- A hardverek is nehezen viselik ezt a kánikulát
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- Kisebb csavar jellemzi az ASUS új TUF-os alaplapját
- Az AOC év végére ígért monitora szerint is három a magyar igazság
- Modellspecifikus hardvertervezésben utazna a Taalas felvásárlásával az AMD
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Ez a MacBook Neo vége? Íme a Wildcat Lake és az Acer Swift 14 Air
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joci10
őstag
Nexus gamers videója azért "szar", mert 16 vs 32GB -ot tesztel.
Több videó is van erről, hogy minél kisebb a VGA memória annál jobban támaszkodik a rendszer memóriára. És hát 8GB VGA memória már nagyon ez a kategória.
Sokszor sajnos 5090-el tesztelik a 16v32GB rendszermemóriát és hát ott nyilván nem jön be a VGA memória méret probléma.Uppsz, ezt nem is néztem. Csak a hír miatt hoztam, a videót nem ellenőriztem (ahogy ezek szerint a PCW-ös fiúk sem).
-
Ribi
nagyúr
Nexus gamers videója azért "szar", mert 16 vs 32GB -ot tesztel.
Több videó is van erről, hogy minél kisebb a VGA memória annál jobban támaszkodik a rendszer memóriára. És hát 8GB VGA memória már nagyon ez a kategória.
Sokszor sajnos 5090-el tesztelik a 16v32GB rendszermemóriát és hát ott nyilván nem jön be a VGA memória méret probléma. -
Joci10
őstag
-
KISDUCK
addikt
-
janeszgol
félisten
Ezt anno eljátszotta az MS is a Series konzollal. 4K 120 fps. És ő is akkor, amikor már a piacon volt a termék. Ez nálam a vásárlók becsapása.
Képzeljük el az étteremben. Nem pontosan azt kapod, amit rendeltél, majd átnevezik a kajád. -
janeszgol
félisten
Nem tudom hogy a mai rendszereknél mennyire számít a dual chanel, de majd megnézem. Ez inkább a ddr1-3 időkben volt jó (kb 20%-ot jelentett).
-
stefi76
aktív tag
4K.
Van egy ezer éves 19-es HKC monitorom 720p, 60Hz - amin megy a PC és amin játszom. Volt egy 21-es - 1080p - LG 144Hez-es freesync-es cuccom is, amit aztán öcsémnek odaadtam. Talán egy hónapja visszakötöttem rá a Marvel Rivals miatt - lássuk mit tesz a plusz 144 hz-es lehetőség - hogy teszteljem. De az a képpont méret a nagyobb felbontás ellenére illetve az, hogy most akkor azért pakoljon az ember bele még nagyobb videóteljesítményt, hogy egyszerre a felbontást meg mellé a megjelentés minőségét is fel tudja tolni, ez nekem - személy szerint - valahol érthetetlen. A telefonom is előveszem, az is 720P és már azon még jobban megnyugszik a szemem azért, mert olyan sűrű a pixelszám.
Na de visszatérve: játszom natívan majd kimaxolva - oké, raytracing nincs persze - a 720P-n a Cyberpunkot és gyönyörű még 60FPS mellett is. És élvezem a játékot. És momentán kb 100K-s használt-piaci áron fut.Mostanában meg elkezdtem nézegetni megjelenítő váltást oled irányba, mint opciót, a 20 col alatti monitorok közt mi van. Merre felé megy a technológia.
Én azt mondom, hogy oké, meg aláírom a fejlődést, de olyan érdekesnek tűnik így számomra, hogy konkrétan én elég rendesen visszabutítottam a konfigomat lényegében anno és nem is tudom, hogy az a nagy teljesítmény igény arra, hogy kiszolgáljunk egy 4K felbontást a nagy képernyő plusz megjelenítés teljesítmény miatt, az mennyire "okos" döntés akkor ha játszani szeretnénk.
Hogy igazából hova ez a nagy teljesítmény hajszolások ebben, amikor mellé úgy néz ki, hogy valami nagyon sokat is kér cserébe ez. Pénz és energia. Hogy valami ami szép - és gyors is - az "nagyon nagyon - méreten - legyen szép". Mert akkor ér valamit.Persze ez egy kicsit - vagy inkább nagyon - off, csak nekem ez egy ilyen gondolat ebben.
Szerintem rohadt sok pénz és energiafelhasználás megy bele ebbe a szektorba, mint szórakozási forrás. Viszont úgy, hogy inkább a teljesítményt adja el illetve a fogyasztást mellé - feleslegesen - mert ami meg ezzel arányosan van, az nem jelentkezik egyenes arányban, hogy hú meg ha játékélmény.
-
tibaimp
nagyúr
-
hunym
tag
-
Busterftw
nagyúr
Kozben Valve megvaltoztatta a leirasnal a 4K gaminget, "Up to"-ra.

-
DraXoN
addikt
-
Busterftw
nagyúr
Ez lett volna a kb. 750-800$-os ár.
Kicsit tovább görgetve. A Steam statok szerint még így is a felhasználók kb. 65-70%-a gyengébb, vagy közel azonos teljesítményű géppel rendelkezik, mint a Machine.
Leginkább szerintem ezekre a számokra lőtt a Valve, amikor kitalálták a konstrukciót. A felhasználók többségének a Machine által nyújtott teljesítmény elég, a kis méret is vonzóvá teszi, és az egész tényleg megadja egy konzol felhasználásának kényelmét, úgy, hogy mellette használhatod másra is, és nem kell PC építéssel bajlódni.Ami nekem bosszantó, vagy kérdőjel:
Talán már említettem, de nem tudok elmenni mellette, az az, hogy tizenhulenc' Newell hajó után egy 150-200$-os mínuszt igazán elbírt volna a történet, nem hiszem, hogy ez vitte volna padlóra a céget. Mindezt úgy, hogy ~17 millárd $ éves bevétel mellett, ez a fajta veszteség eltörpült volna. Persze, pénz beszél..Erre mondjak ugye, hogy nincs rossz termek, csak rossz ar.

-
ddekany
nagyúr
Egyszerűen pocsék volt az időzítés. Ebben a RAM/SSD környezetben új terméket a piacra dobni szimplán halál, de addigra már bejelentették, és tuti megvolt az AMD-s szerződés is, tehát nehéz lett volna kitáncolni belőle. Így úgy döntöttek, hogy annyiért adják, amennyin még keresnek is, és úgyis megnyitják a Steam OS-t a PC-k felé, vagyis nekik az ökoszisztéma fog tejelni idővel. Nyilván egy pöpecül beárazott Steam Machine-el még nagyobb szeletet harapnának, de azt a piaci környezet nem engedi.
A játékfejlesztők számára érdekes ez a helyzet, mert a PC/konzol ipar fejlesztései lelassulnak, így nekik sem annyira sürgős még tovább durvítani a grafikát, sőt inkább menjen el gyengébb vason is.
Én pl. télre tervezek új asztali gépet, i270K+, Z890, NV5070, 32GB RAM, 2TB SSD, meg valami pofás ház és táp. Ez perpill vásárolva lenne 1600€ cakkpakk, de csak mert tavaly év végén betáraztam RAM-ot és SSD-t, és azokat az akkori áron számoltam bele. Jelen áron ez +300€ lenne még úgy is, hogy akkor nem Lexar RAM-ot tennék bele, meg Samsung SSD-t, hanem olcsóbbakat.
Mondjuk a RAM és SSD ár emelkedés vonatkozik a most összehasonlításként felhozott konfigokra is. OK, kivéve, hogy a DDR4 trükk nekik nem játszik.
-
Tin
veterán
-
peet05
senior tag
Inkabb az volt a lenyege, hogy ugyanannyiert szarra veri.
Azert a tesztelok es a netes konszenzus sokat elmond, hogy ez igy ennyiert DOA es nem tomegeknek szol, hanem inkabb Valve enthusiast retegnek.
Igazabol szerintem nem ez a fontos, hanem hogy a Valve ujra probalkozik, amint lesz jobb korulmeny a piacon, mar mondtak, hogy jon folytatas.
Ez lett volna a kb. 750-800$-os ár.
Kicsit tovább görgetve. A Steam statok szerint még így is a felhasználók kb. 65-70%-a gyengébb, vagy közel azonos teljesítményű géppel rendelkezik, mint a Machine.
Leginkább szerintem ezekre a számokra lőtt a Valve, amikor kitalálták a konstrukciót. A felhasználók többségének a Machine által nyújtott teljesítmény elég, a kis méret is vonzóvá teszi, és az egész tényleg megadja egy konzol felhasználásának kényelmét, úgy, hogy mellette használhatod másra is, és nem kell PC építéssel bajlódni.Ami nekem bosszantó, vagy kérdőjel:
Talán már említettem, de nem tudok elmenni mellette, az az, hogy tizenhulenc' Newell hajó után egy 150-200$-os mínuszt igazán elbírt volna a történet, nem hiszem, hogy ez vitte volna padlóra a céget. Mindezt úgy, hogy ~17 millárd $ éves bevétel mellett, ez a fajta veszteség eltörpült volna. Persze, pénz beszél.. -
Cassi
őstag
Nem lesz ezzel nagy baj, legfeljebb kicsit kevesebb fogy majd belőle a vártnál. Könnyen kihozhatnak belőle egy frissített, feljavított verziót 2-3 év múlva, ha javul a helyzet (most úgy tűnik, nem nagyon fog).
Szerintem bármit mond most a Sony és a Microsoft, nem jönnek ki új konzollal, amíg nem nyugszik meg a helyzet. Addig meg az marad, ami most a piacon van.
-
Busterftw
nagyúr
Egyszerűen pocsék volt az időzítés. Ebben a RAM/SSD környezetben új terméket a piacra dobni szimplán halál, de addigra már bejelentették, és tuti megvolt az AMD-s szerződés is, tehát nehéz lett volna kitáncolni belőle. Így úgy döntöttek, hogy annyiért adják, amennyin még keresnek is, és úgyis megnyitják a Steam OS-t a PC-k felé, vagyis nekik az ökoszisztéma fog tejelni idővel. Nyilván egy pöpecül beárazott Steam Machine-el még nagyobb szeletet harapnának, de azt a piaci környezet nem engedi.
A játékfejlesztők számára érdekes ez a helyzet, mert a PC/konzol ipar fejlesztései lelassulnak, így nekik sem annyira sürgős még tovább durvítani a grafikát, sőt inkább menjen el gyengébb vason is.
Én pl. télre tervezek új asztali gépet, i270K+, Z890, NV5070, 32GB RAM, 2TB SSD, meg valami pofás ház és táp. Ez perpill vásárolva lenne 1600€ cakkpakk, de csak mert tavaly év végén betáraztam RAM-ot és SSD-t, és azokat az akkori áron számoltam bele. Jelen áron ez +300€ lenne még úgy is, hogy akkor nem Lexar RAM-ot tennék bele, meg Samsung SSD-t, hanem olcsóbbakat.
Egy dolgot lehetett volna meg tenni, barebone-kent kiadni, olcsobban.
Csak az nyilvan erosen rontja a felhasznaloi elmenyt, a "konzolsagat". -
Tin
veterán
Azert a tesztelok es a netes konszenzus sokat elmond, hogy ez igy ennyiert DOA es nem tomegeknek szol, hanem inkabb Valve enthusiast retegnek.
Igazabol szerintem nem ez a fontos, hanem hogy a Valve ujra probalkozik, amint lesz jobb korulmeny a piacon, mar mondtak, hogy jon folytatas.
-
Busterftw
nagyúr
-
Tin
veterán
Értem, én meg arra válaszoltam, ami ide volt írva a kolléga által, konkrétummal: felsorolt tételes alkatrészek és az, hogy ezek voltak pariban. Nálam ez meg azt jelenti, ami oda van írva.
De más:2026. augusztus 1-jétől A Microsoft is emeli a Boxok árait:
A Xeries S 512-es modell + 100 dolcsi, az többire meg plusz 150 dolcsi. Az plusz 30 illetve 45K forintosítva.Arra céloztam csak, hogy Linus videója egy akkori állapot szerinti gépösszerakást tartalmazott.
A Steam Machine-el kapcsolatban már a bejelentéskor is az volt a gond, hogy PC. Viccen kívül. Mert ki ne akarna egy potens alsó-középkategóriás, jól összerakott és csinos "mini" PC-t, jó áron? Mindenki. A konzoloknak az a szerencséje, hogy nem használhatók PC-kként, különben felvásárolná őket mindenki. A Steam Machine-t, ha túl jó áron adják, akkor megveszik az emberek "sima" PC-nek, és feldobnak rá Windows-t, és mivel a Steam nem fizetős ökoszisztéma, így nyilván nem tudják behajtani a szoftveren azt, amit a hardveren buknak.
Így viszont szerintem túlárazott lett. Ezt mutatja a sok példa: akár iGPU-s minipc-ről, akár diszkrét VGA-s laptopról, akár normál méretű "budget" asztali gépről, akár konzolról beszélünk. MIndegyik kompromisszumos egy vagy több dologban, de éppenséggel a Steam Machine is az, és ha már az ember kompromisszumot köt, akkor a legjobbat akarja kapni a pénzéért. És az nem a Steam Machine.
Hozzáteszem, lehet, hogy fél év múlva már minden 30%-al drágább lesz, kivéve a Steam Machine-t, és lehet, hogy a nextgen konzolok még ennél is drágábbak lesznek, de azok teljesítményben is magasan az SM felett fognak állni. Ez egy csinos kis alsó-középkategóriás vas, amit tényleg az fog megvenni, aki ilyet szeretne. De szerintem ebből ennyiért, hacsak a többi versenytárshoz képest nem lesz árban versenyképes idővel, nem fognak milliókat eladni. Főleg azért, mert a Steam OS a custom PC-kre is telepíthető már.
-
peet05
senior tag
Nekem eleve a laptop vs Machine összeengedés homlokráncolós, de ha mindenáron ez kell, akkor legalább ne a polc legaljáról válogassunk ellenfélnek.
Az sem kizárt, hogy lesz kijelző a Machine-on, mert cserélhető előlapos. Akár gyári, akár DIY. -
cpt_sanya
tag
"A többi, ami alatta van felejtős, mert vagy a vga van fojtva ~50W-ra, vagy a kijelző ergya, vagy a kettő együtt." Azért vicces , hogy a kijelzővel jösz. Milyen kijelzője van a steam machinek?
-
ddekany
nagyúr
Egyre kevésbé fog kijönni a játékfejlesztőnek a matek, ha nem jól támogatott egy 2025-ös budget gaming PC szintje. Nem csak drágább lett minden, de az áremelkedés mértéke az új generációs chippekket súlytja legjobban (lásd az AM4 reneszánszát).
-
Joci10
őstag
DaXon írta, hogy a fejlesztők mondták, hogy azt rakják bele, amit épp kapnak, szóval egyáltalán nem biztos, hogy a 2x8GB tudják majd tartani.
Meg Cassi linkelte ezt:
Valve: RAM Companies State Prices Monthly, ‘If We Say No, Then They Never Talk to Us Again’Ez nem sok jót jelent a jövőre nézve. Tegnap emelt árat az Apple is.
Az, hogy a jövőben mi lesz (vagy nem lesz), azt jelenleg csak jósolni lehet, de a már legyártott termékekről mondták azt, hogy azokban 2*8 lesz/van (és a tesztre előre összerakott gépeknél meg hol 1*16, hol 2*8 van - amit épp 'találtak' a környéken). Azért is kellett várni rá ennyit, hogy legyen bele elég RAM. Aztán innentől lehet az lesz, hogy ahogy jön majd új gyártás, úgy fog emelkedni az ára, és úgy fog változni benne a memória kiszerelése is (amit tudnak szerezni és amennyiért). De ez igaz mindenre. Az összes kézikonzolra is, meg a normál konzolokra (PS, XBOX) is. Sajnos ez már csak ilyen.
Update: most olvastam, hogy Abu azt hírezte ki, hogy első körben 1*16 a kiszerelés. Akkor ezek szerint nem ő írta azt, amit említettem, másrészt akkor nem tudom, mi is a valóság. Akkor marad az, hogy majd valaki szétszedi az új gépét, és kiderül.

-
törölt tag
"ETAPrime szétszedős videójában pedig azt is lehet látni, hogy 2x8GB helyett 1x16GB van a gépben. Ezt se teljesem értem."
Nem tudom, valaki reagált-e már erre, mert hirtelen rengeteg hozzászólás keletkezett, így könnyen elkerülhette a figyelmemet, ezért bocsi, ha már jött rá reakció. Szóval...
Valahol valaki (tán Abu) megemlítette, hogy a tesztgépekben (már az ilyen-olyan oldalaknak küldött tesztgépekről van szó) volt csak 1 modulos memória, mert nehéz volt annyi memóriát előre szerezni; de a végleges változatokban 2 modulos kiszerelésben lesz/van a RAM.DaXon írta, hogy a fejlesztők mondták, hogy azt rakják bele, amit épp kapnak, szóval egyáltalán nem biztos, hogy a 2x8GB tudják majd tartani.
Meg Cassi linkelte ezt:
Valve: RAM Companies State Prices Monthly, ‘If We Say No, Then They Never Talk to Us Again’Ez nem sok jót jelent a jövőre nézve. Tegnap emelt árat az Apple is.
-
Joci10
őstag
Rakj össze valamit 16x16x16 méretben és 250-300 wattos fogyasztással ennyiért és akkor megnézzük.
Nem a gép teljesítményével van probléma, hanem a koncepcióval.
Sokan a PS5-höz hasonlítják a gépet, ami egy "custom APU" chipet használ, hasonló TDP-vel(200W), de az elején veszteségesen/nullszaldósan árulta a Sony, mert a licenceből visszajött a pénz. Itt ezt nem lehet eljátszani, mert nem csak a Steamet lehet rárakni és nem keres annyit a Valve a játékokon mint a Sony.A GPU egy 7600M szerűség, ami akkor sem volt valami erős, amikor kijött, a mobil 4060 mögött volt bőven..
ETAPrime szétszedős videójában pedig azt is lehet látni, hogy 2x8GB helyett 1x16GB van a gépben. Ezt se teljesem értem."ETAPrime szétszedős videójában pedig azt is lehet látni, hogy 2x8GB helyett 1x16GB van a gépben. Ezt se teljesem értem."
Nem tudom, valaki reagált-e már erre, mert hirtelen rengeteg hozzászólás keletkezett, így könnyen elkerülhette a figyelmemet, ezért bocsi, ha már jött rá reakció. Szóval...
Valahol valaki (tán Abu) megemlítette, hogy a tesztgépekben (már az ilyen-olyan oldalaknak küldött tesztgépekről van szó) volt csak 1 modulos memória, mert nehéz volt annyi memóriát előre szerezni; de a végleges változatokban 2 modulos kiszerelésben lesz/van a RAM. -
Cassi
őstag
-
Cassi
őstag
Ma jelentették be az Xbox Series X áremelését (az 1TB-os modell 799 dollár lesz, 150-nel több, mint eddig). Azt is hozzátették, hogy jövőre szinte biztos újabb áremelés lesz.
-
stefi76
aktív tag
Értem, én meg arra válaszoltam, ami ide volt írva a kolléga által, konkrétummal: felsorolt tételes alkatrészek és az, hogy ezek voltak pariban. Nálam ez meg azt jelenti, ami oda van írva.
De más:2026. augusztus 1-jétől A Microsoft is emeli a Boxok árait:
A Xeries S 512-es modell + 100 dolcsi, az többire meg plusz 150 dolcsi. Az plusz 30 illetve 45K forintosítva. -
Tin
veterán
Ez kb 425K jó magyar forint. Ha jól keresgéltem.
Steam Machine (512 GB) + Steam Controller: 1108€ ez 370-el 410K.
Összerakva + ház + kontroller.
Ebből a kontroller 50K.
Szóval akkor vagyunk úgy 360-nál kb vs 425.
Durván 60K.
És akkor ott van, hogy ez összeszerelve, úgy, ahogy van. Szerelés 10K mondjuk.
Akkor van olyan 70-es különbség.Remélem mindent jól találtam meg árban, hozzáteszem.
A videónak az volt a lényege, hogy ugyanannyiba került....
-
stefi76
aktív tag
Linus ezt rakta ossze hasonlo arbol:
- AMD Ryzen 5 7500F
- ASUS TUF B850M-E Motherboard:
- Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) DDR5
- Sapphire Pulse 9060XT 16gb
- ADATA Legend 710 512gb
- Cooler Master MasterBox Q300L Case
- Cooler Master Hyper EVO 212 Halo
- MSI Mag A650BN PSUNyilvan tonkreveri a Valve kis kockajat.
Ez kb 425K jó magyar forint. Ha jól keresgéltem.
Steam Machine (512 GB) + Steam Controller: 1108€ ez 370-el 410K.
Összerakva + ház + kontroller.
Ebből a kontroller 50K.
Szóval akkor vagyunk úgy 360-nál kb vs 425.
Durván 60K.
És akkor ott van, hogy ez összeszerelve, úgy, ahogy van. Szerelés 10K mondjuk.
Akkor van olyan 70-es különbség.Remélem mindent jól találtam meg árban, hozzáteszem.
-
Solten
őstag
Linus ezt rakta ossze hasonlo arbol:
- AMD Ryzen 5 7500F
- ASUS TUF B850M-E Motherboard:
- Kingston Fury Beast 16GB (2x8GB) DDR5
- Sapphire Pulse 9060XT 16gb
- ADATA Legend 710 512gb
- Cooler Master MasterBox Q300L Case
- Cooler Master Hyper EVO 212 Halo
- MSI Mag A650BN PSUNyilvan tonkreveri a Valve kis kockajat.
-
Busterftw
nagyúr
Alaplap érdekes, valami OEM B650 chipsettel, meg a 9060XT-ből a 8GB változatot adják, legtöbb jutuber 16GB-os változattal rakott össze mATX konfigot.
DraXoN: Köszönöm, ezt nem tudtam, ETAPrime csak azt mondta, hogy ő így kapta. Ilyen ram kínálatnál és áraknál nem akarok okoskodni, de régebben számított R8 rank, az alacsony latency és a dual/quad channel.
Igen probaltam utananezni hatha van valami teszt errol, de ott is inkabb csak erosebb buildeket lattam a SteamMachine araert.
Mindenesetre erdekes

-
tibaimp
nagyúr
Ja, és még az időtállóságról nem is beszéltünk. Maholnap jön a Witcher 4, mi lesz így, diavetítés....
Fura lett ez a cucc, na, legalábbis nekem az.
-
törölt tag
Alaplap érdekes, valami OEM B650 chipsettel, meg a 9060XT-ből a 8GB változatot adják, legtöbb jutuber 16GB-os változattal rakott össze mATX konfigot.
DraXoN: Köszönöm, ezt nem tudtam, ETAPrime csak azt mondta, hogy ő így kapta. Ilyen ram kínálatnál és áraknál nem akarok okoskodni, de régebben számított R8 rank, az alacsony latency és a dual/quad channel.
-
ddekany
nagyúr
Ha steamos (vagy más linux) a cél, nvidiát felejtsd el. nem lesz jó élmény (eleve big picture nem működik (teljes verziójában), de bőven akad "egyedi" grafikai hiba vagy aránytalanul gyenge teljesítmény is pár játékban).
bár írtad windows 11 licenszel. Már csak nem értem miért volna ez akkor bármilyen szinten is konkurens gép
... windows alá úgy 30%-al több ram kell, így ott a 16GB kevés lehet pár játéknak manapság
Hacsak nem valami "csupaszított" windows 11-et használ valaki, ami ki tudja milyen anomáliákat produkál pár frissítés után (mert ügye nem akarunk frissítés nélkül használni egy online gépet? ).Én úgy áltam hozzá, hogy ha valakinek kell játékra gép ésszerű áron. Akkor meg a Windows gagyiságok mellett azért van egy sokkal szélesebb körű támogatás meg kompatbilitás, főleg ha nem csak Steam-re kell a gép. DE, ha a Linux fix, akkor bocsánat.
Akkor RX 7600 lenne kb. egyenlő árban, de az vagy 25%-al lassabb és még többet is eszik... Furcsa egy ajánalt AMD részéről. -
stefi76
aktív tag
Lehet, hogy nem jól értem, de ebben:
- melyik az alaplap
- melyik a táp
- melyik a házMint költség. Lehet félreértem, de ezek melyik részek a felsoroltakban?
-
KISDUCK
addikt
-
DraXoN
addikt
Ha steamos (vagy más linux) a cél, nvidiát felejtsd el. nem lesz jó élmény (eleve big picture nem működik (teljes verziójában), de bőven akad "egyedi" grafikai hiba vagy aránytalanul gyenge teljesítmény is pár játékban).
bár írtad windows 11 licenszel. Már csak nem értem miért volna ez akkor bármilyen szinten is konkurens gép
... windows alá úgy 30%-al több ram kell, így ott a 16GB kevés lehet pár játéknak manapság
Hacsak nem valami "csupaszított" windows 11-et használ valaki, ami ki tudja milyen anomáliákat produkál pár frissítés után (mert ügye nem akarunk frissítés nélkül használni egy online gépet? ). -
AxBattler
félisten
-
ddekany
nagyúr
Ja...
De gondolom akkor hasonló kaliberű AMD-s kártyával csak olcsóbb lesz. -
KISDUCK
addikt
Bro, ha steam machine killerről van szó akkor linuxban / steam os-ben kell gondolkozni és jelenleg amd vga-ra lehet csak építeni, mert annak a legjobb a drivere linux gamingre és a windowst is el kell felejteni! RTX-szel és windowssal nem SM killer csak egy avg gaming pc.
-
ddekany
nagyúr
Vagy mATX-ben és AM4-el, úgy kb. 340e Ft. Ryzen 5600X, 2x8GB DDR4, RTX 5060 8GB (ami 30-50%-al több FPS!), "akciós" Windows 11 licenc, elfogadható cooler/ház/táp. Persze a fő csel hogy AM4, de mivel dedikált a GPU, szerintem jó kompromisszum.
-
KISDUCK
addikt
Iponon gyors összelegóztam valami hasonlót, nyílván lehetne finomhangolni a "profit maximalizálás" végett, de nekem 450k-ra jött ki és akkor ott vagyunk, hogy nagyobb teljesítmény nagyobb méretben. Kíváncsi vagyok milyen áron tudnák kínálni Gabe cube-ot barbone kiszerelésben.
-
ddekany
nagyúr
Hm. "40 degrees of your field of view", ami valóban kb. PC monitor távolság. Bár nekem utóbbi 53 fok (27" 4K), de lehet én már csak túl öreg és vak vagyok.
-
DraXoN
addikt
lol .. samsung promózza a nagy tv-t ezzel a számítással
...
nekem "csak" egy 48colos 4k tv-m van. 2-3 méterre lehet ülni tőle (2 helyre, egyik közelebb, egyik kicsit messzebb) ... ezen távolságon nem látni már játék közben a különbséget 1080p és 4k között ... de samsung számítása szerint ezek szerint kicsi a tv erre a távolságra (fizikailag nem fért el nagyobb, 2 ajtó között van a falon).#104 fatfck05:
A ram a steam machineban véletlenszerű, néha 1x16GB, néha 2x8GB. maga a gép fejlesztői mondták, azt raktak bele ami éppen van (amit éppen kaptak a piacon). Azt állítják a saját méréseik alapján, hogy játékok alatt nincs mérhető teljesítmény különbség.szerintem úgy lehetne megoldani a gondok egy jelentős részét, hogy "barebone" ként is árulnák a gépet, és mindenki szerezzen be (akár használtan) ramot és tárhelyet.
-
AxBattler
félisten
Főleg, hogy a steamos telepíthető lesz amd s vasakra. Nekem s gmktec k11 van, de a linken levő k12 , 32gb rammal 1tb nvme nagyjából a steambox ársávjában van, az áfa részét nem tudom, mert én kínából rendeltem [link] és a procija kb ketté töri az SB prociját teljesítményben. Az igpu meg a 890m bár alaposan ezeknek nem néztem utána, vannak tesztek, de már a k11ben levő 780m is egész jól használható de van egész olcsó oculink dokkoló keret + egy normális táp kell még, aztán a normal gpu mehet bele és lehet neki tolni, ha komolyabb játék kell.
-
aujjobba
addikt
Igen, ott ez szamit/latszik sajnos, meg ugy alapbol a grafikara kihegyezett jatekoknal.
A CP-nel en is probalgattam a raytracing-et bekapcsolni (keves hozza a GPU-m), ami ugy tudott elfogadhato sebesseggel mukodni, ha az FSR4-et bekapcsoltam quality modban.
Mar ott is latszott a kulonbseg erosen, inkabb RT nelkul jatszottam de FSR native AA modban. -
tibaimp
nagyúr
A nintendo Switch milyen felbontassal megy?
Nem ez az elsodleges, ha egyebkent a jatek elvezetes.
Mondjuk erre a nintendo odafigyel, de egy steam gepnel nem igazan van olyan, hogy leultok harman negyen, aztan toljatok a mario party-t.
Steam-rol kb. az It Takes Two-val tudunk ketten jatszani.Én mondjuk a CP2077-re gondoltam. Csak mert az egyik videóban, normális FPS mellett, még a menü is olyan mosott volt, hogy a betűket alig lehetett kivenni.
-
aujjobba
addikt
A nintendo Switch milyen felbontassal megy?
Nem ez az elsodleges, ha egyebkent a jatek elvezetes.
Mondjuk erre a nintendo odafigyel, de egy steam gepnel nem igazan van olyan, hogy leultok harman negyen, aztan toljatok a mario party-t.
Steam-rol kb. az It Takes Two-val tudunk ketten jatszani. -
tibaimp
nagyúr
-
peet05
senior tag
Quality, performance mode-ban szerintem hasonló képminőséget hoz, mint egy PS5.
Digital Foundry, vagy Gamers Nexus review-re nézz rá, alaposan kivesézik. -
ddekany
nagyúr
Nem tudom, nem vagyok TV-s ember, de jó messze szoktat azoktól űlni, nem? Azt hinném nem fog jobban érződni a felskálázás, mint egy monitoron, ami viszont karnyújtásnyira van tőled.
-
törölt tag
-
JKJ420
tag
Szerencsés esetben olyan játékot játszanak majd, ahol nem figyelik a grafika minőségét, mert olyan izgalmas a játékmenet. Végül is nem ezért játszunk? Én biztos nem grafikai hibakereséssel töltöm a játékidőmet...
-
ddekany
nagyúr
Ennek az egésznek az a tanulsága, hogy ha nincs pénzed custom APU-ra, akkor még nem tartunk ott, hogy megfelelő teljesítményű játékos pct áruljál, konzol méretben.
Baltazár123: Egy normális oculink dokkoló, kábellel 100+ euró. Akkor még nem beszéltünk arról, hogy olyan minPC-t kell keresni, amin van kimenet mert ha nincs, akkor elő kell venni a Dremelt és bűvészkedni kell + venni egy normális adaptert. Ha egyáltalán van második x4-es SSD foglalat..
Tin & Baltazár123: Külső EGPU nem megoldás, mert akkor már előrébb vagyunk egy mATX/mITX konfigurációval (DEG1 dokkoló 270*174*40mm!!!), egy oculink dokkoló házzal sok helyet foglal. Ház nélkül meg hogy néz már ki az egész ?
Meg egy normális miniPC+oculink dokkoló+ház+táp(inkább ATX, mint SFX)+9060XT már inkább 600k, mint 370k..
780m, 890m nem megoldás, gyengék, Intel B390 alá nem szabad(na) menni, de az meg elképesztően drága, az MSI CLAW 8 EX AI+ is 500k+..Tin:
A konzolok is erősebbek és olcsóbbak.
PS5 nem erősebb, egy-két játéknál valamiért eléggé beszakad a Steam Machine, de biztos, hogy később stabilabb/jobb lesz a gép teljesítménye.Kivéve ha neked pont ez kell, de azt meg fanboynak hívják.
Nem hinném, hogy attól valaki fanboy lenne, hogy konzol méretben szeretne egy pct játékra. Kínaik már csináltak ilyeneket (pl. a Minisforum AtomMan G1 Pro ), de azok drágábbak. 2026-ban még nem tartunk itt, hogy ilyen gépet megfelelő áron lehetne árulni.ddekany: 2026-ban már nem raknék össze mATX gépet, nagy, sok helyet foglal. Amióta "gamer" notebookom van, megszoktam, hogy hordozható méretben kapok elfogadható teljesítményt, alacsony fogyasztás mellett (200 wattos az adapter). Persze, pár kiegészítőt be kellett szereznem (pl. notebookgombát, hogy megfelelően áramoljon a levegő), de meg vagyok elégedve. Árban is a közelben vagyunk, mert 400k volt újonnan a laptop.
Viszont most zsírfecske beindította a fantáziámat, egy félig mobil fél asztali konfiguráció ötletével, mITX méretben.Notebook az bekvar azzal, ha úgy is kell. Onnantól erős a nyomást, hogy ne legyen +1 gép.
-
ddekany
nagyúr
Ezt a fanboy dolgot elengedhetnéd. Kevered a szezont a fazonnal.
Ha ezt a gépet akármilyen méretben meg akarod építeni 300k nem fogja betakarni. De ez egy mini build, ami jóval drágább.
Natívan támogatja az egér+billzet kombót, a konzolok ilyen téren sehol nincsenek a minihez képest.
Saját os, és más os support. Van még egy kontroller is a csomagban.
A ház előlapokkal testreszabható. Ezt a gépet kompromisszumokkal, de bármire lehet használni.
És az a fanboy akinek az agya ezt kiadja?
Hihi ( :szerk:
ddekany
Valaki ilyen méretet szeret, ennyi. Nem lenne pc-nél az itx vonal ha ez nem így lenne. Valakinek a nagy csecs teccik'...van akinek a kicsi, ez ennyire egyszerű. Csecs terén mondjuk nekem a nagy kell:d van aki meg a kicsire gerjed, na bumm)Csak az is lehetne törekvés, hogy egyáltalán ne lásd. Akkor ugye mindegy, hogy kis vagy nagy csecs. Persze ha valakinek Tetris jelleggel van kitöltve a szobája, akkor nincs mese.
-
tibaimp
nagyúr
Még egy dolog eszembe jutott, ami nem túl vonzóvá teszi ezt a gépet. A vevők 90% nagy (55-65 col) OLED 4k TV-re fogja dugni ezt, és majd néz, hogy az ultra performance FSR-el megtámogatott, amúgy 720p-s játék milyen elmosódott és nem szép. Akkor mi lesz?
-
peet05
senior tag
Nem kell megsértődni, de azért ne legyünk már szemellenzősek se. A Steam Machine-nél olcsóbban van jobb, kisebb, halkabb, erősebb, de nem mind egyszerre, illetve ezek valamilyen kombinációi. PONTOSAN ugyanilyen ennyiért valóban nincs. Akinek pontosan ez kell, az majd megveszi ezt, ennyiért.
A kommentem a többieknek szólt, akik nincsenek tisztában a piaccal.
Távol áll tőlem a sértődöttség.
Sajnos ezen az áron pont ilyen nincs, mert vagy-vagy alapon lesz mindegyik opció, ami ellene fel van sorakoztatva.
Nem vagyok szemellenzős, mert van laptop, desktop, handheld is. Mindegyik kompromisszumos a maga módján.
Tök jó az Ally-X, mert 17-25W-ból korrekt teljesítményt nyújt a 780M, de bizonyos játékokban már kevés, viszont 25W-on is halk, hordozható, játéktól függően 2-6 óra, utána kell a kraft. Teljesen rendben van még most is a 2022-es L5Pro, RTX 3060-nal, de ha kiaknázod, akkor hangos, és a teljesítményhez szintén asztalhoz vagy kötve, delej nélkül max. 1 óra, dughatod töltőre. Imádom a desktop-ot, 9700X/RTX 5070, nem hangos, nekem elég a teljesítménye, de elfoglalja a fél asztalt (O11 Air Mini).
Abban (is) egyetértünk, akinek pontosan a Machine kell, majd megveszi.#111 Busterftw - Persze, BGA, de egy laptopnál nem csak a teljesítmény számít, anyaghasználat, hűtés, kijelző, stb. Ha ezeket összeadod, akkor az első "normálisabb" 5060-nal szerelt, kb. 470k-tól kezdődik (nem fojtott 50W-os vga, korrekt kijelző), és ez még a polc alja. Használhatod desktop-ként, persze, terhelésre hangosabb lesz, igen. Helyhez kötött, mert kell a delej ha kell a kraft. Viszont gyorsabb, ez tény.
Akkor már inkább ez:
ITX-ben én egy open-frame-et raktam össze (elméletben), 7500f/7700, 9060XT-vel, egy A45 alappal [link] . Nincs mese, jobb. A többit nem nézem. És még tetszik is.Hidd el, elég sokan vannak, akiknek ez a fajta form-faktor sokat számít, nem csak itthon.
-
GAI
senior tag
Na de amiről senki nem beszél: hol a Half-Life 3? Nem az volt a pletyka, hogy a Steam Machine nyitó címe lesz?
-
törölt tag
Ennek az egésznek az a tanulsága, hogy ha nincs pénzed custom APU-ra, akkor még nem tartunk ott, hogy megfelelő teljesítményű játékos pct áruljál, konzol méretben.
Baltazár123: Egy normális oculink dokkoló, kábellel 100+ euró. Akkor még nem beszéltünk arról, hogy olyan minPC-t kell keresni, amin van kimenet mert ha nincs, akkor elő kell venni a Dremelt és bűvészkedni kell + venni egy normális adaptert. Ha egyáltalán van második x4-es SSD foglalat..
Tin & Baltazár123: Külső EGPU nem megoldás, mert akkor már előrébb vagyunk egy mATX/mITX konfigurációval (DEG1 dokkoló 270*174*40mm!!!), egy oculink dokkoló házzal sok helyet foglal. Ház nélkül meg hogy néz már ki az egész ?
Meg egy normális miniPC+oculink dokkoló+ház+táp(inkább ATX, mint SFX)+9060XT már inkább 600k, mint 370k..
780m, 890m nem megoldás, gyengék, Intel B390 alá nem szabad(na) menni, de az meg elképesztően drága, az MSI CLAW 8 EX AI+ is 500k+..Tin:
A konzolok is erősebbek és olcsóbbak.
PS5 nem erősebb, egy-két játéknál valamiért eléggé beszakad a Steam Machine, de biztos, hogy később stabilabb/jobb lesz a gép teljesítménye.Kivéve ha neked pont ez kell, de azt meg fanboynak hívják.
Nem hinném, hogy attól valaki fanboy lenne, hogy konzol méretben szeretne egy pct játékra. Kínaik már csináltak ilyeneket (pl. a Minisforum AtomMan G1 Pro ), de azok drágábbak. 2026-ban még nem tartunk itt, hogy ilyen gépet megfelelő áron lehetne árulni.ddekany: 2026-ban már nem raknék össze mATX gépet, nagy, sok helyet foglal. Amióta "gamer" notebookom van, megszoktam, hogy hordozható méretben kapok elfogadható teljesítményt, alacsony fogyasztás mellett (200 wattos az adapter). Persze, pár kiegészítőt be kellett szereznem (pl. notebookgombát, hogy megfelelően áramoljon a levegő), de meg vagyok elégedve. Árban is a közelben vagyunk, mert 400k volt újonnan a laptop.
Viszont most zsírfecske beindította a fantáziámat, egy félig mobil fél asztali konfiguráció ötletével, mITX méretben. -
Baltazár123
őstag
Laptopot ne vegyük már ide. Teljesen más ligában játszik. ITX gépet perpill nem hozod ki 600k alatt, és ebben a pici méretben nem is lehet.
Mini-PC lehet, hogy olcsóbb, de le is írtad, hogy egészen addig, ameddig elég az igpu, utána kell táp, keret, vga. Kisebb így már nem lesz, és nem egy egységes kinézetet ad.
Persze, lehet a másik megoldás is, pl. Ally-X (Xbox Ally X), és a hozzá tartozó egpu (5070Ti/5090 ~130-175W), ami egyben dokkoló is, de akkor megint 600k fölött vagyunk.Terhelésen nem tudom, hogy ezek a mini-PC-k mennyire hangosak a Machine-hoz viszonyítva, vagy egy külső vga-val mennyire lesz hangos.
Azért ha akarsz, kapsz csinos külső gput is, ha a kinézet fontos. [link] , most így hirtelen ez, emlékeztem erre a cuccra, de biztos található más verzió is.
-
Tin
veterán
Mondjuk a szememben ez 80%-ban csak pszichés igény, hogy ekkora kis csinos kocka legyen. Mert nem igaz, hogy nem fér el valahol az asztal alatt / TV mögött egy mini ATX ház, úgy hogy ne legyen feltűnő. Jó, biztos van ahol tényleg nem fér el, meg van aki ingázik ezzel a hátizsákban. Akkor jogos. De ez sokkal inkább réteg igény, mint amennyire az emberek rá vannak kattanava a miniségre.
Fentebb amit írtam, az még úgy 50%-ot rá is verne FPS-ben (mert RTX 5060), és olcsóbb. Viszont, az csak DIY embereknek releváns. Ezt meg kulcsra készen kapja a vevő. Amíg nem lesz csapágyas meg szárad ki a kontakt zsír, ez egy igen jó egyedi hűtés is amúgy, ami miatt nem dobnám ez egy vödörbe egy minivel (vagy notebookkal).
Tudom, a fentebb linkelt gépem negyedakkora térfogatú, mint a Steam Machine (0.8 vs 3.8 liter), erősebb CPU, több RAM, 2 SSD slot, több csatlakozó, és köthető rá eVGA, ha valakinek a belső IGPU nem lenne elég. De a belső GPU-ja is erősebb, mint a Steam Decké, amit szintén sokan használnak játékra. Ja, és baromi halk, pedig ez az asztalon van 1 méterre, és nem a TV mellett 5 méterre.
Léteznek külső és belső VGA-s MiniPC-k évek óta, aki tisztában van vele, az tudja, hogy ez a csinos kocka azokhoz képest is hatalmas.
-
Busterftw
nagyúr
Laptopot ne vegyük már ide. Teljesen más ligában játszik. ITX gépet perpill nem hozod ki 600k alatt, és ebben a pici méretben nem is lehet.
Mini-PC lehet, hogy olcsóbb, de le is írtad, hogy egészen addig, ameddig elég az igpu, utána kell táp, keret, vga. Kisebb így már nem lesz, és nem egy egységes kinézetet ad.
Persze, lehet a másik megoldás is, pl. Ally-X (Xbox Ally X), és a hozzá tartozó egpu (5070Ti/5090 ~130-175W), ami egyben dokkoló is, de akkor megint 600k fölött vagyunk.Terhelésen nem tudom, hogy ezek a mini-PC-k mennyire hangosak a Machine-hoz viszonyítva, vagy egy külső vga-val mennyire lesz hangos.
Hat nem tudom, egyreszrol a meret es a fogyasztas (mobil chip) felhozasa miatt a laptop teljesen jo pelda, masreszrol egyre tobb PC build lathato Youtuben, ahol ugyanannyiert (nem ekkora meretben) sokkal nagyobb teljesitmenyt kapsz ennyiert.
Pl LTT videoban ennyiert epitettek egy 9060XT-vel szerelt gepet, ami sokkal gyorsabb, es pl a suspend funkcio utan is gyorsabban tert vissza a jatekhoz, mint a SteamMachine.
Nyilvan fogyasztas is nagyobb lesz, de basszus desktop PC a celpiac.Az egyeduli win a CEC meglete.
Illetve nem fair szerintem a meret/formfaktort emlegetni, nyilvan egy custom mernoki megoldas egy csilliardos cegtol teljesen mast enged meg, mint egy atlag PC.
Mekkora lehet az a reteg a PC piacon, akiknel pont ez a meret a legfontosabb tenyezo? -
Tin
veterán
Nem kell megsértődni, de azért ne legyünk már szemellenzősek se. A Steam Machine-nél olcsóbban van jobb, kisebb, halkabb, erősebb, de nem mind egyszerre, illetve ezek valamilyen kombinációi. PONTOSAN ugyanilyen ennyiért valóban nincs. Akinek pontosan ez kell, az majd megveszi ezt, ennyiért.
A kommentem a többieknek szólt, akik nincsenek tisztában a piaccal.
-
Chaser
legenda
Csak arra akartam célozni, hogy a Valve döntése volt, hogy ekkora legyen és ez legyen benne, gondolom ezt tudták olcsón megvenni bundle-ban az AMD-től, és akkor már legyen jó a hűtés, mert az olcsó.
Ennyiért vannak sokkal jobb gépek és laptopok. Olcsóbban vannak mini PC-k amik kisebbek és halkabbak, és bár gyengébbek az IGPU miatt, de használhatók játékra. Külső VGA-val meg erősebbek is. A konzolok is erősebbek és olcsóbbak.
Szóval ja, pont ezt, pont ennyiért nem lehet összerakni, de a piacon van minden, ami jobb ár-érték arányú ennél. Kivéve ha neked pont ez kell, de azt meg fanboynak hívják.
Ezt a fanboy dolgot elengedhetnéd. Kevered a szezont a fazonnal.
Ha ezt a gépet akármilyen méretben meg akarod építeni 300k nem fogja betakarni. De ez egy mini build, ami jóval drágább.
Natívan támogatja az egér+billzet kombót, a konzolok ilyen téren sehol nincsenek a minihez képest.
Saját os, és más os support. Van még egy kontroller is a csomagban.
A ház előlapokkal testreszabható. Ezt a gépet kompromisszumokkal, de bármire lehet használni.
És az a fanboy akinek az agya ezt kiadja?
Hihi ( :szerk:
ddekany
Valaki ilyen méretet szeret, ennyi. Nem lenne pc-nél az itx vonal ha ez nem így lenne. Valakinek a nagy csecs teccik'...van akinek a kicsi, ez ennyire egyszerű. Csecs terén mondjuk nekem a nagy kell:d van aki meg a kicsire gerjed, na bumm) -
ddekany
nagyúr
Csak arra akartam célozni, hogy a Valve döntése volt, hogy ekkora legyen és ez legyen benne, gondolom ezt tudták olcsón megvenni bundle-ban az AMD-től, és akkor már legyen jó a hűtés, mert az olcsó.
Ennyiért vannak sokkal jobb gépek és laptopok. Olcsóbban vannak mini PC-k amik kisebbek és halkabbak, és bár gyengébbek az IGPU miatt, de használhatók játékra. Külső VGA-val meg erősebbek is. A konzolok is erősebbek és olcsóbbak.
Szóval ja, pont ezt, pont ennyiért nem lehet összerakni, de a piacon van minden, ami jobb ár-érték arányú ennél. Kivéve ha neked pont ez kell, de azt meg fanboynak hívják.
Mondjuk a szememben ez 80%-ban csak pszichés igény, hogy ekkora kis csinos kocka legyen. Mert nem igaz, hogy nem fér el valahol az asztal alatt / TV mögött egy mini ATX ház, úgy hogy ne legyen feltűnő. Jó, biztos van ahol tényleg nem fér el, meg van aki ingázik ezzel a hátizsákban. Akkor jogos. De ez sokkal inkább réteg igény, mint amennyire az emberek rá vannak kattanava a miniségre.
Fentebb amit írtam, az még úgy 50%-ot rá is verne FPS-ben (mert RTX 5060), és olcsóbb. Viszont, az csak DIY embereknek releváns. Ezt meg kulcsra készen kapja a vevő. Amíg nem lesz csapágyas meg szárad ki a kontakt zsír, ez egy igen jó egyedi hűtés is amúgy, ami miatt nem dobnám ez egy vödörbe egy minivel (vagy notebookkal).
-
peet05
senior tag
-
Baltazár123
őstag
Abszolút, és mégsem. Vannak egész jó külső VGA-k, és ennek az IGPU-ja is használható már játékra (erősebb, mint a Steam Deck). Több RAM, sokkal kisebb térfogat, halkabb is. Amúgy csak azért mondtam, mert itt írták páran, hogy hú de jó a Mini PC, de az létezik már jó ideje. Szerintem nagyon magasra árazták be ezt a gépet a tudásához képest.
Főleg, hogy a steamos telepíthető lesz amd s vasakra. Nekem s gmktec k11 van, de a linken levő k12 , 32gb rammal 1tb nvme nagyjából a steambox ársávjában van, az áfa részét nem tudom, mert én kínából rendeltem [link] és a procija kb ketté töri az SB prociját teljesítményben. Az igpu meg a 890m bár alaposan ezeknek nem néztem utána, vannak tesztek, de már a k11ben levő 780m is egész jól használható de van egész olcsó oculink dokkoló keret + egy normális táp kell még, aztán a normal gpu mehet bele és lehet neki tolni, ha komolyabb játék kell.
-
Tin
veterán
Rakj össze valamit 16x16x16 méretben és 250-300 wattos fogyasztással ennyiért és akkor megnézzük.
Sokan a PS5-höz hasonlítják a gépet, ami egy "custom APU" chipet használ, hasonló TDP-vel(200W), de az elején veszteségesen/nullszaldósan árulta a Sony, mert a licenceből visszajött a pénz. Itt ezt nem lehet eljátszani, mert nem csak a Steamet lehet rárakni és nem keres annyit a Valve a játékokon mint a Sony.A GPU egy 7600M szerűség, ami akkor sem volt valami erős, amikor kijött, a mobil 4060 mögött volt bőven..
ETAPrime szétszedős videójában pedig azt is lehet látni, hogy 2x8GB helyett 1x16GB van a gépben. Ezt se teljesem értem.Csak arra akartam célozni, hogy a Valve döntése volt, hogy ekkora legyen és ez legyen benne, gondolom ezt tudták olcsón megvenni bundle-ban az AMD-től, és akkor már legyen jó a hűtés, mert az olcsó.
-
törölt tag
Abszolút, és mégsem. Vannak egész jó külső VGA-k, és ennek az IGPU-ja is használható már játékra (erősebb, mint a Steam Deck). Több RAM, sokkal kisebb térfogat, halkabb is. Amúgy csak azért mondtam, mert itt írták páran, hogy hú de jó a Mini PC, de az létezik már jó ideje. Szerintem nagyon magasra árazták be ezt a gépet a tudásához képest.
ETAPrime szétszedős videójában pedig azt is lehet látni, hogy 2x8GB helyett 1x16GB van a gépben. Ezt se teljesem értem. -
Tin
veterán
de itt meg az iGPU a szűk keresztmetszet, próbáltam Oculink eGPU-t én is hasonló mini PC-vel és tök jól működik, de még SFX táppal és 2 slot 2 ventis VGA-val is egy katyvasz az egész. kompaktnak és praktikusnak nem igazán nevezhető, bár tény, hogy az Oculink csati miatt könnyen szétszedhető, és iGPU only módban tök portable cucc lehet (mondjuk egy nyaralásra vihető a gép HDMI kábellel helyi TV-re dugva)

-
ddekany
nagyúr
400e Ft-ra becsülik itt sokan az 500GB-s változatot, és hogy az sok. Hát... nem vészes, ha valakinek megéri a méret/külalak, az ezzel járó korlátos bővíthető/javíthatóság, és örül, hogy Steam OS a Windows 11 helyett. És ha benne van egy kontroller is. Mert amúgy egy PC konfig ami, mondjuk, RTX 5060 8GB, Ryzen 5600X, 2x8GB DDR4, "akciós" Windows 11 licenc, elfogadható ház/táp, úgy 340e Ft.
-
KISDUCK
addikt
Általánosságban véve nem támogatottak az anti cheat-es játékok, de vannak kivételek pl.: az arc riders zöld plecsnis jelenleg, helldivers 2 sárga plecsnis, ha általánosságban írtad volna amit írtál, akkor nem lett volna gond, de mivel írtál 2 valve-es címet és nem ellenőrízted, hogy milyen státuszban vannak úgy már ciki.
Steamen minden játéknál fel van tűntetve a státuszuk:
a zöld a legjobb - out of the box mennie kell ezeknek a címeknek
a sárga játszható - előfordulhatnak nehézségek, pl.: a grafikai beállításokkal játszani kell a jó futás érdekében vagy az irányítást kell beállítani ilyen pl.: a wot, remekül fut a decken, de az irányítás nehézkes, viszont dokkolva billentyűzettel és egérrel remek.
unsupported - nem fut, nem jól fut vagy nincs tesztelve. pl.: a rage 2 elvileg game módban nem fut csak desktop modban, wh40k chaos gate ddemon hunters elvileg nem fut jól, de valaki valahol azt írta, hogy decken játszotta ki.
és ott van még a protondb, ott is meg lehet nézni mi hogy fut + még vannak felhasználói hozzászólások (tippek, tanácsok, leírások). -
Chaser
legenda
Van anticheat steamos (és általánosan linuxra) is. működik is. bár nem az összes technológia. de ez nem steamos limitáció, hanem játék fejlesztői döntés.
de a valve saját játékai biztos, hogy mennek steamos alatt (akkor is ha online). Apex legend, helldrivers 2, arc riders is megy úgy rémlik csak, hogy valami valve tól nem függő "online multiplayer" játékot is mondjak ... (bár sose próbáltam egyiket se, nem érdekel a játékstílusuk). anno Dota 2 -őt és Overwatch-ot próbáltam, de nem kötött le a "repetatív", történet nélküli játékstílusuk (és bár world of warship-el jókat szórakoztam, az is hamar nekem unalmassá vált... akar a fene folyton másokkal versengeni ha én csak "kikapcsolódni" akarok)
Chaser:
a steam "big picture" módja már gyárilag kontrollerre van optimalizálva, már indítás előtt elmondja egy-egy játékról mennyire kontroller barát (teljesen, részben (pl. nem ajánlott sokak szerint), vagy egyáltalán nem)
A fix hardver a Gabe Cube-ban szerintem előny, mert egy fix "optimalizálási pont" lehet sok játéknál (mint a steam deck).. így talán kevesebb Borderlans 4 szintű megjelenési botrány várható. (szerintem)Ez jó. Nekem mondjuk sokat nem mondana, mert nekem 99%-a nem kontroller barát ( :
Mondjuk arra kíváncsi vagyok, hány tesztelő emelte ki, itt egyébként az egér+billzet default. Itt is vannak sokan, akik a kontroller miatt offolják a konzolokat. Az hogy egy maréknyi game támogatja, a puffff kategóriát sem éri el. -
.LnB
titán
Kérdeztem. Korábban arról írtak itt mások, hogy a SteamOS-sel nem indulnak játékok bizonyos anti cheat rendszerek miatt. Azt hittem ezek a játékok is beletartoznak. Mondjuk elég ciki is lett volna.
-
KISDUCK
addikt
-
DraXoN
addikt
Van anticheat steamos (és általánosan linuxra) is. működik is. bár nem az összes technológia. de ez nem steamos limitáció, hanem játék fejlesztői döntés.
de a valve saját játékai biztos, hogy mennek steamos alatt (akkor is ha online). Apex legend, helldrivers 2, arc riders is megy úgy rémlik csak, hogy valami valve tól nem függő "online multiplayer" játékot is mondjak ... (bár sose próbáltam egyiket se, nem érdekel a játékstílusuk). anno Dota 2 -őt és Overwatch-ot próbáltam, de nem kötött le a "repetatív", történet nélküli játékstílusuk (és bár world of warship-el jókat szórakoztam, az is hamar nekem unalmassá vált... akar a fene folyton másokkal versengeni ha én csak "kikapcsolódni" akarok)
Chaser:
a steam "big picture" módja már gyárilag kontrollerre van optimalizálva, már indítás előtt elmondja egy-egy játékról mennyire kontroller barát (teljesen, részben (pl. nem ajánlott sokak szerint), vagy egyáltalán nem)
A fix hardver a Gabe Cube-ban szerintem előny, mert egy fix "optimalizálási pont" lehet sok játéknál (mint a steam deck).. így talán kevesebb Borderlans 4 szintű megjelenési botrány várható. (szerintem) -
Chaser
legenda
"De az nem mindenki, hanem a legtöbb. 9mrd emberből van pár fizetőképes akinek ez a gép huwaaao', és az leosztva pont elég a steamnek. A többiek meg vesznek mást)"
Elkezdtem filózni jobban mondjuk számomra valami olyanon, ami túlnő a teljesítmény-ár kérdésen, mint mondjuk egy átlag PC-s számolgat. Amilyen én vagyok szerintem, lényegi kérdés ez: ár-teljesítmény arány PC vonalon, hagyományos "PC-s ház" kérdésében.
És jött egy komment egy videó alatt, most láttam:
"Im strictly using this as an emulation console"No annyira nem mélyedtem bele ebbe a kérdésbe, már felületesen olvasom az itteni meg amúgy gamer híreket, de rákerestem, google szerint valami ilyesmi van:
"A Valve hivatalos közlése szerint a Steam Machine nagyjából hatszor erősebb, mint a hordozható Steam Deck."Oké, legyen mondjuk háromszor annyi. Na de akkor az azt is jelenti, hogy emulációban ott van már azért elég szépen.
És mondjuk így elfilózva, lehet ez ilyen része a dolgoknak, egy relatív nagy halom konzol egész korrekt futtatása. Na és az én nézetem ebben mi, mint játékos: nekem nincs Switch-em. Ellenben van Yuzu a gépemen. Meg itt vannak eredetiben - és bontatlan - a Kirby játékok, amiket letöltöttem. De megvettem a gyári lemezt, mert így tartottam korrektnek. És azért, mert nem voltam hajlandó - sajnálom - de a Switch miatt lebutított teljesítményen játszani, amit a Yuzu illetve a PC-m tud.
És így döntettem erről.Szóval van egy ilyen iránya a dolgoknak, abban meg azt hiszem, hogy vélhetőleg elég brutál erős lesz. Végül is mondjuk platformeres, "nintendós" beütésű vagy, nem pc-s. Meg mondjuk ps-es platformeres inkább. Meg minden ilyesmi. Akkor vettél így egy 3 in 1 gépet mondjuk, lényegében fejlesztetted a steam deck-et illetve mivel kötött a hardver, így ezek az emulatorok vélhetőleg egyszerűbben mennek, mint PC-s változó hardver és szoftver-környezetben.
Tehát lehet egy ilyen nézete a dolgoknak. Videókat még nem találtam arról, hogy emuláció hogyan megy. PS4 emulációt láttam a deck-en, azt elég szépen tudja már az a gép is, így ennek gondolom már semmiség lesz.
Illetve az 512GB-os esetében 1100 euro, ami 400K lesz, ami nem 500.
És azért az 512-re is lehet tenni játékokat. Én mondjuk a steam könyvtáramban - meg gog-on - tartom a játékaimat és amikor kedvem van, letöltöm őket. Aztán törlöm. Vagy hely így mindig, 200 Gb akkor is, ha teleszemetelem más dologgal is. Ez meg mondjuk aktívabb meg célirányosabb emulátorként való használatnál gondolom kisebb méretű játékokat is jelent, amivel meg lehet szórni még az 512-es méretet is.Így belegondolva már talán más a leányzó fekvése. Látszik valami ilyesmi ebben szerintem, mint "megérős" dolog.
A steamnél csináltak valamit, aminek a konzol része a legkevesebb. Ez egy svájci bicska. Nem olcsó, de sokoldalú. Tényleg kár volt a 4k bs-t akár szóba hozni is, hihetetlen, hogy még ekkora cégnél is birkák a fejesek.
Ha nem tévedek nagyot, itt egér+billzet default lesz gameknél is. Volt konzolom, kontroller forzához oké volt, sőt, egy-két ugribugrihoz' is, de fps-hez alkalmatlan, tps-hez so-so, de ott se az igazi. Ahogy unokaöcsém mondta szépen, egér+billzettel benne vagyunk a játékban, kontrollerrel nem. Nyilván ez szubjektív, de nekem ideadhatnának 100* erősebb konzolt ingyen is, csak gameljek a kontrollerrel...köszdenem')
De ezen a picin nem játszanék, másra viszont tudnám használni. Szórakoztam már itx buildekkel, aki szintén az tudja ennyi pénzből mai árakkal mit lehet kihozni ha ez a térfogat adott, és halk is legyen. Ez már valahogy nem vonz, lehet lesz pc-m, ha kell kraft meg lekössön a szerelgetés ha úgy van.
Ez a gép már erősen belenyalt az új nand árakba, a többiek meg még a régin ketyegnek, de az el fog múlni. Persze most úgy releváns, ha mostani árakat nézünk. Érdemes lesz majd fél év múlva is, ennek a gépnek az ára nyilván marad, meglátjuk mi lesz a két rivális konzolaival. Ők már nem minősülnek kiemelt szereplőnek, az már az ai vonal.
Ahogy te is látsz ebben a gépben valamit, és én is, nyilván mások is rájönnek, hoppá, nem pont annak amire szánták, de másnak a tulajdonságai miatt kiváló lehet. A steamnek meg nem bs-t kell tolni, hanem az igazat. Meg úgy elgondolkozni ha már megépítették, pontosan mi is ez és mennyi mindenre használható.tibaimp
Amiket eddig olvastam arról az os-ről, csökkenti a hw igényt valamennyire. Az biztos elszórakoznék vele, pláne ha eszik dual os-t.
Nevezhetjük ezt a gépet a next gen box előfutárának, ott biztos komoly lesz a hw. De az ár is. -
cami][us
őstag
-
.LnB
titán
Ez az a masina amit a Valve ad ki, de még a Valve saját sikerjàtékai mint a Dota 2 és a CS2 se használható rajta az anti-cheat rendszerek hiánya miatt?
-
zsirfecske
veterán
de itt meg az iGPU a szűk keresztmetszet, próbáltam Oculink eGPU-t én is hasonló mini PC-vel és tök jól működik, de még SFX táppal és 2 slot 2 ventis VGA-val is egy katyvasz az egész. kompaktnak és praktikusnak nem igazán nevezhető, bár tény, hogy az Oculink csati miatt könnyen szétszedhető, és iGPU only módban tök portable cucc lehet (mondjuk egy nyaralásra vihető a gép HDMI kábellel helyi TV-re dugva)

-
tibaimp
nagyúr
Igen, az jogos.
Igazából nem esett le nekik mit csináltak, pedig olyat, amit előttük még senki. A pr-osok nincsenek topon, nem marketing bs kellene, csak szimpla tények. Ha minden tulajdonságát nézzük nem drága - nem is olcsó, de korrekt -, ha csak konzolként tekintünk rá akkor viszont az.
Az xbox is erre megy, ez lesz a trend. Nekem tetszik, hogy végre nemcsak egy "buta" konzol a cél. És kitaláltak rá cserélhető előlapot, argb ledsort ha valaki arra gerjed. Átgondolt gép. Lehetne erősebb, lehetne olcsóbb, de most ezt kaptuk.
Azt nem tudom, hogy az egyedi OS mennyiben segíti, a Win-hez képest. -
stefi76
aktív tag
De az nem mindenki, hanem a legtöbb. 9mrd emberből van pár fizetőképes akinek ez a gép huwaaao', és az leosztva pont elég a steamnek. A többiek meg vesznek mást)
Ha nem számítana a hang és a méret senkinek, nem gyártanának itx cuccokat sem. De gyártanak. Vannak olyan házak és lapok, amik többe kerülnek mint egy ps5 digital, és azokat is van aki megveszi.
A steam tudja kiknek csinálta ezt a gépet. Lehet köpködni, de ennyi erővel lehet mindent. Nekem pl blöáááá a konzol, egér+billzet kell, akarom másra is használni. Az meg nem nekem készült."De az nem mindenki, hanem a legtöbb. 9mrd emberből van pár fizetőképes akinek ez a gép huwaaao', és az leosztva pont elég a steamnek. A többiek meg vesznek mást)"
Elkezdtem filózni jobban mondjuk számomra valami olyanon, ami túlnő a teljesítmény-ár kérdésen, mint mondjuk egy átlag PC-s számolgat. Amilyen én vagyok szerintem, lényegi kérdés ez: ár-teljesítmény arány PC vonalon, hagyományos "PC-s ház" kérdésében.
És jött egy komment egy videó alatt, most láttam:
"Im strictly using this as an emulation console"No annyira nem mélyedtem bele ebbe a kérdésbe, már felületesen olvasom az itteni meg amúgy gamer híreket, de rákerestem, google szerint valami ilyesmi van:
"A Valve hivatalos közlése szerint a Steam Machine nagyjából hatszor erősebb, mint a hordozható Steam Deck."Oké, legyen mondjuk háromszor annyi. Na de akkor az azt is jelenti, hogy emulációban ott van már azért elég szépen.
És mondjuk így elfilózva, lehet ez ilyen része a dolgoknak, egy relatív nagy halom konzol egész korrekt futtatása. Na és az én nézetem ebben mi, mint játékos: nekem nincs Switch-em. Ellenben van Yuzu a gépemen. Meg itt vannak eredetiben - és bontatlan - a Kirby játékok, amiket letöltöttem. De megvettem a gyári lemezt, mert így tartottam korrektnek. És azért, mert nem voltam hajlandó - sajnálom - de a Switch miatt lebutított teljesítményen játszani, amit a Yuzu illetve a PC-m tud.
És így döntettem erről.Szóval van egy ilyen iránya a dolgoknak, abban meg azt hiszem, hogy vélhetőleg elég brutál erős lesz. Végül is mondjuk platformeres, "nintendós" beütésű vagy, nem pc-s. Meg mondjuk ps-es platformeres inkább. Meg minden ilyesmi. Akkor vettél így egy 3 in 1 gépet mondjuk, lényegében fejlesztetted a steam deck-et illetve mivel kötött a hardver, így ezek az emulatorok vélhetőleg egyszerűbben mennek, mint PC-s változó hardver és szoftver-környezetben.
Tehát lehet egy ilyen nézete a dolgoknak. Videókat még nem találtam arról, hogy emuláció hogyan megy. PS4 emulációt láttam a deck-en, azt elég szépen tudja már az a gép is, így ennek gondolom már semmiség lesz.
Illetve az 512GB-os esetében 1100 euro, ami 400K lesz, ami nem 500.
És azért az 512-re is lehet tenni játékokat. Én mondjuk a steam könyvtáramban - meg gog-on - tartom a játékaimat és amikor kedvem van, letöltöm őket. Aztán törlöm. Vagy hely így mindig, 200 Gb akkor is, ha teleszemetelem más dologgal is. Ez meg mondjuk aktívabb meg célirányosabb emulátorként való használatnál gondolom kisebb méretű játékokat is jelent, amivel meg lehet szórni még az 512-es méretet is.Így belegondolva már talán más a leányzó fekvése. Látszik valami ilyesmi ebben szerintem, mint "megérős" dolog.
-
Chaser
legenda
Van elég kivétel az it-ben, aminek a hozamát a kezedbe nyomnák nem a vállad vonogatnád) Az itx vonal már rég nem kivétel, hanem valid piac.
Listára felkerült. Ha hangban jó, akkor is elférne ha havi 1-2x is használom. Most kisebb gondom is nagyobb, mint ilyenen gondolkodni, de majd sor kerül rá) -
Cassi
őstag
"According to Jefferies in a report released on June 21, global storage chip prices may rise significantly more than market expectations, with projected increases of 40-50% in Q3 2026 and 30-40% in Q4—well above prior forecasts of 15-20%."
Itt nincs szétbontva típus szerint, de DDR5-re már 20% fölötti becslések vannak (negyedév/negyedév, nem éves).
Továbbá a kb. szeptemberre várt, már hivatalosan bejelentett iPhone áremelés is kb. ennyi lesz. -
Tin
veterán
De az nem mindenki, hanem a legtöbb. 9mrd emberből van pár fizetőképes akinek ez a gép huwaaao', és az leosztva pont elég a steamnek. A többiek meg vesznek mást)
Ha nem számítana a hang és a méret senkinek, nem gyártanának itx cuccokat sem. De gyártanak. Vannak olyan házak és lapok, amik többe kerülnek mint egy ps5 digital, és azokat is van aki megveszi.
A steam tudja kiknek csinálta ezt a gépet. Lehet köpködni, de ennyi erővel lehet mindent. Nekem pl blöáááá a konzol, egér+billzet kell, akarom másra is használni. Az meg nem nekem készült.A kivétellel érvelésre csak vállat vonni tudok.
Szólj ha vettél.
-
Chaser
legenda
A steam tudja kiknek csinálta ezt a gépet. Lehet köpködni, de ennyi erővel lehet mindent. Nekem pl blöáááá a konzol, egér+billzet kell, akarom másra is használni. Az meg nem nekem készült. -
himpike
aktív tag
A fogyasztással arányosan gyengébb a vas is.. fogalmam sincs, hogy ez mitől lenne előny.
A kis mérete meg az emberek döntő hányada számára lényegtelen. A másfél méteres tévé elfér, ez meg nem? A konzolosokat érdekli hogy mekkora a készülékük?
Zajszint.. ez nehezebben, de elérhető, nyilván ára van a dolognak.
A szervízről meg ne is beszéljünk.. az egyiket lehet javítani a másik meg.. inkább hagyjuk. -
Tin
veterán
Én se bánnám ha olcsóbb lenne, de már van ár legalább. Így már mérlegre tudom tenni a többi versenyzővel. Ha a series s szintjét tudja hangban akkor esélyes, ha már az sx szintje hangban akkor nagyon meggondolom ennyiért.
Renélem a csuda tesztelők erre is kitértek alaposan, ma nézek teszteket.De a legtöbb ember nem a hang alapján vesz PC-t, hanem a teljesítménye alapján. Nem véletlenül húzza a fogát mindenki az árra, de mivel az induló készlet alacsony lesz, így biztosan hosszú ideig lesz készlethiány belőle, de az még egy marketing fogás.
-
Tin
veterán
-
Chaser
legenda
-
sittes79
addikt
-
Cassi
őstag
Ez az ár nem fog sokáig maradni, ha bejön a jóslat, és ősszel kb. 25%-os áremelés jön a DDR5 memóriára.
-
Chaser
legenda
300e körúli árra számítottam egy ideig, de evvan. 400e magassága nekem sok, akkor inkább egy hordozható ally x, vagy megvárom az új xboxot, hátha.
Chaser, az biztos ha hasonlót szeretnél összerakni, hasonló méretben, akkor sokkal olcsóbbra nem tudod kihozni új alkatrészekből, de 400e húzós érte azért.
Én se bánnám ha olcsóbb lenne, de már van ár legalább. Így már mérlegre tudom tenni a többi versenyzővel. Ha a series s szintjét tudja hangban akkor esélyes, ha már az sx szintje hangban akkor nagyon meggondolom ennyiért.
Renélem a csuda tesztelők erre is kitértek alaposan, ma nézek teszteket. -
Baltazár123
őstag
300e körúli árra számítottam egy ideig, de evvan. 400e magassága nekem sok, akkor inkább egy hordozható ally x, vagy megvárom az új xboxot, hátha.
Chaser, az biztos ha hasonlót szeretnél összerakni, hasonló méretben, akkor sokkal olcsóbbra nem tudod kihozni új alkatrészekből, de 400e húzós érte azért.
-
Chaser
legenda
Szerintem meg nyilvánvaló, steam használóknak készült nem azoknak akik MAJD használják a steamet. Tehát van steam könyvtáruk, csak pont ez benne az önellentmondás, ha van könyvtáruk akkor volt gépük korábban is.
PC-n van a legjobb képminőség, ezt hogy fogom elérni ezen a gépen keresztül? Sehogy, majd mennek a gámák mediumon... hagyjuk már.
Ez egy collectors edition for valve fanboys, semmi több. El fognak kelni, nincs kétségem felőle, de csak az emberi hülyeség miatt.Abban nem tudom mi a hülyeség, ha valakinek nem kell csúcs grafika.
Arra vennék pc-t, konzoloknál is amit hoznak szép meg jó, csak le vannak butítva mint a sz@r legtöbb esetben.
Ennek a gépnek továbbra is ott az előnye, másra is használható. Mennyiért raksz össze egy ilyen pc-t? És nem, nem 2* ekkora méretben, hanem ekkorában vagy esetleg kicsivel nagyobb térfogattal. És a fogyasztás is maradjon ott ahol ez, és a hangszint is. Jah hogy az nem nagyon megy. Attól hogy neked ezek nem számítanak és sokaknak, másoknak meg igen.
Nekem pl mac mini ellenében jó lenne, jó gép az is, de rühellem az epöl' cuccokat. Ezen meg nyomhatok wint is ha jól tudom, meg ezt a csoda linux alapú akármit is.
És nem, nekem sem opció hasonló tudású és árú notesz, mert az kib@szott hangos és a legtöbb eleve bontószökevény, nem tud meghatni hogy hordozható ha mellette egy kalap sz@r az egész.
Attól hogy én ezt megvenném még nem tekintem magam fanboynak, konkrétan nem érdekel a steam, de arra pl bőven jó amire nekem kell.
Majd meg lehet venni az új genes boxot pár év múlva akinek nagyobb kraft kell, csak nem kell csodálkozni rajta hogy qrva drága lesz) ott meg az lesz a baj ( :
Megváltoztak a dolgok, ennyi. -
janeszgol
félisten
Szerintem meg nyilvánvaló, steam használóknak készült nem azoknak akik MAJD használják a steamet. Tehát van steam könyvtáruk, csak pont ez benne az önellentmondás, ha van könyvtáruk akkor volt gépük korábban is.
PC-n van a legjobb képminőség, ezt hogy fogom elérni ezen a gépen keresztül? Sehogy, majd mennek a gámák mediumon... hagyjuk már.
Ez egy collectors edition for valve fanboys, semmi több. El fognak kelni, nincs kétségem felőle, de csak az emberi hülyeség miatt.Oké. Én a PC-t tartom még mindig a csúcsnak (akár a szar Windows-al együtt is), csak utána jönnek a konzolok lemaradva. Ez a PS4/One S óta van így, előtte a konzolok előrébb jártak a PC-nél.
Csak azt írtam, hogy az előzetesek fórumában inkább pozitív volt a légkör a terméket illetően, most meg masszív negatív a felhang. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez egy collectors edition for valve fanboys, semmi több. El fognak kelni, nincs kétségem felőle, de csak az emberi hülyeség miatt.Elérhetők a legjobb alkalmazásbeállítások SteamOS-en. A Proton megadja ennek az alapját, ha kellően erős a PC-d hozzá, és a SteamOS hosszabb távon szabadon telepíthető lesz, részben már most is az. Ráadásul időnként tapasztalható, hogy SteamOS-en ugyanaz a játék még gyorsabban is fut, mint Windows 11-en, miközben ugyanazt látod a kijelzőn.
-
himpike
aktív tag
Ezen én is elcsodálkoztam. Az előzetes híreknél nem láttam ennyi negatív véleményt. Pedig lehetett sejteni a hardvert és az árazásról (illetve annak változásáról) is voltak pletykák. Elcsodálkozva olvastam az első 10 hozzászólást, de aztán hozzászoktam.
Az előzetes híreknél azt írta itt a közönség, hogy ne hasonlítsuk playstationhöz, meg xboxhoz, mert ez nem csak egy játékkonzol. Erre itt mindenki azt írja, hogy nem éri meg, mert drágább, mint a PS és az Xbox. Ezért csodálkoztam el a topik elején, mikor olvastam.
Ez egy collectors edition for valve fanboys, semmi több. El fognak kelni, nincs kétségem felőle, de csak az emberi hülyeség miatt. -
janeszgol
félisten
Most komolyan! Előre lehetett tudni a speckókat, és most kezd el sírni mindenki, hogy 'gyenge'? Ennyire szakmaiatlan (ha már Janeszgol felvetette a 'nem szakmai'-ságot) mindenki, hogy nem látta előre? Vagy ennyire csodaváró? Az árat már előre lehetett sejteni, mert egyrészt a Valve előre jelezte, hogy nem fogják olcsóbban adni, mint amennyi a belekerülési költsége (vagyis már előre lehetett tudni, hogy pariban sem lesz az ára a konzolokkal, amiket nyomott árakon adnak, hogy majd visszajöjjön a pénz a szoftvereladásokból - így összehasonlításra sem lesz érdemes), másrészt már megjelenés előtt jöttek a pletykák, hogy a hardverárak miatt 1000-1300 dodós árral lehet számolni (lett belőle 1050-1350). Itt sem volt senki, aki erre rájöjjön? Most kell 'észrevenni'? Most kell megdöbbenni és rácsodálkozni? Ez mennyire 'szakmai'?
Egyébként bocsi mindenkitől, de ez most a rengeteg ide írt kommenttől nagyon kikívánkozott belőlem... És mielőtt félreért bárki is: nem védem se a Valve-ot, se a SM-t, csak már herótom van a folytonos mindent lesz@rozással. Értem én, hogy ez egy fórum, ahol mindenki azt mond (ír), amit akar, ráadásul ismeretlenül, de azért ....... Na, mindegy. Most én is kiírtam magamból, amit ki akartam...
Ezen én is elcsodálkoztam. Az előzetes híreknél nem láttam ennyi negatív véleményt. Pedig lehetett sejteni a hardvert és az árazásról (illetve annak változásáról) is voltak pletykák. Elcsodálkozva olvastam az első 10 hozzászólást, de aztán hozzászoktam.
Az előzetes híreknél azt írta itt a közönség, hogy ne hasonlítsuk playstationhöz, meg xboxhoz, mert ez nem csak egy játékkonzol. Erre itt mindenki azt írja, hogy nem éri meg, mert drágább, mint a PS és az Xbox. Ezért csodálkoztam el a topik elején, mikor olvastam.
-
sittes79
addikt
Sajnos rosszkor, rossz idoben, jo lett volna ez fele ennyiert lol, mondjuk valve nem ettol var profitot, ez kis gimmmick nekik, azt is leszarjak ha veszteseges lesz, de szerintem igy is elkapkodjak a hivok.
-
himpike
aktív tag
Hát ez halva született.. nem tudom miért hasonlítjátok laptophoz, ez nem hordozható, kijelzője sincsen. Semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ráadásul 30 év alatt kb 5 ember jött be úgy, hogy kis méretű gépet keresett, azok se játékra.
Diehard fanboyok biztos megveszik majd, mindentől függetlenül.
Ha vannak a steamon játékaid, akkor van/volt megfelelő PC-d hozzájuk, minek vennél szarabbat.. -
Tin
veterán
Épp a múlt héten gondolkoztam el rajta, hogy eladom az 1 éves, de kb néhány tucat üzemórát futott, hónapok óta dobozban álló Mini PC-m (8845HS, 32GB, 1TB). De azt nem gondoltam volna, hogy a SM árazása felértékeli

-
Joci10
őstag
Most komolyan! Előre lehetett tudni a speckókat, és most kezd el sírni mindenki, hogy 'gyenge'? Ennyire szakmaiatlan (ha már Janeszgol felvetette a 'nem szakmai'-ságot) mindenki, hogy nem látta előre? Vagy ennyire csodaváró? Az árat már előre lehetett sejteni, mert egyrészt a Valve előre jelezte, hogy nem fogják olcsóbban adni, mint amennyi a belekerülési költsége (vagyis már előre lehetett tudni, hogy pariban sem lesz az ára a konzolokkal, amiket nyomott árakon adnak, hogy majd visszajöjjön a pénz a szoftvereladásokból - így összehasonlításra sem lesz érdemes), másrészt már megjelenés előtt jöttek a pletykák, hogy a hardverárak miatt 1000-1300 dodós árral lehet számolni (lett belőle 1050-1350). Itt sem volt senki, aki erre rájöjjön? Most kell 'észrevenni'? Most kell megdöbbenni és rácsodálkozni? Ez mennyire 'szakmai'?
Egyébként bocsi mindenkitől, de ez most a rengeteg ide írt kommenttől nagyon kikívánkozott belőlem... És mielőtt félreért bárki is: nem védem se a Valve-ot, se a SM-t, csak már herótom van a folytonos mindent lesz@rozással. Értem én, hogy ez egy fórum, ahol mindenki azt mond (ír), amit akar, ráadásul ismeretlenül, de azért ....... Na, mindegy. Most én is kiírtam magamból, amit ki akartam...
-
hunluki
senior tag
Nálam a fedora lett befutó egy ryzen 6600h minipc-n. Nem egy erőgép de főleg retrózok meg indie címeket játszom rajta + sima desktop használat, bőven kényelmesen tudja amit elvárok tőle. Nagyobb játékokra meg ott a series s, ugyanarra a 1080p 120hz monitorra vannak kötve, tökéletesen jól működő kombó sokadik éve. Két gép együtt volt kb 200k pénz amikor vettem, zéró szándék van bennem hogy az elkövetkezendő 5-6 évben leváltsam bármelyiket is.
Steammachine ennyiért drága, én kb úgy nézek rá mint referenciamodell, igazából bármelyik pc amd vga-val steammachine ha értesz hozzá. Akinek kell megveszi ennyiért, nekem inkább a szoftveres fejlődés amit hozott a hatalmas hozzáadott érték. -
mentor_4
tag
többet vártam ettől a géptől speckók alapján
-
Cassi
őstag
Sajnos idén olyan körülmények vannak, hogy nem volt jó választás, mindenképpen drágának hatott volna. A Valve nem tud és nem is akar olcsó kínai gépösszerakókkal versenyezni. A fő célcsoport a kazuális és első felhasználók lennének, akiktől távol áll, hogy "összelegózzanak" gépeket.
Valahol azt írták, hogy az eredeti terv szerint 750 dollár lett volna a kezdőár. -
janeszgol
félisten
Engem a hangja érdekel, majd nézek teszteket. Lehet, hogy van teljesítményben ekvivalens notesz hasonló áron, de hogy helikopter az is biztos.
Ps5/xbox árak idén még nyilván mennek fel, majd kiderül meddig.
Játék része engem nem nagyon érdekel, cpu-ból azért el tudtam volna viselni 7600 szintet.
Mindenesetre ez egy úttörő gép, végre nem egy konzol simán, hanem használható pc-ként is. Ezért is felesleges csak konzolokhoz hasonlítani, nem reked meg azon a sztem mára már elavult szinten.
És sok kis extrája van, ami egy diy minigépnél nincs - az meg cserébe bővíthetőbb, de jóval drágább is ezt a méretet tartva, vagy közelítve is -.Chaser. Te vagy a masodik, akit helyre kell tenni.
A steam machine jatekgepnek lett behirdetve. Akkor miert ugy nezed, hogy a jatek masodlagos?Ezért is felesleges csak konzolokhoz hasonlítani, nem reked meg azon a sztem mára már elavult szinten.
Lehet elkerulte a figyelmed, hogy az Xbox megy vissza csak jatekkonzolnak, a PS sem akar jatekkonzolon kivul mas lenni.
-
janeszgol
félisten
Baszki, egy picit legyél már szakmaibb. Mi az, hogy nem érdekel milyen töltő van hozzá? Ezt nem a természet dönti el, hanem mérnökök. Minden normális laptopot ugy terveznek meg, hogy terhelve is toltse a mellekelt tolto.
Egy notebook vga-nak tobb profilja is van. Sok gyarto ra se irja a dobozra, hogy mit tud, csak a toltobol tudod kisakkozni.
Egy 20, 30, 45, 60, 80W profilu kartya az asztali tarsa teljesitmenyenek toredeket hozza. A proci elvisz 20-30 wattot, a kijelzo 15-20 wattot, a hutes 5W, egyeb komponens 20-25W. Ezek mellett neked hogy ferne bele a 100W-os vga, ha a mellekelt tolto 135 wattos? -
Chiller
őstag
Mit nem értesz? Jól kereső külföldiek, nem buta csóró agyhalott magyarok írják hogy drága, notit vesznek inkább, vagy konzolt. Itt egy túlárazott rajongói gépet vehetsz meg, ha nem érted milyen elavult a hardver, fáradj a blikk-hez. Röhögnek a super yacht-on, steam nem keveset gombol le a store-ból, támogasd őket
Sajnálom, hogy helyreigazítottam más tévedését tényekkel és tesztekkel alátámasztva. De leginkább azt, hogy idáig züllött ez a fórum

Lehet hogy ebből veszi Gaben a 14. yachtját, sőt, lehet emiatt nincs HL3-unk se.
Én csak a szakmai részére reagáltam. Amúgy aranyos hogy megvéded
-
AxBattler
félisten
4K@60Hz-ért kár volt, de ezt ugye a Sony is eljátszotta anno.
Van értelme a gépnek, de az igazi trúváj a Steam OS.
Jonsbo C6-ba inkább építenék mATX konfigot, aztán.... -
zsirfecske
veterán
-
törölt tag
Leszedtem a Steam OS-t, a 3.8.10 kb 3.1Gb.
Azt hittem nagyobb lesz. -
Chaser
legenda
Igen, az jogos.
Igazából nem esett le nekik mit csináltak, pedig olyat, amit előttük még senki. A pr-osok nincsenek topon, nem marketing bs kellene, csak szimpla tények. Ha minden tulajdonságát nézzük nem drága - nem is olcsó, de korrekt -, ha csak konzolként tekintünk rá akkor viszont az.
Az xbox is erre megy, ez lesz a trend. Nekem tetszik, hogy végre nemcsak egy "buta" konzol a cél. És kitaláltak rá cserélhető előlapot, argb ledsort ha valaki arra gerjed. Átgondolt gép. Lehetne erősebb, lehetne olcsóbb, de most ezt kaptuk. -
HUfantom
őstag
Hát ez halva született

Kár érte... -
Busterftw
nagyúr
PR hiba volt a 4K-t még felskálázással is megemlíteni.
-
tibaimp
nagyúr
Érem, de nem erre van kitalálva a gyártó által, és ami szerintem becsapás is, hogy 4k-ként hirdeti, holott ultra FSR-el (ami valójában 720p!!) sem éri el a 60FPS-t jó pár címben....
Mindegy, aki akarja megveszi, és használja, amire akarja, egyéni preferencia, csak ennyi pénzért drága.
-
Chaser
legenda
Alma-körte..indíts el egy video szerkesztőt a ps5-ön és kiderül mért ( :
Nekem pl jó lenne simán, game másodlagos. Hang és a pc-ként való használat elsődleges, és vannak így még páran. Ennyi erővel a ps5 fosch, nem lehet rajta videot vágni) meg gamen kívül semmit. -
tibaimp
nagyúr
Most néztem meg Linus videóját, ez egy fos lett. A PS5 gyorsabb fele annyiért. Ez így vicc.
-
törölt tag
tavaly még tuti free volt, és most próbából benyomkodva kosárba valamit szintén úgy tűnik ingyen végigmenne magyar címmel is. de én betettem mellé mindig az ajánlott de kikapcsolható Shipping Protection €5-6 tételt is, hogy ne azon múljon ha para van. amúgy refurbished cuccokra most is van €30 kupon (4C9PQZ8), szóval kb mindegy is, mert annyira olcsó vele minden az új árakhoz képest.
mondjuk rég kifogytak az AMD ITX alaplapok, Intel van csak.
310 euró most újonnan BD775i SE [link]
Ez ennyiért nem rossz, ráadásul van laptop memóriám, azt nem is kellene venni.
Csak ez az egész olyan cringe, hogy ki van írva, Magyarország nem.. -
Chaser
legenda
Engem a hangja érdekel, majd nézek teszteket. Lehet, hogy van teljesítményben ekvivalens notesz hasonló áron, de hogy helikopter az is biztos.
Ps5/xbox árak idén még nyilván mennek fel, majd kiderül meddig.
Játék része engem nem nagyon érdekel, cpu-ból azért el tudtam volna viselni 7600 szintet.
Mindenesetre ez egy úttörő gép, végre nem egy konzol simán, hanem használható pc-ként is. Ezért is felesleges csak konzolokhoz hasonlítani, nem reked meg azon a sztem mára már elavult szinten.
És sok kis extrája van, ami egy diy minigépnél nincs - az meg cserébe bővíthetőbb, de jóval drágább is ezt a méretet tartva, vagy közelítve is -. -
Solten
őstag
£879 kontroller nelkul, hm, roszzabbra (dragabbra) szamitottam...
-
zsirfecske
veterán
Köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad, de tudom hogy működik a rendszer, a bazziteot már kipróbáltam. Mivel a legtöbb játékhoz kell a Proton, így most hogy az Epic launcher nem natívan fut, na bumm, túl lehet élni. Én nem multizom, lehet ott ez a probléma, de nekem semmi olyan gamem nincs, ami natívan, Proton nélkül futna Linuxon és így nem extra szoftverként terpeszkedik a gépen. Ezért írtam.
Szóval az ellenérvként, hogy Proton kell hozzá, hát, véleményes. Persze a natív cuccoknak, akár Linux, akár ARM, mindig örülünk.
zsirfecske: Akkor ez kamu, amit a minisforum eu-s shopja ír ?
tavaly még tuti free volt, és most próbából benyomkodva kosárba valamit szintén úgy tűnik ingyen végigmenne magyar címmel is. de én betettem mellé mindig az ajánlott de kikapcsolható Shipping Protection €5-6 tételt is, hogy ne azon múljon ha para van. amúgy refurbished cuccokra most is van €30 kupon (4C9PQZ8), szóval kb mindegy is, mert annyira olcsó vele minden az új árakhoz képest.
mondjuk rég kifogytak az AMD ITX alaplapok, Intel van csak.
-
törölt tag
Mert nem igazán érted, hogy működik. A SteamOS-on Steam linuxos verziója fut, tehát magát ezt nem kell protonnal indítani. Ha pedig nem linuxos játékot indítasz a steamos-on a Steamen, akkor ő Protont hozza segítségül, de teljesen láthatatlan módon. Viszont az Epic-nek nincs linux launchere, tehát már azt hogy elindítsad is kell hozzá valamelyik program, ami csak asztali környezetbe van. Ezt TV-n nem fogod eljátszani, se handhelden... Aztán kérdés hogy a jatékok Epicen hogy indulnak, kell e még külön mókolni vagy sem. Akkor lenne jó, ha az Epic kiadná a Linuxos verzióját, esetleg a Protont beépítené. Akkor minden mókolás nélkül működne minden.
Köszönöm szépen, hogy elmagyaráztad, de tudom hogy működik a rendszer, a bazziteot már kipróbáltam. Mivel a legtöbb játékhoz kell a Proton, így most hogy az Epic launcher nem natívan fut, na bumm, túl lehet élni. Én nem multizom, lehet ott ez a probléma, de nekem semmi olyan gamem nincs, ami natívan, Proton nélkül futna Linuxon és így nem extra szoftverként terpeszkedik a gépen. Ezért írtam.
Szóval az ellenérvként, hogy Proton kell hozzá, hát, véleményes. Persze a natív cuccoknak, akár Linux, akár ARM, mindig örülünk.
zsirfecske: Akkor ez kamu, amit a minisforum eu-s shopja ír ?
-
zsirfecske
veterán
őszintén?
ha új alkatrészekből akar valaki hasonló teljesítményt összerakni (nem hardverapró "új" dolgokból), eléggé hasonló áron fog hasonló teljesítményt megkapni.
ezt figyelembe véve rendben van (főleg ha a méret is számít ... CEC támogatásról nem is beszélve)..ha a használt piacos árakkal "bekeverjük" mi jön ki ennyiből? akkor persze nagyon más lesz az ár/teljesítmény arány...
PS-el vagy Xbox-al amiatt nem éri meg összehasonlítani mert azon hardverek előállítási áron alul vannak értékesítve, mert az áruházi bevételekből kompenzálják a "kiesést" (ennél a GabeCube-nál ezt nem tudják megtenni mert nem zárt a platform, "ez az ára" a nyitottságnak).
#31 DithenS:
pletykálnak most olyat úgy egy hete, hogy az Epic elkezdett dolgozni egy linuxos natív launcheren és az anticheat rendszerük linux kompatibilissá tételén.abszolút egyetértek

én tavaly év végen építettem tv mellé rakós full AMD ITX PC-t, várva a Steam Machine-el érkező hivatalos és nyitott Steam OS megjelenését. mivel november-decemberben már minden desktop memória ár gatya volt, az alábbi trükkhöz folyamodtam:
Minisforum ITX Motherboard - AMD Ryzen 7 7745HX(BD770i) - Refurbished
ez 109k volt kiszállítva az EU webshopból, olyan integrált mobil procival, ami a korábbi desktop ryzen 7 7700-am is simán lenyomta, de a legnagyobb előnye volt, hogy tudtam még mellé venni 2x16GB DDR5 SODIMM 5600 OEM laptop ram-ot 40k körül, mikor már az utolsó desktop kit-ek is 100k fölött mentek. nomeg akkor ugye aprón még tucatszám volt új 2TB Gen5 OEM Samsung SSD 60k-ért...
mivel ezen a lapon a borda is integrálva van, csak egy újonnan 3500 ft-os Arctic P12 Pro venti kellett az apróról 15k-ért vett ITX ház és a korábban 30k körül szerzett Corsair SF600 SFX platinum táp mellé, amivel 257,5k-ból kijött a vas. persze ez mind aprós, használt cucc, és mellé tudtam tenni a memórián kívüli legfontosabb komponenst, a másik gépemből újrahasznosított SFF méretű Powercolor Rx 9070-et (akkor 220k körüli érték), így kb annyiból meglett az egész gép, mint amennyiért most a kontroller nélküli 2TB tárhelyű Steam Machine előrendelhető (€1359, elvileg ingyen szállítással).
ahogy nézem, ez a jelenlegi helyzetben egy komplett új, brand rendszerre abszolút nem rossz ár

nyilván az én DIY, használt komponensekből felépülő gépem jóval nagyobb teljesítményre képes (2x annyi ram, 2x gyorsabb SSD, jóval gyorsabb proci kb 2x-es reális fogyasztási kerettel, 2x annyi gpu cu és vram, 2x-es gpu fogyasztási keret), de egy ilyen high-mid teljesítményű desktop komponensekből épített SFF gép új alkatészekből ma kb 800k lenne (mivel csak a RAM+SSD kombó 300k). az meg már ugye PC gaming, PC gaming áron.
a Steam Machine viszont egy konzol PC, régebbi/egyszerűbb címekre is csak brutál FSR mellett alkalmas 4K 60fps+ játékra, cserébe fele annyiból kijön, van hozzá remek kontroller amivel együtt egy kiváló, egyben megrendelhető komplett gyári csomag és ökoszisztéma.
-
NandoXXL
őstag

Elnézést kérek, azt feltételeztem megy a még az 1+1...
Ha 135W-os a töltő, akkor nem lehet 115W-os a VGA.Amúgy ha a steam machineben lévőt RX6600-nak vesszük, a megénekelt olcsójános essential 5060 60W laptopot pedig kb. normál 5050 mobilenak, akkor bizony a steam machine nyer:
RX 6600 performs better in 39 tests (72%)
RTX 5050 Mobile performs better in 12 tests (22%)
there's a draw in 3 tests (6%)
Tehát még ez sem igaz. (Attól függetlenül, hogy egyébként jobb biznisz egy kijelzős perifériás laptop mint egy box).Mit nem értesz? Jól kereső külföldiek, nem buta csóró agyhalott magyarok írják hogy drága, notit vesznek inkább, vagy konzolt. Itt egy túlárazott rajongói gépet vehetsz meg, ha nem érted milyen elavult a hardver, fáradj a blikk-hez. Röhögnek a super yacht-on, steam nem keveset gombol le a store-ból, támogasd őket
-
Chiller
őstag

Elnézést kérek, azt feltételeztem megy a még az 1+1...
Ha 135W-os a töltő, akkor nem lehet 115W-os a VGA.Amúgy ha a steam machineben lévőt RX6600-nak vesszük, a megénekelt olcsójános essential 5060 60W laptopot pedig kb. normál 5050 mobilenak, akkor bizony a steam machine nyer:
RX 6600 performs better in 39 tests (72%)
RTX 5050 Mobile performs better in 12 tests (22%)
there's a draw in 3 tests (6%)
Tehát még ez sem igaz. (Attól függetlenül, hogy egyébként jobb biznisz egy kijelzős perifériás laptop mint egy box). -
Joci10
őstag
mondjuk nem értem miért akar mindenki ennyire steam OS-t telepíteni (bármire is).
ott a bazzite helyette. igaz nem arch hanem fedora alapú, de eléggé hasonló működésben és teljesítményben, cserébe sokkal több féle hardvert támogat (csak nvidia videókártyákkal nem működik a bigpicture üzemmód, de ez nvidián múlik lesz-e valaha támogatva).
De valóban volt róla szó, hogy lesz rendes telepítő steamOS-hez, nem csak a saját hardverére Valve-nak.. bár nem tudom kiadták-e vagy mikor jön [link] de itt ez alapján bétában vannak az alábbiak:
Lenovo Legion Go
ASUS ROG Ally
ASUS ROG Ally X
Other AMD powered handhelds
AMD discrete GPUs
így kb. bármilyen AMD GPU-s gép is? (úgy fél éve .. a 9000-res radeonok még nem voltak támogatva, de az hosszú idő, lehet azóta azok is mennek ... de tényleg inkább Bazzite amit ajánlanék)#43-ra is reagálás...
Aki nem szeretne a Linux-os háttérrel foglalkozni, benne mókolni, ...., csak a Steam-es játékaival játszani, annak a SteamOS sokkal jobb. Csak bekapcsolja a gépét, kiválasztja/elindítja az érintett játékot az ismert Steam-es képernyő elől, és játszik. Nem kell egy új oprendszerrel foglalkoznia (hányas kernel, milyen verziószám, ...), nem kell a háttér (frissítés, karbantartás, ....), nem ezzel akar dolgozni (appok, programok, kompatibilitások, ....), csak játszik vele és kész. -
b.
félisten
Elég nehéz 100+15W-on engedni csak a VGA-t, ha 135W-os a töltő hozzá, nem?

Itt egy 5050-es teszt, látszik egyből mi a gond:
Normál 5050- hez képest -25% teljesítmény, egy (! IGP-s gépek szoktak ilyenek lenni) ventilátor és 60W-ot kap a VGA. (5050-es gépnél csak 130W-os a PSU.)
5060-as ugyanez belülről.Nyílván engem nem érdekel milyen töltő van hozzá,nem?

A véleményemet leírtam, szerintem nem éri meg, mert 1100 euroért kapsz játékra is gyorsabb laptopot ami több célra használható. Ez a mondandóm lényege. lehet cizellálni,de felesleges. -
aujjobba
addikt
mondjuk nem értem miért akar mindenki ennyire steam OS-t telepíteni (bármire is).
ott a bazzite helyette. igaz nem arch hanem fedora alapú, de eléggé hasonló működésben és teljesítményben, cserébe sokkal több féle hardvert támogat (csak nvidia videókártyákkal nem működik a bigpicture üzemmód, de ez nvidián múlik lesz-e valaha támogatva).
De valóban volt róla szó, hogy lesz rendes telepítő steamOS-hez, nem csak a saját hardverére Valve-nak.. bár nem tudom kiadták-e vagy mikor jön [link] de itt ez alapján bétában vannak az alábbiak:
Lenovo Legion Go
ASUS ROG Ally
ASUS ROG Ally X
AMD discrete GPUs
így kb. bármilyen AMD GPU-s gép is? (úgy fél éve .. a 9000-res radeonok még nem voltak támogatva, de az hosszú idő, lehet azóta azok is mennek ... de tényleg inkább Bazzite amit ajánlanék)Nalam ubuntu 24.04 alatt megy a steam, protonnal szepen a jatekok, Intel CPU + 9060XT GPU.
BigPicture modban inditom aztan kesz.
A kernel is v7, en se ertem a stemOS-hez ragaszkodast.
Esetleg a kisebb teljesitmenyigeny miatt, mivel lecsupaszitott linux, passz. -
KISDUCK
addikt
Most rákerestem, elvileg csak azért van egy stick, mert amikor lefoglalták a ramokat, nem tudtak volna annyi 8gb-os modult lefoglalni, mint amennyire szüksélgük lett volna, mert mindenki a nagy kapacitást hajkurászta.
DithenS:
Epic-es játékot és mást is hozzálehet adni a steamhez és el lehet indítani game mode-ban, nem kell dekstopra váltani. A gond az epic esetében hogy a kliens egy rakás bélsár rettenet nehezen indulnak a játékok steam os-en (én ezt tapasztaltam), ami onnét kellett inkább megvettem steam-re. -
Abu85
HÁZIGAZDA
"A teljesítmény nyilván a hardver szintjén skálázódik. Ha gyorsabb hardvered van, a játék is gyorsabban fut."
Erre voltam kíváncsi, köszönöm!! Ez már azért így jól hangzik....
Azt még tudod esetleg, hogy a steam saját kontrollere is használható? Gondolom igen....
És akkor a mostani steam fiókom játékait látom steam-os alatt, igaz?Igen, de normál PC-n kell hozzá a külső wireless adapter. Csak a Steam Machine tartalmazza ezt integrálva.
Igen, látni fogod a játékokat, ahogy Windowson.
#40 Hopan : Azt mondta a Valve, hogy dolgoznak még a támogatott hardverek bővítésén. Például a SteamOS 3.8.10 elfogadja az Intel Arcot, igaz nem out-of-box szinten, tehát küzdeni kell vele, de elfogadja már. Ez az előszobája annak, hogy egy-két frissítés múlva out-of-box menjen vele.
-
törölt tag
Lenovo Legion Go
ASUS ROG Ally
ASUS ROG Ally X
AMD discrete GPUs
így kb. bármilyen AMD GPU-s gép is? (úgy fél éve .. a 9000-res radeonok még nem voltak támogatva, de az hosszú idő, lehet azóta azok is mennek ... de tényleg inkább Bazzite amit ajánlanék)köszi, de én is a steam os-ben látok fantáziát, főleg hogy már csak radeon vga kell a gépbe meg kikapcsolni az igpu-t.
-
törölt tag
Igen. A 3.8.10-es verziótól kezdve a SteamOS megengedett PC-s használatra. És bármelyik gépben, amiben Radeon van, telepíthető és nagyjából úgy működik majd az adott PC, mintha Steam Machine lenne. A teljesítmény nyilván a hardver szintjén skálázódik. Ha gyorsabb hardvered van, a játék is gyorsabban fut.
#35 DraXoN : A Bazzite nem fejlődik olyan gyorsan, mint a SteamOS, mert meg kell várnia a zárt kernelmodulok miatt a megfelelő kompatibilitást.
"A teljesítmény nyilván a hardver szintjén skálázódik. Ha gyorsabb hardvered van, a játék is gyorsabban fut."
Erre voltam kíváncsi, köszönöm!! Ez már azért így jól hangzik....
Azt még tudod esetleg, hogy a steam saját kontrollere is használható? Gondolom igen....
És akkor a mostani steam fiókom játékait látom steam-os alatt, igaz? -
CptAdamica
nagyúr
Igen. A 3.8.10-es verziótól kezdve a SteamOS megengedett PC-s használatra. És bármelyik gépben, amiben Radeon van, telepíthető és nagyjából úgy működik majd az adott PC, mintha Steam Machine lenne. A teljesítmény nyilván a hardver szintjén skálázódik. Ha gyorsabb hardvered van, a játék is gyorsabban fut.
#35 DraXoN : A Bazzite nem fejlődik olyan gyorsan, mint a SteamOS, mert meg kell várnia a zárt kernelmodulok miatt a megfelelő kompatibilitást.
Arra kíváncsi leszek, hogy hogyan teljesít egy win11-hez képest.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezért az árért én nagy tolongást nem várnék...
De, ami viszont felkeltette a figyelmem:
"........ a SteamOS 3.8.10-es verziója külön is beszerezhető, és bármilyen AMD GPU-val rendelkező PC-re telepíthető."
Vagyis, ha nekem van egy amd procis gépem, és veszek hozzá egy radeon-t, tudom használni mintha vettem volna egy Steam Machine-t? A teljesítmény az adott hardverhez nő, vagy marad korlátozott, mintha a gyári Steam Machine hardware lenne alatta?
-
Gyuri27
félisten
Így drága. Lett volna 24 giga ddr5 (ha már lehet). VGA 32 esetleg 36-40 CU de mindenképpen 12 giga (ha már gddr6).
Így marad az új steam os kipróbálása full amd vason. -
DraXoN
addikt
"........ a SteamOS 3.8.10-es verziója külön is beszerezhető, és bármilyen AMD GPU-val rendelkező PC-re telepíthető."
Vagyis, ha nekem van egy amd procis gépem, és veszek hozzá egy radeon-t, tudom használni mintha vettem volna egy Steam Machine-t? A teljesítmény az adott hardverhez nő, vagy marad korlátozott, mintha a gyári Steam Machine hardware lenne alatta?
Lenovo Legion Go
ASUS ROG Ally
ASUS ROG Ally X
AMD discrete GPUs
így kb. bármilyen AMD GPU-s gép is? (úgy fél éve .. a 9000-res radeonok még nem voltak támogatva, de az hosszú idő, lehet azóta azok is mennek ... de tényleg inkább Bazzite amit ajánlanék) -
Chiller
őstag
Elég nehéz 100+15W-on engedni csak a VGA-t, ha 135W-os a töltő hozzá, nem?

Itt egy 5050-es teszt, látszik egyből mi a gond:
Normál 5050- hez képest -25% teljesítmény, egy (! IGP-s gépek szoktak ilyenek lenni) ventilátor és 60W-ot kap a VGA. (5050-es gépnél csak 130W-os a PSU.)
5060-as ugyanez belülről. -
DraXoN
addikt
őszintén?
ha új alkatrészekből akar valaki hasonló teljesítményt összerakni (nem hardverapró "új" dolgokból), eléggé hasonló áron fog hasonló teljesítményt megkapni.
ezt figyelembe véve rendben van (főleg ha a méret is számít ... CEC támogatásról nem is beszélve)..ha a használt piacos árakkal "bekeverjük" mi jön ki ennyiből? akkor persze nagyon más lesz az ár/teljesítmény arány...
PS-el vagy Xbox-al amiatt nem éri meg összehasonlítani mert azon hardverek előállítási áron alul vannak értékesítve, mert az áruházi bevételekből kompenzálják a "kiesést" (ennél a GabeCube-nál ezt nem tudják megtenni mert nem zárt a platform, "ez az ára" a nyitottságnak).
#31 DithenS:
pletykálnak most olyat úgy egy hete, hogy az Epic elkezdett dolgozni egy linuxos natív launcheren és az anticheat rendszerük linux kompatibilissá tételén. -
peet05
senior tag
-
DithenS
senior tag
Mert nem igazán érted, hogy működik. A SteamOS-on Steam linuxos verziója fut, tehát magát ezt nem kell protonnal indítani. Ha pedig nem linuxos játékot indítasz a steamos-on a Steamen, akkor ő Protont hozza segítségül, de teljesen láthatatlan módon. Viszont az Epic-nek nincs linux launchere, tehát már azt hogy elindítsad is kell hozzá valamelyik program, ami csak asztali környezetbe van. Ezt TV-n nem fogod eljátszani, se handhelden... Aztán kérdés hogy a jatékok Epicen hogy indulnak, kell e még külön mókolni vagy sem. Akkor lenne jó, ha az Epic kiadná a Linuxos verzióját, esetleg a Protont beépítené. Akkor minden mókolás nélkül működne minden.
-
zooly
aktív tag
A processzorhoz 5,6 GHz-es effektív órajelen üzemelő, DDR5-ös memória kapcsolódik, kétcsatornás kiépítésben, 16 GB-os kapacitással.
1 db 16 gigas stick van benne, es nem konnyu hozzaferni a masodik ures slothoz.
-
CptAdamica
nagyúr
Szeretem a steam cuccokat, de ez ennyiért, ilyen teljesítménnyel elég életképtelen sajnos.
-
QuippeR
tag
"Ez a gép gyenge, kb low medium grafikán full hd-n tud 60 fps-t" - Ez így, ebben a formában nem igaz. Pl. CP2077 PL, 1080p ultra, ~58fps-t mért GN.
Persze, szerintem sem jó az árazás. Egyedül azon ráncolom a homlokomat, hogy a tizen-hulenc hajó után, már nem tudom mibe tenni a pénzemet Newell-nek olyan rohadt nagy érvágás lett volna mínusz 200$/gép..?
Ez egy PC, ha bevállalnak 200 dollár bukót, akkor viszik scalperek, versenytársak stb minden másra is, nem csak játszani.
-
peet05
senior tag
De ez akkor is drága lett. PS5 majdnem fele ennyibe kerül... Ez meg azokkal akar versenyezni, ilyen nappali hibrid konzol cuccként.
Azért vannak RX9060-al szerelt mini pc-k, egyedi építéssel, ott a playnix például... Kicsit laposabb hosszúkássbb a dizájn de még is egy 9060-al van benne, ami köröket ver erre... Ez a gép gyenge, kb low medium grafikán full hd-n tud 60 fps-t. A kimenet is hdmi 2.0 nem 2.1, okkal...
Túl drága. Legjon Go S-t vettem SteamOS-al, imádom a rendszert, dicsérem, de komolyan ilyen jó operációs rendszert, ahol pluginok telepítése olyan egyszerű, h nem igaz, kb álom kategória... De ilyen áron ez a Machine bukni fog, ahogy az előző is...
De azért a SteamOS-t kiadhatnák normál telepítővel, hogy terjedjen."Ez a gép gyenge, kb low medium grafikán full hd-n tud 60 fps-t" - Ez így, ebben a formában nem igaz. Pl. CP2077 PL, 1080p ultra, ~58fps-t mért GN.
Persze, szerintem sem jó az árazás. Egyedül azon ráncolom a homlokomat, hogy a tizen-hulenc hajó után, már nem tudom mibe tenni a pénzemet Newell-nek olyan rohadt nagy érvágás lett volna mínusz 200$/gép..?
-
kilua
őstag
Multi fizetős de kapsz játékokat meg katalógust, mint az xbox game passnál. Az nem olyan rossz...
Epic pedig SteamOS-on alapból nehezebb megoldani, asztali környezetre kell váltani hozzá, nem a konzolos környezetben tudsz belépni hozzá. Plusz ugye proton kell hozzá, mert nincs natív linuxos epic launcher.Lehet telepíteni Windowst. A konzolos környezet (Xbox full screen experience) is egyre jobb az epic játékok is megjelennek a konzolos környezetben. Igaz nekem rog Xbox ally van lehet azért.
-
Busterftw
nagyúr
-
b.
félisten
Senki nem mondta, hogy gyengébbek, de hogy nem sokkal gyorsabbak, az fix, ha egyáltalán azok.. A 45 wattos 5050 aztán tuti nem az. A hűtésről nem is beszélve, a szimpla vagy ikerventis Cyborg nem éppen a legjobb konstrukció..
Jelenleg a 100 wattos mobil 5060 sokkal gyorsabb a PCGamer tesztje szerint, de még driverekkel lehet rajta faragni.
Várd ki a végét. A mostani tesztek szerint ez egy enyhén húzott RX 6600 és egy több éves 6 magos CPU. Nem éri meg a steam machine ezen az áron.
juhaszatti : Lehetséges, én itt néztem itt 100W van írva ettől függetlenül ebben a fomában is jobb vételnek tartom bármelyik verzió is áll vagy egy elengedett RTX 5050[link]
-
Juhaszatti
addikt
A webshopon amit linkeltél 65W-ot írnak hozzá, meg a gyártó hivatalos oldalán is.
Ettől függetlenül simán opció lehet a Steam Machine-al szemben
Amelyik 100W-os, az a sima LOQ.
A LOQ Essential széria vissza van fogva -
törölt tag
Senki nem mondta, hogy gyengébbek, de hogy nem sokkal gyorsabbak, az fix, ha egyáltalán azok.. A 45 wattos 5050 aztán tuti nem az. A hűtésről nem is beszélve, a szimpla vagy ikerventis Cyborg nem éppen a legjobb konstrukció..
Jelenleg a 100 wattos mobil 5060 sokkal gyorsabb a PCGamer tesztje szerint, de még driverekkel lehet rajta faragni.
-
b.
félisten
Bla bla. Hát persze.
az első 399K-s lenovo 100 watton engedi az 5060 kártyát 15 W boost funkcióval.
DE ha hozza az emelt TDP-s 5050-et azon is csodálkozni fogok. -
törölt tag
-
peet05
senior tag
-
b.
félisten
Hol kapok ? Árukereső: [link]
400 alá most egy LOQ és egy Katana esett be, ami használható, mindkettő 5050-nel szerelt, de ez nem standard, hanem akciós ár.
Ne gyere a 60-75 wattos LOQ Essential meg Cyborg laptokkal, please.
A német ComputerUniversenél találtam összvissz egy akciós gépet, ami 400 alatt van és 5060-nal szerelt, az is akciós. [link][link]
Tessék. 3 év garanciával,aztán ha akarsz játszol a vonaton is rajt. -
sittes79
addikt
Van mar kinnt ertelmes review, esetleg aki fuggetlen is
-
törölt tag
Hol kapok ? Árukereső: [link]
400 alá most egy LOQ és egy Katana esett be, ami használható, mindkettő 5050-nel szerelt, de ez nem standard, hanem akciós ár.
Ne gyere a 60-75 wattos LOQ Essential meg Cyborg laptokkal, please.
A német ComputerUniversenél találtam összvissz egy akciós gépet, ami 400 alatt van és 5060-nal szerelt, az is akciós. [link] -
törölt tag
-
b.
félisten
Az LTT videoban mondtak, hogy a tervezett arat nem mondjak meg, de a SteamDeck dragulasa (200 dollar) megadja a valaszt.
Tehat ezt inkabb 800 dollaert akarta a Valve, ami sokkal jobb ar erte."a konzolokat nyitáskor kis veszteséggel vagy nullszaadósan árulják"
Ez ha jol tudom a PS4 ota de a PS5-nel mar nem igy volt.Barhogy csavarjuk ezeket a "mobil komponens" arakat, a hardver eleg gyenge az arhoz kepest.
Még a legolcsóbb verziónál is 1050 Euro vs 800 dollár azért az nem 200 dollár különbség, hanem 400 már nálunk.Szerintem ez drága és kompromisszumos így nagyon.
-
b.
félisten
Nem ismertem a Playnixet, de ez a gép is, ha a térfogatot nézzük, 30-40%-kal nagyobb. Mondjuk ez már egy jó összehasonlítás lenne. Tetszetős.
Szerintem nem lett drága, a mobil komponensek ennyibe kerülnek, mindig is drágábbak voltak a méret+fogyasztás miatt.
Engem az érdekelne, hogy mondjuk egy 7735HS+4060 ellen mire lenne képes a Steam Machine.
Jelenleg én se venném meg, mert nekem a méret nem annyira számít és úgy érzem, a GPU picit betegeskedik, tudna ennél jobbat.
Azért nem ennyibe kerülnek. Jelenleg 1100 euroért már 5060 laposokat kapsz ennél gyorsabb procival kijelzővel, akár több rammal.
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem az egész koncepció hibás, mert ilyen méretben nem lehet felvenni a harcot. A mobil komponensek drágábbak, a konzolokat nyitáskor kis veszteséggel vagy nullszaadósan árulják, de a játékokkal visszajön, itt azért a Steam áruház nem tudna ennyit kompenzálni, így muszáj haszonnal adni. Memória meg SSD árak pedig extra szopó.
Az LTT videoban mondtak, hogy a tervezett arat nem mondjak meg, de a SteamDeck dragulasa (200 dollar) megadja a valaszt.
Tehat ezt inkabb 800 dollaert akarta a Valve, ami sokkal jobb ar erte."a konzolokat nyitáskor kis veszteséggel vagy nullszaadósan árulják"
Ez ha jol tudom a PS4 ota de a PS5-nel mar nem igy volt.Barhogy csavarjuk ezeket a "mobil komponens" arakat, a hardver eleg gyenge az arhoz kepest.
-
törölt tag
Szerintem az egész koncepció hibás, mert ilyen méretben nem lehet felvenni a harcot. A mobil komponensek drágábbak, a konzolokat nyitáskor kis veszteséggel vagy nullszaadósan árulják, de a játékokkal visszajön, itt azért a Steam áruház nem tudna ennyit kompenzálni, így muszáj haszonnal adni. Memória meg SSD árak pedig extra szopó.
-
Cassi
őstag
Ilyen ár mellett nem igazán látom az értelmét.
RayTracingre alkalmatlan, komolyabb grafika mellett 1080p-ben sem bír sok játéknál 60 FPS-t és ezért 370k-t kérnek?
PS5 Pro is túlárazott, de azt már ki lehet fogni 300k körül nagyobb akcióknál.
Ha nem lennének horror áron SSD/RAM-ok és le tudnák nyomni 300k-ra az árat, akkor talán már lehetne gondolkodni, hogy ez vagy PS5 Pro, na de így ? ...Már csak azért is, hogy PC nagy hátránya konzolhoz képest, hogy ha kijön egy új driver frissítés akkor nagy esély van rá, hogy a játékot hazavágja, ami eddig jól működött, főleg, hogy minél régenni a játék annál nagyobb az esély rá, hogy bugos lesz. Pl elég gyakori régebbi játékoknál, hogy az első óra beállítás módosítgatásokkal megy el, hogy jól fusson. Konzolnál csak elindítod és játszol.
Most hétvégén is elindítottam a Last of Us 2-t és hiába van sok FPS 9800x3D és RTX 5080 mellett, ahogy kijöttem a lóval a garázsból, nem lehetett körbeforgatni a kamerát úgy, hogy ne legyen rohadt nagy mikroakadás egy Gsync Ultimate monitoron. 30 perc csak beállítás tesztelgetés volt, hogy a mikroakadás a zavaró szint alá legyen csökkentve. Mint kiderült 90 FPS felett szétesik a játék (nem VSync probléma, egyszerűen konzol port) és mikroakadás lesz.Biztos nem fizetnék még többet is azért, hogy kínlódjak mikroakadásokkal, mert a legtöbb stúdió képtelen tökéletesen optimizálni PC-re.
Ha meg casual gamer vagy akkor tényleg értelmetlen egy 160k-s PS5 vagy Switch 2 mellett ... a Valve sajnos nagyon oldalba lett rúgva a RAM/SSD árak emelésével.
A PS5 árát is emelni fogják majd, nem marad ennyi sokáig. Ez egy szopó év minden kliens gépnek (aztán lehet, hogy két év múlva visszatekintve majd édenkertnek tűnik).
Konzoleladások Japánban, június második hete, egy éve és most:

A Switch 2 eladásai is csúnyán beomlottak az áremelés miatt, hiába számít aránylag olcsónak még mindig.
-
Phobion
addikt
Figyelembe kellene venni, hogy ez egy mobil komponensekből összeállított játékos minipc, nem egy full desktop valami. Ehelyett a GamersNexus tesztjében is egy 9800X3D-vel szerelt asztali konfigurációval hasonlítják össze..
Szerintem az is téves, hogy majdnem mindenki összerakott egy mATX/ATX gépet a Steam Machine árából, de ez is a körtét az almával esete, mert a Valve gépe inkább egy SFF formátumú gépnek felelne meg.
Tegnap nem igazán találtam olyan tesztet, ahol mondjuk egy mobil 4060/5050/5060 és hasonló játékos minipck teljesítményével hasonlították volna össze a gépet. Meg persze azt is megnézném, hogy ténylegesen 1000 dollárból összerakott ATX/mATX konfigok ellen mit hoz. De azt nem igazán érzem fair összehasonlításnak, amikor egy vízhűtéses, top tier pcbe bepattintanak egy desktop 5050-t és azzal hasonlítják össze a Valve kis minipcjét.Ha a magyar piacon körülnézünk, nem igazán találunk 100 wattos mobil 4060/5050/5060-nal szerelt laptopokat 400k alatt..
Azt is bele kellene kalkulálni az árba, hogy évekig kap kiemelt szoftveres supportot és a játékok többségéhez lesz kimondottan a géphez készült profile is (ahogyan a decknél).Meglátásom szerint nem úgy kellett volna hirdetni, hogy 4K @ 60 fps.
FHD-2K-ra, kompromisszumok mellett nem rossz vétel lehet, ha Steam-en akar játszani valaki.szerk.: És feltételezhetően ha nincs ez az AI para, akkor ~750$ körül/től indulhatott volna az ára.
-
törölt tag
Multi fizetős de kapsz játékokat meg katalógust, mint az xbox game passnál. Az nem olyan rossz...
Epic pedig SteamOS-on alapból nehezebb megoldani, asztali környezetre kell váltani hozzá, nem a konzolos környezetben tudsz belépni hozzá. Plusz ugye proton kell hozzá, mert nincs natív linuxos epic launcher.Proton nélkül semmit nem tudsz elindítani Linuxon, szóval az miért ellenérv ?

-
DithenS
senior tag
Epic pedig SteamOS-on alapból nehezebb megoldani, asztali környezetre kell váltani hozzá, nem a konzolos környezetben tudsz belépni hozzá. Plusz ugye proton kell hozzá, mert nincs natív linuxos epic launcher. -
törölt tag
De ez akkor is drága lett. PS5 majdnem fele ennyibe kerül... Ez meg azokkal akar versenyezni, ilyen nappali hibrid konzol cuccként.
Azért vannak RX9060-al szerelt mini pc-k, egyedi építéssel, ott a playnix például... Kicsit laposabb hosszúkássbb a dizájn de még is egy 9060-al van benne, ami köröket ver erre... Ez a gép gyenge, kb low medium grafikán full hd-n tud 60 fps-t. A kimenet is hdmi 2.0 nem 2.1, okkal...
Túl drága. Legjon Go S-t vettem SteamOS-al, imádom a rendszert, dicsérem, de komolyan ilyen jó operációs rendszert, ahol pluginok telepítése olyan egyszerű, h nem igaz, kb álom kategória... De ilyen áron ez a Machine bukni fog, ahogy az előző is...
De azért a SteamOS-t kiadhatnák normál telepítővel, hogy terjedjen.Nem ismertem a Playnixet, de ez a gép is, ha a térfogatot nézzük, 30-40%-kal nagyobb. Mondjuk ez már egy jó összehasonlítás lenne. Tetszetős.
Szerintem nem lett drága, a mobil komponensek ennyibe kerülnek, mindig is drágábbak voltak a méret+fogyasztás miatt.
Engem az érdekelne, hogy mondjuk egy 7735HS+4060 ellen mire lenne képes a Steam Machine.
Jelenleg én se venném meg, mert nekem a méret nem annyira számít és úgy érzem, a GPU picit betegeskedik, tudna ennél jobbat.
-
Darth_Revan
veterán
Ilyen ár mellett nem igazán látom az értelmét.
RayTracingre alkalmatlan, komolyabb grafika mellett 1080p-ben sem bír sok játéknál 60 FPS-t és ezért 370k-t kérnek?
PS5 Pro is túlárazott, de azt már ki lehet fogni 300k körül nagyobb akcióknál.
Ha nem lennének horror áron SSD/RAM-ok és le tudnák nyomni 300k-ra az árat, akkor talán már lehetne gondolkodni, hogy ez vagy PS5 Pro, na de így ? ...Már csak azért is, hogy PC nagy hátránya konzolhoz képest, hogy ha kijön egy új driver frissítés akkor nagy esély van rá, hogy a játékot hazavágja, ami eddig jól működött, főleg, hogy minél régenni a játék annál nagyobb az esély rá, hogy bugos lesz. Pl elég gyakori régebbi játékoknál, hogy az első óra beállítás módosítgatásokkal megy el, hogy jól fusson. Konzolnál csak elindítod és játszol.
Most hétvégén is elindítottam a Last of Us 2-t és hiába van sok FPS 9800x3D és RTX 5080 mellett, ahogy kijöttem a lóval a garázsból, nem lehetett körbeforgatni a kamerát úgy, hogy ne legyen rohadt nagy mikroakadás egy Gsync Ultimate monitoron. 30 perc csak beállítás tesztelgetés volt, hogy a mikroakadás a zavaró szint alá legyen csökkentve. Mint kiderült 90 FPS felett szétesik a játék (nem VSync probléma, egyszerűen konzol port) és mikroakadás lesz.Biztos nem fizetnék még többet is azért, hogy kínlódjak mikroakadásokkal, mert a legtöbb stúdió képtelen tökéletesen optimizálni PC-re.
Ha meg casual gamer vagy akkor tényleg értelmetlen egy 160k-s PS5 vagy Switch 2 mellett ... a Valve sajnos nagyon oldalba lett rúgva a RAM/SSD árak emelésével.
-
b.
félisten
Figyelembe kellene venni, hogy ez egy mobil komponensekből összeállított játékos minipc, nem egy full desktop valami. Ehelyett a GamersNexus tesztjében is egy 9800X3D-vel szerelt asztali konfigurációval hasonlítják össze..
Szerintem az is téves, hogy majdnem mindenki összerakott egy mATX/ATX gépet a Steam Machine árából, de ez is a körtét az almával esete, mert a Valve gépe inkább egy SFF formátumú gépnek felelne meg.
Tegnap nem igazán találtam olyan tesztet, ahol mondjuk egy mobil 4060/5050/5060 és hasonló játékos minipck teljesítményével hasonlították volna össze a gépet. Meg persze azt is megnézném, hogy ténylegesen 1000 dollárból összerakott ATX/mATX konfigok ellen mit hoz. De azt nem igazán érzem fair összehasonlításnak, amikor egy vízhűtéses, top tier pcbe bepattintanak egy desktop 5050-t és azzal hasonlítják össze a Valve kis minipcjét.Ha a magyar piacon körülnézünk, nem igazán találunk 100 wattos mobil 4060/5050/5060-nal szerelt laptopokat 400k alatt..
Azt is bele kellene kalkulálni az árba, hogy évekig kap kiemelt szoftveres supportot és a játékok többségéhez lesz kimondottan a géphez készült profile is (ahogyan a decknél).[link]
DF teszt.Kb egy enyhén húzott RX6600 + egy 5600XSzámomra egyedüli előnye a külalakja.Minden egyéb tekintetben ennél lényegesen jobb laptopot kapok játékra és olcsóbban.
-
kilua
őstag
De azért a SteamOS-t kiadhatnák normál telepítővel, hogy terjedjen.Hosszú távon a PS5 többe kerül. Fizetős a multi, nem ad ingyen játékokat ps5re az epic, PS5 visual novelekhez nincs uncensored patch 😅 stb.
-
DithenS
senior tag
Azt is bele kellene kalkulálni az árba, hogy évekig kap kiemelt szoftveres supportot és a játékok többségéhez lesz kimondottan a géphez készült profile is (ahogyan a decknél).De ez akkor is drága lett. PS5 majdnem fele ennyibe kerül... Ez meg azokkal akar versenyezni, ilyen nappali hibrid konzol cuccként.
De azért a SteamOS-t kiadhatnák normál telepítővel, hogy terjedjen. -
törölt tag
Azt is bele kellene kalkulálni az árba, hogy évekig kap kiemelt szoftveres supportot és a játékok többségéhez lesz kimondottan a géphez készült profile is (ahogyan a decknél).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Filmvilág
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Autós topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AliExpress tapasztalatok
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Linux kezdőknek
- Hisense LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- GAMER/ESPORT PC /I5 7500/RX 590/B250/2x8GB 2400MHZ/256GB SSD/1.5TB HDD/600W/
- Eladó RTX 5070, Ryzen 7 9700X, 32Gb DDR5, 1TB M.2, 850W Gamer PC!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár kb 500ezer Ft!)
- Eladó GMKtec K8 Plus mini pc és egy AOOSTAR EG01 eGPU dokkoló
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Samsung Galaxy Watch 4 LTE 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Dell Latitude 7310,13.3" FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,IR KAM,ÚJ akku
- Hp 840 G9 Core i5 1245U 10 mag 12 szál 16Gb DDR5 Boltból Számlával Garanciával
- Dell Latitude 5300,13.3",FHD,i5-8265U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA

Hacsak nem valami "csupaszított" windows 11-et használ valaki, ami ki tudja milyen anomáliákat produkál pár frissítés után (mert ügye nem akarunk frissítés nélkül használni egy online gépet? ).
De gondolom akkor hasonló kaliberű AMD-s kártyával csak olcsóbb lesz.