Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz ZrogNV #21305 üzenetére

    MSI Z170M Mortar
    CPUFAN1: PWM
    SYSFANx: feszültségalapú

    Gigabyte GA-B75M-D2V
    mindkettő: PWM

    Gigabyte GA-H170M-D3H
    CPU_FAN: PWM
    SYS_FANx: feszültségalapú

    Gigabyte G1.Sniper M7
    CPU_FAN: hibrid (PWM és feszültségalapú szabályozás is, ami BIOS-ban állítható)
    SYS_FANx: feszültségalapú

    Gigabyte G1.Sniper Z170
    CPU_FAN: PWM
    SYS_FANx: feszültségalapú

    Olyan nincsen, hogy fix 12V-os PWN, ez egyszerűen csak PWM. Így néz ki egy ventilátorcsatlakozó:
    1. föld
    2. tápfeszültség
    3. fordulatszám-visszajelzés
    4. PWM vezérlőjel

    Ha kevesebb pines a csatlakozó, akkor a végéről tűnik el, azaz 3 pines nem lehet PWM szabályozású, a 2 pines nem képes a fordulatszámát sem visszajelezni.

    Föld
    Ez egyértelmű, túl sokat nem kell ragozni.

    Tápfeszültség
    Ezen a lábon az alaplap 0-12 volt közötti feszültséget ad. Ha fixen +12V szerepel a lábkiosztásnál, akkor az vagy PWM-es szabályozást jelent (lásd a negyedik lábat) vagy azt, hogy egyáltalán nem szabályozott az adott csatlakozó. Ha speed control, voltage control vagy hasonló szöveg (is) szerepel, akkor ez azt jelenti, hogy az adott csatlakozó feszültségalapú szabályozásra képes.

    Fordulatszám-visszajelzés
    Ezen a lábon a ventilátor jelzi vissza a fordulatszámát az alaplapnak, ha a lábkiosztásban a sense, speed szavak szerepelnek (míg az NC szöveg a visszajelzés hiányát jelzi). Monitorozható fordulatszámú tápegységeknél előfordul, hogy a tápegységből kijövő 3-4 pines csatlakozónál csak ez az egyetlen láb van bekötve. Y és több ventilátoros elosztóknál ez a láb csak az egyik ventilátor esetében van bekötve, az alaplap felé onnan megy vissza a fordulatszám, a többi ventilátor működését (vagy nem működését) ilyenkor nem lehet kívülről ellenőrizni.

    PWM vezérlőjel
    Ha hiányzik ez a pin, akkor az a ventilátor nem PWM-es, ahogyan az NC, GND, VCC és 5V szövegek is ezt jelentik. Ha PWM vagy speed control szöveg szerepel, akkor az adott csatlakozó képes PWM alapú szabályozásra.

    A feszültségalapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon változó, és általában 12 voltnál kisebb feszültséget kap a ventilátor. Minél alacsonyabbat, annál lassabban forog, de az, hogy adott feszültségszinthez milyen fordulatszám tartozik, teljes egészében a ventilátorra van bízva*. Ha túl alacsonyat, akkor le is állhat a ventilátor, ami azért veszélyes, mert ha a kapott feszültség a ventilátor forgómozgásának megindításához szükséges indulófeszültség környékére esik, akkor a ventilátor megpróbál újra és újra felpörögni, csak nem tud, és ezzel a motorját könnyen le lehet égetni (ezért nem ajánlott egy kábelre eltérő ventilátorokat kötni, mert olyankor könnyebb elérni ezt a kedvezőtlen helyzetet).

    A PWM alapú szabályozás azt jelenti, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, és a negyedik lábon a szabályozást végző x%-os kitöltöttségű PWM jel. Az teljes egészében a ventilátorra van bízva, hogy adott kitöltöttségű jelet milyen fordulatszámra fordít át*, ezért bár nem jelent olyan súlyos, könnyen meghibásodáshoz vezető problémát egy kábelen különböző típusú PWM-es ventilátorokat használni, mint feszültségalapú szabályozás esetében, de némi anomáliát mégis okozhat. Abból, hogy a második lábon fixen 12 volt megy, következik az is, hogy a 3 pines ventilátorok PWM-es szabályozású csatlakozóban maximális fordulatszámon működnek. Fordítva is igaz ez, azaz a PWM-es ventilátor fixen 12 voltot vár a második lábon, arra van felkészítve a motor és a vezérlés is, így előfordulhat kellemetlen mellékhatás (morgó motorhang), ha feszültséggel szabályozná valaki.

    Ha mind a második, mind a negyedik láb mellett szerepel a speed control szöveg, akkor az hibrid szabályozást jelent, ekkor a BIOS-ban lehet állítani, hogy PWM alapú vagy a feszültségalapú (DC Mode) legyen érvényes az adott csatlakozóra (ASUS-on gyakori feature).

    ASUS alaplapoknál a középkategóriában és felfelé, MSI-nél az ECO sorozatban előfordul olyan szolgáltatás, ahol az alaplap képes a ventilátor teljes, biztonságos leállítására, ha nincsen rá szükség. Ez az információ a BIOS leírásában szerepel.

    Nem túl sűrűn, de előfordul a dokumentációs hiba a kézikönyvben, ezért érdemes megnézni a lábkiosztás mellett a BIOS leírását is (ASRock kilőve, ott még nem láttam normális BIOS leírást), mert volt, hogy az elvileg nem szabályozható lábkiosztású csatlakozó mégis szabályozható volt.

    Az automatikus szabályozás milyensége teljes egészében az alaplapgyártón múlik. Manapság általánosan a hőmérséklet-szabályozás görbe három pontját adhatjuk meg, de van, akinél ez finomabban paraméterezhető. Régebbi alaplapoknál gyakori, hogy az automata szabályozás tényleg automata, és nem lehet finomhangolni.

    Nem űrtudomány ez szerencsére, némi józan ész és logika.

    * ha valaki mégis a fordulatszámot megadva szeretne szabályozni, akkor erre visszacsatolásos módszer kell, ahol a szabályozás folyamatosan figyeli a visszakapott fordulatszámot, és ennek függvényében növeli-csökkenti a feszültséget vagy a PWM jel kitöltöttségét

    [ Szerkesztve ]

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák