Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KaqXar19
tag
válasz markussandor #9089 üzenetére
-
markussandor
senior tag
válasz markussandor #9094 üzenetére
Kikapcsoltam a wifi/bt kártyát (Fn+PrtScr), azonnal leesett a fogyasztás 9,7-ről 9,1 %-ra :-)
Túl sok hiba miatt éjszaka az egyik SSD-t kidobta a ZFS tömbből, kihúztam mindhármat, ezzel is nyertem kb 1 %-ot. -
5leteseN
senior tag
válasz markussandor #9102 üzenetére
CPU-Turbo?
Hoz 2-3%-ot, cserébe visz legkevesebb +20-30% CPU-Wattot.
...még az amúgy takarékos "laposoknál" is!!Ha 6-magos CPU, megnézném, hogy -2 mag (kikapcsolása) mennyit jelen.
...majd visszakapcsolnám![ Szerkesztve ]
-
markussandor
senior tag
válasz 5leteseN #9103 üzenetére
Ez windowsos program? Nem ismerem.
Linuxon a powertoppal lehet finomhangolni a működést, ezen már túl vagyok.
Az energiagazdálkodás nagyon jó Linuxon, itt már nem tudok többet elcsípni.
Kikapcsolni se szeretnék magokat, mert ha dolgoztatni szeretném a gépet, akkor hiányozna. -
5leteseN
senior tag
válasz markussandor #9104 üzenetére
Oh, fél-mondatos voltam, Bocsi: a BIOS-os CPU-Turbo kikapcsolására gondoltam.
A Linux-nál emlékszem, hogy már évekkel ezelőtt is levágták az utolsó 10% frekit, cserébe feleződött a CPU-fogyasztás ebben a tatmányban, mikor meglódult a CPU.
Ez akár nálad is mehet a 8e+ pontos CPU-ból.
Maradni fog bőven: kb 7500 pontosan is duplázódott az előző konfighoz képest a CPU teljesítményed.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
fogyasztást mindenki próbálja optimalizálni. Magam is sokat kísérleteztem. pl.idle vm kikapcsolása semmit nem hozott. vm ram variálása szintén nem érezhető. Szolgáltatások minimalizálva, de igazán ez sem sok, alig van, ami fogyaszt, ha nem dolgozik a vas. powertop jó, de A chipset, ram, ssd, cpu alap fogyasztást nem lehet eltűntetni. Ezért is fontos a célra megfelelő chipset és cpu, persze vhol kell a kompromisszum. Procitól, biostól és elvetemültségtől függően lehet az idle órajelet csökkenteni, más nincs.
Ha proxmoxod van, a topik összefoglalóban van service és fogyasztás tippcsokor.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
noorbertt
őstag
Nem tudom milyen szolgáltatásokat használsz de ez egy elég jó leírás meg ha nem is új:
https://unraid.net/blog/energy-efficient-server -
freddirty
senior tag
Van esetleg valaki aki épített már 2.5-10gb ethernet hálót otthonra? Elgondolkodtam rajta, mert a központi gigabites switchem már elég öreg (~8-10 éves lehet) illetve most cserélek PC-t amin már van beépítettt 5GB LAN csati.
Körbenézve a piacon, aránylag normális áron van van kínai 12 x 2.5+4x10gbe switch, ezen kívül már csak egy pci-e hálókártya kellene unraidbe ami nem annyira vészes összeg (sub 100EUR). Unraidben vannak ssd-k is, szóval a hdd max 240mbyte/sec limitációja már annyira nem gáz.
Ettől függetlenül ha nem a pc to unraid server kapcsolatot nézem, hanem netet,-akkor a telekom max 2gb-en szolgáltat és hát leginkább már most sem az 1 gigabites előfizetői sebesség ami limitál hanem a távoli szerverek nem bírnak egy steam/microsoft/akármilyen letöltést kiszolgálni fullspeed.fred
-
freddirty
senior tag
válasz bambano #9109 üzenetére
mit értesz azon hogy szétfőzi magát? a kábel? a transceiver? a switch? 45-50 fokok normálisak már most is az eszközökön, hdd-k a havi parity check során simán elérik, ssd/nvme üzemi hőmérséklet akár lehet 50 felett is simán, kis passzív szoft router hardver cpu-ja 55 fokos alapban.
fred
-
bambano
titán
válasz freddirty #9111 üzenetére
a 2.5-10 gigás rezes hálózatokon nagyobb teljesítménnyel adnak az adók, hogy jobb legyen a jel-zaj viszony. ettől melegszenek.
a mikrotik rj45+ sfp+ transceiverjét nem lehet megfogni, amikor működik. a mikrotik 2.5G+ switcheiben zúg a hűtés, amikor meghajtod a hálózatot. Szemben a multimódusú optikával, amiből van passzív.Én próbálkoztam rézzel, nekem nem jött be.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
markussandor
senior tag
válasz noorbertt #9107 üzenetére
Köszönöm a linket. Elolvastam. Vagy már alkalmaztam, vagy nem lehet az én esetemben. Nagyjából kimaxoltam a lehetőségeimet, az egyik tápot likvidálni kellene, és még egy diszktől meg tudok válni. Bár az pont le van állítva majdnem egész nap, és amúgy is csak 5400 rpm-es. Ki fogom venni a wifi kártyát, és az akkut.
-
rxmiss
tag
válasz freddirty #9108 üzenetére
van.
nalam szigoruan dac, es igen, szetfozi magat de megy. immar 2 eve hiba nelkul. viszont az intel NIC-ek tudnak haklisak lenni a dac-ra, elofordulhat h ki kell probalni tobbet is. mar bedugaskos sipakol, ha nem szereti.
(egyebkent ha kicsi a tavolsag es kell a savszel pusztan ket gep kozott, ebay-en mar 40Gbps-es halokartyak is vannak neha kicsi penzert, raadasul ezek break-out modban tudnak 4x10G-t is, szoval szinte visszafele kompatibilis. a 100G / 25G elborult osszeg, azt nem irom ) -
addikt
válasz freddirty #9108 üzenetére
Nekem pont ilyen van, 2db ilyen switch (45€ körül volt darabja) van összekötve 10G optikán a két emelet között
MokerLink 4 Port 2.5G Ethernet Switch mit 2x10G SFP+ Slot, 4x2.5G RJ45 Ports kompatibel mit 100/1000Mbps, Mini Größe, Metall Unmanaged Fanless Network Switch https://amzn.eu/d/8hPNUnB
10Gs SFP-im meg optikai kábelek melóból vannak (de egyébként sem drága), a helyi kliensek 2.5G-n vannak (USB 3.0 2.5G adapterek vagy AC/AX Wifin), a NAS 10Gn lóg (ezért jó hogy a switcheken 2x 10g port van). Mentésnél stabil 220MB/S tud (többet is mert tömörít is de ez most mindegy). Routerek (2 db Fritzbox 6690) uplinkje is 2.5Gs port, szóval a WiFi-t se korlátozza le a rezes uplink.
Ilyennek az USBs adapterek, kb 20€ volt de Aliról is vettem hasonlót 10-12€ körül, ugyanaz a Realtek 8125B chip van bennük.
SUCESO USB auf 2.5G Gigabit Ethernet USB 3.0 auf RJ45 LAN Ethernet 2500/1000/100/10 Mbps Netzwerkadapter Kompatibel mit Laptop, PC, Windows 11/10/ 8.1/8/ 7/ XP/Vista, Linux, MacOS, iMac,Surface usw https://amzn.eu/d/7ZzfSfQ
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Kobe
veterán
na a végére értem én is a server építésnek
egy régebbi HP Elitedesk Gen 4 SFF-t használtam alapnak (i3-8100, 16G memó + 512 GB nvme SSD adott volt)került bele 2 db 20TB-os Toshiba MG10 + régi SSD átkerült a nagygépből (1TB Samsung QVO)
így lett egy 40 TB-os array + 1.5 TB SSD cache pool
Unraid fut rajta + containerből a szokásosak (torrent, jellyfin, watchtower) + linux VM alól egy HomeAssistantOSa kövi projekt hogy átköltöztetem egy eldugottabb szekrénybe a lakáson belül és a céleszközök (tv-k) csak etherneten keresztül lesznek rádrótozva a routerre amin a server is fut
-
MrSealRD
veterán
-
Kobe
veterán
válasz Fecogame #9120 üzenetére
hát, szerintem nekem egyelőre elegendő. Max nagyobb, 3-4 rackes gépházba tudnék költözni, de mivel egyelőre 20TB-nél nem igzaán van nagyobb bizonyítottan megbízható vinyó, ezért azért sem kell rohanni.
Különben is, a 40tb is bőven több mint elég hogy az ember fitymafék-szakadást kapjon -
ViZion
félisten
keress rá, valamikor régen ezt mind megmondtuk. Mikor a 80 GB vinyóm vettem... ezzel kihúzom nyugdíjig. A gyerek meg a 67 GBos játékhoz szed le modokat.
De most lesz lár nyugis heted. Utána kellene jobb switch, managed, jobb sebesség, kicsi több ram, 2. server a backupnak, etc...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
rxmiss
tag
vagy amikor eszebe jut h pl a madzagolast vagy a hutest hogyan lehetne jobban megoldani. illetve az egesz rendszer fogyasztasatol fuggoen az ember akarhat finomhangolni rajta. esetleg ahhoz h meg valamire jo legyen, kell bele egy extra pcie kartya...
nem mondom, jo erzes amikor negy ev utan eloszor kell egy szerverhez hozzanyulni es nem emlexel semmire mit is csinaltal annak idejen, mert felirni tok folosleges, hiszen 'logikus' -
ViZion
félisten
nem mondom, jo erzes amikor negy ev utan eloszor kell egy szerverhez hozzanyulni es nem emlexel semmire mit is csinaltal annak idejen, mert felirni tok folosleges, hiszen 'logikus'
Biztos vagyok benne, h ez elírás. Nem 4 év, hanem FÉL év lesz az.Elkezdtem egy ilyen memó félét vezetni róla, nem túl aktuális, de valami van. A ház elektromos rendszeréhez is írtam (okosotthon is van), bár megnyugtat, hogy ha meghalok, akkor őszinték lesznek a könnyek...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy #Eladó GoSund okoskonnektor, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Kobe
veterán
korai volt az öröm, a rohadt unraidben nem vettem észre hogy a cache pool raid1-be vágja a lemezeket automatikusna és a legkisebb lemez méretével azonos cache-t hoz létre, így a másfél terra helyett 512-t használt csak
sajna az átállítás viszont ledarálta az összes containert és VM-et
arra nincs opció unraidben a cachnél mint a sima array lemezeknél, hogy balanszolva vagy ha betelik, automatikusan a másikra ugorva kezdje használni ?
ahogy néztem sharenként lehet állítani, de ennyi -
5leteseN
senior tag
Az AliExpress-en nekem ugrott vagy 5-10 eladó, akik 3,5"-s és-vagy 2,5"-es fémkereteket árulnak HDD-SSD-knek, kb anyagárban. Szerintem akinek egyedi NAS, és-vagy előző vas felhasználáshoz kapcsolódó tervei vannak, azoknak a helyében és átugranék a 3D nyomtatós témában. Ott szerintem kis üzenetváltás után szívesen nyomtatnak akár erősen egyedi NAS-dobozt, nem sokkal anyagár felett.
...csak 5let, saját felelősségre"!
-
PHenis
senior tag
Sziasztok,
kicsit belekavarodtam a dolgokba, segítsetek pls. Eljutottam odáig a kis szerveremmel, hogy már annyi dolog van, hogy nem szeretnék annyi ip címet megjegyezni + portok meg egyebek pl a plex web konfig felülete különösen kacifántos (ip:port/valami/web vagy ilyesmi). Van adguard, dns átirás nginx-re. Ott létrehoztam proxy hostokat, ami sima http-t igényel csak, az megy is. Ami https lenne az nem megy. Külső elérés nem kell, amúgyis natolva vagyok, csak az otthoni hálón szeretném kényelmesíteni a dolgokat.
Így próbáltam:
Ssl certit nem tudok csinálni:
-
amargo
addikt
Ha nem cloudflare-t használsz, hanem let's encrypt-et, akkor 80 és 443-as port -ra kilát?
(Mondjuk a NAT miatt gondolom nem) Használj pl cloudflare-t, ahhoz kell egy api key is.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
energy4ever
addikt
Sziasztok!
Van itt olyan, aki rack szekrenyekben otthon van?
Kineztem a Lanberg 600×600as 22U magas Rack Szekrenyet. Azis csak pl switch-eknel valo, vagy mar rack-be epitheto gephazakat is pakolhatnek bele? -
bambano
titán
válasz energy4ever #9130 üzenetére
nekem van 600x600-as rackem, úgy látom, hogy az a befoglaló mérete. Az első és a hátsó oszlop között nagyjából 48-49 centi van. ennél hosszabb gépet csak akkor tudsz belerakni, ha a felfüggesztése, a sín vagy a talp nem lóg ki belőle.
ha tudsz venni, esetleg vegyél mélyebbet. az arra is jó lehet, hogy mindkét oldalról megpakolhatod: egy rövidebb switchet berakhatsz az elejébe és a hátuljába is. vagy vehetsz olyan polcot bele, ami kilóg, és arra mehet nagyobb gép.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
energy4ever
addikt
válasz bambano #9131 üzenetére
Ha beleraksz az emlitett ket oszlop kozti tavolsagot kitolto gephazat pl egy 49centiset, akkor maradna hely a gephaz hatuljanal az alaplapbol/tapbol kijovo kabeleknek? Marmint nem a kabel elvezetesre gondolok, hanem a rack szekreny hatulja es a csatlakozok kozti tavolsragra.
-
bambano
titán
válasz energy4ever #9132 üzenetére
passz. nekem nincs se hátulja, se oldalfala a racknek.
a falra nem tudom rátolni, mert a kerekek és a talp kilóg. amennyire a talpától rá tudom tolni a falra, azon a helyen elfér a kábelezés.
az kérdés, hogy az általad kinézett rackben egyáltalán van-e 4 oszlop, amire csavarozni lehet. most megnéztem egy-két videót a lanberg webjén, és ott nem volt mindegyikben.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Exom
tag
Sziasztok. Proxmox homelab "szervert" építek. Valószínüleg Dell Optiplex gépből. Tudnátok javasolni konkrét NVMe disk típust, amit célszerű lenne vásárolnom bele? Csak PCI-e gen3 -at tud a gép.
-
Kobe
veterán
Server finetuning kapcsan lerdesek:
- Backup unraid alol: olyasmi ajanlast keresnek, amivel konnyen lehetne utemezetten backupolni az alkalmazasokat. Semmi extra, csak jellyfin, qbit es home assistant (utobbi VM alol fut igy lehet a “belso” backupjat szerencsesebb hasznalni?)
a letoltott egyeb mediafileokrll nem kell, csak hogy ne 0rol kelljen konfigolni- bekoltoztetem majd egy kb 120x50x30-as szekrenybe a cuccokat (szolgaltatoi router, sajat AP kent funcionalo router, server). Gondoltam a szellozes vegett a szekreny aljara szellozoracsot rakatok + szukseg eseten a belso oldalara pl 3-4 db 12-es ventit befele fujni.
Valaki csinalt mar hasonlo megoldast? Foleg a venti tapellatas erdekelne, hogy ne kelljen pl gepre kotni, hanem csak dugorol kapja a kraftot es porogjon folyamatosan, esetleg fizikailag szabalyozhato fordulatszammal (nem kell nonstop fullon jarjon, csak legyen kicsit szellosebb a szekrenyben)
valami olyasmire gondolok mint a noctua NV-SPH1 csak aliexpresses vagy olcsobb kivotelben[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Én most vettem igaz mind a kettő már gen 4-es. WD black SN850X, Samsung 990 pro.
A lapom nekem is csak gen 3-at tud, viszont azt olvastam, hogy ez a két ssd sokáig bírja, így ha valamikor 1-3 év múlva gépet cserélték, akkor jön a plusz sebesség is.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Patice
nagyúr
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Rez_Grof
őstag
válasz energy4ever #9130 üzenetére
A 600x600 az teljes külső mérete a szekrénynek, oda szépen 500-nál mélyebb eszközt nem igazán tudsz építeni, de inkább 400 a max.
600x800-ba már befér ez az.Ha érdekel van egy 21U 600x800 szekrényem.... kis pénzért (most egyben van, de teljesen szétszerelhető)
[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
amargo
addikt
.local-ra nem is fogja legenerálni egyik sem, gondolom ez nem ment. Én a belső hálón teljesen megelégszem a self signed ssl-el, de persze vannak olyanok, amelyek rendes domain cím alatt vannak, de még is csak bentről érhetőek el, de ez tök felesleges, ha az intermediate/root CA ott van az eszközökön, akkor még csak hibát sem kapsz.
Itt egy video: [link]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
S-eye
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy 2011-es AMD A6-3400M, dedikált GPU, 8GB RAM alapú laptopom amin egy Debian 12 fut, rajta CasaOS. Erről el tudom érni a Jellyfinen keresztül a filmeket/sorozatokat.
Szeretnék ennél egy erősebb gépet összerakni amit szerverként használnék, és ultra low budget PC-ként is (néha).Ami adott:
Intel i5-4570, 8GB RAM, 120GB SSD, HDD-k. Később jönne egy AMD RX480 kártya.Amit szeretnék:
Ubuntut tenni rá, erre CasaOS, erre menne a Jellyfin.
Szeretnék Home Assistant szervert is futtatni.
Szeretnék néha játszani Steam/Epic games jatékokkal is.Szerintetek működni fog?
-
Patice
nagyúr
Valóban, bocsi.
Itt egy működőEladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest