Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szab.tam

    nagyúr

    a höcsöveket hiányoló kolléga kedvéért.... :DDD

    indul az ősz, új tervezgetés. maradt még 6 db csövem. ugye a cpu hűtő tervezésébe némi hiba csúszott, az aljában ott tolong a hő. 2 légy egy csapásra: segítek a borda tetejére eljuttatni a hűt, és közben kísérletezek valami olcsóbb csőbefogó hőblokk megoldással.

    első verzió:

    sok 20mm hosszú furat. úgy gondoltam, hogy ezen még könnyen áttolható a hajszál pontosan 8 mm-es cső. a furatok sablonnal és állványos fúróval készültek. kb. szűk 8.1 mm-esre jöttek ki. a pasztázás jól kitöltötte a hengerpalástok közti hézagokat.

    az jól látható, hogy 2 alurúd vastagsággal kellett dolgoznom, mivel az alsó rész 10mm-errel kiugrik a bordákhoz képest, és nem akartam a csöveket nagyon meghajlítani. így lehetett egy síkba hozni a dolgot.

    de egy komoly problémába ütköztem. egy csövet simán végig lehet dugni mindenen. de kicsit meggörbül. a következő cső már emiatt befeszül. tehát a 3 csőre egyszerre kellett ráhúznom a blokkokat, azaz kalapálnom. szegény csövek össze-vissza csavarodtak, és így a blokkok messze nem voltak egy síkban. majd egy óra volt, mire szintbe hajlítgattam a szerkezetet.
    -> macera, hosszú távon nem járható út. sorozatgyártásra alkalmatlan....

    az új verziónál 10 centi hosszú furatokat gyártattam. ezt már esztergálással készítették el. tökéletes lett, a cső simán beledugható. és mivel a csövek egymástól függetlenek, így könnyű a szerelés, nem csavarodik a szerkezet, jó hosszan befogják a csövet a blokkok.

    alulra került még egy blokk a régebbiből: ez nincs végigfúrva, ebben rögzülnek a csövek, hogy ne csússzanak le. a maradék, accelero xtreme plus-hoz való, egykomponensű, hővezető ragasztót használtam fel. (iszonyatosan kéne nagyon sok abból a ragasztóból!!!) :O

    rögzítő csavarok miatti helykorlát okán az egyik blokkot tegnap éjjel 1-kor kellett elfűrészelnem. kézben csináltam, így halk volt... :U

    valahogy így néz ki összerakva:

    a rev2 megoldás lesz a befutó. kézzel érzem, hogy jobban felviszi a hőt.
    valószínű 10*10-es alurudak lesznek hosszában megfúrva. ezzel a technikával ugyan a hőcső köré kerül némi + anyag, de a szerelés szempontjából olyan, mintha elkockásítanám a csövet. ez a furtatolási mód ad egy óriási szabadságot.
    a blokkokban rögzítő furatok sem szökségesek a bordánknál. csak a 2 bordán kell 4 átmenő furat, ami szendvicsként közrefogja a kis blokkokat. és a 2 bordát húzom össze, és azok beszorítják az oszlop szerű, csőbefogó blokkokat. rém egyszerű lesz az egész. és nem kell nagy darab fémeket maratni.... :))

    különböző hosszúságú blokkokból szépen lehet majd építkezni. és a blokkok közötti részeken meg lehet hajtani a csöveket. csak lefogatópántok és blokkok kérdése, és bármit le leht így hűteni a gépben: akár ramot, nb-t....

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

Új hozzászólás Aktív témák