Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    1vyrain / 1Vyprep

    Források: reddit, illetve Github: 1vyrain és 1Vyprep.

    Mi ez:

    1vyrain: Ivy Bridge alapú T, X, W szériás Thinkpad-eknek (T430, T430s, T530, W530, X230 / X230i, X230 tablet) BIOS unlock tool (elsősorban wifi modul whitelist, de egyéb, a moddolt BIOS-oknak megfelelő feature-k is elérhetőek vele: Intel Management Engine kikapcsolása, órajelemelés, "advanced menu" stb.). Előnye, hogy az eddig ismert megoldásokkal ellentétben ez tisztán szoftveres, tehát nem szükséges hardveres megoldás a BIOS chip eléréséhez. A tool segítségével elviekben custom BIOS-t is lehet feltenni, mint pl. Coreboot / Seabios. Előfeltétele viszont az, hogy olyan BIOS verzióra kell downgradelni, amelyik még elég "sebezhető" ahhoz, hogy a tool segítségével megtörténhessen a moddolt BIOS flashelés.

    Itt jön a képbe az 1Vyprep, ami egy BIOS downgrade-re használható tool (64 bites Windows alatt). Utóbbi helyett Linuxosoknak van alternatív megoldás, melyről ide kattintva érhető el leírás. Nem annyira gyakorlott Linuxosoknak inkább az alább részletezett, általam használt megoldást javaslom.

    Használata (saját tapasztalatok alapján, X230i-n frissen tesztelve):

    Elöljáróban: kivettem a rendszermeghajtót (az én esetemben egy 2,5" helyen lévő 512 GB-os SSD, rajta Ubuntu 18.04 LTS), viszont a gyári wifi kártyát (Intel N 6205) bent hagytam. A szokásos dolgokra természetesen ügyelni kell, mint minden BIOS frissítésnél-flashelésnél: feltöltött akku + legyen töltőn a lapos.

    Az 1Vyprep letöltve és kicsomagolva egy pendrive-ra, működik Hiren's Boot CD (Windows 10 PE) alól beboot-olva is. Gyakorlatilag egy batch file-ról van szó ("downgrade.bat"), amit futtatni kell, hogy a mellé másolt BIOS képfájlokból (letölthetőek az 1Vyprep részeként) a gép típusának megfelelőt flashelje. Az én 2.76-os BIOS verzióra frissített X230i-met 2.60-as verzióra downgradelte.

    Ezután ellenőriztem, hogy valóban megtörtént-e a downgrade, a boot-ot pedig UEFI only-ra állítottam az 1vyrain instrukciói alapján, aminek a képfájlját korábban kiírtam egy másik pendrive-ra (én Linux alatt BalenaEtcher-rel csináltam, de gondolom, más megfelelő tool-lal is megy, mint pl. Windows alatt Rufus). Ezután reboot, az 1vyrain-es pendrive-ról beboot-oltam, követtem a képernyőn megjelenő utasításokat (kb. 8-10 perc alatt végezhetett mindennel, nem volt sok idő). Hibaüzenetet nem kaptam a folyamat során. Amikor ki lehetett kapcsolni a gépet, kikapcsoltam és eltávolítottam a pendrive-ot.

    Újraindítottam, elsőre 0183: Bad CRC or Security Settings... hibaüzenetet kaptam (elviekben ez várható is a reddit-es thread alapján a sikeres flash utáni első alkalommal, szóval nem kaptam a szívemhez), majd újraindult még 3-4 alkalommal (a 0183 errort nem kaptam meg még egyszer, de azt azért kiírta, hogy mivel megváltoztak a BIOS beállításai, ezért ő most újraindul), aztán 4. alkalomra készen is volt. Ezután beléptem a BIOS-ba (itt jelezném, hogy az 1vyrain a jelenlegi legfrissebb BIOS-t teszi fel moddolva, az X230i esetében a 2.77-est), visszaállítottam az általam használt boot beállításokat, majd megint kikapcsoltam a gépet.

    Kicseréltem a wifi kártyát egy 7260HMW AC-re, visszatettem az SSD-t és így még grub-ot stb. sem kellett mókolni, az Ubuntu pöccre felállt, látta a wifikártyát, ahogyan kell is. Az egész nagyjából 30-40 perces procedúra volt, beleértve az 1vyrain kiírását pendrive-ra.

    Amit nem próbáltam:
    - Linuxos metódus (több hibalehetőséget érzékeltem, mint az 1Vyprep tool használatánál, így az maradt)
    - nekem nincs elvégezve még az EC mod (amúgy csak akku miatt kellene), így azt nem tudom megerősíteni, hogy valóban megmarad-e a flash után. Elvileg igen.

    Köszönet a készítőnek (n4ru), valamint a fórumtársnak, aki felhívta a frissen megjelent módszerrre a Reddit-ről itt a topikban a figyelmet (HungaryPig). :R

    [ Szerkesztve ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák