- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- HDMI topic
- Borongós őszt felvidító hardverportfólió
- Philips LCD és LED TV-k
- Apple iPad Pro 13” (M4, 2024) - superlativum
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Hirdetés
-
TKL-es újoncokkal gyarapodott a Corsair belépős K70 Core billentyűzetcsaládja
ph A FlashTappel kecsegtető, kompaktabbá tett megoldások egyike a cég továbbfejlesztett Slipstream rádióját kapta.
-
Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
it Olaszország vizsgálatot indított a Shein weboldal és app ellen, greenwashing vádjával.
-
Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
lo Alpine LinuxMiután pár éve leesett, hogy az Alpine valami lehetetlenül alacsony erőforrásigényű, elkezdtem ezt tenni...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krugszvele
senior tag
A magyarok leleményessége világhírű
-
Maestro85
tag
Megnéztem 1-2 terméket, 0 C alatt nem ajánlott a használat és max 40 fokos vizet tudnak.
A max 40 C is akkor jó/használható radiátorban, ha azok túl vannak méretezve. Gázzal/fával 50-60-70 fokos vízzel fűtesz. Egy "normál", fűtéshez való hőszivattyú is tud 50-60 fokos vizet, illetve tud -20/-25 C-ig fűteni.
Szóval azt neked kell eldöntened, hogy az átmeneti időszakokban a 35-40 fokos víz elég-e bármire is a radiátoraidban. -
ncc1701
veterán
Szomszédot is kérdezd meg, h merre mehet a zúgás, mert q zavaró tud lenni.
-
Roni1972
csendes tag
A radiátorok (mai mércével értve) magas előremenő hőmérséklettel üzemelő hőleadók, a leadott fűtési teljesítményük az előremenő hőmérséklet csökkenésével drasztikusan(!) csökken. Mostanában kezdenek bejönni olyan monoblokkos (tehát csak kültéri egységgel rendelkező) propán avagy R290 hűtőközeges hőszivattyúk, amik a radiátorok részére elő tudnak állítani akár 70°C előremenőt. A probléma a hatásfokkal van: ezt nem lehet egy mondatban elintézni, de kb. a fele, mintha normál alacsony hőmérsékletű hőszivattyúval 35 fokos előremenőt állítasz elő padlófűtésnek és/vagy mennyezetfűtésnek. Háztartásban ma még mindig a legjobb megoldás kondenzációs kazánnal fűteni - abban az esetben, ha a ház kifűthető a normál tarifás évi 1730m3 földgázból. Egy jól szigetelt ház esetében 100m2 feletti méretű is kifűthető. Én ilyenben lakok, gázzal fűtünk, egy fűtési szezon kb. 80eFt a gázszámla.Nem látom át, hogyan lehetne még ezen tovább spórolni hőszivattyúval, de akinek az kell, úgyis azt fog venni, akármennyibe is kerül.
-
ncc1701
veterán
Ugyanez, kb 90nm+tetőtér, ~1000m3 a gázszámlánk, ebből kb 800m3 a fűtés, és 21 fokot tartunk. Passzív házas ablakok, 38-as pth falak+5cm EPS, most került a negyedére rá még 10cm EPS, a másik 3/4-ére jövőre. Aztán még kap egy hővisszanyerős központi szellőztetést is, talajregiszterrel.
-
Gézengúz
addikt
Itt valahol olvastam régebben.
Keress rá.
[link] -
"Nem látom át, hogyan lehetne még ezen tovább spórolni hőszivattyúval,..."
Pedig egyszerű.
A hőszivattyú képes előmelegíteni a fűtés visszatérő ágának vizét.
A helyi viszonyokhoz tervezni kell rendszert. Ha jó hőmérsékletű talajvíz van, akkor nagyon leszorítható a gázfogyasztás.
Ha nincs jó hőforrás akkor például a padlózat alá hőszigetelést tenni jobban éri meg, mint a ház alatt keletkező hőt felhasználni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Roni1972
csendes tag
válasz Hieronymus #8 üzenetére
Neked ez egyszerű, de nekem nagyon nehéz (épületgépész mérnök vagyok, 28 évnyi praxissal). Mondjuk, hogy a hőszivattyú egyáltalán nem fogyaszt energiát, és feltételezzük, hogy 10 év az élettartama (ennél hosszabb idővel ma semmilyen műszaki termék esetében nem reális számolni - sokak szerint még ennyivel sem). Tehát ha nekem 80eFt az éves fűtési költségem, 10 év alatt (mivel jós nem vagyok, csak mai árral tudok számolni) a "fogyasztásmentes" hőszivattyúval 800eFt-ot spórolnék,. Tudok ma ennyiből hőszivattyút venni? Remélem érthető a probléma: szori, de ennél szemléletesebben nem tudom elmagyarázni.
-
repvez
addikt
Nem személyesen neked csak ugy általánosságban válaszolog ,bocs ha egy kicsit filozofikusra veszem a témát, de sokszor olvasom és hallom ezt a kifogást és az érvet.
Mindig mindenhol az elsök között jön be a megujjulo futési és áramtermelési technologiáknál, hogy hány év alatt térül meg.Meg, hoyg most ennyi a gáz villany számla miért fizessem a sokszorosát most egybe ki meg nincs is anyni rá, mintha még 10 évig csak a számlát fizetném.Erre nekem az a meglátásom, hogy amikor valaki házat vagy autot vesz akkor miért nem merül fel ilyen kérdés benne, hogy mikor térül meg ? és ezeknél szinte mindig bukoban van az ember a kocsinál biztos, de annál fel sem merül ez a kérdés és mégis elkölti rá a milliokat, mikor buszjeggyel 10 évig is el tudott volna járni bárhova abbol a pénzbol ugyan ezen felfogás szerint. és ilyen felfogással nem kéne fejleszteni semmit se, mert jo volt /van ez minek vegyek ujat.
A szigetelésre és ablakcserére is elmegy pár millio, az is ha a futésszámlát nézzük több évig lehetne fizetni belöle igaz, hogy többet fizetnénk havonta mint szigeteléssel, de hát akkor se egybe megy el a pénz.
Sokan vehetnének még most is olyan autot ami fapados és mindig költeni kell a szerelésre vagy vehetnek drágábann egy ujat és akkor kényelmesebben tisztábban utazik . vagy a háznál is vehet olyat aminél ha hazameny melobol még egy muszakot lehuz otthon, csak azért, hogy a futéshez a fát összevágja vagy szitkozodhat, hoyg már megint áratemeltek a gázon vagy gondozás mentesen ugy megy haza a melobol, hoyg egy tiszta meleg ház fogadja és értelmes pihenéssel vagy szabadidövel foglalkozhat. -
frescho
addikt
Emiatt egy beruházás, ami energiát takarít meg (és van pénzed rá ) , az mindig megéri.
Nincs egyenes összefüggés az energia megtakarítás és a megtérülés között, mert a Teljes TCO csak egy része a megspórolt energia ára. Hozzá kell adni a beruházás költségét, annak elmaradt hozamát vagy kamatát, az üzemeltetés extra költségeit...
repvez:
Erre nekem az a meglátásom, hogy amikor valaki házat vagy autot vesz akkor miért nem merül fel ilyen kérdés benne, hogy mikor térül meg ?
Mert az emberek ilyenek. Amúgyis több dimenziós a dolog ahogy írod pl. a kényelem, de a nekem jár, a "menőség faktor" és sok más dolog miatt születnek sokszor irracionális döntések. A legtöbb ember még 1-2 órát sem szán rá, hogy egy kockáspapírra leírja az érveket, árakat... Arról, hogy több helyről bekérjen ajánlatot már ne is álmodjunk.
https://frescho.hu
-
Roni1972
csendes tag
Alapvető kulcskérdésnek tartom, és én magam is harcolok az ellen, hogy mindig és kizárólag a gazdaságosság legyen az egyetlen szempont. Persze ezzel szemben meg a "presztízs", a "luxus" igénye miatti pazarlás a másik véglet.
Azért írtam ezt a példát (végletesen leegyszerűsítve), mert talán még ez világít rá legkézenfekvőbb módon a hőszivattyú kérdés abszurditásainak egyik alapvető szempontjára. Másrészt a felvetés is ez volt, hogy gázt lehet megtakarítani vele (egyébként működésképtelen elképzeléssel, de ez most lényegtelen). Mindenkinek, aki az energiaárakra hivatkozik, el szoktam mondani, hogy semmiféle energiaválság nincsen, az árakat (és az árarányokat!) a mindenkori aktuális politika határozza meg. (Remélem az megvan, hogy a valójában semmit sem érő, teljes mértékben fedezetlen dollár iránti kereslet fenntartásának egyik legfontosabb eszköze az volt, hogy elérték a Közel-Keleten, hogy olajat csakis dollárért adjanak el.) Másrészt az elektromos áram előállítása nem csekély mértékű fosszilis energiát igényel (többféle okból, erről pl. a klimarealista.hu oldalon vannak jó cikkek). Szóval igazából nem kellene a fosszilis energiát démonizálni, hanem a fogyasztói társadalom fenntartásával járó pazarlást kellene megszüntetni.
Nagyon hülye helyzet van egyébként, mert a még elfogulatlanul gondolkodni képes szakemberek világosan látják a hőszivattyús fűtés problematikáit, ugyanakkor ebből élnek, és a sajtó, a reklámok is folyamatosan szembe mennek a valósággal. Én a projektjeimen mindig őszintén a megbízó elé tárom a hőszivattyús- és a gázfűtés problematikáit is (már ha egyáltalán érdekli), de meggyőzni már senkit sem tudok, és már nem is akarok. -
A hőszivattyú természetesen elektromos energiával üzemel.
A hőszivattyú élettartamát miért csak 10 évre becsülöd?Teljes mértékben kihagyod a becslésből. a környezetvédelmi (szén-dioxid kibocsájtási) adót. Ez Magyarország is dinamikusan fog emelkedni az következő években.
Még egyszer leírom.
Egy hőszivattyú megépítését tervezésnek kell megelőznie.
Honnan és mennyi energiát lehet elvonni, mekkora induló hőmérséklet mellett.
Ezren információk alapján lehet tervezni. Ha rentábilisnek tűnik a megépítés.
De ezt egy szakirányú végzettségű mérnöknek tudnia kell!Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
repvez
addikt
nekem nem a megtérülés miatt számit , hogy milyen a futés, hanem az, hogy az a rendszer mennyire önfentartó és fuggetlen, megbizható.
Nem tudom nálad milyen szempontok számitanak amikor azt mondod, hogy kifizetsz 80k-t 10 évig futésre minthogy vegyél hőszivatyút.
De nálam nem lenne kérdés, ha oda kerül a sor. Mert lehet a telepités többe kerül, mintha 10 évig havonta részletekbe fizetnél gázt.
DE a hőszivattyunál nem vagyok kiszolgáltatva szinte semminek onanntol hogy uzemel, a kormány játszadozhat a gázárakkal meg ha bármi közbe jön és esetleg munkanélküli lennék vagy anynira magas lenne a gázár, hoyg nem tudnám fizetni havonta, akkor a hőszivattyus rendszeremmel, nem kellene aggodnom, hogy megfagyok e télen.
Mert a telepités után több mint 10 évig lényegében mindegy, hogy mi változik a világban a lakás ugyan ugy ki lesz futve mint az elso napon.
Ha ehhez hozzáteszuk , hogy napelemmel akkumlátorral megtámogatva biztositjuk a mukodéshez az áramot akkor meg aztán föleg ezen nem kell aggosdni semmit se.
ÉS lehet hogy egy összegben többet kel kifizetni, de ha havonta megmarad utána a 80k akkor abból másra is fogja futni és nem kell félretenni csak azért , hogy meleglegyen . -
Roni1972
csendes tag
válasz Hieronymus #15 üzenetére
Régebben sokat gondolkodtam rajta, mit lehet kezdeni azokkal, akik a legcsekélyebb szaktudás hiányában, puszta intuícióból tudják nagy magabiztossággal osztani az észt. De jóideje már annyira általánossá vált ez a jelenség, hogy beláttam, tehetetlen vagyok vele szemben, és inkább azokra koncentrálok, akikkel még érdemes eszmét cserélni.
-
Roni1972
csendes tag
Igen, értem a szempontodat, hogy egyfajta "konzervként" kezelnéd a hőszivattyú kérdést, amivel biztonságban érezheted magad. A hőszigetelés is hasonló ügy: a megtérülése ugyan bőven 10 év felett van, viszont az egy "passzív" szerkezet, és az élettartama sokszorosa az "aktív" (gépi) megoldásokénak.
Én magam azt csináltam, hogy pár hónapja hőközpontot cseréltem, és a pincémben ott van egy 2. vadi új tartalék, webes áron 350eFt értékű falikazán. De ezt igazából amiatt tettem, mert a karbantartással (ezt most már én magam csinálom) és az alkatrészekkel is megy a lehúzás: arról nem is beszélve, hogy a gyártók pár év alatt kifuttatnak egy-egy modellt, az új pedig sosem kompatibilis a régivel, szóval nem csak az van, hogy leszedem a régit és felakasztom az újat.
De ez nem ilyen egyszerű kérdés: "no man is an island", "senki sem egy sziget", itt társadalmilag együtt sírunk, együtt nevetünk, ha tetszik, ha nem. Én magam is átéltem olyan divatokat, amik végül minden nyom nélkül kifutottak: egy időben például napkollektort akart mindenki, aztán tehetős emberek is csináltattak alternatív szilárdtüzelést, a kismillió barkács kategóriájú ötletről (ami mindig csak a gazdájának válik be), nem is beszélve. Alapos a gyanúm, hogy a hőszivattyú és a napelem is ez a kategória: és sajnos az is, hogy a mostani szürreális, abszurd, polikrízissel szervezetten sújtott világban nem a fűtés lesz a legnagyobb gondunk. -
repvez
addikt
pedig lehet jobban járnánk, hogy ha mindenki ugy gondolkodna, hogy a saját lakása egy sziget.
MErt már minden feltétel adott ha nem is 100%osan ,de közel hozzá, mind a futés mind az elektromos áram elöállitását meg tudja oldani önerőből. ugy értve, hogy ha egyszer le van telepitve akkor onnantol nem kell plusz dolgot venni hozzá.
15-20 évig egy rendszer mukodik, a legtöbb ember enyni idő alatt vagy házat vált, vagy csak ennyi ideig tud házban élni. illetve ez elég idő ahhoz, hoyg a ma felmerőlö problémákat megoldják vagy uj megoldások kerüljenek elérhetővé ami jobb .
15-20 éve még nem volt lehetőség a napelem hösszivattyura .Ezen idő alatt ezeknek a rendszereket amiket egyszerre letelepitve drágábbra jön ki a kültsége mint a hagyományos rendszereké azoknál még bejátszik az inflácio , a béremelés arányainak a kérdése is.
tehát ami ma kifizethető a fizetésbol 80k val havonta az 10 év mulva már 200k is lehet havonta és nem biztos , hogy a fizetés emelkedés követi ezt. mig a már letelepitett rendszerhez nemkell többet költeni.A gázos és fatuzeléses rendszereknél meg még ott van a az a veszély is, hogy bármilyen uzemzavar esetén az égés miatt akár robbanásveszély, CO gáz szivárgás és a környezeti hatások is közrejátszhatnak. ami tönkretehet mindent egy pillanat alatt.
Ezeknlél a megujulo rendszereknél ilyen probléma nem merül fel .
Ezért minden olyan rendszer ami a szigeteléssel azt eléri, hoyg kevesebb enegriát kelljen felhasználni a ház melegen vagy hidegen tartására illetve ha szukséges olyan aktiv rendszer beépiteni amihez nem kell folyamatos plusz futőanyag betáplálás külsö forrásbol az sokkal jobban megéri még ha nem is térül meg anyagilag. a fent emlittt fuggetlenség biztonság kényelem szempontok alapján.De ha hozzávesszuk, hogy minél több ember termeli meg magának ezeket a feltételeket az államnak annál kevesebb energiát kell forditania rá, tehát elvileg több marad másra, fejlödésre .(nem kéne paks2, le lehetne állitani a káros kibocsájtásu erőmuveket stb.)
-
Rick4
félisten
válasz Hieronymus #15 üzenetére
Azért kell az élettartamát 10 évre becsülni, mert utána hozzá kell nyúlni, azaz egy megelőző karbantartás és a meghibásodás között nincs sok különbség, rá kell ismét költeni, ami tovább rontja a megérülést.
Pont tegnap beszéltünk az asszonnyal hasonlóról, kellene eg ykis fejlesztésa, két ingatlanról van szó.
1. ingatlan
100m2 nem szigetelt régi B30-as blokktégla, régi ablak, kőporos bevonat, de a födémen, azaz a padláson 30cm leterített homlokzató hőszigetelő EPS lap, 6 db konvektor és egy gázos vízmelegítő. Előző évi teljes gázszámla nyári leolvasástól nyári leolvasásig a melegvíz készítéssel cakk pakk megállt 200 ezer forint alatt. Éjjel ki lehetett kapcsolni a konvektort teljesen, 22-ről 19-ig ment le reggel 8-9-ig, takaró alatt pont jó volt aludni.
Tervben van egy komplett felújítás, de az 30 milliós költségvetéssel sokadik a sorban, szóval pont jó, hogy csak a fűtés- hűtés van napirenden.lehetőségek:
- mika kazánból 2 db, 3-3 radiátor, füörgőbe indirekt melegvíz tároló, és törölközőszárítós radiátor, beruházási összeg 3 millió, nincs gázterv, macera, parapet helyén megy ki a falon a "kéménye".
- minden helyiségbe hűtős- fűtős klíma, vagy központi - légcsatornás klíma, beruházási összeg 3 millió, és akkor ez már hűt is.
- második mellé napelem, és akkor a havi 13 ezres villanyszámla nagy része is kilóhető, de 8 havi biztosan, és akkor a 3 millió mellé még jön 1.5 millió napelem.
-nem nyúlok semmihez, a 200 ezerből meg tudok spórolni max 80 ezret, egy 3 milliós beruházás megérülése itt 37.5 év, és ennyi idő alatt ha a konvektorban kell cserélni valamit, vagy a kazán, radiátor, váltószelep, légcsatornás klíma pusztul meg, teljesen más összegekről lesz szó.
---------------------------------------------------------
2. ingatlan
450m2, 2009-es építés, 30cm blokktégla és 10cm eps szigetelés, 2db gázkazán és 22db radiátor, 9 db klíma.lehetőségek:
- kazáncsere, átmosás, mivel a meglévő két kazán 15 éves, 2X 600 ezer ft a csere, és a 400ft/m3-es gázárral (céges ingatlan) jó borsos fűtés évi 1.5 milliós számla, a 15 éves klímák cseráéje új garisra 2.5 millió, és a 80ft-os áramárral hűtés csak nyáron, plusz a többi villamos cucc, éves 300 ezres számla.
- Felteszek 15kW napelemet 15kW energiatárolóval 5 millióért, feldobok egy 30KW-os hőszivattyút a kazán helyére, ami szereléssel 4 milla, lecserélem az össze radiátort 3x akkorára, ami még 2.5 milla, meg még némi sallanggal eljutok 13 millióig. Innen lesz az éves elemtromos számlám a legrosszabb hetekig esős, szürke februárban külső használattal nagyon max kb 50 ezer forint, és mindent letudtam, a klímák nem foignak ekkora teret kifűteni, tehát vagy nagyobbakat veszek sokkal többért, vasgy marandnak hűtésre, és akkor évi 2 hónap használattal ,ennek szépen 10-15 évig megint.
De ez is 8-9 év megérülés csak tőkében, a befektetett pénzt, a gariidőn kívül tönkremenő dolgok cseréjét bele se számoltam.Azért egy komplett fleújítás szinte minden ház esetén sokmilliós tétel, a gépészetnél egy hőszuigetelés mindig jobb eredményel jár, mert semmiféle gépészettel nem tudod megoldani, hogy energia hozzáadása nélkül javítsa az épület hőveszteségét, a felrakott szigetelés viszont elvben sosem kér felújítást, cserét, javítást, az örök, a gépészetre viszont mindig kell költeni, karbantartás, ilyen- olyan csere, csak hozzáértő nyúl hozzá..
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
"DE a hőszivattyunál nem vagyok kiszolgáltatva szinte semminek ..."
Nem teljesen. Nagyon szerencsés körülmények kellenek, hogy bármely hidegben elegendő hőt lehessen előállítani.
Minél nagyobb a hőmérséklet lépcső, annál alacsonyabb a hatásfok.
Minden berendezésnél van egy teljesítmény határ, amit nem lehet átlépni. A névleges teljesítményt figyelembe kell venni.
Ha ezt átlépi a hőmennyiség igény, akkor hagyományos energia felhasználással kell rásegíteni a fűtésre. Az, hogy ebben az időszakban van kellő napsütés, szerencse kérdése.A hőszigetelés egyszeri beruházás és nagyon hosszú ideig lehet az előnyét élvezni. Nem tud csak úgy elromlani. Kivéve a lebomló megoldásokat. (Széna -szalma.) Télen -nyáron tud költséget megtakarítani, hőcserélős szellőztetés mellett. Az a hő mennyiség ami nem veszik el, nem igényli a pótlást. Nyáron meg nem igényli a hűtést.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Roni1972
csendes tag
Tételes válasz helyett csak pár gondolatot írok, bocs.
Én semmiféle konkrét spekulációba nem bonyolódnék a jövőt illetően: annyiban egyetértek, hogy rosszabb lesz. De rengetegen élnek gyakorlatilag nyomorszinten, ez valamelyest garantálja azért, hogy nem fogják a normál lakossági gázárat az egekig emelni. Olyanban látok komolyabb problémát, hogy élelmiszer és közbiztonság: simán be tud játszani egy polgárháború (egyesek szerint már régóta az van, csak ez még a "verbális" szakasza).
Azt is megemlíteném, hogy kivétel nélkül minden termék, amit ma kapni lehet, tragikusan rossz konstrukciójú és rövid élettartamú: a 15-20 év utópia. A ma 10 éves hőszivattyúk már veszélyes ipari hulladékok. Nem hiszek a hi-tec-ben: bár a kondenzációs kazánt ár/érték arányában nagyon jónak tartom, egyértelműen ez a fűtéstechnika csúcsa, ami több évtizede bizonyít.
Teljes függetlenséget nem lehet elérni: pl. ha nincs munkahelyed, az OEP-et akkor is fizetned kell (stb.). Ha már felkészülés, akkor a nagyon szerény életkörülmények és az élelmiszer önellátás a legrealistább elképzelés (ehhez pedig a falura, méginkább tanyára költözés). Kassai Lajos is 50m2-en lakik a családjával, a négyzet alaprajzú ház közepén van egy cserépkályha, az fűt 4 helyiséget, 15(!) fokra.
Nagy hőveszteségű házat fűteni egyértelműen nem érdemes: a hőszivattyút végképp a kis hőveszteségű házakra ideális, akár csak 2 lóerős kompresszoros (5,6kW elvi hűtőteljesítmény). Ráadásul a régi házaknál a vízszigetelés hiánya is komoly probléma. Azt is szoktam mondani, hogy építészeti hibákat nem gépészettel kell kijavítani. -
veterán
Ma Magyarországon semmit sem lehet korrekten előre tervezni. A kormány egyszercsak gondol egyet és bevezet, vagy éppen megszüntet kedvezményeket, árplafonokat, minimálárakat, megszab kvótákat, hitelt, vagy támogatást ad.
Mi 4 éve szigeteltük a körbe házat, elköltöttünk rá (akkori áron) valamivel több, mint 2 millió Ft-ot.
Ezen a héten pedig a szomszédunkat (akinek egyáltalán nincs szigetelve a háza) megkereste valami vállalkozó, hogy ha aláír egy csomó papírt, meg a vállalkozó javára lemond valami visszatérítésről, akkor valami állami támogatási program keretében ingyen és bérmentve körbeszigetelik a házát, amiben benne van a födémszigetelés és a homlokzatszigetelés.
Szóval így tervezzél előre bármit is
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Rick4
félisten
válasz Donki Hóte #24 üzenetére
Körbeszigetelés tuti nincs benne, csak a födémszigetelés, azt hirdetik már hónapok óta..
Mit gondolsz amúgy, más országokban nincs olyan, hogy akáér egy eu-s támogatás miat tindul egy olyan program, ami épp födémszigetelést tartalmaz, de múlt héten még nem volt elérhető? Ebben mi a bizonytalanság? Semmi! minél hamarabb megcsinálod a magadét, anánl több energiát spórol meg, annál több pénz marad a pénztárcádban, mert a szigetelés más aznap este is működik..[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
repvez
addikt
válasz Donki Hóte #24 üzenetére
ha ugyan arrol beszélunk akkor én elolvastam az ASzfet az egyik ilyen cégnek akik ingyen tetöszigetelést igérnek.
Nem tudom, hogy ez igy hogy megy át a rendszeren, de ez kb buncselekmény kategoria és csalás .
Azt irták benne, hogy amyennyiben elfogadja valaki ,hogy leszigetelik a tetót, akkor 14 nap alatt visszaléphet töle amenyniben nem érkezik meg a visszaigazolo email rola, hogy beválalják.
Ezután már csak akkor mondhatja fel ha fizet érte X összeget.
ha a megbeszélt idöben nem tudnak bejutni a telekre akkor szintén kiszámláznak X összeget , a kiszállásra.
Majd miután megcsinálták a tetőt, a szerződő fél aláirja azt a papirt amibe válalja , hoyg a cégnek 5 éven keresztül fizeti azt az összeget amit elöre kalkulálva megsporol azzal, hogy leszigetelték a tetőt.
Tehát mondjuk elötte fizetett 15k-t futésre most 10 k körül kikalkulálják és akkor 5k-t ennek a cégnek 5 éven keresztül fizet , ugyan ott lesz költségbe mintha nem csinált volna semmit , nem sporol csak a cégnek utal lovét önszántábol.
Ja és ha 5 éven belül felmondja a szerződést akkor a fennmarado összeget szintén fizeti . -
frescho
addikt
Alapos a gyanúm, hogy a hőszivattyú és a napelem is ez a kategória.
Napelemre végeztem számítást beruházás előtt. Egyik napról a másikra változtattak a szabályokon ami radikálisan csökkentette a megtérülési időt. Majd megint változtattak ami az új beruházást tette volna értelmetlennél.
Hieronymus: A fent írtak alapján számolhat bármit a mérnök. A saját számításaimról bármit is írnék, akár egy éjszaka alatt megváltozhat. Ha érdekel titeket, akkor éves fogyasztási, termelési görbéket tudok mutatni, a napot csak nem parancsolják le az égről...
repvez:
pedig lehet jobban járnánk, hogy ha mindenki ugy gondolkodna, hogy a saját lakása egy sziget.
Nem járnánk jobban. A nagyobb rendszer jobban kiegyenlíti elvileg az ingadozást. Sziget üzemnél nagy gondot okoz az energia tárolása, beosztása és a költségeket annyira növeli, hogy mindennel olcsóbban ki lehet hozni, még a sima cekászos fűtéssel is.
Mai álláspontom: Hőszigetelni kell, az idővel megtérül és nem igazán romlik el. Hacsak a harkály nem nézi ki magának a falat...
-
Roni1972
csendes tag
Van fent egy video a yt-on ahol egy német faszi mutogatja a c'odálatossz kínai napelem parkot, ahogy anyagában hullik szét, mert kikezdte az UV. Én azt se tudtam, hogy a felforrósodott napelem hatásfoka drasztikusan csökken. Még a napkollektorokkal is eljutottak oda, hogy le kell üríteni ("drainback" rendszer) vagy árnyékolni, mert túlforrósodik, és a glikolos fagyálló fekete masszává áll össze benne. Alighanem egy nagy parasztvakítás a napelem is - sajnos ez van.
-
veterán
-
frescho
addikt
Ha 5-8 év alatt megtérül és kibírja 10-ig, akkor már megérte. A rossz minőség a parasztvakítás. Általánosítva a napelemet és az egyes kínaiak minőségét összemosni hiba, mert nem minden rendszer minősége rossz.
Napkollektort 98-ban kellett méreteznem és számolnom. A kiépítése macerásabb, de az jött ki, hogy megéri jól méretezve és kivitelezve. Ahol árnyékolni kell ott a paneleket, a fogyaszást túl, a hőtárolót alul méretezték. Esetleg téli adatokkal számoltak és a nyárit meg magasról hanyagolták, majd pislogtak. Illetve ezek tetszőleges kombinációját is elkövethették el. A túlméretezés mellett a másik nagy hiba amikor okosan elhitték a kivitelezőnek, hogy mindig lesz a napból meleg vizük.
Donki Hóte: Pont ezért nehéz a sziget üzem. Az akku ára, mérete, avulása értelmetlenné teszi a beruházást.
Hőenergiát könnyű és sokkal olcsóbb tárolni, mint elektromost. Elektromos autót napközben is lehet tölteni, ha reggel és délután használod.
Pár mérési adat: Egy háznál kis odafigyeléssel a megtermelt energia harmadát rögtön fel lehet használni úgy, hogy nem azzal fűt/készít melegvizet az ember. Vezérelt HMV-vel, átmeneti időszakban légkondis rásegítéssel ez felmehet 40%-ra, de erre még nincs éves adatom. Az látszik, hogy klíma és boiler vezérléssel kb. ennyit lehet áttolni a napelemre. További trükkökkel és modernebb inverterrel ez felvihető 50%-ra akkupakk nélkül. De erre a jelenlegi szabályozás mellett átépíteni értelmetlen.
A nap leparancsolására elég, ha holnaptól fizetni kell az áram átadásáért, vagy adót rónak ki az inverterre/napelemre. De nem adok tanácsokat, mert megteszik, "fizessenek a gazdagok" jelszóval.
[ Szerkesztve ]
-
Roni1972
csendes tag
Fenntartom az állításomat, hogy kivétel nélkül minden termék, amit ma lehet kapni, gyalázatosan rossz konstrukció és rövid az élettartama: high-tec-től a közönséges kenyérig bezárólag. És amelyik termék irreálisan drága, az szóba sem jöhet nálam. Ennek pofon egyszerű az oka: minél több cuccod van és azok minél drágábbak, annál többet kell (normál esetben) foglalkozni vele és gürizni érte. (Az igazi kapitalista még a házát is csak bérli: Kulcsár úr a yt-os előadásában kerek perec megmondta ezt.) Piaci viszonyok között mindig a létező legolcsóbb anyagok vannak betéve, amit még épp hogy elfogadnak: nincs kivétel.
Alapos ember lévén képes vagyok utánajárni a legjelentéktelenebb tárgynak is, hogy melyik a legoptimálisabb választás. Sőt, mivel rájöttem, hogy még a szolgálttásokkal is átvágnak, olyanokat is megtanultam, mint kazán és víztisztító karbantartás - de még csupán fodrászhoz sem járok már vagy 10 éve. Ha valami első blikkre annyira tetszik, hogy ész nélkül megvenném (a teleshop-effektus, ugye), arról biztosan tudom, hogy nem jártam utána eléggé, és az is ugyanolyan shit, mint minden más. Sajnos aki lelkesedni tud a mai világban még bármilyen termékért, az a mátrix rabja, csak nem tud róla. -
Rick4
félisten
Ez a minőségesés elég hatványozottan látszik mindenen, én amerikai autók alkatrészeit importtálom idestova 20 éve, ott 98-ban kezdődött ez a dolog, és lefelé lefelé, rengeteg hiba, visszahívás, gariban javítás, sokszor az utángyártó javítja ki az ismert hibát, és az utángyártott alkjatrész drágább, mint az ismerten rossz gyári.
Én ugyan mindent lecserélek a gari lejárta előtt fél- egy évvel, ezzel védve magam a szívástól, a klímákat magam takarítom, a hajamat magam nyírom 25 éve.Tizenéve vettünk egy nagy indesit hűtőt, 7-8 évesen gondoltam lecserélem, méretre- formára- árra nem találtunk jobbat, vegyünk egy ugyanolyat. Idehozták, és össze- vissza hajolgatva a lemez a sarkoknál, kilóg a pur hab, lóg az ajtó fél centit, pedig 0km-es saját dobozában klévő termék volt, vissza is vitzettük ,és vettünk egy 3x drágábbat, ami még hozza a színvonalat..
Anno még vettem philips hajnyírót, az elsőp még bírt 3 évet, az utána következő kettőt se, az utána következő már 1 évvel a vétel után rosszul vágott, opedig nem lett több hajam a zidők során, úgyhogy a Philips elfejetve, sokadik éve van egy párezer forintos wahl hajnyíróm, na az a mai napig teszi a dolgfát, igaz 70 dekás cucc.
-
-
frescho
addikt
A ló túloldalára sem kell átesni.
Fenntartom az állításom, hogy a napelemes rendszer lehet jó, ha megfelelő komponensekből, jól méretezve és rendesen építik ki. Amelyik nem ilyen abból nem szabad általánosítani, mert félrevezető.
Sok dologban van minőség csökkenés, megtanultak élettartamra méretezni, annyit megy amennyit ígérnek, de egy kicsivel sem többet. Ahol mégsem sikerül ott meg annyit olcsósítottak, hogy garanciáztatni kell ami macera, de ez van. Nem tetszik a trend, de nem lehet mindent saját műhelyben legyártani.
De még ha minden is szar lenne, mert régen minden jobb volt, akkor is lehet számolni megtérülést az új dolgokra is.
-
repvez
addikt
itt megint csak azt érzem, hogy a te meglátásod szerint minek fejleszteni, mert csak szar minden és az a jo amit házilag kell lehet megjavitani.
Abban egyetértek, hogy manapság nem az örökkévaloságra terveznek valamit és vannak kivételek ami a selejtes meghibásodási faktort illeti.
vártam ,hogy mikor jon a képbe az este is kell áram és , hoyg a központi rendszer nem tudja az ingadozásokat lekezelni kifogásokat
DE a höszivattyunál és a napelemes rendszereknél nem azért vállal be valaki 10+ év garanciát valamire ,hogy utána évenként szivjon a vásárloval, mert garanciába cserélheti a cuccait. hanem pont azért mert addig biztosan tudja válalni , hogy addig müködik. mindenhol vannak kivételek elöfordul rossz széria rossz szerelés stb.
DE ha megfelelöen megtervezett kivitelezett rendszerrol beszélunk akkor nem lesz gond.
DE a legtöbb esetben a napelemnél az akumlátornál föleg sokan abban a hibába esnek, hoyg mikor jonnek, hogy mert 8-10 év után mikor lejár a garancia akkor lehet kidobni és cserélni meg ki fogja ujrahasznositani megsemmisiteni öket.
PEdig a legtöbb esetben ez nem azt jelenti hanem , hoyg a 10 év után az akumlátor az eredeti kapacitásának a 70-80%-t fogja csak tudni.Tehát csökkenni fog a tárolo kapacsitás ,de ugyan ugy müködik és nem lesz már garis.ennyi változik és nem kell kidobni attól .Tehát az én felfogásomban , még mindig ugy vagyok, hogy első a szigetelés, mert azzal sporol az ember aztán hőszivattyu és napelem meg akksi . ezekkel a kombokkal lényegében elfelejtheti jo időre az áram és futés hütési dolgait/problémákat
-
Roni1972
csendes tag
itt megint csak azt érzem, hogy a te meglátásod szerint minek fejleszteni, mert csak szar minden és az a jo amit házilag kell lehet megjavitani.
Nem ezt írtam, de utánagondolva: igen, van benne ráció.
Senkitől sem várom el amúgy, hogy bármit is elfogadjon abból, amit írok. A tények azonban makacs dolgok, és az ébredés nagyon kiábrándító tud lenni.
Ha valaki tud olyan esetet, amikor itthon (ez fontos) egy elvileg 10 évig garanciális termékre mondjuk 5 év után még sikerült garanciát érvényesíteni, kérem, hogy okvetlen jelezze, mert komolyan megírom egy szakcikkben. (Bírósági végzéssel nem ér jönni, mert az szart sem ér.) -
repvez
addikt
A garancia érvényesitésnek több oldala van. és az egyik nem a termék és a eladó . hanem a felhasználo, mert alegtöbb emberben nincs annyi vásárloi tudatosság, hogy , hogy mihez van joga. mert max 1-3 éves cuccoknál még talán variál , hogy visszaviszi megjavitattja garanciába, de 10 év távlatában már nem is találja a számlát nem tudja kitöl vette nem akar már visszamenni ahhoz a céghez , nem is tudja már mikor vette és inkább egyszerübb neki kidobni és venni egy ujat.
DE még az is közrejátszik, hogy 10 év alatt fejlödhet anynit a dolog, hogy már nem is szeretnéd, hogy ugyan arra cseréljék ki hanem akkor már az ujabbat amibe vannak uj kényelmesebb funkciok amik addig megjelentek amiota használja .Tehát megint azt mondom, hogy nem minden fekete fehér és nem csak a termék vagy annak gyártója vagy eladója a hibás.
Én is jártam igy, hogy egy 17" CRT LG monitor képcsoves lett , garanciába visszavittem 4 év után. 5 év gari volt rá. az elado azt mondta, hogy nem tudja már beszerezni ugyan azt a tipust és szabály szerint csak ugyan arra lehetne cserélni vagy a vételkori árat kifizetni.Mondtam semmi gond, mert ugyse CRT-t akarok már hanem LCD-t ugy hogy a pénzt kérném, abba nem akart belemenni, mert arra hivatkozott, hoyg az eredeti árat nem akarja kifizetni, mert anyniért 4 év után már 21" CRT-t kapni, mondtam, hogy nagyon sajnálom, nem csak haszon van a bolton valamikor bukni is kell a sabály ezt irja elö, és a vége az lett, hoyg inkább egy 20"os LCD monitort hozatott nekem abban az árban.
-
Korrektor
"... kivétel nélkül minden termék, amit ma lehet kapni, gyalázatosan rossz konstrukció és rövid az élettartama: high-tec-től a közönséges kenyérig bezárólag. És amelyik termék irreálisan drága, az szóba sem jöhet nálam."
Értem én, hogy mit szeretnél mondani, de a cégek a "drága" kategóriában árulják a minőségi cuccokat, a többi meg olyan, amilyen. Vagyis ha nem veszel jó minőségűt, mert az drága, akkor ebből már következik, hogy minden gyatra. És így ez egy csapdahelyzet.
Emellett az "irreálisan drága" nem jelent semmit, csak egy érzésre megfogalmazott hangulatot.
-
Roni1972
csendes tag
Drágán sem lehet minőséget kapni. Ugyanazt a szar anyagokból gyártott, rövid élettartamú konstrukciót kapod, csak "fel van cicomázva" (vagy még az sem, csak felhájpolva), hogy neked tetsszen.
Nem tudom, hogy a kamatos kamat rendszerét ismered-e: enélkül sajnos nem lehet átlátni ezt a problémát. Ide beszúrok egy képet, sajnos rosszul olvasható és németül van, de szerintem így is érthető. A kérdés: ha a bibliai József Jézus születésekor nyit egy bankszámlát 1 Pfeniggel 5%-os betéti kamatra, 1990-ben mennyit ér a betét? A válasz: 134 milliárd Föld bolygó tömegű aranyat. Ez nem kamu, kiszámoltam Excelben is. Ehhez hasonló exponencialitással csak a nukleáris láncreakció és a rákos sejtek burjánzása bír: mindegyik nyilvánvalóan életellenes és fenntarthatatlan. A pénzrendszernek ezt az anomáliáját (mondjuk úgy, hogy a %-os rendszert) aztán a teljes gazdaság kénytelen lekövetni, merthát a kamatokat fizetni kell minden egyes fillér után. (A pénzrendszerről itt van egy elég jó kis oktató rajzfilm: A pénz mint adósság vagy ez Az Amerikai Álom ). A következő táblázatban egy olcsóbb és egy drágább termék a fájdalmas valósághoz igencsak közelítő árképzése látható. Tehát amíg a gyártó mindössze csupán 135 ezerrel többet költ az előállításra, a végárban ez már 900 ezer pluszt jelent. Na így működik napjaink csodálatos parazita uzsorakapitalizmusa.
