Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz ribarszki #42753 üzenetére

    Na, igen. Mennyi is forintosítva az a 26 kWh fogyasztás-különbség? Kb. ezer Ft/év? :) Nem is értem a hozzászóló felvetését. Ez az egész energiacímke őrület egy nagy vicc, hiszen eleve nem is életszerűek a mérési körülmények. Ezzel csak a nyugdíjasok többségét, meg még néhány hiszékeny embert lehet átverni. A legjobban az tetszik, amikor azzal a hülyeséggel jönnek, hogy a mai "modern" hűtők akár 4-5x energiatakarékosabbak, mint a régiek voltak. Na ja...ez részben igaz is...csakhogy kifelejtették a számításból, hogy egy vadi új hűtőt nem egészen korrekt dolog egy 25 évessel összehasonlítani, aminek igen gyengécske a kompresszora, szétment az ajtótömítése, így aztán jegesedik fala (tehát romlik a hatásfoka), vagy netán a hűtőközeg hiánya miatt gyakran ki-be kapcsolgat a kompresszor. Persze, kétségtelenül jobb az új hűtők hatásfoka, de közel sem 4x vagy 5x energiatakarékosabbak, mint ahogy azt manapság emlegetik.

    Talán még nem volt a hűtők vizsgálati módszereiről szó, úgyhogy néhány szóban: a mérések és vizsgálatok a Wuppertal éghajlati, környezetvédelmi és energiakutató intézet szabványai szerint történnek, ezért a helyszíni feltételeknek, és mérési módszereknek harmonizálniuk kell az általuk "szigorúan" előírt szabványokkal.

    Magyarországra az ISO/IEC (Brazília, Kína, és Európa) mérések vonatkoznak. Hűtők esetében a következő feltételek szerint zajlik a vizsgálat:
    Környezeti hőmérséklet: 25°C ± 0.5°C (mérsékelt) és 35°C ± 0.5 °C (szubtrópusi)
    Relatív páratartalom 45-75%
    Hűtőtér hőmérséklete: 5°C
    Fagyasztórekesz hőmérséklete -18°C
    Feltöltés élelmiszerrel: teljesen
    Ajtónyitás: nincs
    Térfogat és mérések: nettó, ISO

    Az ugye köztudott, hogy az energiafogyasztást leginkább befolyásoló tényezők - a hűtőgép műszaki állapotán felül - a környezeti hőmérséklet, a hűtő feltöltöttsége, és ajtónyitogatások száma. A fentiek figyelembe vételével ugye nem nehéz rájönni, hogy az A+++++++++-os hűtő csak abban az esetben hozza a kiváló fogysztási értékeket, ha telepakolják, de lényegében nem használja senki. Egy nagycsalád esetében, ahol a gyerekek, esetleg a nagyszülők is gyakran nyitogatják a hűtő ajtaját, már nem lesz olyan szignifikáns különbség egy A+ vagy A++-os hűtőhöz képest. Érdekességképpen a többi mérésről:

    AS/NZS (Ausztrália/Új-zéland/India)
    Környezeti hőmérséklet: 32°C
    Relatív páratartalom: nincs meghatározva
    Hűtőtér hőmérséklete: 3°C
    Fagyasztórekesz hőmérséklete -15°C
    Feltöltés élelmiszerrel: nincs
    Ajtónyitás: nincs
    Térfogat és mérések: bruttó, ISO

    ANSI/AHAM (USA)
    Környezeti hőmérséklet: 32.3°C
    Relatív páratartalom: nincs meghatározva
    Hűtőtér hőmérséklete: 3°C a "normál" hűtőkre, kevesebb mint 7.2°C a kombi hűtőkre.
    Fagyasztórekesz hőmérséklete -15°C kombi hűtőkre, -17.8°C a különálló fagyasztókra
    Feltöltés élelmiszerrel: 75%
    Ajtónyitás: nincs
    Térfogat és mérések: nettó, ANSI/AHAM

    JISC (Japán)
    Környezeti hőmérséklet: 15°C és 30°C súlyzott mérés alapján (73% 15°C, 27% 30°C)
    Relatív páratartalom 75 ± 5 % 30°C-on, 55 ± 5 % 15°C-on
    Hűtőtér hőmérséklete: 4°C
    Fagyasztórekesz hőmérséklete -18°C
    Feltöltés élelmiszerrel: "normál" kombi hűtőknél csak a fagyasztó rész, frost free hűtőknél mindkettő
    Ajtónyitás: "normál" hűtőnél nincs, frost free hűtőknél: a normál hűtőteret napi 35x 8 perces időközönként, és napi 8x legalább 40 perces időközönként
    Térfogat és mérések: nettó, ISO

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák