Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szpeti40

    addikt

    válasz Cifu #5794 üzenetére

    1.: Milyen hálózaton (van céges háló, vagy csak úgy durrbelebumm?), milyen védelem (AD? stb.) mellett?
    Nincsen semmi nagy dolog, egy kisebb Kft., a router egy Asus AC65p, ezt is én ajánlottam, mert valami ratyi Tenda volt, ami folyamatosan dobált le embereket.

    2.: Milyen eszközökről fogják elérni? Nem mindegy, hogy telefonról is elérhetőnek kell lennie, avagy csak egy FTP szerű megoldásra lenne szükség?
    Leginkább Laptop, PC-ről, a telefonos fájl elérhetőség szerintem nem olyan fontos, most 2 gépről van megosztva Windows alatt 1-1 mappa, van ami itt van, van ami ott van, van ami a laptopon van és onnan van másolgatva, amelyik gépre kell, ezt szeretnénk kiküszöbölni, hogy ne ez az összevisszaság legyen, Én így kerültem ide, ezt kell megoldanom.

    3.: Milyen fájlok? Hogy képek vagy doksik még kicsit kevés. Fogják (vagy inkább kellene, hogy) párhuzamosan többen használni a fájlokat?
    Párhuzamosan nem szeretnének dolgozni egy fájlon, csak annyi a fontos, hogy egy központi helyen legyenek biztonságosan tárolva.

    4.: Mi az, hogy nem fér bele, hogy napokig bújjad a fórumokat, hogy megtudd, miért pukkant meg a szerver?!? Ha nem értesz hozzá, akkor hogy másképpen szereznéd meg a tudást? Ha értesz hozzá, van olyan megoldás, amiben otthonosan és gyakorlottan mozgol, akkor viszont nem tennél fel ilyen kérdést.
    Igazad van, még kezdő informatikus vagyok, kevés tapasztalattal, ez az első, hogy olyan helyen kell valamit kitalálnom, ahol dolgoznak is, nem csak magamnak csinálok valamit, ahol mindegy, hogy ma nézzük meg a filmet, vagy csak majd jövő héten, mert valami félre ment a Linuxban és azt próbálom kitalálni, hogy miért nem megy a gép. Nem szeretnék olyan dolgot venni ide, amivel nem lesznek megelégedve, mert most éppen lassú, nem jön be.
    Szeretek utána olvasni a dolgoknak, rengeteget vagyok fent itt fórumon is, de nem szeretnék olyat, hogy pl összerakok egy Inteles gépet, felrakok rá egy OMV-t, aztán ha véletlen valami van a géppel, akkor nem érik el az adatokat, vagy esetleg adatvesztés lenne, akkor megáll az élet nélkülem, vagy valami fontos fájl oda veszik.

    5.: Hogy merül fel, hogy Debian Samba megosztással, ha távolról kell elérni? A Samba hálózati része még az SMB3-al sem túl acélos a tapasztalataim szerint, és folyton jönnek az sebezhetőségi hírek.
    Nekem otthon OMV (Debian) alatt SMB-vel van megoldva a helyi fájl elérés, nekem nincsen bajom vele, amire kell arra tökéletes, ha távolról kell hirtelen valami fájl (ami nem túl nagy), akkor azt OpenVPN-el oldom meg telefonról/laptopról, ezt csak példaként hoztam fel.

    6.: Hányan fogják szimultán használni a rendszert?
    Egyszerre 2 PC és 1 Laptop, WiFi-n, tudom a WiFi nem a legjobb, de már így van az itteni hálózat, ahogy idejöttem, ezen nagyon változtatni nem tudok sajnos, annyi volt csak, hogy egy megbízhatóbb routert vettünk ide. De mondom az lesz a feladata a NAS-nak, hogy pl. egy Word doksit ide ment az egyik gép, pl egy hálózati meghajtóra (én valami ilyesmire gondoltam), a Laptopról meg pl egy pdf-et néznek. Ugyan azon a fájlon egyszerre nem nagyon fognak dolgozni.

    Én a DS418-at nézegettem, az szerintem ellátná a feladatát jó ideig, ahogy nézem, a kezelő felülete is egyértelmű, átlátható. Nem ismerem a Syno NAS-okat.
    Egy DS420+ időtállóbb lenne?

    A fotóknál sem az a lényeg, hogy nézegessék egyszerre pl 10-en, hanem, hogy egy központi helyen legyenek. A képek is olyanok, hogy a cég által árult termékekről készült fotók tárolása egy helyen szépen mappákba rendezve, hogy ha kell, akkor lehet felhasználni.

    A FreeNas-t nem ismerem, csak hallottam már róla, de szerintem ilyen "bonyolult" dolog nem kell ide, csak a központi fájltárolás a cél biztonságosan.

    "Amúgy viszont ha valakinek fontos hogy megbízhatóan elérje a fájlait a távolból, akármikor, akkor annak el kellene fogadnia, hogy az nem olcsó - 250e Ft egy kis pár fős vállalkozásnál még megérthető, de ennyi..."
    Tényleg egy pár fős vállalkozásba kell, ezért sem tudnak rá sokkal több keretet adni, ebből kell valamit kitalálnom.

    Jelenleg, ezeket néztem ki:
    - Synology DS418 (2 lemezes NAS-t nem szeretnék, a későbbi esetleges bővíthetőség miatt)
    - WD Internal HDD WD Red 3.5 4TB (jelenleg kb 1.5TB helyen vannak az adatok, a 3 gépen össze vissza, de ez sincs kihasználva, csak olyan 30-50%-on, szerintem ez jó ideig elég lehet)
    - EATON 5E 850iUSBDIN (ilyenem van otthon is, teljesen meg vagyok elégedve vele, ha jól láttam a Syno is támogatja)

    Köszönöm, amúgy az eddigi hozzászólásokat :R

    [ Szerkesztve ]

    Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

Új hozzászólás Aktív témák