Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz szazbolha #30680 üzenetére

    Nem drámaian fontos, hogy mélyebb legyen a doboz - illetve nem is fontos, ha valakinek nem fontos. Nekem fontos, és eredetileg neked is fontos volt mint elv a mély doboz. Ezért utaltam rá, hogy a mélyhangszóró elbírna nagyobb térfogatot is, ha mélyíteni akarnád a dobozt - ki hogy számol, részben ízléskérdés, ezt korábban is írtam, amikor AMDFan dobozáról beszéltünk. Írtam, hogy én "elvileg" inkább az adott hangszóró Vas-e felé szeretem vinni a hangszóró kontrolláltsága és mélyátvitele közötti térfogatkompromisszumot. Persze sokmindentől függ, hogy mennyire engednék adott hangszóróhoz létrehozott térfogatot a Vas felé. Szóval ez a mélység kérdés nem drámai tétel, te 30 litert akarsz adni a mélynek, le van tárgyalva - arra természetesen én is utaltam az előbbiben, hogy mélyíteni csak nagyobb térfogat mentén tudhatnád a dobozt, mivel a magasságából nem akarunk engedni. Ennek a böhöm SB23-nak a 0,33 Qts-ével, 23Hz Fs-ével és 95 liter Vas-ével én úgy adnék 60 liternyi zártdobozt, mint a pinty, és akkor még mindig bőven kontrollált maradna, és elvileg egy oktávval mélyebbre menne.

    -.-.-.-.-.-.-.-
    Nekem azért jó, ha alul van a csipogó (sajnos a kéthangszórósak közül viszonylag kevés ilyet gyártottak), mert úgy a hangdoboz téralkotása jobban képes hasonlítani a pontszerű hangforráshoz, ami a virtigli hifisták boldogságának kék madara - lásd ugyebár koncentrikus duál (sőt, triál) hangszórók, és mert úgy középsávhangsúlyosabb a hangkép, mintha betennék 3-4 Ohm ellenállást a csipogó elé. Ha (leg)felül van a csipogó, akkor az valamennyire külön életet él a függőleges tengely mentén. Ha nem legfelül van, akkor egységesebb a színpad a függőleges tengely mentén, pontszerűbb a hangforrás. Nekem a D'Appolito elv is elsősorban emiatt fontos, és persze az a bónusz se mindegy, hogy vízszintesen is kiegyenlítettebb az iránykarakterisztikája a D'Appolito-nak - ha jól van csinálva. El tudom képzelni, sőt, valószínűsítem, hogy az ilyen próbálkozásaid, amikre te azt mondod, hogy gyengébben szóltak, én azt mondanám hogy jobban szólnak.
    A beszerzett hangszórókészlettel is megvalósítható az oldalra eltolás, a D'Appolito ezt nem akadályozza, vannak is olyan gyári hangdobozok is.

    -.-.-.-.-.-.-.-.-
    A tervezett mintájú "lekerekítést" azaz gérvágást, ha középen van a csipogó, akkor úgy lehet kb. optimálisan megcsinálni, hogy a csipogónál levő élszakaszokon is van külön neki szóló felülettörés, tehát az egy újabb "ornamentikai" elem.

    -.-.-.-.-.-.-.-.-
    Jól képzelted el, de nem kell, hogy a nyolcasnak különbözőek legyenek a kör- - vagy méginkább ellipszoid - kimetszései, bár éppenséggel az is érdekes lehet, hogy ha különbözőek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák