Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kisskd

    tag

    Sziasztok!

    "Random" olvasgattam már elég sokat, de szinte mindenhol túl sok, vagy túl kevés volt a funkció, így nem vagyok benne biztos, az én esetemben jó irányú-e a tapogatózás.

    Házi "mindenesre" lenne szükség, kinőttük az Zyxel NSA 325-öt, újabb vinyót már PC-be raknék, kérdés mit, és hogyan lehet egybe zsúfolni.
    Funkciók/keretek:
    - NAS (torrent, DLNA, 2-4 user egyszerre, többségében SD, max 720p anyag, 4K/3D sosem lesz, 1x8TB/2x4TB JBOD, raid fölösleges, HDD fiók jól jöhet még a jövőben)
    - belül gbit vezetéken, kifelé 1000/200 mbit (jó lenne, ha hellyel-közzel kihasználható lenne)
    - (open)VPN, max. 2-3 főnek: hálózat általános elérése + filmek távolról (esetleg mobilon is, transzkódolva) + relay ha nem szimpi helyről kell netezni
    - homokozó self-hosted web jellegű alkalmazásokhoz (esetenként önálló linuxon, nem csak bedobva apache/nginx alá), családi használatra (yunohost stílusban)
    - lehetőség szerint az adott szoba "médiaellátásra" futna egy kodi, vagy hasonló is
    - halk, kis(ebb) fogyasztású cuccot szeretnék, szobába kerül de plusz pár watt, vagy 1-2 halkabb ventillátor nem lesz akadály
    - open source eszközökkel szívesen játszok, nagy guru nem vagyok, de erre a gépre windowst smilyen formában/szinten nem raknék (openWRT-vel, Zyxel okosításával, Ubuntu állítgatásával, SSH-vel jóban vagyok)

    Kérdések:
    - össze lehet-e ennyit normálisan gyúrni virtuális gépekkel? mit kéne kihagyni/külön rakni? A router integrálását elvetettem, hogy kihúzom-bedugom alapon tudjon a család is tüzet oltani, ha nincs net.
    - "natív hypervisort" keresek (ha igen, valami praktikus tanács melyiket?), vagy az lenne egészséges, ha ubuntu/kész csomag menne a vasra NAS célokra, és csak az "apróságok" kerülnének virtualboxba, vagy hasonlóba?
    - nagyságrendileg milyen hardver ajánlott ahhoz, hogy ne fussak ilyen korlátokba (vagy melyik funkciónál kell kompromisszumra számítani, ha ésszerű hardvert akarok)?
    - ha a vason közvetlenül csak a hypervisor van, akkor elképzelhető olyan felállás, hogy külön virtuális gépekben több fajta NAS disztro fent van, és adatvesztés nélkül váltok köztük, vagy nem nagyon fogok olyat találni, ami nem sajátítja ki magának az adatHDD-ket / azonos fájlrendszerrel is elboldogul?

    A segítséget előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák