Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Irmscher 353

    aktív tag

    Sziasztok!
    Nem egészen gép, de PC-hez való hangfalakról lesz szó.
    Elöljáróban megjegyezném, nem egy audiofil eszköz létrehozása volt a cél, s az egészhez a kezdő lökést egy Logout-os cikk adta meg.
    Volt nekem odahaza egy régi 2.1-es műanyag dobozos zajkeltőm. (Juster 3D-103)
    Ennek az elektronikáját felhasználva gondoltam építeni fadobozos hangfalakat. A mélyládába nem a gyári 3"-os hangszóró került, hanem hosszas keresgélés, utánaolvasás után annak a helyét egy Videoton hangszóró vette át. (HA 20/10K)
    A doboz méretezésénél a gyári Videoton Saphir hangdobozt vettem alapul, annak űrmérete 15l, így én egy 29x29x29cm-es dobozt készítettm, 2cm vastag bútorlapból. Ezeket élszegtem, illetve fatiplizéssel állítottam össze. Az élek ragasztva, majd száradás után még akrillal tömítve lettek belülről, illetve csillapítás gyanánt kapott még a doboz 2cm vastag vatelinréteget duplán.
    Az elektronikát átnéztem, púpos kondik nem voltak, de néhány alatt valami folyást lehetett látni. Az olcsó kínai kondikat mind kicseréltem, jelenleg Nichicon kondik dolgoznak az erősítőben. A hangszóró kábelt vastagabbra cseréltem (~1.5nmm)
    Most ott tart a projekt, hogy a mélyláda kész, bár jelenleg csak egy hangszóróvezeték van kivezetve, s az erősítő még nincs beépítve. Sajnos az egykori alap zúgása megmaradt az elektronikának, illetve a potméterek is sercegnek bizonyos állásban. Így most válaszút elé érkeztem, mégpedig hogy cseréljem-e még a potikat, s adjak így egy esélyt a dolognak, s készítsek a satellit hangszóróknak is fadobozokat, vagy az azokban lévő nevetséges 3W-os zajkeltőket leváltom nagyobb hangszórókra, s azok is fadobozba kerülnek.
    Vagy vissza az egész elektronika a gyári műanyag házba, gyári hangszórókkal, s ennek a mélyládának építek/vásárolok egy komolyabb erősítőt, és veszek/készítek melléjük egy pár komolyabb hangszórót...

    Bocsánat, hogy hosszúra sikerült, de 2 szóban nehéz lett volna elmondani. :R

    A kész dobozról az este már nem csináltam képet, így egy ragasztáskor készültet tudok mutatni:

Új hozzászólás Aktív témák