(Az irreális árra egy stílszerű példa: ha egy 350eFt-os falikazán műszakilag megfelelő és azzal gazdaságosan tudok fűteni, nem költök erre a célra egy petákkal sem többet.) -
Van némi probléma a képeddel és a számolásoddal.
1. A kép nem számol az inflációval. sohasem fogsz, senkitől sem 5% reál (infláció feletti) kamatot kapni. Az valakinek ki kell fizetni neked a saját pénzéből.
A valóságban ennyi idő alatt az 1 Pfennig befektetés kevesebb mint 1 Pfenniget ér jelenértéken. A bankbetétek nem az értékállóságról szólnak. Inkább a pénz tárolás biztonságáról.1 második elgondolást gyerekes elképzelés.
Nem így működik az árképzés és a piac.A gyártó szempontjából a bevétel és a haszon optimalizálása a cél.
Én egy termék gyártója vagyok. A termékemet nevezzük izének.
Jelenleg 10 ezer darab izét tudok előállítani évente.
Ezzel a piac 21%-t tarom a kezemben, eladom a termelés 98-99 százalékát.
Kicsit olcsóbban adva az izét 16 ezer darabot tudnék eladni.
Ehhez viszont új gyárat kellene építenem.
Kicsit 10%-al drágábban adva az izét 9100 darabot adhatnék el.
Nagyobb, például 30%-l emelve az 6000 darab izét adhatnék el.Mit tegyek szerinted?
Építsek új gyárat, drágítsak vagy maradjon az ár jövőre is?Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
repvez
addikt
csak akkor hamár számoknál tartunk,
A multkor azt irtad, hoyg 80k /év a futés számlád és ha azt mondod, hogy 350k ért veszel egy falikazánt. az ugye hamár megtérulést nézed 1 150 000ft
Ennyiért már lehet kapni jőszivattyut is.
Igen ezt egybe kell kifizetni , de ez 10 év mulva is ennyi lesz , miközben pont most vezetted le ,hoyg miért nem lesz 80k évente a gázod amit ki kell fizetned, igy a 10. év végére a te "" olcso "" falikazánod már a 3 misi költséget fogja surolni ha nem többet, a kereset is valoszinu emelkedni fog, de az inflácio és a gáz ára vagy követni fogja vagy meghaladja ezt a %ot,mig a most letelepitett hőszivattyuval még mindig marad minden azon az áron ahogy letelepitetted 10 évve és a maradék 2 millioval meg azt kezdesz amit akarsz.CSak sokan amikor anynira utána járnak a dolgoknak akkor mindig csak a jelen állapotot veszik számitásba a jelen árakat és ráfogják , hogy sötétzold meg felult a hypevonatra , de én majd megmutatom nekik, hoyg a jo öreg vegyestüzelésu is van olyan jó .
Ahogy a kocsi vásárlásnál is mindenki elsiklik a benzin költségen , és csak az autok tulajdonságaira konvcentrál , miközben évi laza milliok mennek el még rá tankolni. egy 10 éves kocsinál a vételáron felul még több mint 10 misi, miközben meg ha 2 misibol egy napelemet feltesz és abbol csak a kocsit tölti , akkor ugyan ugy maradhat pénz a zsebében ha jol kombinálja össze a dolgokat. Anélkül, hogy érdekelné, hogy majd 10 év mulva a 800-1000ft-s benzinre kelljen költeni.
-
frescho
addikt
Ennyiért már lehet kapni jőszivattyut is.
Igen ezt egybe kell kifizetni , de ez 10 év mulva is ennyi lesz...
A hőszivattyú kiépítését, a fűtési rendszer átépítését alacsonyabb hőmérsékletű elmenő vízre stb. nagyvonalúan elhanyagoltad. Ahogy az áram fogyasztást is. A gázzal párhuzamosan fog mozogni az elektromos áram ára, tehát az is drágul. Csapjuk mellé a lekötött pénzösszeg vagy a hitel kamatait is a számításhoz. Ezeket elhanyagolni tényleg zöldség.
Elektromos autó-napelem számítás: 1kWp napelem elméletileg 1100kWh-át termel éves szinten, legalábbis ezzel számolnak a telepítők. A realitás inkább 1000kW körül van, mert a tetők valahogy nem az ideális szögben szoktak állni, hanem az utcának megfelelően. Nekem ez tavaly 946kWh/1kWp-re jött ki, legalábbis ennyit mond a graphana dashboardom.
Egy kis autó 13-15kWh/100km fogyasztást produkál. Évi 15000km esetén 2-2.5kWp teljesítményű rendszer termeli meg az éves autókázást. Ezeket olyan 1.3 milla körül hirdetik, de a valós költség tartókkal, további vezetékkel, mérőcserével 1.6 fölött van. Egy nem elektromos Up 6-7 litert eszik 100-on, középértékről kicsit felfelé kerekítve ez 600k HUF/év. Szóval nincs szó milliós benzinszámláról évente. Simán elosztva 2.6 év a megtérülés. Kamatokat számolva több, ha a beruházás maradvány értékét (a ház értékét növeli) akkor még akár kevesebb is lehet.
A baj a kiszámíthatatlanság, mert a feni csak akkor igaz, ha éves elszámolás van. Ha 15 perces elszámolási periódus lesz, akkor teljesen más számok vannak a fillérekért átvett, amúgy meg drága áram miatt, mert csak kb 40%-ot használunk fel rögtön, tehát a kamatok nélküli megtérülés 2.5-tel szorzandó. A kamatos kamat miatt viszont a 2.5-ös szorzó helyett máris nagyobb szám jön ki és 10 éves élettartamot feltételezve már lehet nem éri meg.
Akku csomag radikálisan rontja a megtérülést. A legjobb az, ha valahogy úgy építi ki az ember, hogy a ház fogyasztását is csökkentse a rendszer, amíg nem éri el az autó töltéséhez szükséges teljesítményt, vagy az nincs feldugva a töltőre addig is hasznosuljon az energia, mondjuk HMV előállítással, nyáron légkondi, mosó, mosogató, szárító stb. ütemezett használatával.
-
Roni1972
csendes tag
Alapvető hiba a számításodban, hogy egyáltalán nem számolsz a hőszivattyú energiafogyasztásával, szóval a képleted valójában ez (10 éves élettartamot számoltam):
Most azt engedjük el, hogy ennyiért csak valami egészen kis teljesítményű fosszemét gagyi hőszivattyút kapsz, ezzel szemben egy 350 ezres Immergas kazán műszaki paramétereiben szinte bármelyik hasonló konkurens termékkel kiállja a versenyt.
És a beruházási költség messze nem csak a hőtermelő, ott van még a hőleadó kérdés is. A kazánhoz megfelel a radiátor, de a hőszivattyúnak minimum padlófűtés (de inkább padlófűtés + mennyezetfűtés-hűtés) szükséges, ami komoly különbség árban. És a hőszivattyúhoz venned kell egy minimum 250 literes, nagy fűtőfelületű használati melegvíztárolót is (bízom benne, hogy tudod ennek az okát), míg a kazánhoz nekünk most 80 literes van, és nem lehet kifogyasztani a melegvizet.
Szóval nem, itt és most nincs semmiféle trükk: nem "a drágább az olcsóbb".
Az energiaárakról (amit se te, se én nem tudunk, és mint említettem, tisztán a politika határozza meg) meg annyit, hogy amíg a földgáz (ami gyakorlatilag metán) az olajkitermelés mellékterméke, és ahogy jön ki a földből már mehet is a távvezetékbe, addig az elektromos áramot csak komoly és drága gépekkel lehet megtermelni (amihez fosszilis tüzelőanyag is szükséges, de most ezt engedjük el). Az, hogy az áram olcsóbb a gáznál, hosszútávon nem lehet fenntartani, és ennek a jelei máris látszódnak. -
Roni1972
csendes tag
válasz Hieronymus #41 üzenetére
Egyszerűen értelmetlen vitatkozni veled, de annyit azért elárulok, hogy az inflációt maga a kamatos kamat rendszere okozza azzal, hogy ha forgalomban van 100 egység pénz, abból semmilyen módon nem lehet 105 egységet visszafizetni, tehát muszáj a jegybanknak kibocsátani újabb és újabb felhasználható pénzt. (Többet nem írok: lásd rajzfilm.)
-
repvez
addikt
Roni1972 és frescho
nem akartam, részletezni és minden apro elemet beárazni, csak rá akartam mutatni arra a dologra, hogy mig az egyiknél egy jövöbeni kiszámithatatlan költségekkel kell kalkulálni addig a másiknál egy ismert jelenkori összegbol gazdálkodik az ember. ami azután már nem változik , ha elkészült egy jo darabig.
ÉS már emlitettem, hogy itt nem csak a költségekrol van szo, hanem a kényelem konfort és egyéb dolgok is aminek nincs ára csak az egyén tudja értékelni.ÉS ezért nem is hoztam szoba a napelem és egyéb eszközök legyártásakor felmerőlö szennyeződést, mert mikor kiépitésre kerül akkor az már le van gyártva , de onnantol kezdve X ideig nem termel az a ház plusz károsanyagot, mig egy gázvagy egyéb nyilt láng használatakor égésteermék keletkezik .
ÉS én ha választanom lehet akkor inkább egy olyan világot választanák, ahol a kijelölt ipari parkokban a termeléskor keletkezik kis helyre koncentrálva a szenynezés ahol jobban kontrolálhato csökkenthető a kibocsájtás mértéke, mint egy olyat ahol minden egyes fogyaszto még szenynez.
Gondolom páran még emlékeznek, hogy amikor fatuzelés volt elterjedve és télen a fust szált mindenhol az utcán és az IFA trabi vartburg is eregette . ÉS menyivel másabb lenen ha a falvakban városokban a lakohelyeken egyáltalán ne m lenne ilyen kibocsájtás hanem csak azoktol távolabb az ipari létesitményeknél. -
Roni1972
csendes tag
Ezeket a magasztos célokat el kell engedni, mivel gyakorlatilag nincsen semmiféle ráhatásunk. (Nejem bezzeg a legkisebb alufólia darabot is a szelektív kukába dobatja velem, hiába magyarázom neki, hogy ez semmit sem ér.) Ameddig az uzsorakapitalizmus ostobaságát és aljasságát el lehet játszatni az emberiséggel, addig a rendszerbe be van építve az esztelen pazarlás és környezetpusztítás. Ha újra a környezettel összhangban szeretnénk élni, egészen az önellátó parasztság szintjéig kellene visszamennünk: csakhát őket nemigen tudták kizsákmányolni, emiatt számolták fel és költöztették nagy részüket városokba. (Géczy Gábor foglalkozott ezzel a témával a legtöbbet, ajánlom az előadásait.)
A tiszta metán égésekor egyébként víz és széndioxid keletkezik, mindkettő teljesen veszélytelen. A levegő CO2 tartalma mindössze 0,04% (nem elírás), a növényeknek pedig szükségük van rá a fotoszintézishez. Az egy aljas hazugság, hogy az üvegházhatást és így a globális felmelegedést a CO2 okozza. -
frescho
addikt
Ha nem veszel bele minden lényegi elemet a számításba, akkor hibás eredményt kapsz. Kényelmi szempontból egy kondenzációs kazán és egy hőszivattyú között nincs érdemi különbség. De az már indok lehet, hogy ezzel úgy érzed tettél valamit a földért.
Roni1972: 100 évvel ezelőtt mekkora volt a légkör CO2 tartalma? Ha ez nem játszik szerepet a felmelegedésben akkor mi okozza? Mekkora reálkamatot lehetett realizálni az elmúlt években és ez milyen összefüggésben van a válságokkal?
-
Korrektor
Talán ez nem az én feladatom... de azért egyszer talán gondold végig, hogy ha ilyen magas szintű kételkedést építettél ki magadban az uralkodó politikai és gazdasági irányzatokkal szemben, akkor ez csak akkor visz el egy valóban konstruktív szemléletmódhoz, ha közben nem hagyod magad megvezetni hangzatos féligazságokat tartalmazó youtube-os videókkal.
-
veterán
Csak hogy behozzak egy újabb paramétert, leírom, hogy a szomszédunknak egy 4 éves LG hőszivattyús fűtőkészüléke van, azzal fűtik a házat.
Eleinte nem volt vele gond, de tavalytól eléggé hangos lett a kültéri egység. Szóltunk neki, kihívták a szervizt, akik azt mondták, hogy a zaj nem haladja meg a megengedett értéket
Az idén is már zavaró a zaj, falun este a csendben eléggé hallatszik a zúgás.
Szóval vagy zajosabb városi környezetbe kell telepíteni hőszivattyús fűtést, vagy számolni vele, hogy csendes környezetben 5 év az élettartama, mert azután vagy fel kell újítani a kültéri egységet, vagy a szomszéd szétveri baltával
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen