Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Timer

    veterán

    Sziasztok!

    Csak egy kis élménybeszámolóval szolgálnék, hátha valaki kedvet kap a fejlesztéshez. Adott volt egy ideje egy S340 Elite ház illetve egy LiqMax II 240 vízhűtés, amelyek esetében nem voltam elégedett a rendszer hőfokokkal, ezért a Kompakt Vízhűtés topik szakijait, illetve az itt lakók tanácsait kértem. A kompaktosok tanácsára a radiátoron lecseréltem a gyári Enermax egységeket NB eloop B12PS-ekre, amelyekkel teljes mértékben elégedett voltam. Ennek tükrében a házventilátorokat is ettől a gyártótól néztem, a konkrét típus kiválasztásához pedig itt kértem segítséget, igaz, részben változott a történet (a boltok készletei miatt).

    Végül egy B14PS, illetve egy B12P került beszerzésre és beépítésre a gyári NZXT egységek helyére. A 14 centis a gépház tetejére került, míg a 12-es a gépház hátuljába, elsősorban a magas VRM hőfokok csökkentése céljából.A történethez hozzátartozik, hogy eredetileg utóbbiból is PS változatot kerestem, de már nem találtam 5 év garival, ezért vettem P-t, ami jellemzően fordulatszámában tér el a PS típustól. Ha már nekikezdtem a szerelésnek, a vízhűtő blokk alatt lévő MX4-et is lecseréltem ThermalGrizly Kryonaut-ra.

    Néhány szó a tapasztalatokról. A 14 centiméteres egység még full fordulaton is csendes, légszállításában biztosan jobb, mint a gyári 12 centiméteres volt, már csak a méretkülönbség okán is. A hátsó 12-esnél már komolyabban bele kellett nyúlni a fordulatszámokba, de az idle 800 RPM itt is kifejezetten csendesnek mondható. Full krafton ez az egység elvileg 2000 RPM-et tud, nálam az alaplap maximum 90 százalékra és 1800 fordulatra engedte húzni, de ez csak elvi lehetőség, ekkor már van hanga a ventinek rendesen. Igazából nem is a motorhang a zavaró, hanem a gépház rácsozásán áttolt levegőnek van kellemetlenül búgó hangja. Ennek okán a terhelés alatti fordulatot itt 1400 RPM-ben maximalizáltam, a VRM hőfoknál azonban ez a -400 fordulat percenként mindössze 2 celsius pluszt jelentett csupán.

    A pasztáról néhány szó. Ez egy állat. Nem tudom, hogyan lehet ennyivel jobb az MX4-nél, de az. Teljes terhelésnél 5-6 fokot hozott, ami azért nem rossz eredmény, szerintem. Ami érdekes, hogy szemmel látható módon gyorsabban hül vissza vele a rendszer ugyanazzal a kompakt vízzel, a felmelegedés üteme éppen ellenkezőleg, lényegesen lassabban történik meg.

    Végül, beszúrnék néhány képet, ha megengeditek. A processzor egy alapórajeles R51600X, kikapcsolt XFR-rel) Az első kettőn az idle állapot látható (30 perc tétlenség után), a másodikon 10 percnyi AIDA stresszteszt (CPU & FPU) végeredménye figyelhető meg. Az első és harmadik kép a régi ventilátor és paszta mellett készült, a második és a negyedik a két új NB-vel és a ThermalGrizly pasztával. A kompakt radiátorán természetesen mindkét esetben a már meglévő, két darab B12PS pihent. Végül egy képet beszúrtam a ventikről is, illetve a konfigomról, csak a rend kedvéért! ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák