Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz HSM #113229 üzenetére

    Van egy jó és egy rossz hírem ;]
    Az, hogy ez user error :D

    A biosban vezetékes teljesítménynél szerinem nem sok haszna van a balanced thermal managemenetnek. Vagy hát annyi haszna van, hogy csendesebb a gép, mert nem engedi fel a ventit 4140 rpm fölé.

    Az adaptive thermal management miatt fogazik a procid

    Balancedre állítva nekem is gyengülő teljesítmény mellett fogaz

    Nincs is throtling egyáltalán így 3720qm-nél, a hwinfo szöveges táblázatában no az összes érték. Ugyanez van a 3612qm -nél is [kép]
    A te általad betett képen is látni, hogy nem volt sosem throttling. Csak a freki ugráltatással játszott a balanced beállítás miatt.

    Max performance bios beállítással az erősebbiken 5347 rpm-ig emeli a bios a ventit és egyáltalán nem ugrál az órajel, hanem tarja szépen. Cserében persze van igazi thermal throttling, amit szépen ír is a hwinfo piros betűkkel olyankor. A 3612qm esetén mindkét módban 4140 a venti, csak balanced módban a teljesítmény esik le 953-ról 829 környékére. A 3720 esetén is 1150 körülről szintén 800-900 közt döcög banacled módban.

    A tJmax az a hőmérséklet, ahol a fizikai védelem lekapcsolja a gépet. Anno régebbi linux kernelnél volt vele bajom, mert nem jól csinálta a throttlingot és akkor volt pár lekapcsolásom. Aztán megjavították. Ideiglensen a linux kernel paraméterénél a szoftverest visszakapcsoltam hardveres energiagazdálkodásra és úgy a nem engedte elérni.

    [ Szerkesztve ]

  • HSM

    félisten

    válasz azbest #113230 üzenetére

    "Az, hogy ez user error :D"
    Mikor ezt olvastam, igen megörültem neki, majd belépve a BIOS-ba szembesültem vele, hogy éppen úgy van beállítva, ahogy lennie kell. :W
    Szóval, a biztonság kedvéért beállítottam balancedre, reboot, és vissza a max perf-re. Majd ellenőriztem a Vantage-ban is, ott viszont "balanced"-e volt a fan control a "maximum turbó" beállítás mellett. :DDD Azt is átállítottam "max perf."-re. Így viszont valóban annyi történt, hogy 95 fokon nem az órajelet kezdte ledobálni, hanem felemelte 4400-ra a ventilátort, és így már nem látok throttlingot, végig fut szépen 2.9Ghz-en.
    A friss tapasztalatok alapján úgy tűnik, nálam a Vantage-os "balanced" fan lehetett a bűnös. Enélkül bár eléri a 100 fokot is, de nincs throttling a negyedik cinebench körben sem, a tempó príma 1092 pont, és a venti is akár 5000rpm-re is felmászik.

    Szóval úgy tűnik, sok mindennek kell a helyére kerülnie, hogy "normálisan" működjön a vas. :K Köszönöm a jó tippet! :R

    [ Szerkesztve ]

  • azbest

    félisten

    válasz HSM #113231 üzenetére

    win10 alatt lehet már nincs ilyen állítás vantageben. Régen emlékszem, hogy a thinkpades util hozzáadott saját energia profilokat a géphez, de win10 alatt csak egy kiegyensúlyotott/ballanced opció van win szinten. Azt hiszem mielőtt a vantaget telepítettem talán volt szokásos 3 féle win saját min, balanced, max perf.

    Jak, megnéztem a fujitsu gépemen, ott power save és balanced opciók vannak win energetika beállításnál win10 alatt.

Új hozzászólás Aktív témák