- A hardverek is nehezen viselik ezt a kánikulát
- A Noctua szerint néha nem megbízhatók a házgyártók termékspecifikációi
- Kisebb csavar jellemzi az ASUS új TUF-os alaplapját
- Az AOC év végére ígért monitora szerint is három a magyar igazság
- Modellspecifikus hardvertervezésben utazna a Taalas felvásárlásával az AMD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- Canon EOS DSLR topic
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
Röviden arról van szó, hogy az igaz, hogy az ásványok, szénhidrogének sosem fognak kiapadni, csak épp egyre rosszabb minőségben állnak rendelkezésre (Rézérc esetén pl a 90 években a réz tartalom 0,8-1,2% volt, ma már 0,5-0,6%) Szóval el fog jönni az a pont, hogy nem éri meg kitermelni. Persze most mondod, hogy nem gond, ott az újrahasznosítás. Csak ott is van egy energiaköltség. Hiába van mondjuk a telefonodban sok féle értékes anyag, pl arany is, azt kinyerni belőle nem éri meg. Ráadásul tele van egy tucat nehéz fémmel, úgyhogy a szétszedése is inkább egy harmadik országban éri meg ahol olcsó a munkaerő, és az állam nem rinyál, hogy az alkalmazottak idő előtt meghalnak a rákkeltő nehézfémek miatt.
Persze van, ahol működik az újrahasznosítás. csak ugye ez aaz érték 1-nél kisebb. 80%-os, ami már egy nagyon jó érték esetén 0,8^5 = 32% Szóval az 5. újrahasznosításra már csak az eredeti 32%-a marad meg. Ehhez jön hozzá, hogy a zöld állás első köréhez (Mert ugye semmi se tart örökké) sincs meg a nyersanyag fedezet. De nem gond, mert 50e tonna rezet azért bele tudunk ölni AI gigaszerverparkokba. Ezért mondják azt a szakértők, hogy itt a 30-as, legkésőbb 40-es évekre nagyon nagy gondok lesznek. Nem tudom mennyire jó hír, de ezek a számok 8 milliárd emberre vannak kalkulálva. Nyilván 800millió, 100millió esetén jobbak a számok...
Szóval ezért mondom azt, hogy előbb utóbb az árnövekedés oka nem a hatalmas kereslet lesz, hanem a nyersanyag hiány. Aztán akkor megépülhetnek az új RAM gyárak, csak ha nincs wafer a gyártáshoz, akkor csak egy drága fanélküli lombsétány.Azért az elégé adja magát, hogy ha az AI fejlesztés jól halad az elért intelligenciát tekintve, akkor, főleg ha nyersanyag (és termőföld, stb.) hiány lép fel, az emberiség létszáma gyorsan meg lesz nyesve. Illetve felgyorsított technikai fejlődés az egész gépezetet hatékonyabbá teszi (már arra a célra, hogy gépek bányásszanak, és újabb gépeket gyártsanak).
-
wasd.hu
senior tag
-
borg25
senior tag
Röviden arról van szó, hogy az igaz, hogy az ásványok, szénhidrogének sosem fognak kiapadni, csak épp egyre rosszabb minőségben állnak rendelkezésre (Rézérc esetén pl a 90 években a réz tartalom 0,8-1,2% volt, ma már 0,5-0,6%) Szóval el fog jönni az a pont, hogy nem éri meg kitermelni. Persze most mondod, hogy nem gond, ott az újrahasznosítás. Csak ott is van egy energiaköltség. Hiába van mondjuk a telefonodban sok féle értékes anyag, pl arany is, azt kinyerni belőle nem éri meg. Ráadásul tele van egy tucat nehéz fémmel, úgyhogy a szétszedése is inkább egy harmadik országban éri meg ahol olcsó a munkaerő, és az állam nem rinyál, hogy az alkalmazottak idő előtt meghalnak a rákkeltő nehézfémek miatt.
Persze van, ahol működik az újrahasznosítás. csak ugye ez aaz érték 1-nél kisebb. 80%-os, ami már egy nagyon jó érték esetén 0,8^5 = 32% Szóval az 5. újrahasznosításra már csak az eredeti 32%-a marad meg. Ehhez jön hozzá, hogy a zöld állás első köréhez (Mert ugye semmi se tart örökké) sincs meg a nyersanyag fedezet. De nem gond, mert 50e tonna rezet azért bele tudunk ölni AI gigaszerverparkokba. Ezért mondják azt a szakértők, hogy itt a 30-as, legkésőbb 40-es évekre nagyon nagy gondok lesznek. Nem tudom mennyire jó hír, de ezek a számok 8 milliárd emberre vannak kalkulálva. Nyilván 800millió, 100millió esetén jobbak a számok...
