- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 / 4070 Ti (AD104)
- Házimozi haladó szinten
- Autós kamerák
- Március végi hardverfolyam
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
LLP-11Ker
csendes tag
Mindannyiunknak van egy frappáns válasza a kialakult helyzetre, de lássuk a poharat félig telinek: relativ olcsón lehet venni olyan teljesítményt, ami az átlag felhasználónak még évekig tökéletes...
-
herion
csendes tag
"A processzorpiac nagymértékű visszaesését egyébként az okozta, hogy az AMD és az Intel is jelentősen visszafogta a szállításait, annak érdekében, hogy a kereskedőpartnereik el tudják adni a felhalmozott raktárkészletüket."
Tehát akkor végülis pörög a CPU piac, csak nem papíron
Who Let The Dogs Out?
-
Chaser
titán
sztem emelni kellene az árakon, meg a lapok árát is felemelni, az segítene felpörgetni a dolgokat : )
A Mercury Research éves sziten is brutális visszaesésről közölt adatokat.
táblázatnál meg gpu piacot írtál, nem cpu-t_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
snecy20
veterán
Sokkal lassabb a processzorok elavulási ideje, mint 30 vagy 20 éve. Átlagfelhasználó szinten a 4 évvel ezelőtti középkategória még további 4 évig simán kiszolgál. Ilyen téren egy picit saját maga ellen dolgozott az Intel is és az AMD is, amikor ~5 éve beindították a többmagosítást, és végre ugrottunk a jellemző 2-4 magról a 6-8 magra.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
Meridian
aktív tag
Ilyen árak mellett? És még van aki ezen csodálkozik? Úgy látszik, nyugaton sem olyan gazdagok az emberek...
-
Chiller
senior tag
Hű de sok baj van azzal a táblázattal....
-
Petykemano
veterán
Ezt a cikket már a ChatGPT írta?
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
hevepapa
tag
Remélem nem olvassák az iletékesek, de talán sokat lendítene a CPU eladásokon, ha nyáron megjelenne a Windows 12 ami csak a gen 13 és újabb CPU-kon fut. Utána már csak egy nagyobbacska dollár transzfer a játék kiadóknak, hogy az AAA-s címek csak Win12-n induljanak el.
Bár az MS+Intel+AMD nem csinál olyan húzást, hogy ilyen manipulatívan húzzon meg CPU igényt. -
olymind1
senior tag
Meg ehhez hozzátársul ez is: Motherboard Shipments Drop by Ten Million Units in 2022
Sajnos az alaplapok is igen megdrágultak (külföldön is), gyors DDR5 memóriákról nem is beszélve, akkor nem kell csodálkozni hogy a processzorokat se veszik.
-
Oliverda
félisten
válasz
Petykemano #8 üzenetére
Bárcsak...
REVOLUT reg. 10 000 Ft bónsszal! CURVE reg. 5 fonttal. WISE váltás 150 000 forintig ingyen: kód privátban! "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."
-
-KP-
addikt
Úgy néz ki a vásárlók mégsem csont hülyék "kedves" Intel és AMD?
De ide vehetjük akár az Nvidiát is. Amikor nagyjából 100k-nál kezdődik egy AM5-ös lap, akkor úgy vagyok vele, hogy fejlesszen a radai rosseb. max. egy cpu upgrade az AM4-es lapba és kihúzok vele további több évet.
[ Szerkesztve ]
-
wolfman
veterán
Pörög, csak a "régiek", nem a legújabbak.
#4 snecy20: A már nem mai 3600-as Ryzenek kb mindenkinek elegek, sokkal inkább a VGA az amit frissíteni kell. Nem is számít ez a típus akkora bottlenecknek manapság sem.
[ Szerkesztve ]
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Az AMD-nek nagyobb lenne a piaci részesedése???
Ja látom. Jó a táblázat...
[ Szerkesztve ]
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
JohnyX
lelkes újonc
A cikk CPU-ről szól a táblázat "A GPU-piac alakulása 2018 negyedik negyedévében" Jó reggelt!!!
-
Duck663
senior tag
Hagyjad már, korán van még, most kelt fel!
Amúgy az eszükbe sem jutott, ha már olyan baromi nagy az a raktárkészlet, hogy olcsóbban kellene adni a processzorokat? Alaplapokat, és a memóriát is?! Esetleg beindulna a piac!Igen-igen, még mindig Win7-et használok, és ha így haladunk még 2030-ban is így lesz.
-
Gave
őstag
Az utóbbi pár év a FOMO exploitokról szólt, gondolom arról senki nem értesítette a 19 éves marketing varázslókat, hogy létezik egy karma nevű jelenség
. amúgy sem lehet végtelenbe tolni a hülyét a 9999**99 random indokkal.
We get lied to by our parents, our teachers, and our elders in general, our entire lives.
-
Robitrix
senior tag
ez tökéletesen így van simán elég egy átlag felhasználónak egy ZEN 3 proci, mint ahogy marhára nem kell egy intel 13. generáció sem a következő évekre. remekül elég a 11 vagy 12. generáció is... egyszerűen semmi szükségünk a legújabb és legdrágább CPU-k teljesítménye itthon ráadásul azon az áron, amennyiért mérik. De a dolog pont így igaz a grafikai kártyákra is. se a rtx 4xxx-re nincsen gyakorlatilag szükségünk se az AMD radeon 7xxx-re sincsen szükség. remekül el lehet játszani a korábbi generációkkal is még sok évig. Nem fog leesni az arany gyűrű az ujjunkról, ha egy játék 120 FPS-sel megy és nem 140 FPS-sel. főleg ha cserében meg lehet spórolni 500-1000 dollárt egy gép árából....
-
rdmftw
tag
ugyanez a helyzet a videókártyákkal is. egy 6700xt kártyával 3440x1440 felbontáson custom high/ultra beállitásokkal simán 90-120 fps jön az AAA cimekben. még cp77 basic RT bekapcsolásával is 70 fps minimum. nyilván fsr de nem lehet észrevenni a különbséget játék közben a nativhoz viszonyitva.
és ezeket a középkategóriás kártyákat már most fillérekért utána dobják az embernek. -
Robitrix
senior tag
hát ez relativ. Agyaltam egy CPU cserén, ha már belemegy simán a Ryzen 5600X a Ryzen 3600-am helyére. Viszont anélkül, hogy érdemben átmokolnám az egész gépet(alaplap, memória, PCI 4 grafika stb) pusztán 2-4 FPS többletet okozna a játékokban a 30-35%-kal erősebb proci. Aztán eleresztettem egyenlőre a gép fejlesztést mert úgy döntöttem nem ér meg 3 FPS extra teljesítmény úgy 70-80 ezer kiadást. Hol a francban érdekel az engem a gyakorlatban, hogy 100 FPS játszom vagy 104 FPS-sel. A farkam se lesz nagyobb tőle ráadásul amúgy is egy 144 hz-es FHD gaming monitorom van. Amúgy is bele kéne még tolni egy jó gaming monitorba QHD vagy 4K esetében vagy 100-200 ezret. és akkor már erősebb grafika és minden. vagyis építhetnék egy új gépet vagy 500-600 ezerért a 3,5 éves gépem helyett. Másik..... egyenlőre nem pálya a komolyabb hardver csere. Majd esetleg 1-2 év múlva egy teljesen új gép megépítése az akkori megfizethető árú hardverrel. addig meg remekül eljátszom FHD.ban a a ZEN 2 CPU-val és a GTX kártyával. Esetleg befigyel egy RTX 3060 kártya 170 ezer körül, mert úgyis a grafika számít főleg a játékban nem a CPU. Azzal fel tudnám tolni a grafikai teljesítményt a mostanihoz képest 50%-kal kb. Az RTX 4xxx jelenleg marhára nem érdekel, mint ahogy a 4K-sem igazán.
-
Dr. Akula
nagyúr
Ilyen árakon? Jóhogy.
-
Robitrix
senior tag
amúgy valóban ez a helyzet..... az új konzolok megjelenésével se emelkedett meg drasztikusan a játékok CPU igénye. elvben mehetnének feljebb a 8/16-os CPU-k miatt de marhára nem ugrott meg a korábbi 4-6-8 nagy ritkán 10 végrehajtó szál fölé. Vélhetően nem igazán könnyű olyan játékokat irni a gyakorlatban, ami ténylegesen igényel mondjuk 12-14-16 végrehajtó szálat egy időben. ezért ma is jól el lehet játszani egy 6/12-es CPUval. Extra igények esetén meg a 8/16-tal is. És ezeknek egyáltalán nem kell a legújabbaknak lenni simán kiszolgálja a játékokat a korábbi generációk is az utobbi 2-3 évből.
-
jbcs
tag
Nálunk 2021 elején volt téma a procivásárlás/csere, feleségemnek dobtam össze egy pc-t intel g5420-al (akkor akciósan 21 eFt.-ért jutottam hozzá), ami neki tökéletes irodai munkákhoz. Nálam egy g4500-öt váltott egy i5-9400, ez egy játékra is használt gép. Legalább 5 évre letudtam a történetet mindkettő gép esetében.
[ Szerkesztve ]
-
LLP-11Ker
csendes tag
És pont emiatt nem is értem,miért szomorkodnak sokan,hogy drága az új technológia ára.
Ha Te is, sokan mások is jól el lennének még az előző gen-ekkel és most olcsó is, akkor csak annyit kell tennie,.mint várni,hogy ezek is olcsók legyenek. Ennyi.. persze és a köztes időben lehet sírni,hogy drága, de nem sokat ér. -
Robitrix
senior tag
azért a i5-9400el egy gond van. Az hogy 6/6-os proci. ami néhány játék esetén kevés lehet. Főleg ha figyelmbe veszi az ember a rendszer és az egyéb futó programok igényét is. (például valami kommunikációs program is dolgozik a játék mellett mondjuk egy Discord) vagy le akarja menteni az ember videóba a játékot esetleg stremelni a netre stb. Könnyen elő állhat az, hogy egy nagyobb CPU mag és szál igényű játéknál ott harcol a CPU 95-98%-on folymatosan és közben nem képes teljesen kihajtani a grafikát. Ilyenkor látjuk azt, hogy a grafika csak 70%-on van kihajtva, mert nincsen hozzá elég szufla meghajtani a CPU-ban. Ezért is gondolkodunk ma már inkább a 6/12-es procikban, amikben van elég mag és szál a játékokhoz és általában marad még benne 1-2 mag és szál az egyéb dolgokhoz a játék mellet.
-
secretgarden
aktív tag
Nálunk az asztali gépben még mindig egy jo oreg (lassan 7 eves) Skylake i5-6600 duborog, es szepen visz is mindent amit kell, jatekokat is beleertve. Nem is lesz lecserelve 2025 elott ha el nem romlik, es akkor is csak azert mert Micro$oft nem tamogatja tovabb a Windows 10-et... (Laptop meg egy HP Chromebook Pentium N5030 procival, ami Chrome OS-nek tokeletesen eleg is.)
-
Televan74
nagyúr
Pedig én idén váltottam Ryzen 5 5600 -ra, mikor 60.000Ft körül volt. 100.000 Ft fölött nem veszek processzort, 200.000 Ft fölött vga -t sem.
AMD Ryzen 5 5600 | Gigabyte B550 Aorus Elite V2 | Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER WINDFORCE OC 3X 8G | 32GB 3200MHz CL16 Crucial Gaming White | Kingston A2000 500GB | Kingston NV2 2TB M.2 | EVGA GS650W | Fractal Design Define 7 | 24MP59G-P | Mugen 5 Rev. B.| 4db NB-eLoop B12-PS |
-
Robitrix
senior tag
válasz
LLP-11Ker #29 üzenetére
Amúgy világ életemben elve CPU tekintetében a közép kategória teteje vagy a felső kategória aljában gondolkodtam. Azok már többnyire kifizethető árúak és cserében az újdonságért nem próbálják a vesémet is megszerezni. A teljesítményük meg bőven elegendőek a következő évekre. Vagyis ha én ma CPU-t vennék simán a ZEN 3-ban gondolkodnék itthonra házi használatra Intel esetében meg a 12. generációban esetleg a 11. ikre.
-
Pikari
senior tag
2 hete váltottam phenom2-ről socket 1366-ra. 14 éves processzorról 13 éves processzorra. De elsősorban nem a teljesítmény miatt, hanem mert a régi túl bugos volt. De a teljesítmény is sokkal jobb lett. Úgy láltszik, hogy nem én vagyok az intel és az amd embere, mert erről valószínűleg csak akkor fogok feljebb váltani, ha megpusztul az alaplap. Nincs is értelme újabbat venni.
2013 nyara -> ettől az időponttól kezdve kizárólag privát üzenetben tudsz elérni, a fórumot nem olvasom/írom, mert ÉLETEM van.
-
snecy20
veterán
Picit hosszabb távon a 6/6-os kialakítás miatt lehetnek gondok az i5 9400-zal. (Pl. multis címeknél már most vége van egy ilyen processzornak) Megjelennek majd a mikrolagok, vagy akár nagyobb akadások...
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
strogov
senior tag
"Ilyen árak mellett?"
Mintha apple laptop eladások nem zuhannának, hanem nőnének. Pedig azok nem az alsó kategóriában futnak.
Szerintem egyszerűen a köldöknézős, felhasználói szempontból nulla értékű fejlesztést (vagy nem fejlesztést) kevéssé zabálja a nép. Ha a felhasználó úgy látja van miért cserélni, akkor elég nagy számú embernek lesz pénze rá. Akkor nincs pénze ha nem látja miért kellene egy fekete dobozt egy másik fekete dobozra lecserélni ami (látszólag) semmivel nem tud többet mint az előző fekete doboz. A cégek meg bevásároltak covid alatt. Náluk alapvetően fix beszerzési ütem van ... kivétel ha mindenáron kell gép.
Kalapácsot se veszek minden héten újat. Bit-et is csak akkor vesz az ember ha szétmegy ... vagy elhagyta. Minek venne valaki új cpu-t ha nem kell? Se munka se játék nincs amiért égető lenne a csere. -
lvb
tag
Nekem is csereérettek már az otthoni PC-im + szerver is, de míg 2015 magasságában még $500 ársávban korrekt 10GB-es Intel NIC-el (duál!!!) szerelt alaplapok voltak, addig most egy ilyen lap mennyibe is kerülne? Otthon 10Gbps alá semmiképp se mennék már. Nagyon meg lehet szokni... Most mennyibe is kerül egy ilyen pl. egy i7-13700K-hoz? Ja hogy nincs is ilyen lap? Tudom, az a pár CPU nem számít az Intelnek. (Raptor lake-es olcsó xeon van? hozzá 10Gbps-es lap?) Most maga a hálókártya 500$
[ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
1600X-et cseréltem tavaly 3600-ra, és nem azért, mert kevés lett volna a Zen1, hanem mert elindult a vezérhangya, hogy kell egy jobb proci. Mivel a 3600 bőven 60FPS felett hoz a játékokban, ezért nem cserélem egy ideig, mert engem kiszolgál a következő 2-3 évben.
#tarcsad
-
jbcs
tag
Igen, igazad van, de többnyire csak WOT-ozok, másra nincs nagyon időm, arra meg több, mint elég.
G4500-al is futott viszonylag jól a WOT, csak gyakran volt magas pingem, amit egy idő után megelégeltem, rájöttem, hogy valszeg proci probléma lesz és bejött, az i5-9400-el megszűnt a probléma.Robitrix #30
Egyébként mikor játszok, én mást nem futattok mellette, mindent bezárok, így 8gb memóriával is elvagyok[ Szerkesztve ]
-
Robitrix
senior tag
A WOT az jól elvan 4 maggal is már. Nekem egy 3600-os CPU és egy GTX 1660 OC kártya mellet FHD fullra tolt grafikán a 120-140 FPS a tipikus. Főleg mióta bele tolták a AMD FSR-t. 6 mag 12 szál mellett úgy 25-35% körül megy átlagban a CPU. Játék közben ott horkol a CPU...
Régen igen sok éve AMD A10 7870K-n futott évekig egy AMD RX 460 társaságában és egy jó minőségű grafika mellett(azért nem teljesen full extrán) is hozta a 100-110 FPS körüli értéket.
Viszont hálózatos csapatjátékban főleg haverok mellett azért dumálunk is egymással leginkább valami külső kommunikációs programban. TS, Discord stb. Ami azért igényel néhány % proci teljesítményt. Stream nem igazán szokás, mert miért röhögjenek a neten a bénaságomon.Viszont mivel vissza lehet nézni az utolsó kör replay-ét így abból lehet menteni videót és beszerkeszteni jobb részeket. Az online közvetítés esetében elfelejti az ember és időnként nem apácáknak szánt kijelentések is elhangzanak.
-
GeryFlash
veterán
Hihetetlenul trehany, es azota se sikerult javitani
Raadasul a reszesedes is fle van cserelve, Abu AMD-s vagyvezerelt gondolkodasabol fakadoan
Ja es 2018, wtf. Komolyan mi a franc ez az egesz cikk, a tabalzaton kivul is vannak akkora baromsagok hogy hihetetlen. Azert csokken az eladas mert kevesebbet szallitanak, beszarok, ez aztan ok-okozat.
[ Szerkesztve ]
"Van pár ezer órám a GW2ben, szerintem nem rossz, de hamar meg lehet unni." (Kolbi_30)
-
zolka95
őstag
-
wolfman
veterán
Én most gondolkozom egy 5700x-en a 3600 helyére. ~20%-al erősebb (7-10fps difi) a RTX 3080 mellé, fogyasztás ugyan az. 4K gaminghez jó lesz, de csak és kizárólag ha valakinél használtan lesz jóárasítva, tehát nem a bolti árát szeretné viszont látni.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
-
herion
csendes tag
Az újabb online lövöldékben azért ma már kevés a 4/4 processzor, főleg ha még más feladatok is futnak a háttérben. Régi gépemben egy i5 7600K van. Unokaöcskös szokott rajta néha játszani, láthatóan meg érezhetően is gyenge már ez a CPU. 100%-on dolgozik miközben a VGA (1070) alig megy fel 50-60%-ra.
Ennek meg ugye az az eredménye, hogy játék közben vannak akadások, FPS dropok.
Nyilván együtt lehet ezzel élni, meg az öcskös örül hogy nem laptopon kell játszania 30FPS-es a Fortnite-ot[ Szerkesztve ]
Who Let The Dogs Out?
-
bteebi
addikt
válasz
Petykemano #8 üzenetére
Nem. Akkor nem lennének benne nagyobb hibák.
De ne legyünk (nagyon) rosszmájúak, shit happens. A legjobbakkal is megesik.
#4: Így van. Meg eleve ha az ember nem HC gamer, akkor még attól régebbi CPU-k is elegendőek lehetnek. Nekem több 4. generációs i5-om van, és elég jól megy velük a Firefox meg az Excel.
Szóval sokáig kihúzza manapság egy-egy gép, miközben nagyon sokaknak romlottak az anyagi lehetőségei, ráadásul még sokkal drágábbak is lettek a hardverek. Szóval logikusan marad a kivárás.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Mercury Research éves szinten is brutális visszaesésről közölt adatokat.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hogwarts Legacy teszt
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Az új Ryzen Threadripperről árulkodik az ASUS
- BestBuy topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk szerint ideje leállni, az AI veszélyes az emberiségre
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Intel Celeron G5900 (dobozos)
- Intel Core i7-7700 4-Core 3.6GHz LGA1151 Tray Processzor - Gari + Számla, Ár alatt! BeszámítOK!
- Intel Core i5-10400F 6-Core 2.9GHz LGA1200 Box (EN) Processzor - Gari + Számla, Ár alatt! BeszámítOK
- Intel Core i5-8600K Processzor
- Beszámítás! Intel Core i7 9700F 8 magos 8 szálas processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Fluffy Stone Media GmbH
Város: Budapest
Cég: pepris.de
Város: Budapest