- Milyen RAM-ot vegyek?
- MILC felhasználók szakmai topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen alaplapot vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem értem, hogy a DDR5-el miért nem lett standard a CPU oldali ECC (sima consumerbe).
Vagy hogy DDR4-ből miért nem volt sima ECC-s (nem regiszteres) tuning RAM. Az összes consumer Ryzen tudta a megfelelő lapban (de már a középkategóriában is voltak lapok, amik fogadták az ECC RAM-ot is, nem csak a csúcson -- persze nem a regiszterest).[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Egyszerűbb lenne stabilitás-tesztelni a RAM tuningot, ha maga a rendszer is egyértelműen jelezni tudná a jól beazonosítható hibák számát. Illetve stabil a rendszer akkor is, ha pl. hetente egyszer van egy corrected error (és nem fogsz egy héten át stabilitástesztet futtatni, miután piszkáltad a RAM OC-t).
Azért nem értem, amit a DDR5-el csináltak, mert tudjuk, hogy igazából az összes Intel és AMD CPU képes hardware-esen DDR4 ECC RAM-ot kezelni, csak az alaplapot is fel kell rá készíteni, de az sem olyan hatalmas dolog (illetve Intelnél nem kell direkt letiltani az olcsóbb CPU-kban mikrokód szinten az ECC támogatást, ami tök jó poén volt, mert a Pentium és talán pár legolcsóbb Core i3 tudott ECC-t, a drágább Core i5/7/9 nem.).
Erre fel csináltak egy DDR5-öt, ahol a stick kezeli az ECC-t, ami egy rosszabb megoldás, mint ha a CPU kezelné. Az extra bitek ott vannak, a CPU-kat rég mindig ECC képesre tervezték és gyártották (max letiltották ahol akarták). Ehelyett mégis valami mást kellett kitalálni, ami rosszabb.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
tibaimp
nagyúr
Érdekes!
Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy az Intel nem tenné elérhetővé az "normál" CPU-knál továbbra sem ezt a lehetőséget, mert azzal az olcsóbb Xeon-oknak ásna jó mély gödröt, mert azok kb. ebben térnek el a normál i5/i7-től, hogy van ECC meg 2 CPU tud együtt dolgozni egy megfelelő alaplapban.
Az AMD oldalról nem tudom mi a helyzet.A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Az összes Ryzen tudja, de már valamelyik Bulldozer is (de consumer megfizehető kategóriás alaplapokból szerintem csak AM4-est találsz ECC-vel, AM3-ast nehezebben).
Most nem is tudom, hogy AM5-nél mi a helyzet a Ryzen-el, mert ugye DDR5-ben ott van a stick oldali ECC, ami másképp működik, mint a CPU oldali (lehet, hogy a kettő szándékosan inkompatibilisre lett kitalálva, mert "fejlődés").[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Geri Bátyó
őstag
Az ECC megléte indokolja a 2.5x-es árat?
"Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
válasz
Geri Bátyó #6 üzenetére
Mihez képest? Ez Registered memory, ami általában mind ECC-s is. Ezeken van egy kis chip, ami bufferel a CPU és a RAM közt, és csak szerverekbe szokás tenni, amikbe tömérdek RAM kell. Önmagában a sima ECC RAM nem igazán drágább, mint a nem-ECC tuningram (de nem nagyon van példa tuning-ECC, nem-RDIMM RAM-ra).
Most elkezdtem gondolkodni, hogy kiveszek egy nem-R ECC RAM-ot egy gépből és megnézem hogy bírja a tuningot asztali Ryzen-el.
De abba a gépbe a létező legolcsóbb ECC RAM-ot vettem, amit találtam, úgyhogy szerintem nem sokat.[ Szerkesztve ]
-
ECC REG tapasztalataim szerint jól húzható azaz eddig amik nekem voltak DDR3-DDR4-ben mind jobban teljesített mint egy asztali átlag ram. Pontosabban mindig nagyon sok tartalék volt bennük. Ugyanígy a sima ECC-sek is jól húzhatók voltak (pl nálam még i7 4790k-val DDR3 samsung 1600@2600, x99-ben ddr3-as lappal 1066@1866 szokott menni, de volt hogy 2133-on is ment az 1066-os ecc reg ram de azt azért válogatni kellett, persze a low power verziók nem low power feszen gyenge időzítésekkel.)
Most is Hynix DJR chippes modulokat hajtok 3200@4000-en. (8x16gb, i9 7980XE ami talán a legutolsó asztali proci ami kezel ecc reg-et)
ECC REG előnye még (ddr4 tapasztaltaim szerint) hogy alapból is hűvösebb (borda nélkül!), talán eleve jobb minőségű chippek kerülnek rá. (DDR3 tudott fűteni ha sok modul volt egymás mellett de ott 80-90 foknál throtlingoltak, addig oké volt)
Persze volt kivétel, load reduced ecc reg ramokat az istenért nem tudtam húzni. (4Rx4 DDR4 2133 csak 2400 ig volt stabil gyári feszen)
Locked xeonoknál meg alig volt lehetőség húzni. Azaz ilyen 2133@2933 volt a max lga 3647-ben. LGA2066 i9 el meg 4000 az ami hasznos határ, 4200-on eszement beállítások kellettek így azt hagytam a fenébe.
Gyári feszhez meg minek kell borda? (DDR4-nél ecc reghez 1.4v felett szoktam ventit rakni bár ott is 50-60 fok még semmi) Mondjuk nem rondák még bordával sem csak furcsa, ddr3-nál volt divat bordát rakni ecc reg-re.[ Szerkesztve ]
-
NoMix
tag
válasz
MasterDeeJay #8 üzenetére
Ezt így tálalták ki. Értelme fizess többet. tovább nem ragozom mert nincs értelme!
Frissen vásárolt profil. XIRA T.E.G.
-
Dragon3000
veterán
válasz
Gondolom az 1,4V miatt került rájuk borda, illetve mivel a feszültségszabályozó rész ddr5 esetében a modulokra került.
-
válasz
Felpiszkáltál, hogy cseréljem ECC-s UDIMM-re az asztali Ryzenem mellett a RAM-okat (a lapom a leírása szerint ECC módban is támogat ECC RAM-ot, a Setup-ban is láttam már nyomát). Igazából talán még olcsóbban is vehetek egy 3600-as KIT-et (ebay-en van egy "felbontott doboz" hirdetés, igaz USA-ból, ami szállítással és vámmal már nem olyan olcsó), mint amennyiért el lehet adni a mostani 4000-re non-ECC tuning KIT-em (amit a CPU csak 3800-ig tud eltolni szinkronban a memvezérlő órajellel).
Valamiért azt hittem, hogy az ilyen RAM-ok kb. csak azt tudják, mint ami rájuk van írva (mint sok nem-ECC tuning KIT se megy sokkal tovább, mint amit a gyártó ráír).[ Szerkesztve ]
-
Ez csak hülyén volt meghirdetve. Nem igen létezik olyan ECC stick, amire a standard szerinti max 3200-at írnak, de persze ettől tudhat bármit, ha B-die van rajta...
-
-
válasz
MasterDeeJay #13 üzenetére
Még a DDR2-3 korszakban lehet, hogy csak én fogtam ki úgy őket, de szinte minden RAM csak annyit tudott, ami rá volt írva (akkor is, ha agyonfeszeltem és hűtöttem tesztképp).
Bár vannak furcsaságok. Akár olyan is, hogy X freki CL18-al nem boot-ol, de 16-al igen (biztos valami mem-vezérlő hülyeség, vagy valami auto sub-timeing lazul fel a kissebb CAS-el).TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Nekem pont fordítva volt. Nem nagyon volt olyan amibe ne lett volna tartalék. Van félrerakva egy doboznyi vegyes ramom. Ddr2ből a ocz reaper van 1200-on is megy. Volt adata ddr1 566-osom 640-en is ment....
Tapasztalatom az volt hogy a chip a lényeg.
Ecc reg ramok meg a jedec szabványt követik. Azaz ddr3nál 1866, ddr4-nél 3200 ami max rá lehet írva de a chip meg lehet ugyan az mint a jóval nagyobb órajelű modulokon. De ugyan így ddr3 800-1066 is mehet a dupláján. Nincs olyan mint az asztaliaknál hogy eleve szart válogatnak rá. -
Dragon3000
veterán
válasz
MasterDeeJay #13 üzenetére
Azért arra kíváncsi lennék, hogy mennyire is volt stabil, illetve a memóriának mennyire tetszik hosszútávon az 1,8V feszültség.
Nekem a 3200MHz cl16-os ramjaim 1,35V helyett 1,4V-tal mentek 3800MHz cl16-on, jelenleg mivel már 4 modul van a gépben, így 3733MHz cl15-ön. Magasabb órajelet 1:1 arány mellett a ryzen imc nem bírt. -
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
Jaja, csak ha 5-6 évesen kinyírsz egy 100 MSRP árú CPU-t, az addigra már rég nem egy 100 értékű, hanem ~15, és akkor se ér már 15-től többet, ha nem nyírtad ki.
"Mész amíg élsz!". Én így hajtok mindent. Sohasem nyírtam még ki a saját kezem alat semmit. Annak idején kaptam egy autót a frissjogsimhoz apámtól, megtuningoltam magamnak kínai klón klón chiptuning kábellel (mindenféle limit full kiszedve, turbó nyomás, befecskendezési mérték jócskán megelve, stb), és máig padlózgatm a gázpedált 20-40km-en át autópályán, és még mindig él 400k km után. Volt, hogy 6 éven át nem cseréltem le egy i5-2500K CPU-t, amit olyan feszültséggel etettem vízhűtés alatt, amire azt mondta Ph fórum, hogy pár hónap alatt degradálódni fog. Sohasem degradálódott, mikor végül eladtam, még mindig tudta ugyan azt a kitesztelt tuning órajelet (fél-negyed évente újrateszteltem, főleg ha új UEFI firmware jött ki, pedig még a ResBAR frissítést is megkapta). Kb. inggombbokért adtam el leporízolott kupakkal. (Az autót is kb. annyiért lehetne most eladni, egy bolti felsőkategóriás VGA áráért. Tervben van, ha lecsengett a háborós gazdaság...)
Megéri állandóan félni...?
Ugyan úgy eldurranahat bármi 1 nappal a gariidő lejárta után stock beállításokkal is.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
Oem ramokért nem kár, ahogyan ecc reg ramokat is dobálják utánad. 6eft/db áron vettem a 16gb-os 3200-as ecc reg-et. Egy normális b-die meg 2x-3x ennyi bár lehet keveset is mondtam. Megy pár évig.
Nálam a 7980xe IMCje 4200-ig megy (de inkább 4000 az ésszerű) 8db rammal. Bdie-t nekem nem szerette, hynix djr-t meg igen. Procit sem sajnálom 4.6ghz all core megy vizezve. -
Dragon3000
veterán
Milyen cpu-ról beszélsz? Én memóriát írtam, és azt, hogy kérdés mennyire stabil, mert az, hogy elindult vele a windows még nem sokat ér. De ha még cpu-t írtam volna, 1,8V esetében elég gyorsan elhaláloznának otthoni körülmények között, nem menne az sehol 5-6 évet.
#18 MasterDeeJay
Ahogy janosnak is írtam, sokat nem érsz vele, hogy 5000MHz, ha közben meg nem stabil illetve a nagyon rossz időzítések miatt csak rontasz az egész gép sebességén. Az, hogy értelmesen oc-zol egy cpu-t vagy szétfeszeled két külön dolog, ugyanez igaz a memóriára is, nem hiszem, hogy nagyon sokáig elmennek ezek a ramok 1,8V-on. -
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
Ha ECC memóriáról beszélünk, akkor triviális a hibakeresés (ott van az error counter a naplókban, nem kell random szoftver tesztek véleményére hagyatkozni). Én csak kitekintettem a tágabb valóságba, hogy majdnem mindent "sz@rrá lehet húzni és hajtani" következmények nélkül, amíg ér bármit is a cucc, akár "szét van hajtva", akár "nem" (tök mindegy, 6-8 éves PC alkatrész vagy ~20 éves autó már csak gombokat ér, ha szétb@szt@d, ha nem, mindegy, csak még megy vagy nem X év múlva...).
Ha ma azon aggódsz, hogy a ma 100-at érő cucc behal 6 év múlva, akkor azon aggódsz, hogy egy 15-öt érő cucc behal-e (mert addigra 100 helyett 15-öt fog érni, mire hehalhat).
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
Úgy nem tuningolok hogy ne legyen stabil. A fenti video extrém kissé. Lényege az lenne hogy oem low endnek látszó ram is mehet úgy mint a drágább tuning ramok. Leginkább a chip a lényeg. 1.8v extrém szerintem minden ddr4 ramnak, nem is 24/7ről szólt a teszt, én amúgy 1.4-1.5v-nál állok meg.
Amúgy aida64-el szoktam tesztelni. Nálam ddie 4000mhz cas16 mérhetetlenül volt csak gyorsabb a 4000mhz cas22 nél (még nincs hangolva sztem cas20 lesz belőle). Bár ennek inkább a rankokhoz volt köze. (4db 1rx8 lassabb mint 8db 1rx4). Trfc-t meg bdie alig engette levinni. Régi i9-em van, annál inkább a trfc és órajel számít, nem is igazán a cas. De oké legyen 1-2%-al lassabb, ennyi az ára ha harmad/negyed annyiba kerül. Nálam inkább a mennyiség miatt kellett (32gb kevés lett). 4x8gb ddr4133 bdie árából vettem 8x16gb 3200-as ecc reg-et. (55eft vs 48eft)
Nyilván ehhez az is kellett hogy a proci támogatja az ecc reget noha az ecc része nem aktív.[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A cég legfrissebb, sokcsatornás termése Intel W790 vezérlőhidas alaplapokba való, és 6800 MT/s-os sebességig láttamozták.
Állásajánlatok
Cég: ABT Hungária Tanácsadó Kft.
Város: Budapest