Szóval ezért mondom azt, hogy előbb utóbb az árnövekedés oka nem a hatalmas kereslet lesz, hanem a nyersanyag hiány. Aztán akkor megépülhetnek az új RAM gyárak, csak ha nincs wafer a gyártáshoz, akkor csak egy drága fanélküli lombsétány. -
Wilks
aktív tag
En is arra szamitok,hogy az arak mar nem fognak visszaterni a normalis szintre.
Annak ellenere sem,ha az alapanyag arak nem emelkednenek.Es,ahogy ricsip irta,Zen 7 se lesz penztarca barat.
-
Wilks
aktív tag
halgass a megérzésedre
és vedd meg már a következő 1 hónapban.
> valszeg hamarosan megveszem életem utolsó számítógépét az elkövetkező 1-2 éven belül.
mert ha valamilyen hosszú konfliktus kialakul
a korea-kínai-taiwan háromszögben,
akkor mindenki megrohanja a boltokat - és akkor már túl késő lesz.vagyis legyen tartalék terved!
Szerintem a legkisebb gond a szamitogep vasarlas es a hozza tartozo cuccok lesznek,ha valami kialakul Kina-Korea-Taiwan haromszogben.
A tartalek tervel egyetertek.De az se a pc-re vonatkozik.

-
S_x96x_S
veterán
-
wasd.hu
senior tag
halgass a megérzésedre
> valszeg hamarosan megveszem életem utolsó számítógépét az elkövetkező 1-2 éven belül.
akkor mindenki megrohanja a boltokat - és akkor már túl késő lesz.vagyis legyen tartalék terved!
Wow, ez elég sötét így. Rendes darkpattern
-
S_x96x_S
veterán
halgass a megérzésedre
-
Geri Bátyó
addikt
Bár nem vagyok Gelencsér András és forrásom nincs, de a '90-es évek első felében tanultam geológus technikusnak és már akkor azt tanultuk, hogy a ritkaföldfémek bányászata és feldolgozása 60-70%-ban Kína, 15-20%-ban Oroszország és kb. 10%-ban közép és dél Afrika. Szerintem ebből már nem nehéz kitalálni, hogy mi a probléma.
Vannak máshol is lelőhelyek (Például Grönland. Ez máris megmagyarázza, hogy Trump miért akarja einstandolni.), de ott drágább lenne a kitermelés. Persze eljön az az idő, amikor ezeket a lelőhelyeket is elkezdik kiaknázni, de az kapásból masszív drágulás. -
erer1000
őstag
Valami forrás?
Elhiszem én, csak ez uj hír nekem es nem ismerem az urat se, ezert kíváncsi vagyok a körülmények es a miértre -
Geri Bátyó
addikt
> így készül egy úgymond teljes kiépítésű Zen 7 chiplet, illetve egy olyan verzió, ami a teljes megoldás magszámának a felét biztosítja, de teszi ezt valamivel nagyobb utolsó szintű gyorsítótárral.
máshol azt olvastam, ( bár régebbi MLID plelyka)
hogy ugyanaz lesz az 1 magra eső cache cache/core arány
vagyis (2 MB L2 / 1 mag ; 4 MB L3 / 1 mag )Most akkor ha mégis eltér, akkor mennyi lesz az a "valamivel nagyobb" L3 ?
Mivel nagyon fontos lesz a minél több működő chiplet, nem lepődnék meg, ha valójában a "teljes kiépítésű" kevesebb L3-al jönne. Majd X3D-vel pótolják bizonyos típusoknál.
-
borg25
senior tag
Én speciel arra számítok, hogyha Gelencsér Andrásnak igaza van, akkor pár év múlva elkezdenek piszkosul felmenni az alapanyag árak. Úgyhogy a cpu és maga a számítógép ára is méginkább ki fog lőni. Szóval valszeg hamarosan megveszem életem utolsó számítógépét az elkövetkwző 1-2 éven belül.
-
ddekany
nagyúr
Ja, csak aztán nehogy hamarosan a nem-függők is 2x annyi fizessenek mint eddig, akik csak egy közepes gépet akarnak amin a modern pazarló szoftver elmegy. Ez itt a gond. Lehetnek az emberek szerények, ha közben kitalálják szoftver oldalon, hogy áhhh most már a mit-tudom-én-hányas generáció az elvárt minimum, azt meg történetesen gamma lézeres 4D holo-litográfiával gyártják fekete lyukak eseményhorizontján, szóval pöttyet drága.
-
S_x96x_S
veterán
> így készül egy úgymond teljes kiépítésű Zen 7 chiplet, illetve egy olyan verzió, ami a teljes megoldás magszámának a felét biztosítja, de teszi ezt valamivel nagyobb utolsó szintű gyorsítótárral.
máshol azt olvastam, ( bár régebbi MLID plelyka)
hogy ugyanaz lesz az 1 magra eső cache cache/core arány
vagyis (2 MB L2 / 1 mag ; 4 MB L3 / 1 mag )Most akkor ha mégis eltér, akkor mennyi lesz az a "valamivel nagyobb" L3 ?
-
Baltazár123
őstag
65e volt kínából az 5500x3d kuponnal és beszéltem egy sráccal FB-on akinek átcsúszott a vámon csont nélkül, bár ez a vám téma most változik, de lehet, hogy lesznek priority line lehetőségek. Most a legolcsóbb alin 67-68e, de a vám erre rátesz vagy rátehet. Még azzal együtt is elég korrekt ár, gondolkodtam rajta erősen, de 55e-ért vettem inkább új tálcás 5700x, mert az alap 5500-nál erősebb procit akartam. Játékra meg ez is teljesen jó. Indiana Jones alatt full hd-n ráadásul (proci terhelés) ilyen 30-40% között malmozik.
Szóval szerintem lehetséges korrekt áron is adni, de ezzel nem azt mondtam, hogy magyar kiskerben elérhető lesz értelmes áron az 5800x3d. Meg úgy egyáltalán elég nehéz most kifogni jó árat, ez igaz. Az nem működik már, hogy besétálok a boltba vagy megnyitom a webshopot és bármikor kapok jó áron cuccot. Utána kell alaposan járni.
Ha van amcsiban ismerősöd, akkor nagyon jó csomagok vannak a microcenterben, azok tényleg brutál jó áron mennek.Amin gondolkodtam, aliról új 5700x3d 130e pénzért, de vámolni nem akarok meg ennyit költeni se a procira és vámmal még drágább lesz vagy lenne. Az 5600x3d lenne ideális nekem, mert a teljesítménye már elég lenne és az ára még konszolidáltabb (lenne), de azt nem fogják szerintem kiadni újra, sajnos...
-
ViZion
félisten
ilyen alkatrész árak mellett nyugodtan várhatnak még pár évet. Inkább adják ki az összes X3D AM4 processzort normális áron, arra lenne kereslet: 5500-5600-5700-5800. Eddig csak az elsőt és utolsót adják vagy tervezik kiadni. Egy 5600, esetleg 5700 normális áron érdekelne.
normális áron....
én is ilyen kis naív vagyok, biztos lesznek még normális árak... ugye?
-
Baltazár123
őstag
ilyen alkatrész árak mellett nyugodtan várhatnak még pár évet. Inkább adják ki az összes X3D AM4 processzort normális áron, arra lenne kereslet: 5500-5600-5700-5800. Eddig csak az elsőt és utolsót adják vagy tervezik kiadni. Egy 5600, esetleg 5700 normális áron érdekelne.
-
ricsip
addikt
Irreálisan olcsón kapták a parasztok a sokmagos rájzent 2017-től 2023-ig. Most hogy rászoktak
a heroinraa nagy teljesítményre, lehet elkezdeni emelni az árat az egekbe, a függők kifizetik.
-
erer1000
őstag
Azért az, hogy egy Node kezd túl drága lenni az egyik top chiptervezőnek, az azért kemény.
Milyen árak lesznek itt később x év múlva?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Elektromos autók - motorok
- iPhone topik
- Spórolós topik
- Jövedelem
- Battlefield 6
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Nokia 6120 Classic - megelőlegezett bizalom
- További aktív témák...
- AMD RYZEN 7 - 5800X3D (10th Anniversary Edition)
- 27% - Intel Core i9-13900K 24-Core 4.3GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.80 GHz) Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i5 14600KF Beszámitok! Garancia Ipon 2028.06.26 !
- Gamer Pc-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 3700X / RX 5700XT / 16GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Dell Latitude 7320 - 13,3"Full HD IPS Érintő - i5-1145G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
- CSILLÁM! Macbook Air 13 M1 8GB 256GB Akku: 87% 1 év garancia
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 3TB WD RED WD30EFRX HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel