Üdv újra!
Nos, megvannak a készülékek, írnék pár gondolatot, tapasztalatot az utókornak, bár lehet hogy a kutyát se érdekli...
Aiyima DAC-A7 [link]
Végül emellett döntöttem. Tudom, az ESS9038Q2M csipp már nem a legújabb, bele lehet kötni több szempontból is. Azonban ismerem a képességeimet, korlátaimat, tudom hogy egy jobb képességű készülék sajnos semmivel nem adna nekem (60+ boomer, némi sípolásokkal a fülemben) többet, ellenben a szolgáltatások - fejhallgató erősítő és Bluetooth - hasznosak lesznek a számomra.
Maga a készülék aprócska, de masszív darab. Működés közben alig kézmeleg a teteje, hőgutát tuti nem fog kapni. A hangerő poti végtelenített, sok lépésben lehet eljutni 0-ról a maximumig (még nem számoltam meg), a lépések közel vannak egymáshoz, úgyhogy finoman lehet szabályozni a kívánt hangerőre. A Bluetooth 1-2 másodperc alatt kapcsolódik az általa már ismert készülékekhez, a kapcsolat betonstabil, a minőség meg olyan amilyen, de mondjuk az LDAC kodek már elég jó képességű.
Fejhallgató erősítő 1,5 Watt/32 Ohm, ritkán fogom használni, de akkor rendben leszünk.
Douk Audio A5 [link]
Erről már minden is le lett írva, meg lett vitatkozva. Viszont a "melegszik - nem melegszik" kérdés még nyitott, úgyhogy a saját tapasztalataim alapján elmondom, szerintem mi az igazság.
A tápom 48V/5A GAN, tehát a melegedős méretű. Semmit nem dugtam a Douk-ba a tápon kívül, tehát nem volt terhelés, a bemenetek sem voltak lezárva. Az üvegtetőt rajta hagytam. A hangerőt maxra tekertem a 25 fokos szobában, és megvártam, míg beáll a hőegyensúly. Próbáltam megnézni a nyugalmi teljesítményfelvételét, de sajna a régi mérőm nem "érti" a kapcs.üzemet, összevissza mért mindent, de a 14Watt volt a max érték, azt többször is megtalálta, úgyhogy ezt fogadtam el.
Kb 1 óra után megtapogattam a készüléket, és bizony elsőre elég sütősnek bizonyult, teljesen érthető lett egyes tulajok aggodalma. Azonban a lézeres hőmérő elárulta az igazságot. A készülék burkolatának legforróbb pontján, az erősítő csipp alatt, a burkolat 48C volt (47,7 pontosan). Ez azért piszok messze van az elfüstöléstől, leégéstől. A TI oldalán megnéztem a csipp adatlapját, a normál működési (üzemi) hőmérséklete (nem a max. hőtűrése) 70 fok ennek a 3255-nek. Ami inkább aggaszt (engem), hogy a készülék belsejében ez a hőmérséklet - bár nem azonnal, csak hosszú idő után - esetleg az elektrolit kondenzátorok gyorsabb elfáradásához vezet, és az smd alkatrészek sem biztos hogy boldogok tőle.
Így aztán kigondoltam a "BluEyes-féle Douk-tuning" lépéseit:
Először is szétkaptam a 0 perces erősítőt
még a csippre erősített alu hűtőtömöt is levettem. A csipp és a hűtőtömb közé a gyártó tett valami szürke, nyúlós, gyurma szerű anyagot hővezető paszta gyanánt, azzal tehát a leendő tuningosoknak nem kell foglalkozni, van oszt jóvan.
A hűtőtömb (legyen borda?) és a burkolat között viszont semmi sincs, a felület enyhén egyenetlen, szóval én oda szétkentem egy csepp szilikon pasztát (olyat amit a végtranyókra használnak, 20 évet kibír símán, nem ilyen pc-s kiszáradós szirszar.)
Az üvegtetőt elcsomagoltam. Vakultam, kék-ződ-lila jájjdeszííp, elég volt. Ha valaki csak ennyit megtesz, ezzel a belső hőt kiengedi fölül, valószínű máris hűvösebb lesz az erősítő.
Sokan nem szeretik a hifi cuccon a ventilátort, mert ugye zajos. Én azonban megtaláltam a megfelelőt. [link] 60x60x25 mm, 12V/2500rpm, 10,7 dB zaj mellett, amit nem igazán hall senki, én 5 Volttal etetem, kb 1000 fordulat mellett, a zajából abszolúte semmit nem érzékelek.
Ráapplikáltam az erősítő tetejére, sajnos a porvédőt elfelejtettem megrendelni mellé, majd pótolni kell, így most DIY szűrő van rajta. Így a mérést megismételtem, a készülék alja ímmáron csak 36 fokig melegedett fel. Üzem közben is figyelem, rockos szobahangerőn (értsd: család nincs itthon, de a szomszédok miatt nem illik koppig feltolni) érdekes módon alig érzékelek további melegedést, a kaszni oldalán lévő lyukakon kiáramló levegó inkább hűvös, a fém ház kézmeleg. Problem solved
Kicseréltem az opampokat is. Dragonweed említette a blogján az NJM4580 [link] műv.erősítőt, mint olcsó és jó típust. Megnézve az adatlapját, tényleg impozáns, úgyhogy jött két DD (azaz zajra leválogatott) példány.
Így a rendszeremen zaj, susss, szisssz egyáltalán nem hallható, világos, levegős, torzítatlan, teccik nagyon!
Köszi ha végigolvastad.
Üdv BluEyes