rating: 1866vs.
AMD Ryzen 5 9600X ( 6 magos - dual chanel.)
Memory Channels = 2
Max Memory Speed = RDDR5-5600 / DDR5-3600
Multithread Rating: 30088 ( PassMark )
Single Thread Rating: 4571Igen csak épp akkor még az amd csak valami FX kacattal kinlódott ami olyan kanyu volt hogy hasra ült tőle az ember.
3 évig állt a kacat a szekrény tetején és csak gondolkodtam rajta hogy kihajintsam vagy megtapossam. -
S_x96x_S
veterán
> 10 évvel ezelőtt is meg tudták volna csinálni.

de minek?
10 évvel ezelőtt
még nem a memória sávszélesség volt a szűk keresztmetszet.
és emiatt a piac se fizette volna meg.Ezen kivül az Intel azt hitte, hogy örökké tart a monopoliuma
és beragadt a 14nm /10nm -be.;
Eszébe se jutott, hogy ilyeneken gondolkodjék.egy 2017 es
28 magos akkori - csúcs - Intel Xeon Platinum 8176 @ 2.10GHz -
Max # of Memory Channels = 6
Maximum Memory Speed = 2666 MHz
Multithread Rating: 27456 ( PassMark )
Single Thread Rating: 1866vs.
AMD Ryzen 5 9600X ( 6 magos - dual chanel.)
Memory Channels = 2
Max Memory Speed = RDDR5-5600 / DDR5-3600
Multithread Rating: 30088 ( PassMark )
Single Thread Rating: 4571 -
Dreamcest
kezdő
-
tibaimp
nagyúr
" tizenhatcsatornás memóriavezérlő" -- olvasás közben itt ledobtam az ékszíjat....
-
i2k
őstag
Most komolyan, srácok?
* Duck663: "" NVIDIA által kiválasztott – mérést figyelembe véve" Ez mindent el is mond!"
zooly visszakérdez
Erre jöttem én (és ki is emelem a lényeget): "Erősen túlozva, karikatúrizálás: mondjuk azt, hogy"Ezért jött tőlem*, hogy nem ért magyarul(?)...
Ráadásul:
"Rögtön érdemes megjegyezni, hogy a programokat az NVIDIA választotta ki, vagyis a tesztet készítő média nem dönthetett ezekről szabadon."//Ha az nvidia választotta ki, akkor kifelé is húz a méreg nyelve...? Mit is mondott Duck663?
Nem értünk körbe? -
Busterftw
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
-
zooly
aktív tag
-
i2k
őstag
-
zooly
aktív tag
-
i2k
őstag
-
zooly
aktív tag
-
hokuszla
senior tag
-
Duck663
őstag
" NVIDIA által kiválasztott – mérést figyelembe véve" Ez mindent el is mond!
-
Fecogame
veterán
-
S_x96x_S
veterán
idén várható még a Qualcomm szerver cpu-ja is.
( pár hónapon belül bejelentik )"Qualcomm developing custom silicon with unnamed hyperscaler as company continues to plot data center comeback"
Initial shipments of the chips expected in December -
i2k
őstag
"* Az adatbázisszerveren hardveres hiba lépett fel, amely visszavezethető egy februárban beépített új processzorra.
* A hiba következtében az adatbázis összeomlott, és a könyvtárstruktúra is sérült.
* A rendszer helyreállítási kísérletei kezdetben ígéretesek voltak, de végül a recovery is instabillá vált.
* A hibás processzort lecserélték a korábbi CPU-ra, így végre stabil állapotba került a gép. Jelenleg újratelepítés és adatmásolás zajlik, amely szakaszosan halad (egyes részek másolása is akár 4–5 órát vesz igénybe).
Csak ezek után kezdődhet meg annak ellenőrzése, hogy az adatok valóban megmaradtak-e, és hogy minden szolgáltatás újraindítható-e." -
Dreamcest
kezdő
Ha Jól tudom itt a PH-n is valami Epyc pukkadt ki?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Windows 11
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz DDR5 +GIGABYTE Z890 AORUS ELITE X ICE! GAR/SZLA! Bolti ára 668
- GamerPC - R5 5600X, RX 6800 16gb, 16gb RAM
- Abstrakt Design PC - NZXT, Z490, i7-10700f, 16Gb, RTX 2070, 1Tb SSD - Windows 11
- Izmos AM5 Gamer : AMD 7600X / Rx 6900Xt 16gb / 1Tb Nvme / ARGB
- GAMER PC ELADÓ RTX 3070 Ti + Ryzen 5 5600X
- Apple iPad Air 2026 11" M4 128GB & 256 & 512GB Wi-fi / Wi-fi+5G Bontatlan Összes szín / 27% áfás ár
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Lenovo Thinkpad E595 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Silver -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5594
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest