- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Leégett egy hővédelemmel rendelkező 12V-2x6 tápkonnektor
- Projektor topic
- Hobby elektronika
- Nyulas buli: teszten a Radeon RX 9070 GRE
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Plazma TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
félisten
Most már azért vannak viszonylag jó gamer laptopok - csillióért -, de amúgy mindenféle szempontból rendkívül kompromisszumosak, de legalább nagyon drágák. A kommented nagyon szépen mutatja a legnagyobb problémákat, de vannak még azon kívül is.
Egy gamer laptop nagy és nehéz, és hangos. És persze érdemben kisebb teljesítményű, mint egy attól valamivel olcsóbb asztali gép. Akksival nyilván nem bírnak semmit (mindenképp kell hozzá a töltő, ha egy óránál hosszabban szeretnéd használni), sőt extra hűtés nélkül is jó eséllyel csak a throttling megy. Szerintem csak akkor van értelmük, ha mindenképp vinned "kell" magaddal a nagy teljesítményt (gamer egyetemistáknak albérletbe), de alkalmi LAN partik miatt szerintem teljesen értelmetlenek. Akkor már sokkal inkább valami kompaktabb gamer ház plusz monitor. Ha muszáj, akkor még a BKV-n is elfér.

Igen, így ahogy mondod. De van egyébként saját tapasztalatom is, ugyanis egy gamer laptop boldog tulajdonosa is vagyok. Pontosan ugyanazokat tapasztalom vele amiket leírtál.
Nekem a meló miatt kell, mert évente pár hónapot nem itthon vagyok, és olyankor az asztali hurcibálása nem megoldható.
De azokat totál nem értem, akik megveszik, aztán a nappali asztalon van egész évben, max portörléskor teszik arrébb. (Jönnek sokan, hogy az ölükbe rakják, de valójában úgy süt az alja, hogy nem lehet nagy élmény, plusz tényleg ha kell a teljesítmény akkor gyakorlatilag a konnektorhoz vagy kötve, de még mindig kanyarba sincs egy olcsóbb asztali mellett). -
bteebi
veterán
Szerintem jobban is jár az asztali géppel ha játszani akar. Laptopban ugyanaz at eljesítmény sokkal drágább, meg nagyon sokszor gyengébb is, mondjuk egy laptop RTX 5070 és egy desktop 5070 között eléggé nagy a különbség. De prociknűl is sokszor van nerf... pl mai napig emlékszem, mikor Tibi haverom megvette agamer laptopját, 4th gen I7 (ami 2C4T volt valamiért, de az volt a normális annyinak kellett lennie), 16GB RAM, GTX970M. Aztán megversenyeztettük az én asztalimmal I3 4330, 16GB RAM, GTX950 2GB ... és olyan kúpot kapott, hogy ihhaj. Csak lestünk, hogy a papíron gyengébb gépem sok helyen dupla anyni FPS-t hozott ugyanolyan beállítások mellett.
Nekem 1TB NVME van, rendszer + játékok, mondjuk nem nagyon férek rajta...
Most már azért vannak viszonylag jó gamer laptopok - csillióért -, de amúgy mindenféle szempontból rendkívül kompromisszumosak, de legalább nagyon drágák. A kommented nagyon szépen mutatja a legnagyobb problémákat, de vannak még azon kívül is.
Egy gamer laptop nagy és nehéz, és hangos. És persze érdemben kisebb teljesítményű, mint egy attól valamivel olcsóbb asztali gép. Akksival nyilván nem bírnak semmit (mindenképp kell hozzá a töltő, ha egy óránál hosszabban szeretnéd használni), sőt extra hűtés nélkül is jó eséllyel csak a throttling megy. Szerintem csak akkor van értelmük, ha mindenképp vinned "kell" magaddal a nagy teljesítményt (gamer egyetemistáknak albérletbe), de alkalmi LAN partik miatt szerintem teljesen értelmetlenek. Akkor már sokkal inkább valami kompaktabb gamer ház plusz monitor. Ha muszáj, akkor még a BKV-n is elfér.

-
KROK640
félisten
ha csak 1-1 alkatrész kell, azt megveszi az ember. nem olcsó, de nem is kell ezekből szerintem a legjobb. Most építünk gépet unokatesómnak, mert a gémer laptopja kampec. Új gémer laptop 400e-től, amilyen neki kéne, úgyhogy maradt az asztali gép. Pár dolgot tud a rokonság kölcsönözni vagy véglegesen adni. Használt cuccok is jönnek és így azért gpu-val is meg fog állni 250e körül. Nekem van ssd-m, többet vettem tavaly, de azt arra tartogatom, hogy közelebbi családtagnak ha össze kall rakni gépet a közeljövőben.
Vett 20e-ért itt a HA-n 2242-es 512gb a rendszernek. Igazából ha csak a rendszer + telepített programok a játékok nélkül van a fő nvme-n, akkor az 512gb normál házi használatra bőségesen elég. Persze jobb lenne 1TB, de ez van. A gémer laptopjából meg kiesett egy 512gb ssd, arra fogja a játékokat telepíteni. A DDR4 sodimmeket meg átalakítóval fogja használni, ezek érkeznek és erősen gondolunk rá, hogy működjön, mert 32gb még használtan is 50-60e pénz lenne.
Ha tönkre megy az nvme, akkor veszel egyet. Igazából nem kell a legjobb belőle, már valami olcsóbb bőven megfelel. Én most, hogy kíméljem az 1TB nvme-t egy SP 512gb ssd-ről futtatom a játékokat és semmi gond a sebességgel. Azt sajnálom, hogy ebből nem 1tb verziót vettem tavaly, akkor 13e helyett lett volna 25e
de akkor még más világ volt, nem kellett azon agyalni, hogy mi lesz évek múlva.Szerintem jobban is jár az asztali géppel ha játszani akar. Laptopban ugyanaz at eljesítmény sokkal drágább, meg nagyon sokszor gyengébb is, mondjuk egy laptop RTX 5070 és egy desktop 5070 között eléggé nagy a különbség. De prociknűl is sokszor van nerf... pl mai napig emlékszem, mikor Tibi haverom megvette agamer laptopját, 4th gen I7 (ami 2C4T volt valamiért, de az volt a normális annyinak kellett lennie), 16GB RAM, GTX970M. Aztán megversenyeztettük az én asztalimmal I3 4330, 16GB RAM, GTX950 2GB ... és olyan kúpot kapott, hogy ihhaj. Csak lestünk, hogy a papíron gyengébb gépem sok helyen dupla anyni FPS-t hozott ugyanolyan beállítások mellett.
Nekem 1TB NVME van, rendszer + játékok, mondjuk nem nagyon férek rajta...
-
Baltazár123
őstag
+1
Szerintem nem kellett volna az AI-t kereskedelmi forgalomba kiengedni, elég lett volna, ha bizonyos nagy cégek használják.
és igen, én is azon izgulok, hogy csak semmi be ne xarjon, de főleg a RAM meg az SSD ne ... RAMból 4×8GB van, ott lehet variálni, de ha az M2 SSD beszarik, akkor marad a 7200-as 1TB HDD rendszerwinyónak. Egyszer már átéltem, akkor 48GB RAMmal is idegesítően lassúnak hatott a gép. (pedig csak pár napot kellett kibírni míg megjött az új SSD).ha csak 1-1 alkatrész kell, azt megveszi az ember. nem olcsó, de nem is kell ezekből szerintem a legjobb. Most építünk gépet unokatesómnak, mert a gémer laptopja kampec. Új gémer laptop 400e-től, amilyen neki kéne, úgyhogy maradt az asztali gép. Pár dolgot tud a rokonság kölcsönözni vagy véglegesen adni. Használt cuccok is jönnek és így azért gpu-val is meg fog állni 250e körül. Nekem van ssd-m, többet vettem tavaly, de azt arra tartogatom, hogy közelebbi családtagnak ha össze kall rakni gépet a közeljövőben.
Vett 20e-ért itt a HA-n 2242-es 512gb a rendszernek. Igazából ha csak a rendszer + telepített programok a játékok nélkül van a fő nvme-n, akkor az 512gb normál házi használatra bőségesen elég. Persze jobb lenne 1TB, de ez van. A gémer laptopjából meg kiesett egy 512gb ssd, arra fogja a játékokat telepíteni. A DDR4 sodimmeket meg átalakítóval fogja használni, ezek érkeznek és erősen gondolunk rá, hogy működjön, mert 32gb még használtan is 50-60e pénz lenne.
Ha tönkre megy az nvme, akkor veszel egyet. Igazából nem kell a legjobb belőle, már valami olcsóbb bőven megfelel. Én most, hogy kíméljem az 1TB nvme-t egy SP 512gb ssd-ről futtatom a játékokat és semmi gond a sebességgel. Azt sajnálom, hogy ebből nem 1tb verziót vettem tavaly, akkor 13e helyett lett volna 25e
de akkor még más világ volt, nem kellett azon agyalni, hogy mi lesz évek múlva. -
KROK640
félisten
Olyan jó, hogy "ingyen" kérdezhetem meg az MI-t, hogy mit főzzek hétvégén, éppen csak memóriát kell 30 ezer helyett 300 ezerért venni majd. Van olyan hobbi PC-s aki nem azon izgul mostanában, hogy csak a memóriái ssd-i be ne sz@rjanak?
+1
Szerintem nem kellett volna az AI-t kereskedelmi forgalomba kiengedni, elég lett volna, ha bizonyos nagy cégek használják.
és igen, én is azon izgulok, hogy csak semmi be ne xarjon, de főleg a RAM meg az SSD ne ... RAMból 4×8GB van, ott lehet variálni, de ha az M2 SSD beszarik, akkor marad a 7200-as 1TB HDD rendszerwinyónak. Egyszer már átéltem, akkor 48GB RAMmal is idegesítően lassúnak hatott a gép. (pedig csak pár napot kellett kibírni míg megjött az új SSD). -
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
AI-tól függetlenül is megy a nyomulás abba az irányba, hogy csak egy böngésző elég legyen (azon belül fut az alkalmazás). Ahol nem megy, ott meg VMWare client, és futtasa cég a virtuális gépeket a felhőben. Mindkét esetben a teljesítmény igényes rész szerver vason fut. Ezt akarják a nagy IT-s cégek.
A játék egy nehezebb kérdés, mert nagyon érzékeny a hálózati késleltetésre, meg a tömörítésre.A nagy IT-s cégek ezt akarják, nekünk viszont nagyon nem lenne jó. Gondolj bele, akkor mindenért is fizetsz majd, miközben semmi sem a tiéd. És local sem tudod megoldani alternatívákkal mert gyenge a vasad. Nekik ez az álmuk.
-
nubreed
nagyúr
-
KROK640
félisten
Én befejeztem a DIY gépezést. Hála égnek van itthon 4 gép, szóval lehet ide-oda pakolgatni az alkatrészeket ha valami behal.
R7 5700x, 32GB DDR4, 2TB SSD, RX 9070xt.
R7 5700G 16GB DDR4, 1TB, iGPU
R5 3400G 16GB DDR4, 512GB+512GB SSD, iGPUés végül egy Asrock 4X4 Ryzen 1605B, 16GB DDR4 1TB SSD.
A 3 aszali gépben a RAM, CPU, SSD ide-oda swap-elhető, ha baj lenne. A kis gép meg ProxMox server, de az fillérekből pótólható ha behal.
Számomra végetért a PC mint hobbi. Most kezdődik a motorozás

Szomorú ezt olvasni, de biztos vagyok benne, hogy egyre többen gondolják így

Már én is ott tartok, hogy ha minden hiány van, meg minden ilyen drága, akkor legfelejebb nem cserélek gépet (pedig már azért tervben volt idén januárra : I5 10400F, 32GB DDR4, RTX3060 12GB ---> Ryzen 7500X3D, 48GB DDR5, RTX5070 12GB), eltudom én másra is költeni a pénzt!
Pedig én aztán 1997 óta igazi PC függő és rajongó vagyok, de ami jelenleg megy, az nekem is sok(k). Remélem normalizálódik a PC piac, de sajnos mostanában nem látok rá esélyt
és ha sokáig tart ez, akkor nagyon sokan feladják ezt a hobbit. -
KROK640
félisten
és így fognak optimalizálni remélhetőleg a fejlesztők is.
Nyilván
A noteszem évek óta 24/7-ben megy. Aranyos aki arra apellál, hogy inkább be sem kapcsolja a gépet, hogy meg ne murdeljen, csak hát ahogy Apollyon is mondta, nem feltétlen az a megoldás)
Bár aki nem megy ki az utcára, biztos nem fogják elütni...de egy repülő még így is rázuhanhat
Egyik boxom pont úgy halt meg, már vagy két hónapja be sem volt kapcsolva és kakukk következő indításnál)Nekem mondod? van egy rakás oldtimer gépem, amiknek tényleg nincs értelme folyamatosan menni (egy durván húzott Athlon XP vagy C2D mire menjen 24/7 a mai világba? ) azok miatt is szoktam aggódni indításuk előtt, és van HW ami álltában döglött meg, nem is egy.
Sőt, a retros topicban mások is panaszolják ezt, az, hogy áll nem életbiztosítás.
csak akkor is fölösleges, hogy a semmire itt menjen mellettem a laptop. Pár naponta benyomom egy picit youtubeozni, aztán kikapcs. -
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
-
ddekany
nagyúr
Pontosan. Mindenhol ez megy. Legutóbb a TSMC-bn röhögtem fel. Minden modernnek számító node-on árat emelnek, mert csak. Gondolom úgy voltak vele, ha mindenki nyerészkedik, akkor majd ők is.
Nem "mert csak", hanem mert van elég aki annyit is megad érte. Igény oldalon jelent meg egy szélsőség.
-
Geri Bátyó
addikt
Pontosan. Mindenhol ez megy. Legutóbb a TSMC-bn röhögtem fel. Minden modernnek számító node-on árat emelnek, mert csak. Gondolom úgy voltak vele, ha mindenki nyerészkedik, akkor majd ők is.
-
ddekany
nagyúr
Viszont nem csak nagy cégek használnak CAD-et. Őket meg tönkreteszik.
Csak egy példa a nyerészkedésre: 2022-es ACAD egyszercsak nem működik. Kiderült, hogy egy bizonyos Win 11 verziótól fogva kell egy patch. Nagyjából fél milla. Semmi sem indokolja, csak egy mesterséges korlát, hogy jó lehúzhassanak.Persze. A RAM lényegében ugyan ez pepitában. Az AI-os giga cégek ilyen sokat megadnak a DRAM gyártó kapacitásért (elvégre a befeltetők és az állam tömik beléjük a pénzt)... Te nem? Akkor pá pá!
-
Hunwar
tag
Olyan jó, hogy "ingyen" kérdezhetem meg az MI-t, hogy mit főzzek hétvégén, éppen csak memóriát kell 30 ezer helyett 300 ezerért venni majd. Van olyan hobbi PC-s aki nem azon izgul mostanában, hogy csak a memóriái ssd-i be ne sz@rjanak?
A legtöbben ezt úgy oldják meg,hogy HA van éppen háznál/kéznél egy gyengébb konfiguráció,akkor arra át lehet költözni,kisebb feladatokra,(esetleg nagyobbra is ha olyan)de kompromisszumot kell kötni.
Amennyiben kell a Kraft akkor ott van a Main PC.
Kellemetlen az is ha bedöglik az öreg vas,de még mindig inkább akkor az.
(Nem kár érte,járulékos vesztesség ebben a helyzetben.) -
Armagedown
őstag
-
Baltazár123
őstag
Szerintem még akkor is szopacs ha besz.rik a ram, nvme, ssd vagy a hdd mostanában és van tartalék gépe az embernek. Ha van garancia, akkor meg jó kérdés, hogy pénzt vissza lesz vagy adnak helyette újat.
Annyira mondják a cpu hiányt is, lehet, hogy az is felzárkózik árban, bár ott tényleg bezuhant a kereslet erősen. Manapság kevesen váltanak feljebb, főleg ha DDR4-ről kéne DDR5-re.
Unokatesómnak próbálok szerezni gémer laptopot olcsón, mert az övé kaput és most megpróbálja kiárulni alkatrészenként, de új vas 400e alatt nem nagyon van értelmes. Talán iskola kezdéskor lesznek akciók vagy novemberben, csak ugye ha igaz a jóslat, akkor még emelkednek az árak
Ez egy kib.szott helyzet annak, akinek most kell gép. Használtat meg nem akar, mert azzal ugyanúgy járhat, mint a mostanival, hogy kampec és akkor nincs semmi. Garanciával kell neki.Az én mosolyom se lenne őszinte, ha a fő gépem letérdelne, bár akkor áttérek a tartalék gépre egy ideig. Több alkatrészre van garanciám, az talán segít.
-
wolfman
veterán
-
Geri Bátyó
addikt
Viszont nem csak nagy cégek használnak CAD-et. Őket meg tönkreteszik.
Csak egy példa a nyerészkedésre: 2022-es ACAD egyszercsak nem működik. Kiderült, hogy egy bizonyos Win 11 verziótól fogva kell egy patch. Nagyjából fél milla. Semmi sem indokolja, csak egy mesterséges korlát, hogy jó lehúzhassanak. -
ripla
addikt
Mindennap gondolok rá. Annyi előnyöm van, hogy az előző gépem úgy ahogy kikapcsoltam amikor megvettem az újat, be van rakva egy kartondobozba, szóval lenne min folytatnom, de nem szeretnék ide eljutni. Plusz van egy egyszer sem használt 2 terás SSD is itthon, vésztartaléknak.
Amúgy csak 300 ezer? Hol találtál ilyen olcsón?
-
bteebi
veterán
Már jó ideje gondolkoztam azon, hogy ChatGPT előfizető leszek. Szeretem, használom, alapvetően jól működik, és időnként kifejezetten hasznos. Jó lenne - lett volna - a korlátozás-mentesség.
De aztán végül úgy döntöttem idén, hogy NEM fogok fizetni még havi 5-10, vagy akárhány ezret azoknak, akik miatt egy használt x éves, érdemben rosszabb PC-t kellett vennem, mert (többek között) a RAM gyártók kartelleznek. Hasonló okok miatt vettem "viszonylag használt" nagy HDD-ket az új NAS-omba, mert így nem kerültek 3-szor annyiba, mint tavaly szeptemberben, hanem "csak" ugyanannyiba.
Szóval névlegesen rengeteg pénzembe került - áttételesen meg megbízhatóságba, garanciába - az, hogy "ingyen" használhatok AI-okat. 
-
antikomcsi
veterán
-
copass
veterán
-
atee
őstag
Akkoriban viszont csak azt vetted, vagy semmi mást, nem volt választásod. Manapság meg sok alternatíva van számítógépre, pl RPI és klónjai, régi üzleti laptopok olcsón, tabletek stb. Senki sincs rászorulva a gamer gépekre, amúgy meg rengeteg rougelike játék van, amihez semmilyen háromdé akszelerátor nem kell.
Ha valaki játszani akar számítógép nélkül is megteheti, vesz egy Meta VR headsetet ami standalone, és arról futnak a játékok közvetlenül.Már így is valszeg be fog dőlni a DIY piac, ha még tovább drágulnak a komponensek, akkor annyi lesz, hogy mindenki ül a meglévő gépein azt hello tourist. Ipon is kezdheti el árulni a ropit, meg a zöldség-gyümölcsöt.
Igazad van. És tulajdonképp a mai gyerekek, fiatalok nem is igénylik a PC-t mint hobbi. Nagy százalékban le se xarják. Úgy néznek rá mint mi egy gramofonra. Egy viszonylag szűk réteg aki még építgeti magának. A többség megelégszik a konzol és vagy telefon nyokodással. Nem akar szerelni meg telepíteni és hasonló kőkorszaki dolgokat csinálni.
-
ddekany
nagyúr
Mondjuk egy AutoCAD natívan futtatva is egy rakás sz@r, ha ezt felhőből próbálnák az teljesen használhatatlan lenne.
Viszont a CAD-el dolgozó cégektől gondolom ki lehet préselni pár milliót PC-énként, elvégre kénytelenek megvenni a munkaeszközt.
-
ddekany
nagyúr
A saját tulajdon a legtöbb embernél még mindig prioritást élvez
Persze, csak ha nem engedhetik meg maguknak, akkor hiába.
-
Balumacikaa
tag
Továbbra is marad a reménykedés, hogy a kínai gyártók kicsit dömping üzemmódra kapcsolnak. Addig is volt ma egy hír, hogy a Samsung /SK Hynix röpke 520 milliárd dollárért (nem ám won!) épít ramgyárat. Ha jól sejtem az irdatlan pénz egy részét az állam tolja bele, nyilván nem szeretnék teljesen betérdelne ramhiány miatt az összes IT ágazatuk. De egy ilyen építkezés csúcstechnikával, végtelen pénz és erőforrás esetén is biztos van vagy 2 év minimum.
Mégse. Félreolvastam, bocs.
-
Komplikato
veterán
Továbbra is marad a reménykedés, hogy a kínai gyártók kicsit dömping üzemmódra kapcsolnak. Addig is volt ma egy hír, hogy a Samsung /SK Hynix röpke 520 milliárd dollárért (nem ám won!) épít ramgyárat. Ha jól sejtem az irdatlan pénz egy részét az állam tolja bele, nyilván nem szeretnék teljesen betérdelne ramhiány miatt az összes IT ágazatuk. De egy ilyen építkezés csúcstechnikával, végtelen pénz és erőforrás esetén is biztos van vagy 2 év minimum.
-
ggbuffon1897
őstag
En meloban jogszabalyok, jogi esetek gyors segitsegere hasznalom. Vagyis hasznalnam ha nem tolna fullba a kretent mind a gemini mind a chatgpt. Legutobb az szja tv-ben olyan bekezdesekre kezdett el hivatkozni ami nincs is. Aztan amikor szamonkertem ment a magyarazkodas, meg hat akk nem ott de a masikban ott van. De mondom hol? Ja hat igazam van, nincs ilyen szabaly. Ennyit errol.
Ami elkeseritobb h a beosztottjaim mindenfele gondolkodas vagy visszacsekkolas nelkul boven felulnek a baromsagainak.
-
Apollyon
Korrektor
Régen se volt jobb a helyzet. Ha belegondolok akkor még emlékszem, hogy egy havi fizetésem nem volt elég csak a memóriára.... És akkor még nem is mentünk igazán meszire.
Komplett nem játszós csak egy alap Celeron266 konfigomat pedig fél évig kerestem az árát. De vettem 17 es lcd monitort 145 ezerért 2004 körül...
Szerintem lesz még memóra ,müzli mellé ajándékba. Csak tül kell addig élni
Akkoriban viszont csak azt vetted, vagy semmi mást, nem volt választásod. Manapság meg sok alternatíva van számítógépre, pl RPI és klónjai, régi üzleti laptopok olcsón, tabletek stb. Senki sincs rászorulva a gamer gépekre, amúgy meg rengeteg rougelike játék van, amihez semmilyen háromdé akszelerátor nem kell.
Ha valaki játszani akar számítógép nélkül is megteheti, vesz egy Meta VR headsetet ami standalone, és arról futnak a játékok közvetlenül.Már így is valszeg be fog dőlni a DIY piac, ha még tovább drágulnak a komponensek, akkor annyi lesz, hogy mindenki ül a meglévő gépein azt hello tourist. Ipon is kezdheti el árulni a ropit, meg a zöldség-gyümölcsöt.
-
Geri Bátyó
addikt
AI-tól függetlenül is megy a nyomulás abba az irányba, hogy csak egy böngésző elég legyen (azon belül fut az alkalmazás). Ahol nem megy, ott meg VMWare client, és futtasa cég a virtuális gépeket a felhőben. Mindkét esetben a teljesítmény igényes rész szerver vason fut. Ezt akarják a nagy IT-s cégek.
A játék egy nehezebb kérdés, mert nagyon érzékeny a hálózati késleltetésre, meg a tömörítésre.Mondjuk egy AutoCAD natívan futtatva is egy rakás sz@r, ha ezt felhőből próbálnák az teljesen használhatatlan lenne.
-
Hunwar
tag
A saját tulajdon a legtöbb embernél még mindig prioritást élvez,ez mire kikopik a társadalomból,vagy 4 generáció legalább,vagy sose.
A tulajdon egyben szabadság is,mert akié,az rendelkezik fölötte.
A magántulajdon megszűnése=rabszolgaság.
-
ddekany
nagyúr
A vékony klienst már egyszer kitalálták, aztán jöttek az okostelefonok, és az appok - vissza. Az a baj, hogy ha "csak" egy böngésző kell, akkor meg a vasat nem tudod eladni, és a hardvergyártók buknak, épülnek le és nem fejlesztenek.
Az AI-os cégek amúgy azt akarják, hogy előfizetéssel veszel otthonra AI-t olyan konstrukcióban, mint az internetszolgáltatóknál, ahol az előfizetési díj egy részével bérled a modemet, ami a te otthoni áramod használja. Csak itt egy erősebb hardvert bérelnél sokkal nagyobb fogyasztással. Így mindenki jól járna, csak a felhasználó nem.
De én már azon is röhögök, amikor valaki pl az Apple TV-n képes digitális filmet MEGVENNI "örökre".A vékony kliens az a Google, MS, és társai régi álma, és újra és újra megpróbálják, így úgy, amíg egyszer csak össze nem jön. Hogy a hardver gyártóknak ez gond... a szerverekbe meg a köztes infrastruktúrba is kell a cucc. Meg a Google stb. magasról tesz a kínjaikra amúgy is.
-
Chaser
legenda
i7-13700 és 32 ddr4-3200, kizárt dolog, hogy bármit változtatok ezen 2030-ig. A ram gyártók meg pukkadjanak meg. Majd vesszük a leharcolt ddr5-öt az ai farmról, mint az 1080ti-ket anno, amiknek fél év alatt tizedére hullott az ára. A ddr5-tel is ez lesz.
( :
-
Tin
veterán
A játék egy nehezebb kérdés, mert nagyon érzékeny a hálózati késleltetésre, meg a tömörítésre.A vékony klienst már egyszer kitalálták, aztán jöttek az okostelefonok, és az appok - vissza. Az a baj, hogy ha "csak" egy böngésző kell, akkor meg a vasat nem tudod eladni, és a hardvergyártók buknak, épülnek le és nem fejlesztenek.
Az AI-os cégek amúgy azt akarják, hogy előfizetéssel veszel otthonra AI-t olyan konstrukcióban, mint az internetszolgáltatóknál, ahol az előfizetési díj egy részével bérled a modemet, ami a te otthoni áramod használja. Csak itt egy erősebb hardvert bérelnél sokkal nagyobb fogyasztással. Így mindenki jól járna, csak a felhasználó nem.
De én már azon is röhögök, amikor valaki pl az Apple TV-n képes digitális filmet MEGVENNI "örökre". -
ddekany
nagyúr
Ja, csak van egy rakás olyan szakma, amit AI-al nem tudsz kiváltani, és telefonon nem fogod tudni megoldani a munkát. Csak mondjuk nem fogják tudni kifizetni a 1.5-2 millát egy közepes PC-ért (ha így folytatódik a drágulás, akkor már jövőre ez lehet a realitás).
A játék egy nehezebb kérdés, mert nagyon érzékeny a hálózati késleltetésre, meg a tömörítésre. -
Balumacikaa
tag
i7-13700 és 32 ddr4-3200, kizárt dolog, hogy bármit változtatok ezen 2030-ig. A ram gyártók meg pukkadjanak meg. Majd vesszük a leharcolt ddr5-öt az ai farmról, mint az 1080ti-ket anno, amiknek fél év alatt tizedére hullott az ára. A ddr5-tel is ez lesz.
-
Phoen|x
addikt
-
Don't Panic
őstag
-
Geri Bátyó
addikt
de akkor ki a frásznak adják el az AI szolgáltatást
Elsősorban cégeknek, ahol teremel/dolgozik. Másodsorban lesz egy vékony kliensed (valószínűleg az okostelefonod), amint keresztül eléred havi előfizetésed keretében az ilyen-olyan AI-t. Ebben a jövőben (ami a céljuk) nincs mostani értelemben PC.
Az "AI PC" meg elve max. pici helyben futtaott AI-re lenne elég, szóval nem ChatGPT és társai hekyett. De amennyire tudom, nem igazán találta meg azóta se a helyét a gyakorlatban.Ja, csak van egy rakás olyan szakma, amit AI-al nem tudsz kiváltani, és telefonon nem fogod tudni megoldani a munkát. Csak mondjuk nem fogják tudni kifizetni a 1.5-2 millát egy közepes PC-ért (ha így folytatódik a drágulás, akkor már jövőre ez lehet a realitás).
-
Chaser
legenda
Használhatóak, csak tudni kell hogy. Sunoval elkezdtem zenélni, jöttek a kommersz ai szemetek amikkel tele a yb. Kerestem a tökéletes promptot....míg nem a fáradtságtól nem hibáztam egy orbitálisat. Észrevettem, de már rányomtam a generálásra.
Mi történt? Több szempontból zseniális track született) Megtanultam daw-ként használni a sunot idővel. Már jobbakat építek mint sok "nagy" ember, akár sunoval, akár nélküle.
De ehhez qrva sok idő és energia kellett, na meg hogy meghalljam azt, amit ezerből lehet egy ember sem rajtam kívül. De így már olyan zenéink vannak, amik nem ai szagúak, ha én nem mondanám el, sw-es elemzés nélkül nem sokan mondanák meg) -
Phoen|x
addikt
-
Chaser
legenda
-
Phoen|x
addikt
-
GodGamer5
addikt
Hátha beomlik az egész, mint a bányászláz.
-
Chaser
legenda
Nemrég voltam monitor vásárlás előtt, Perplexity, ChatGPT és Geminit is használtam. Ugyanaz az AI akár napokkal később képes volt megvaltoztatni a véleményét, sőt a technikai paramétert amit leírt az első nap az eltért a harmadik napon. Teljes katasztrófa volt. Kértem linkeljen be monitorokat x ezer forintig, és belinkelt 100k-val drágábbakat. Aztán olyanokat is, amiket már hivatalosan nem is lehetett kapni Mo-on. Mikor lecsesztem, akkor jött a mentegetőzés. A végső döntésemhez adott hozzá az AI, a keresési és döntési idő szerintem így minimum feleződött, de még nagyon messze van a tökéletestől.
Tudom, ezt mondtam. Lutrizik. Ha a user van elég intelligens, kiszámolja mi kell neki. Mivel qrva gyorsan csinálja, így meggyőzőnek tűnik) Aztán jönnek az ellentmondások. Nem intelligens, sőt...f@szlámának hívom őket.
Már ritkán tiltakoznak
-
brabbitz
senior tag
Tapasztalatból mondom, 1080 nagyon jó választás az FX mellé, ha 1440p vagy kevésbé igényes játék esetén 4k a cél.
Amúgy akik RAM gariztatástól félnek, mert hogy "ha bedöglik a ram a gépbe", szerintem brutál ritka lehet hogy PC ram behal, inkább az egyéb komponensek, lap, GPU, háttértár ami berotyog, vagy legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
CPU meg konkrétan ha nem OC-zza az ember, akkor ha csak nem durran el a táp, akkor kb örök életű. Ahogy PC RAM-ot se igen láttam meghalni, és szerintem ez az oka hogy annyi ram mellé "Lifetime warranty"-t adnak, mert eléggé faék egyszerű termék.
De ez csak IMO.
Szerintem sem lesz rossz. 1080 talán az utsó kártya ami egy jól optimalizált játék esetén még az FX kitudja mozgatni.
Én úgy az egész gépemet féltem
, 6 éves platform, de elég zokon venném ha bármelyik komponens eltávozna az élők sorából, főleg ha annak még mindig van ára. Nem feltétlen egy egyszerubb NVME SSD-re gondolom, inkább alaplap, GPU, RAM.
A gép normálisan hutve van, a proci vizezve (még a pumpán is van VRM huto), de azért tartok hogy a 40 fok ami a szobámba van, az igazából nem javít érezhetően a fentebb említett komponensek tartósságán
. Túlgondolom a dolgot, de szeretnék vigyázni rá. FX-ből bármikor vehetek másikat (alaplapból mondjuk nem igazán), DDR3 ram meg még nem drága. Azt nem féltem ha valami kihullik.
-
brabbitz
senior tag
-
ddekany
nagyúr
nálunk most van pilot és lehet használni egy vállalati AI megoldást kísérlet képpen és nekem így már tetszik. Lehet vele bármi vállalati dologról "beszélgetni" és még olyan dolgokat is megoldott, hogy valamelyik utóbbi frissítés óta nagyon melegedett a lapos, mert nem a t1200-t használta, hanem az intel igpu-t, ami nagyon gyenge. Nyilván ki tudtam volna túrni az infót én is, de így kb 20 perc alatt megoldottuk én meg túrhattam volna a fórumokat meg a hiba bejelentőket, mert elég sok mindent be kellett állítani.
copilot megoldás és pl programozásban nem látok különbséget a fizetős GPT-hez képest, tudja ugyanazokat a trükköket és így egyszerűbb is a dolgom, mert nem kell példa adatbázist felépítenem, hanem fogom és bemásolhatom neki az adatokat. Annyi, hogy van egy excel progim, ami átfordítja a karaktereket, mert nehéz ezt követni, hogy mi a személyes adat, mi nem, így egyszerübb.
pl ilyen dolgok, hogy elmagyarázom neki a problémát vagy mondjuk bemásolom neki a levelet, amit írok (nevek nélkül) és mit szól hozzá és jókat kérdez vagy javasol. Hasznos.
Én egyébként is nagy híve vagyok a munkában a kevésbé ismert, de hasznos technikáknak. Pl a pomodoro idő menedzsment és a "gumikacsa" módszer. Ami arról szól, hogy leraksz az asztalra valamit, lehet egy gumikacsa is és megpróbálod neki elmagyazárni és összefoglalni a mondókát vagy a gondolataidat, az elemzést, bármit, amin gondolkodik az ember.
Tudom, ezt sokan hülyeségnek tartják, talán nem is értik, miért fontos ez vagy csak hülyeség címszóval elintézik. Na most annyit változott, hogy ugyanezt elmondom, akár élőszóval is lehet, az AI-nak és megbeszélem vele. Szerintem qrva hatékony a munka így, hogy van egy gépi asszisztensem, illetve bárkinek lehet, de mondjuk azt a nagy költség megtakarítást nem látom bele valóban, ami az elvárás lenne. Mert azt most hogy forintosítom, hogy mondjuk egy alaposabb, körültekintőbb választ adtam egy levélre? és gyorsabban is, mint korábban, ez mind szép, de ebből a konkrét haszon az nem kimutatható, de valami kicsit nyilván hozzátesz a hatékony belső kommunikációhoz és ezek összeadódhatnak azért már szemmel láthatóan is, de a megtakarítás része nagyon kérdőjeles még így is.
Itt én a NPU-ra (helybe futó AI) reagáltam. Helyben futó pici LLM-ekkel meg persze nem tudnál ilyeneket hasznos minősgében.
Hogy mi elég program generálásra... A napi tapasztalatom, hogy a Claude Opus 4.7 is még állandóan bénázik. Ettől még lehet vele időt megtakarítani, de mondjuk Sonnet súlycsoport alá már nagyon kaptafa feladatnál mennék csak. Aztán persze kritikus a jó automata context építés, a tool-ok amiket az LLM kap, meg a gyári system prompt. Legalább is IntelliJ-s Copilot-tól ilyen téren én nem vagyok elájulva. Van jobb. Csak persze munkahelyen nem lehet válogatni.
Aztán persze ott van még a review mint másik alkalmazás. Igazából én ott több potenciált látok, az AI mostani szintjén.
-
bteebi
veterán
Eléggé valószínűtlen, hogy pusztán piaci alapon mozogtak az árak, de ez igaz kb. mindenre, ha "lehetőség adódik" (lásd pl. 2022-es gázár robbanás - a norvégok is nagyon szívesen adták drágábban az általuk kitermelt gázt). Szerintem kb. esélytelen a gyártók elleni per, vagy legfeljebb majd kimondják, hogy ejnye, valóban összejátszottak, és mindegyik gyártó kap majd egy 1-10 millió dolláros büntetést, amit az államok benyelnek. Te, aki 50 ezer helyett 250 ezerért vettél RAM-ot, pont nem kapsz semmit.
A cégeknek persze így is nagyon megérte, mert a hasznuk akár dollármilliárdokkal nőtt, mehet a buksisimi. -
mazsiii92
senior tag
Pontosan tudom mire jók és kiknek.
Egy hete, ez az. Több hónapja tesztelem a gpt-t és geminit, fizetősben is agyhalott kretén sz@rok. Ha már van elég mintád a hibákból, a belegabalyodásokból, akkor látod mik ezek- Intelligenciához semmi közük.
Többnyie angolt fordítani használom őket, pro nem vagyok, de van egy alap tudásom. Folyamatosan lesz@rozzák a saját fordításaikat, mikor pár nap múlva újra csekoltatom) aztán a szokásos mentegetőzés. Chaten belül nem értik meg sokszor az alap kérést.
Mondom fordítsd le ezt..megvan. Tesztelem a szöveget, chat marad. Már nem teszem hozzá hogy fordíts, elkezd magyar szinonimákat bevágni. Mondom angolul b+....erre mindent angolul tol:d agyhalott kretén sz@r.
Gpt-nél volt egy jogi dolog, mondom nem böngészem ki, elmondja. 3 nap múlva pont az ellenkezőjét mondja, a plus csomag volt. Tagadta, én értéttem félre, minden volt. Eléb@sztam a scrrent....jajjjj rossz napom lehetett
párszor üzentem már a fejlesztők jó qrva édes anyjának
Nem-lineáris kimenet, százból egyszer ráhibáznak valamire, egy bűvésztrükk az egész, ami próbálja elhitetni hogy intellgens)
Kérdezd meg mennyi az iq-ja, ha már ai ( : lesz süketelés
Nemrég voltam monitor vásárlás előtt, Perplexity, ChatGPT és Geminit is használtam. Ugyanaz az AI akár napokkal később képes volt megvaltoztatni a véleményét, sőt a technikai paramétert amit leírt az első nap az eltért a harmadik napon. Teljes katasztrófa volt. Kértem linkeljen be monitorokat x ezer forintig, és belinkelt 100k-val drágábbakat. Aztán olyanokat is, amiket már hivatalosan nem is lehetett kapni Mo-on. Mikor lecsesztem, akkor jött a mentegetőzés. A végső döntésemhez adott hozzá az AI, a keresési és döntési idő szerintem így minimum feleződött, de még nagyon messze van a tökéletestől.
-
Chaser
legenda
-
atee
őstag
Régen se volt jobb a helyzet. Ha belegondolok akkor még emlékszem, hogy egy havi fizetésem nem volt elég csak a memóriára.... És akkor még nem is mentünk igazán meszire.
Komplett nem játszós csak egy alap Celeron266 konfigomat pedig fél évig kerestem az árát. De vettem 17 es lcd monitort 145 ezerért 2004 körül...
Szerintem lesz még memóra ,müzli mellé ajándékba. Csak tül kell addig élni
-
ripla
addikt
Nevetséges árak egy mesterségesen generált problémára (AI), amit senki nem kért. De legalább kifizethetjük a nagyoknak a szórakozásuk költségeit, és tovább butulhat az emberiség, mert "Az AI azt mondta, hogy..."
Még szerencse hogy 2 éve a hülyeség elindulása előtt lett egy Ryzen 9-es procim, meg 64 giga DDR5 ram, megspékelve egy 20 gigás RX7900XT-vel. Plusz talonban van itthon egy 2 terás bontott, de még egyszer sem használt SSD. Ha most kéne ugyanezt megvennem, legalább plusz fél millát ki kéne fizetnem érte... szánalmas...
-
Chaser
legenda
ha azt várod tőle, hogy kapsz egy bonyolult levelet mondjuk és majd megválaszolja helyetted, vagy mondjuk kell egy riport, elmondod neki és fogod az eredményt és elküldöd, akkor lehet elég hamar a szőnyeg szélén állna az ember valóban és magyarázkodna

Ellenben ilyen kérdezz-felelek dologra nagyon jó, információkat kibányászni jó, amit utána tudok használni és megbeszélni vele szintén nagyon jó. Nagyon jó kérdéseket tud feltenni, jobbakat, mint a kollégák, de pszt ezt nehogy megtudják, mert besérülne némelyik
Én kb 1 hete használom és már azon veszem észre magam, hogy egyszerű leveleket is bedobok neki, hogy mit szól hozzá? aztán van hogy olyant javasol vagy hülyeséget, amatőr dolgot kérdez, vagy olyan dolgot feszeget, amivel nem értek egyet, akkor lapozzunk egyet van, de jellemzően elég jól összerakott ahhoz, hogy ki tudja egészíteni a munkámat.Pontosan tudom mire jók és kiknek.
Egy hete, ez az. Több hónapja tesztelem a gpt-t és geminit, fizetősben is agyhalott kretén sz@rok. Ha már van elég mintád a hibákból, a belegabalyodásokból, akkor látod mik ezek- Intelligenciához semmi közük.
Többnyie angolt fordítani használom őket, pro nem vagyok, de van egy alap tudásom. Folyamatosan lesz@rozzák a saját fordításaikat, mikor pár nap múlva újra csekoltatom) aztán a szokásos mentegetőzés. Chaten belül nem értik meg sokszor az alap kérést.
Mondom fordítsd le ezt..megvan. Tesztelem a szöveget, chat marad. Már nem teszem hozzá hogy fordíts, elkezd magyar szinonimákat bevágni. Mondom angolul b+....erre mindent angolul tol:d agyhalott kretén sz@r.
Gpt-nél volt egy jogi dolog, mondom nem böngészem ki, elmondja. 3 nap múlva pont az ellenkezőjét mondja, a plus csomag volt. Tagadta, én értéttem félre, minden volt. Eléb@sztam a scrrent....jajjjj rossz napom lehetett
Nem-lineáris kimenet, százból egyszer ráhibáznak valamire, egy bűvésztrükk az egész, ami próbálja elhitetni hogy intellgens)
Kérdezd meg mennyi az iq-ja, ha már ai ( : lesz süketelés
-
Baltazár123
őstag
ha azt várod tőle, hogy kapsz egy bonyolult levelet mondjuk és majd megválaszolja helyetted, vagy mondjuk kell egy riport, elmondod neki és fogod az eredményt és elküldöd, akkor lehet elég hamar a szőnyeg szélén állna az ember valóban és magyarázkodna

Ellenben ilyen kérdezz-felelek dologra nagyon jó, információkat kibányászni jó, amit utána tudok használni és megbeszélni vele szintén nagyon jó. Nagyon jó kérdéseket tud feltenni, jobbakat, mint a kollégák, de pszt ezt nehogy megtudják, mert besérülne némelyik
Én kb 1 hete használom és már azon veszem észre magam, hogy egyszerű leveleket is bedobok neki, hogy mit szól hozzá? aztán van hogy olyant javasol vagy hülyeséget, amatőr dolgot kérdez, vagy olyan dolgot feszeget, amivel nem értek egyet, akkor lapozzunk egyet van, de jellemzően elég jól összerakott ahhoz, hogy ki tudja egészíteni a munkámat. -
barnam_
nagyúr
Februárban vásároltam új laptopot, a 32 és 64GB konfig között volt kb. 120€ különbség. Óriási mázli volt, még akkor is ha jelenleg nincs rá szükségem.
-
Chaser
legenda
nálunk most van pilot és lehet használni egy vállalati AI megoldást kísérlet képpen és nekem így már tetszik. Lehet vele bármi vállalati dologról "beszélgetni" és még olyan dolgokat is megoldott, hogy valamelyik utóbbi frissítés óta nagyon melegedett a lapos, mert nem a t1200-t használta, hanem az intel igpu-t, ami nagyon gyenge. Nyilván ki tudtam volna túrni az infót én is, de így kb 20 perc alatt megoldottuk én meg túrhattam volna a fórumokat meg a hiba bejelentőket, mert elég sok mindent be kellett állítani.
copilot megoldás és pl programozásban nem látok különbséget a fizetős GPT-hez képest, tudja ugyanazokat a trükköket és így egyszerűbb is a dolgom, mert nem kell példa adatbázist felépítenem, hanem fogom és bemásolhatom neki az adatokat. Annyi, hogy van egy excel progim, ami átfordítja a karaktereket, mert nehéz ezt követni, hogy mi a személyes adat, mi nem, így egyszerübb.
pl ilyen dolgok, hogy elmagyarázom neki a problémát vagy mondjuk bemásolom neki a levelet, amit írok (nevek nélkül) és mit szól hozzá és jókat kérdez vagy javasol. Hasznos.
Én egyébként is nagy híve vagyok a munkában a kevésbé ismert, de hasznos technikáknak. Pl a pomodoro idő menedzsment és a "gumikacsa" módszer. Ami arról szól, hogy leraksz az asztalra valamit, lehet egy gumikacsa is és megpróbálod neki elmagyazárni és összefoglalni a mondókát vagy a gondolataidat, az elemzést, bármit, amin gondolkodik az ember.
Tudom, ezt sokan hülyeségnek tartják, talán nem is értik, miért fontos ez vagy csak hülyeség címszóval elintézik. Na most annyit változott, hogy ugyanezt elmondom, akár élőszóval is lehet, az AI-nak és megbeszélem vele. Szerintem qrva hatékony a munka így, hogy van egy gépi asszisztensem, illetve bárkinek lehet, de mondjuk azt a nagy költség megtakarítást nem látom bele valóban, ami az elvárás lenne. Mert azt most hogy forintosítom, hogy mondjuk egy alaposabb, körültekintőbb választ adtam egy levélre? és gyorsabban is, mint korábban, ez mind szép, de ebből a konkrét haszon az nem kimutatható, de valami kicsit nyilván hozzátesz a hatékony belső kommunikációhoz és ezek összeadódhatnak azért már szemmel láthatóan is, de a megtakarítás része nagyon kérdőjeles még így is.
Kivéve amikor nem visz be az erdőbe. Ezeknek semmi köze az intelligenciához. Ha a usernek van elég agya, akkor tud értelmes dolgot kiverni belőlük. 3 éves gyerek szintje iq-ban egy llm, nem több.
-
Baltazár123
őstag
de akkor ki a frásznak adják el az AI szolgáltatást
Elsősorban cégeknek, ahol teremel/dolgozik. Másodsorban lesz egy vékony kliensed (valószínűleg az okostelefonod), amint keresztül eléred havi előfizetésed keretében az ilyen-olyan AI-t. Ebben a jövőben (ami a céljuk) nincs mostani értelemben PC.
Az "AI PC" meg elve max. pici helyben futtaott AI-re lenne elég, szóval nem ChatGPT és társai hekyett. De amennyire tudom, nem igazán találta meg azóta se a helyét a gyakorlatban.nálunk most van pilot és lehet használni egy vállalati AI megoldást kísérlet képpen és nekem így már tetszik. Lehet vele bármi vállalati dologról "beszélgetni" és még olyan dolgokat is megoldott, hogy valamelyik utóbbi frissítés óta nagyon melegedett a lapos, mert nem a t1200-t használta, hanem az intel igpu-t, ami nagyon gyenge. Nyilván ki tudtam volna túrni az infót én is, de így kb 20 perc alatt megoldottuk én meg túrhattam volna a fórumokat meg a hiba bejelentőket, mert elég sok mindent be kellett állítani.
-
Chaser
legenda
Az óvatosság az sosem baj ha valaki gondolkodik is mielőtt cselekszik,nyilván túlzásba se kell esni,a konyhai körnél a hűtőgép a legkisebb gond,azt tényleg fölösleges kapcsolgatni óránként.Amúgy is van benne termosztát,kapcsolja az saját magát is.
Itt a nyaralásoknál,hosszabb elutazásoknál esedékes az óvintézkedéseket megtenni.
Ezt konkrétan üldözési mániának hívják.
Lehet félreérthető volt, nem arról beszélt, ha elmegy nyaralni pl. Nem, nap közben ha elmegy lekapcsol mindent.
Némi fogalmam nekem is van az elektronikáról, ha jól vannak méretezve az áramkörök/kismegszakítók megfelelő karakterisztikával, és ott a fi relé ott nem lehet baj. Pláne ha minden üresben megy ( : -
ddekany
nagyúr
Én befejeztem a DIY gépezést. Hála égnek van itthon 4 gép, szóval lehet ide-oda pakolgatni az alkatrészeket ha valami behal.
R5 3400G 16GB DDR4, 512GB+512GB SSD, iGPUés végül egy Asrock 4X4 Ryzen 1605B, 16GB DDR4 1TB SSD.
A 3 aszali gépben a RAM, CPU, SSD ide-oda swap-elhető, ha baj lenne. A kis gép meg ProxMox server, de az fillérekből pótólható ha behal.

Kicsit ismerős a AM4 legózható gép flotta, csak családi szinten... Én tavaly vettem DDR5 RAM-ot, hogy beújítsam a 10+ éves gépement AM5-re. Aztán elszabadult a világvége ugye. Szóval az AM5 konfig maradéka helyett vettem inkább DDR4-et is, és AM4-re újítottam, mert így már minden gép AM4, és majd lehet kavarni a beláthatlan jövőben. A (DDR5 a fiókban meg egyelőre "befektetési arany"...)
-
ddekany
nagyúr
Figyelembe véve az eddigi drágulást és ezt az előrejelzést, gyakorlatilag tízszeres árnál leszünk.
Nem igazán látom, hogy így tömegével vennének az emberek "AI PC"-t (meg laptopot), de akkor ki a frásznak adják el az AI szolgáltatást, ami jelenleg csak masszív veszteséget termel?
Ez a hogyan tegyük tönkre a PC piacot sokadik fejezete.de akkor ki a frásznak adják el az AI szolgáltatást
Az "AI PC" meg elve max. pici helyben futtaott AI-re lenne elég, szóval nem ChatGPT és társai hekyett. De amennyire tudom, nem igazán találta meg azóta se a helyét a gyakorlatban. -
FireFox1996
addikt
megnéztem a HA-t és nem csalódtam, ennél csak drágábban adják a használt cpu-t
mondjuk még nagyobb gáz, hogy van olyan balek, aki meg is veszi a használtat, drágábban, mintha újat venne.Aki nem néz körbe neten mielőtt vásárol, így jár...
-
kukulec
őstag
a pc építés elitsportág lett. saját közegemben senkit sem ismerek magamon kívül, aki gépet építene. az alábbival én is elleszek pár évig még

-
niof
veterán
Én most építettem új gépet, minden garis benne, de persze nem örülnék, ha a 7200MT-s RAM besz@rna. Azért az mondjuk elég para, hogy a negyedmisiért vett RAM 2028-ig még 50-70%-al drágulni fog. Azt hiszem, a 32GB fölé nyújtózkodás el lesz napolva... Pedig tervben volt.
-
L3zl13
nagyúr
Én azért még reménykedem, hogy kilukad az AI lufi, bár a crypto hype után se estek le túlságosan a hardver árak, inkább ültek a gyártók a porosodó hardvereken.
-
8th
addikt
Linux 16 GB-on tök jól elvan kuzinok.
-
Hunwar
tag
Én az FSP MEGA 850w-t tápot várom. Már létezik, de EU-ban nem elérhető sehol még. Most is egy korrektebb seasonic van a fő gépemben, a tartalék meg brand gép, jó táppal, de igen, tudom, hogy a határ a csillagos ég a tápokban. Egyébként tápom már pusztult el, pedig mindig igyekeztem ajánlott, jobb fajtát venni és nem spórolni rajta, de kezdte adni a szagjeleket, úgyhogy egyből cseréltem.
Unokatesómnak most sz.rt be a gémer laptopja és totál ki van akadva, hogy mi lesz most, mert qrva drágák. A háttérhez annyit, hogy 50 éves életművész, aki a szüleinek a nyugdíjából él
de saját lakásban, mert azt kihisztizte és reggeltől estig filmeket, sorozatokat néz meg játszik, úgyhogy neki fontos lenne. Nem kicsit van kiakadva, hogy milyen drága minden. Asztali gépet nem akar, mert nincs se tv-je se monitorja. Na nála például alig volt ki-be kapcsolva a lapos, mert este is torrentezett rajta. Ahhoz képest bírta kb 6 évig de sajnos pont a legrosszabkor ment tönkre.
Ezért kell asztali PC.
Alkatrészek csere-bere.
2x volt Gamer notim,elég is volt belőle,maradtam a sima hagyományosnál.
Alapból a hűtéssel mindig vesződni kellett valamit,+ egyéb.Feladtam,nem szenvedek velük többet.
-
Hunwar
tag
Az óvatosság az sosem baj ha valaki gondolkodik is mielőtt cselekszik,nyilván túlzásba se kell esni,a konyhai körnél a hűtőgép a legkisebb gond,azt tényleg fölösleges kapcsolgatni óránként.Amúgy is van benne termosztát,kapcsolja az saját magát is.
Itt a nyaralásoknál,hosszabb elutazásoknál esedékes az óvintézkedéseket megtenni.
-
Baltazár123
őstag
Ryzen 7 5800X3D most 138e ft körül van Alzánál (pár napja még csak 135e volt). Erre lehet cserélni, aztán évekig lehet még használni

(nálam ez a kis konfig dolgozik: 64GB DDR4, RX 7800 XT 16GB van, így még legalább 5 évig biztosan nem gondolkodom a cserén)megnéztem a HA-t és nem csalódtam, ennél csak drágábban adják a használt cpu-t
mondjuk még nagyobb gáz, hogy van olyan balek, aki meg is veszi a használtat, drágábban, mintha újat venne. -
Geri Bátyó
addikt
Szerencsére eddig sem éreztem késztetést, hogy macskás videókat nézzek, szóval a kamu macskás videók sem dobnak fel.

szerk: Szerintem az Intel jó példa, hogy miért nem működik ez a fajta kapitalizmus. Ha csak a nyereséget hajszolják, előbb-utóbb ez kontraproduktív lesz.
Ráadásul a mostani helyzet még rosszabb, mert valójában csak brutális befektetések vannak érdemi bevétel nélkül. -
FireFox1996
addikt
Ryzen 7 5800X3D most 138e ft körül van Alzánál (pár napja még csak 135e volt). Erre lehet cserélni, aztán évekig lehet még használni

(nálam ez a kis konfig dolgozik: 64GB DDR4, RX 7800 XT 16GB van, így még legalább 5 évig biztosan nem gondolkodom a cserén) -
Armagedown
őstag
Tapasztalatból mondom, 1080 nagyon jó választás az FX mellé, ha 1440p vagy kevésbé igényes játék esetén 4k a cél.
Amúgy akik RAM gariztatástól félnek, mert hogy "ha bedöglik a ram a gépbe", szerintem brutál ritka lehet hogy PC ram behal, inkább az egyéb komponensek, lap, GPU, háttértár ami berotyog, vagy legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
CPU meg konkrétan ha nem OC-zza az ember, akkor ha csak nem durran el a táp, akkor kb örök életű. Ahogy PC RAM-ot se igen láttam meghalni, és szerintem ez az oka hogy annyi ram mellé "Lifetime warranty"-t adnak, mert eléggé faék egyszerű termék.
De ez csak IMO.
Megbízható a memória, de lomisoktól vásárolt laptopokban már találkoztam hibásakkal.
-
bteebi
veterán
Figyelembe véve az eddigi drágulást és ezt az előrejelzést, gyakorlatilag tízszeres árnál leszünk.
Nem igazán látom, hogy így tömegével vennének az emberek "AI PC"-t (meg laptopot), de akkor ki a frásznak adják el az AI szolgáltatást, ami jelenleg csak masszív veszteséget termel?
Ez a hogyan tegyük tönkre a PC piacot sokadik fejezete."Figyelembe véve az eddigi drágulást és ezt az előrejelzést, gyakorlatilag tízszeres árnál leszünk."
Capitalism at its finest.
Vigasztaljon az, hogy cserébe komplett hülyék tudnak pár szavas promptok alapján nagy felbontású macskás videókat generáltatni percek alatt, akár ingyen. -
erer1000
őstag
De ez csak IMO.
-
Baltazár123
őstag
Az xboxban delta táp volt elvileg, talán fél éves gép volt, újan vettem.
De meg tudta halni magát)
Nem kell ezt túlgondolni, használni kell ezeket, nem parázni, hogy megmurdelnek.
Korrekt táppal minimalizálni lehet a gebasz esélyét, de az sem 100%.
Sokan pont arra sajnálják a pénzt, gold meg 800w...huuuuu ( :
Még mindig nem jut el sokak agyáig, a gold egy hatásfok, az elektronika többi része attól még lehet ótvar sz@r. Nem véletlen drágább egy minőségi táp.
Olvastam itt olyat, a kismegszakítókat is lekapcsolja az ártatlanja, ha elmegy otthonról, nehogy baj legyen...wtf
Szerintem sokan bevonzzák a bajt a túlzásba vitt parájukkal.
Én sűrűn használom a noteszt, dehogy fogom ki/be kapcsolgatni. Már lehet 6-8 éves, hát nem ettől fog megmurdelni.Én az FSP MEGA 850w-t tápot várom. Már létezik, de EU-ban nem elérhető sehol még. Most is egy korrektebb seasonic van a fő gépemben, a tartalék meg brand gép, jó táppal, de igen, tudom, hogy a határ a csillagos ég a tápokban. Egyébként tápom már pusztult el, pedig mindig igyekeztem ajánlott, jobb fajtát venni és nem spórolni rajta, de kezdte adni a szagjeleket, úgyhogy egyből cseréltem.
Unokatesómnak most sz.rt be a gémer laptopja és totál ki van akadva, hogy mi lesz most, mert qrva drágák. A háttérhez annyit, hogy 50 éves életművész, aki a szüleinek a nyugdíjából él
de saját lakásban, mert azt kihisztizte és reggeltől estig filmeket, sorozatokat néz meg játszik, úgyhogy neki fontos lenne. Nem kicsit van kiakadva, hogy milyen drága minden. Asztali gépet nem akar, mert nincs se tv-je se monitorja. Na nála például alig volt ki-be kapcsolva a lapos, mert este is torrentezett rajta. Ahhoz képest bírta kb 6 évig de sajnos pont a legrosszabkor ment tönkre.
-
Chaser
legenda
Van a hálózat és azon vannak fogyasztók,legyen az víz-gáz-villany.Tudom mert épület gépészettel foglalkoztam eleget...
Én tudom mit bír el az otthoni villanyhálózatom,mert az utolsó konnektorig és csavarig kötésig,vezetékig ismerem,cseréltem,de van aki nem.
Mellesleg egy hálózat üzemeltetés,mindig felügyeletet kíván,és ez az otthonra is igaz kicsibe,nincs azzal gond ha valaki lekapcsolja a kismegszakítót...
Sok tényezőtől függhet hogy mi az ami tönkremegy az állásban és mi az ami nem.
Általában a 2 leggyakoribb eset,az a rossz minőségű kondenzátorok,és az oxidáció(levegő páratartalom),itt már eleve a gyártás és az ott felhasznált alkatrészek minősége sem megfelelő,és van a nem rendeltetés szerű használat,tárolás."Nem kell ezt túlgondolni, használni kell ezeket, nem parázni, hogy megmurdelnek."
Ezt nem feltétlen mondanám,és venném félvállról,de így is lehet...
Persze, nincs azzal gond.
Ma már van fi relé, nem véletlenül.
Konkrétan a tag azt írta, a hűtő kört is lekapcsolja, mindig lekapcsolja ha csak 1-2 órát megy el, akkor is.
Szagemberek' szerint ez már baLY'. -
himpike
aktív tag
Mekkora a gépigénye a Geforce Now-nak..? Már csak 72euro egy évre.
Amikkel játszom ahhoz tökéletes lenne. Vegyen a tököm bármit is.. -
Fox Mulder
senior tag
Persze, csak nem azért mert akarják, hanem azért mert van és külön nem fizetnek érte. Sokan talán azt sem tudják, hogy AI-t használnak.
Ez így van sajnos.
-
Geri Bátyó
addikt
Az emberek telefonon használják legtöbbet az AI-t.
Persze, csak nem azért mert akarják, hanem azért mert van és külön nem fizetnek érte. Sokan talán azt sem tudják, hogy AI-t használnak.
-
Fox Mulder
senior tag
Ez a hogyan tegyük tönkre a PC piacot sokadik fejezete.Az emberek telefonon használják legtöbbet az AI-t.
-
anulu
félisten
ott rohadhat meg az egész "AI", ahol van.
szerencsére ha nem történik valami geb@sz, akkor a gépem még jó sokáig elég lesz.
-
MostlyGentle
csendes tag
Szeptemberben raktam össze a mostani gépet, amibe belepakoltam a még jó pénzen vásárolt 1+2TB nvme SSD-t meg egy 8TB-os vinyót + meghagytam a 17-es nitro 5 lapost (11400H, 3060, 32GB 1+2TB nvme + 2TB HDD) ami jó játszani melóban amikor "szélcsend" van, meg ott a PS5 pro.
Egy jó darabig teljesen hidegen hagy az egész nyomorult lehúzós HW-piac, bár ha így folytatják a tartalék 32-es kitet majd elcserélem egy ferrarira
. -
Geri Bátyó
addikt
Ez a hogyan tegyük tönkre a PC piacot sokadik fejezete. -
bteebi
veterán
"és így fognak optimalizálni remélhetőleg a fejlesztők is"
Pont ugyanúgy fognak "optimalizálni" a fejlesztők.

-
himpike
aktív tag
Nem indokolja semmi a gépcserét, így marad a régi. Egyébként nem is nagyon használom, lehet el kéne adni a f@szba az egészet.. Régen is pénztemető volt, most meg főleg az.
-
Hunwar
tag
Nem kell ezt túlgondolni, használni kell ezeket, nem parázni, hogy megmurdelnek.
Még mindig nem jut el sokak agyáig, a gold egy hatásfok, az elektronika többi része attól még lehet ótvar sz@r. Nem véletlen drágább egy minőségi táp.
Olvastam itt olyat, a kismegszakítókat is lekapcsolja az ártatlanja, ha elmegy otthonról, nehogy baj legyen...wtf
Én sűrűn használom a noteszt, dehogy fogom ki/be kapcsolgatni. Már lehet 6-8 éves, hát nem ettől fog megmurdelni.Van a hálózat és azon vannak fogyasztók,legyen az víz-gáz-villany.Tudom mert épület gépészettel foglalkoztam eleget...
Én tudom mit bír el az otthoni villanyhálózatom,mert az utolsó konnektorig és csavarig kötésig,vezetékig ismerem,cseréltem,de van aki nem.
Mellesleg egy hálózat üzemeltetés,mindig felügyeletet kíván,és ez az otthonra is igaz kicsibe,nincs azzal gond ha valaki lekapcsolja a kismegszakítót...
Sok tényezőtől függhet hogy mi az ami tönkremegy az állásban és mi az ami nem.
Általában a 2 leggyakoribb eset,az a rossz minőségű kondenzátorok,és az oxidáció(levegő páratartalom),itt már eleve a gyártás és az ott felhasznált alkatrészek minősége sem megfelelő,és van a nem rendeltetés szerű használat,tárolás."Nem kell ezt túlgondolni, használni kell ezeket, nem parázni, hogy megmurdelnek."
Ezt nem feltétlen mondanám,és venném félvállról,de így is lehet...
-
XuChi
addikt

-
Chaser
legenda
A napi vagy rendszeres ki-be kapcsolás elméletben már nem probléma, feltéve, hogy normálisabb a táp és van benne ilyen védelem is. Ez szerintem még a régi történetekhez kapcsolódik és úgy megmaradt a fejekben. Meg mondjuk a háztartásokban is jellemző, hogy bekapcsoláskor krepál be valami. Normális táppal ez elméletben nagyon ritka.
Kell egy értelmes tartalék gépet tartani, aztán akkor nem kell parázni, hogy mi lesz, ha a fő gép megunja és megpurcan. Pl a DDR4 használt ramok azért nem csillagászati árúak, nvme ssd-ből elég az 512gb is. Szűken de el lehet rajta férni addig, amíg ilyen drágaság van.
Az a része igaz mondjuk, hogy általában bekapcsoláskor pusztul meg a gép, pontosabban az alkatrészek, de tényleg mióta normálisabb tápok vannak, ilyesmi még nem fordult elő velem.
Állásában valóban megdögölhet szinte bármi. Szüleimnek adtam egy hordozható belső telefont, 2 egységgel. Már kb 2 éve nem használtuk. Apám is csak nézett, meg én is, hogy a bázisállomás kis bedugós tápja megdöglött. wtf? 2 éve még biztosan működött. ilyent se láttam eddig.
Én sűrűn használom a noteszt, dehogy fogom ki/be kapcsolgatni. Már lehet 6-8 éves, hát nem ettől fog megmurdelni. -
Baltazár123
őstag
Nyilván
A noteszem évek óta 24/7-ben megy. Aranyos aki arra apellál, hogy inkább be sem kapcsolja a gépet, hogy meg ne murdeljen, csak hát ahogy Apollyon is mondta, nem feltétlen az a megoldás)
Bár aki nem megy ki az utcára, biztos nem fogják elütni...de egy repülő még így is rázuhanhat
Egyik boxom pont úgy halt meg, már vagy két hónapja be sem volt kapcsolva és kakukk következő indításnál)A napi vagy rendszeres ki-be kapcsolás elméletben már nem probléma, feltéve, hogy normálisabb a táp és van benne ilyen védelem is. Ez szerintem még a régi történetekhez kapcsolódik és úgy megmaradt a fejekben. Meg mondjuk a háztartásokban is jellemző, hogy bekapcsoláskor krepál be valami. Normális táppal ez elméletben nagyon ritka.
Kell egy értelmes tartalék gépet tartani, aztán akkor nem kell parázni, hogy mi lesz, ha a fő gép megunja és megpurcan. Pl a DDR4 használt ramok azért nem csillagászati árúak, nvme ssd-ből elég az 512gb is. Szűken de el lehet rajta férni addig, amíg ilyen drágaság van.
Az a része igaz mondjuk, hogy általában bekapcsoláskor pusztul meg a gép, pontosabban az alkatrészek, de tényleg mióta normálisabb tápok vannak, ilyesmi még nem fordult elő velem.
Állásában valóban megdögölhet szinte bármi. Szüleimnek adtam egy hordozható belső telefont, 2 egységgel. Már kb 2 éve nem használtuk. Apám is csak nézett, meg én is, hogy a bázisállomás kis bedugós tápja megdöglött. wtf? 2 éve még biztosan működött. ilyent se láttam eddig.
-
Chaser
legenda
Nyilván
Egyik boxom pont úgy halt meg, már vagy két hónapja be sem volt kapcsolva és kakukk következő indításnál) -
Wilks
aktív tag
Sajat velemeny csak:
Ez olcsobb nem igen lesz 5-6 ev mulva sem.
Ez mar be van arazva. -
szabeska
addikt
Vicces, hogy a 2x16GB DDR5 6000Mhz ramot egy éve 45k-ért vettem
Szánalom ami megy... -
csibe1
veterán
Ennek elég sok változója van, pl. táptól is függ, de az általános jelenség az, hogy a bekapcsoláskor az áramlöketek jobban degradálják a hardvert mintha folyamatosan üzemelne. Talán egyedül a hdd-k és a ventilátorok kopnak jobban folyamatos működés esetén, de utóbbi mondjuk filléres tétel.
"Talán egyedül a hdd-k és a ventilátorok kopnak jobban folyamatos működés esetén"
Úgy emlékszem, hogy a HDD-nek pont jót tesz a folyamatos üzem normális hűtés-hőfok mellett; éppen a ki-be kapcsolgatást nem szereti.

-
csibe1
veterán
-
Tin
veterán
-
ncc1701
veterán
-
KROK640
félisten
Ennek elég sok változója van, pl. táptól is függ, de az általános jelenség az, hogy a bekapcsoláskor az áramlöketek jobban degradálják a hardvert mintha folyamatosan üzemelne. Talán egyedül a hdd-k és a ventilátorok kopnak jobban folyamatos működés esetén, de utóbbi mondjuk filléres tétel.
Lehet, de akkor sincs igényem rá, hogy 0-24 itt fusson mellettem a laptop, pláne, hogy akkor hálózatról használva az akksit is degradálom vagy vehetem ki.
-
KROK640
félisten
-
Hunwar
tag
-
Apollyon
Korrektor
Sajnos álltukban is megtudnak dögleni. Azt javaslom, hogy hetente 1-2 alkalommal egy 10-20 percet menjen, hogy átmozgasd kicsit. Én a laptopmmal csinálom ezt (Ryzen, 32GB DDR4 RAM
) mert amúgy csak utazáshoz használom, de azért megszoktam járatni.Azon filóztam ilyen árak mellett, már érdemes lehet biztosítást is kötni a gépre...
-
Tin
veterán
Én meg most az egyszer hallgattam a károgókra és bevásároltam még tavaly decemberben

-
KROK640
félisten
-
KROK640
félisten
Sajnos álltukban is megtudnak dögleni. Azt javaslom, hogy hetente 1-2 alkalommal egy 10-20 percet menjen, hogy átmozgasd kicsit. Én a laptopmmal csinálom ezt (Ryzen, 32GB DDR4 RAM
) mert amúgy csak utazáshoz használom, de azért megszoktam járatni.Azon filóztam ilyen árak mellett, már érdemes lehet biztosítást is kötni a gépre...
-
KROK640
félisten
Az annyiból érint, hogy van egy DDR3-as konfigom amit esetleg +8GB RAMmal megkéne kínálni ...

És van itthon 32GB DDR5 is, de másik gépeben , kvázi "foglalt" szóval AM5 lap + proci után még nem lennék bentebb. -
brabbitz
senior tag
Tesómnak hamarosan lehet kerül a gépébe egy RX6600, feltételezhető hogy a 1080 hozzám kerül végre. FX mellé bőven elég lesz
-
Dreamcest
junior tag
Én sem tervezem még a cserét.
-
Tin
veterán
Valahogy így érzem én is....
-
ncc1701
veterán
Akkó lesem az 5800x3d procikat, leváltom az 5600x-et. A 32G memória meg bőven elég.

-
Hunwar
tag
Kár lenne érte. Oké, az én DDR4-em nem megy (hála ég) annyiba mint a tied de nincs kedvem 1 jobb 3200Mhzes 2X8(!) kittre kidobni 30 rugót. Annó 9k-ért vettem őket kitenként (még egy 10-es sem volt)
Én DDR3/FX-8320/RX580on tolom mint másodgép, lehet majd valahonnan szerzek bele pengőért egy GTX 1080-at.
Erről van szó,jelen esetbe minden rémálmom ez,és nekem sincs kedvem ezeket a köröket lefutni,semmilyen formában.
(Igen,reneszánszukat élik ezek a régebbi konfigurációk,kompromisszumos de megy.Egy GTX 1070Ti se lehet szerintem rossz választás.)
-
brabbitz
senior tag
Kár lenne érte. Oké, az én DDR4-em nem megy (hála ég) annyiba mint a tied de nincs kedvem 1 jobb 3200Mhzes 2X8(!) kittre kidobni 30 rugót. Annó 9k-ért vettem őket kitenként (még egy 10-es sem volt)
Én DDR3/FX-8320/RX580on tolom mint másodgép, lehet majd valahonnan szerzek bele pengőért egy GTX 1080-at.
-
Hunwar
tag
-
KROK640
félisten
Jobb híján én is így maradtam csak ezzel : I5 10400F, 32GB DDR4, RTX3060 12GB
AM5-re meg majd ha értelmes árak lesznek. Hát ha addig eltelik 1-2-3 év? Elmegy a pénz közben másra is, nem kötelező nekem PC-re költeni ...
-
brabbitz
senior tag
Ugyanez, mostanság igyekszem mellőzni a főgépemet, pedig ez se mai darab már, de nem szeretném ha beadná a kulcsot ilyen árak mellett
-
brabbitz
senior tag
5600X/RX6800/4X8GB@3200MHz még egy darabig ki fog tartani mellettem úgy érzem
-
Hunwar
tag
Konkrétan be se merem kapcsolni a gépet majd,ha ez így megy tovább, és még csak most jön a neheze???
2x16GB DDR5-öm van,ha ez bedobja a törülközőt,és RMA/Garanciát kéne igényelnem,vele együtt én is bedobom a törülközőt...
-
fukasza
junior tag
Azzal se úszod meg, már a DDR2 ára is emelkedik, ami közte van az is. Ha meg már megvetted, a DDR5 se kér utólagos befizetést.

-
kisharsany
aktív tag
Pár évig még engem is kiszálgál a Ryzen 2700 és a HD5850
Mondjuk amennyi pénzt elköltöttem az utóbbi években fákra, cserjékre, bokrokra, évelőkre, kutyastrandra, Kéktúra útiköltségre abból vehettem volna egy high-end gépet, de az semmi élményt nem adott volna a fentiekhez képest. -
Apollyon
Korrektor
Ha nem rendeződik ez a hardverár téma, akkor visszaesünk a bézs színű és még jobban megsárguló gépek erájába.
-
ddekany
nagyúr
2x8GB=16GB DDR5 most kb. 90e (az átlag inkább 100e+), és akkor ez alapján lenne úgy 176e. Hmmm... DDR4-ből meg nem tudom meddig lesz elég. SSD is ki tudja hol áll meg. Szerintem a DIY ketyere gyártók, mint ház gyártók, kezdhetik bezúzni a raktárkészletet...
-
Fecogame
veterán
A következő 3-4 évben biztosan nem frissítek PC-t, az alábbi konfig bőven elég lesz:
Ryzen 5500, RX6600, 32GB RAM
AM5-re majd akkor ha értelmes áron lesz a memória.
-
KROK640
félisten
Micsoda remek hír!
És aztán mikor 2028-ban elkezdenek mérséklődni az árak, akkor majd az idén évvégi sokkal magasabb árat elérve örülni fogunk ...
Na asszem nem mostanában fogok AM5-re átállni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BMW topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Milyen házat vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 128GB,Használt,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új HP 16 Victus FHD IPS 144Hz Ryzen7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- AKCIÓ! Samsung Odyssey OLED G8 G85SU monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch V1 Pokemon 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- INNO3D GeForce RTX 5080 16GB // ÚJ // SZÁMLA // GARANCIA //

de akkor még más világ volt, nem kellett azon agyalni, hogy mi lesz évek múlva.

Szánalom ami megy...
Szóval névlegesen rengeteg pénzembe került - áttételesen meg megbízhatóságba, garanciába - az, hogy "ingyen" használhatok AI-okat.