Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Peter789

senior tag

válasz atesss #37953 üzenetére

Egyrészt gyakorlati tapasztalat: kínából rendelve ne legyen szempont hogy mit ír szállítási időre, mert az abszolút nem jelent semmit! Totál random, van ami 8-10 nap alatt ideér, van ami meg 5-6 hét alatt ugyanattól az eladótól együtt feladva... De már olyan is volt hogy rég visszakaptam az árát valaminek, erre bő 3 hónap után meghozta a ződ mikulás... Azt nézd hogy min 98, inkább 99% pozitívja legyen lehetőleg több tízezer, százezer eladással - aki ezt a szintet tudja tartani, az valószínűleg korrektül fogja kezelni ha nem érkezik meg a cucc és panaszkodsz. 30-35 nap előtt nem érdemes panaszkodni, úgyis azt fogja mondani hogy várjunk még, úgyhogy célszerő a 45 nap letelte előtt, ~40 napnál menyitni a panasztikitet hogy nem érkezett meg > visszafizetést kérj ne újrakülkdést, mert az újraküldéssel lejár a panaszidő és mehetsz a sóhivatalba. A pénzből viszont újra megrendelheted a terméket és ismét be vagy védve!

Nov 1-25 között összesen 21db csomagot rendeltem kínai eladóktól, és január első napjaiig megjött minden, tehát 100%-os lett az arány és minden éppen 45 napon belüli - azért ez karácsonyi időszakban nem rossz arány...

A link egyébként működnek, de IE-vel nekem nem csak chrome-al, úgy már le tudtam menteni és excelbe megnyitni

Másrészt az I2C cuccokhoz tudok hozzászólni, lévén hogy most aktívan játszok többminden ilyesmivel:

5V Atmellel használnád őket, azért látok I2C jelszint konvertert? Többnyire semmi szükség rá, egyszerűen adj 3.3V tápot az eszköznek és a két felhúzó ellenállást is ide kösd > a mikrokontrollernek elégnek kell lennie ennek is mint magas jelszint...

Compass: a HMC5883L önmagában csak akkor elég ha nem térbeli 3 dimenziósként használod hanem vízszintesen lerakva csak a Z tengelye körül forgatod és az X és Y-ból kalkulálod az irányt. Amint elforgatod a térben, azonnal kevés önmagában, kell a képletbe egy gyorsulásérzékelő is ami megmondja hogy merre van a lefelé. Erre van pl az ADXL345 a 10DOF modulon. Remek cucc, én most a beépített ütésérzékeléssel játszok - baromira érzékeny is tud lenni - hozzáfogattam a fa ágykerethez és egészen kis kocogtatást is remekül tisztán tud érzékelni... Viszont önmagában ez is lehet kevés, mert ha gyorsan forgatod az egész modult akkor pontatlanná válik a gravitáció irányának számítása > ezért van a modulon a L3G4200D gyro is. Ezzel gyakorlati tapasztalatom még nincsen, nem használtam...

Viszont rettenetes számítás és memóriaigényes művelet mire az egészet kikompenzálod! Szögfüggvények, összetett képletek, sok sok számítás és konstans táblákban tárolt értékek! Ugyan még nem használtam, de nagyon szimpatizálok az MPU6050-val ami egy gyro, gyorsulásérzékelő és DMP (~=DSP) egyben. Rá lehet kötni pl egy HMC5883L-t és a DMP modulba firmware-t töltve magával a csippel ki lehet számoltatni a teljes kompenzált értékeket és a mikrokontrollerrel már csak a kész értékeket kell kiolvastatni! Már többféle projektet is találtam hozzá, valószínűleg belevetem magam... Mindezt meg lehet kapni egyben 10DOF modulként is ~10$-tól, szóval ez se drága a tudásához képest.

Ezeken a modulokon van nyomásérzékelő is, amit időjárási infó célokra lehet pl használni, vagy magasságsaccoláshoz... Többnyire a BMP085, amit én is használok. Rettentő erőforrásigényes a nyomás kiszámítása! A Linux kernel-modul C kódjából vettem át és tömörítettem össze:

float bmp085GetPressure()
    {
    i2cWriteReg( 0xF4, 0x34 + ( oss << 6 ) );
    sysDelay_us( pressure_conversiontime[ oss ] );
    uint8_t * read = i2cReadRegs( 0xF6, 3 );
    int32_t b3 = (((((int32_t)ac1) * 4 + ((((b6 * b6) >> 12) * b2) >> 11) + ((ac2 * b6) >> 11)) << oss) + 2) >> 2;
    uint32_t b4 = (ac4 * (uint32_t)(((((ac3 * b6) >> 13) + ((b1 * ((b6 * b6) >> 12)) >> 16) + 2) >> 2) + 32768)) >> 15;
    uint32_t b7 = ((uint32_t)((((int32_t)read[0]<<16) | ((int32_t)read[1]<<8) | ((int32_t)read[2])) >>(8-oss)) - b3) * (50000 >> oss);
    free(read);
    int32_t p = ((b7 < 0x80000000) ? ((b7 << 1) / b4) : ((b7 / b4) * 2));
    return (float)(p + (((((p >> 8) * (p >> 8) * 3038) >> 16) + ((-7357 * p) >> 16) + 3791) >> 4));
    }

Előtte még le kell kérdezni egy tucat kalibrációs integert a csippből, majd kiolvasni a 3 integer eredményt és a fenti "kis képletsorral" lehet visszakapni a mbar értéket... Szóval legyen sok programmemóriája a mikrokontrollernek, és az órajellel se spórolj... :) (nem mikrokontrollerrel használom hanem egy openwrt-s mips procis vassal, úgyhogy pontos értékeket nem tudok saccolni, javasolni...)

Ha már időjárás, akkor lehet érdekelhet az AS3935 modul is: ez egy villámdetektor rendszer, ami még az intezitását és távolságát is meg tudja saccolni! Az irányát és pozícióját persze sajnos nem, ahhoz min 3 állomás kellene hogy ki lehessen háromszögelni... Egyelőre elég borsos az ára és kevesen is árulják, de majd idővel talán erre is rákapnak a kínaiak :)

• n0rbert0

senior tag

Az ultrahangos távolságmérőknél miért fontos, hogy "T" "R" feliratos legyen? Ez csak azt jelöli, hogy melyik küldő és melyik a fogadó egység.

törölt tag

A 230V / 12V/12A-es dual tápra tudnál linket adni?

• zka67

őstag

Tudtok ajánlani valami pár kattintésos, egyszerű, ingyenes webtárhelyet ?

Szia, https://mega.co.nz/, vagy ha használsz dropbox-ot, ott is meg tudsz osztani egy könyvtárat.

Új hozzászólás Aktív témák